Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zařízl Omni-Path, sběrnici pro rychlé propojení Xeonů

Jedna technicka - omnipath nikdy procesory nepropojoval. Mela to byt alternativa k mellanox infinibandu. Intel si akorat myslel, ze kdyz to integruje do cpu, tak to bude levnejsi a rychlejsi, ale pak to zabil cenou toho kabelu od CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tohle byla specialita pro užší okruh... Ale v Intelu jsou fak idioti. To si takhle postavite server za 50 000€. Kvůli tomuhle. Venujete zprovoznění týden (firma za 350€/h + náklady na bydlení, pro 2 lidi.). Po 3/4 roce zjistíte že už nebudou nové CPU (což znamená konečnou) a když jim to chcete hodit na hlavhu, dozvíte se ze proste technologie jdou dopředu a 3/4roku je dlouhá doba. Mate smůlu, ale nové CPU do patice půjdou, jen se musí předělat systém komunikace... Jste jen onuce. No za za 10 let budou CPU ve firemnim sektoru forma pronájmu, jaké překvapení budou i pak?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za 10 let budeme mít takovéhle superpočítače v každém mobilu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, za posledních 10 let jsme to nedokázali ani u desktopovych běžných serveru, natož superpočítačů...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Toto neni technologie pro servery. Mozna pro clustery, ale za 50k eur moc nodu cluster s temito CPU mit nebude. Takze kam to mirilo? Do HPC.

A tam se planuje diametralne odlisne - kdyz se nekdo rozhodne poridit superpocitac, vi ze jeho konfigurace je konecna, viz treba narodni superpocitacove centrum v Ostrave - maji nekolik pocitacu a nikdy se to neupgradovalo, protoze za 4-5 let, coz je zivotnost superpocitace je na trhu zcela jina technologie, s radove jinym vykonem, a taky se meni uzivatelske naroky, takze je videt presun z cpu na gpu systemy. Mrknete treba na prednasku z LinuxDays.. borec tam prave rika ze jim z tisice nodu odesli za tu dobu jeden az dva.. a nahrazovat se to ani nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po 3/4 roce bez možnosti upgrade nebo náhrady mrtvého CPU? Teda oni ho na přání udělají, ale bude stát tak jednou tolik.
Tady by mela běžet podpora alespoň dva roky od prodeje posledního, aby byl čas se přizpůsobit. Hlavně obměňuje se to co umřelo a nebo je zastaralé. U klasického clusteru je to sranda. Vysunu šuplík, odpojim jednotku, zahodim, zapojim novou a je to. U stroje na vizualizace je to trochu složitější. V tomhle případě je to na cely nový stroj. Ale tak moje peníze ani firma to nejsou. Jen mi to přijde neférové, notabene když zas tolik tech strojů neprodali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jste vybral platformu ktera je 4 roky stara.. tak ano.. s velikou pravdepodobnosti po 3/4 roce bude EOL.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To jako by mohla být základní deska s optickými spoji na trhu už za půl roku.

Tvrdí to intel, takže se tomu těžko věří.
Ale další fail na poli serverů si nemohou dovolit. Tohle prostě musí vyjít. I za cenu velké finanční ztráty.
A je dobře že se do toho konečně někdo vrhnul. Mluví se o tom už dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zabil to PCI Express 4.0, protože pak na serverové síťovky lze použít průmyslový standard místo proprietárního řešení, které výrobce může kdykoli zaříznout (jak se taky stalo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono skrze PCIe NTB to jde provest, a novsi generace PCIe to dorovnaji nebo predbehnou rychlosti. Takze ano souhlasim, zabil to castecne i vyvoj standardnich reseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.