Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zvětší L2 cache Arrow Lake na 3 MB / jádro

Apple A17 se svým o 50% vyšším IPC a revolučními 2048-bit SVE2 vektory si tohle dá k snídani :-D revoluce už nejde zastavit, za chvíli bude ARM i v toaletním papíru .-)

teď vážně, je zřejmé že Intel hledá cesty jak navýšit IPC svých CPU , nicméně moc bych si od toho nesliboval, velká cache navíc bude zbytečně zvyšovat plochu křemíku. Spíš jsem zvědavý na ty drby okolo "rentable units" i když to se Arrow Lake ještě netýká (Panther Lake M/ Nova Lake D), ale chybějící HT se do výkonu ArrL nejspíš promítne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prekvapuje ma, že Intel nevyrába nieK CPU s IGP ako má a K CPU úplne bez IGP. Koľko miesta by ušetril (či na počet jadier, alebo na cache)?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě tak 10 až 15 let, možná 20, maximálně 25, a budu si moct poskládat domácí počítač na nejlepčejším ARMu, s hromadou paradigmatických ultrarevolučních jednotek a s minimálně o 273 % vyšším IPC na jedno jádro, než v tu dobu aktuální potomek ZENu. A to vše při maximálně desetinové spotřebě a naprosto pasivně. Už se těším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že by stálo za to přidat do článku připomenutí o tom jak škáluje zmenšování paměťových buněk s novějšími výrobními procesy. Myslím, že cache na tom se zmenšováním nebyla zrovna dobře. Aby pak z velké L2 nebyla spíš koule na noze. Osobně to považuji za "last resort" při zvyšování IPC. Poměr výkon/cena to nezlepší. Zvyšování L2 krásně mapuje zoufalost v Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak očividně se snaží si udržet vyšší ST výkon než má AMD za každou cenu, aby byl aspoň nějaký důvod pro Intel. Průser bude, jak to nevyjde a pár procent bude stejně scházet, pak ti akorát zůstane předražený CPU, který je stejně na konkurenci pomalý a budou muset jít dost pod cenu. Prostě sází all-in.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli on si v Intelu někdo neřekl, že když u AMD ty X3D procáky jsou díky velké cache o tolik lepšejší, tak u Intelu budou s ještě větší cache úpně nejlepšejší a tak tam tu cache perou, jak jen to jde. Jenom si třeba nevšimli, že AMD tu cache dává do druhého patra a že i tak respektuje jisté limity a nějaké testy, kolik cache stojí ještě za to si už udělala... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

3MB L2 mám ve svém tři roky starém Ryzenu 5 4500U v noťasu. A ve svém dnes již historickém Ryzenu 5 3600XT taky. Hip, hip, Intééél!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale dohromady ne na 1 jádro.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli se to týká jen P cores, tak zvednout cache u 2 jader není zase tak moc plochy. Ostatní jádra budou odrbaná :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.