Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel půjde i do ARM čipů, pokud budou pěkné marže

Ved Intel donedavna sam vyrabal ARM CPU - StrongARM, PXA. Robili sme s nimi pilotny projekt s PXA270 :-)
Potom to predal cele Marvell ked sa rozhodli ze budu vsade tlacit len x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim jak vy, ale já apple už celkem dlouho nepovažuji za firmu co ma nejnovější a nejlepší technologii

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni prakticky nikdy neměli nejnovější a nejlepší technologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzu oponovat, Apple ma casto nejnovejsi, nebo spis unikatni technologie. Jako dva priklady uvedu:

- 30" LCD s duallink dvi melo Tcon s TMDS vstupem = zadna zbytecna ridici deska

- retina dispeje v iPad3 a MBPr masove nasazuji eDP rozhrani (zde je to spis nutnost)

Apple produkty nejsou simple jen zvenku, ale i uvnitr :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží jak si to kdo vykládá. Pokud vím Apple nikdy neměl tendenci stavět na "hypernových" :-) technologiích, zato uměl prodat koncept jako vyladěný celek.

Kupříkladu můj "starý" iMac tuším ročník 2008. Dvoukanálová WiFi b/g/n 2.4 a 5 GHz, GLAN (na takový router jsem v té době ani nepomyslel), FireWire 800. Moc pěkná nezastarávající výbava na tu dobu. Naopak CPU C2D a DDR2 RAMky jsou úplně běžné.

Kupříkladu mám též netbook z roku 2012 - WiFi jen jednokanálová 802.11 b/g/n pouze 2.4 GHz, LAN 100... Sice je to jen levný netbook, ale ty počítače přeci jen dělí 5 let.

ARMy také mají pěkně zmáknuté. Nemají ty nejvícejaderné a nejnataktovanější ARMy, ale v kobinaci s dobře udělaným OS jsou jejich iHračky stále na špičkové úrovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macy sice neznam, ale ty 100 Mbit LAN jsou dnes smesne i ve svete Windows. Proboha to se tim da vazne usetrit? To se snad musis spis prodrazit, ze ten smejd nekdo specialne na zakazku vyrabi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč na zakázku? Těch švábů ještě budou plné sklady, tak se holt skupojí pro levnější řešení.

Že to je ryhlost na houby se shodneme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ten netbook je právěže ze světa Windows, ale což, netbooky jsou na vyhynutí. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zmínka o nejpokročilejších výrobních procesech se týká Intelu, ne Applu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, zase chybi v clanku ta zcela krucialni informace o tom, ze intel jen nabidne nejake firme kapacitu 14nm linky a bude vyrabet tou firmou navrzeny cip .... ciste nahodou jde o nejaky modifikovany arm pro vojenske aplikace a hlavne, cipy nesmi byt pouzity do customer segmentu, coz je asi dost logicke ... ale pak by ten clanek nevyznel tak "bombasticky" .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono právě nejde jen "o nabídnutí kapacity 14nm linky nějaké firmě". Proces každého výrobce je určitým způsobem unikátní a čip na něj musí být připravený. Zatímco bývalé továrny AMD, IBM a Chartered se snažily držet maximální vzájemnou kompatibilitu, tak Intel je oproti ostatním výrobcům jinde - rozhodně si nelze představovat, že se autor čipu rozmýšlí, u koho si jej nechá vyrobit a měsíc před spuštěním výroby změní názor a místo k TSMC pošle návrh k Intelu. Obzvlášť při rozjíždění výroby na nových procesech je nutná velice úzká a dlouhodobá spolupráce obou stran.

Že čip nesmí být využitý v customer segmentu je věc dohody s konkrétním zákazníkem, ne obecná pravda, která by setrvale znemožňovala spolupráci (např.) s Applem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je naprosto chybné, nejedná se o "nějakou" firmu, ale o dlouhodobého partnera Intelu. To že nabídl Alteře svůj výrobní proces vůbec neznamená, že jej nabídne někomu jinému. Vždyť už nějakou dobu Intel vyrábí pro Alteru FPGA se integrovaným x86 jádrem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna silene fakticka - zadne 64bit arm cpu nebude u intelu vyrabet - to o co se jedna a 100% ceskych medii to nepochopilo jsou FPGA obvody, zde konkretne rada Stratix 10, ktera krome masivni programovatelne casti obsahuje taky 4 jadra hard-procesoru, aby tyto byly mensi, vykonnejsi a neuzirali misto z programovatelne logiky. Existuje nekolik takovych fpga, ktere maji ARM jadra na sobe, davneji se pouzivali i PPC jadra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.