Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intelu pokus o cenovou válku s AMD nevyšel, zdraží i současný Alder Lake

Asi by bylo dobré připomenout, že Core i9-12900K by dřívávějc byla EE verze za 999 USD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to byly doby, kdy nebyla konkurence od AMD, že? No tak naštěstí tenhle monopol už padl. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jo bejvavalo, v desktope max. 4-jadro for every one and forever (2007-2017), dekada katastrofalnej stagnacie vyvoja CPU u Intelu

k tomu HEDT 6-jadro za 600 $, HEDT 8-jadro za tisic $ a HEDT 10-jadro za 2tisic $ a nic viac-jadrovejsie pre beznych ludi NEEXITOVALO, pricom to intelovske HEDT 10-jadro za 2tisic z roku 2017 rozvalcuje 6-jadro R5 7600X za 300 $ na cimpr-campr v 1T aj multiT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hedt 6 jádro zvládne i 12100F za aktuální cenu asi 90 dolaru. Počítám ze 10 jádro zvládne 12400F za 170 dolaru

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

90 dolarů za 12100F ? Kde jsi to viděl?

Tak to už asi zdraželi.
Já vidím $106.99
https://www.newegg.com/Intel-Core-i3-12100F-Core-i3-12th-Gen/p/19-118-357

Ryzen 5 3600 stojí stejně jak 12100F tedy 2999,-Kč.
Až zdraží na těch 3 300,-Kč tak bude na ceně Ryzen 5 5500.
Chápu, 4 jádra stačí. XD
Kdo by chtěl 6jader za stejnou cenu. Když spotřeba a ST výkon jsou stejné.
MT přeci nikdo nepotřebuje. A ten pocit, že mám intela. O ten jde především XD

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

10-jadro za 2tisic $ a nic ... právě že EXITOVALO, krásný překlep.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EE ale bylo v dobach Bloomfieldu cca 2008- S prichodem tusim Sandy Bridge pak z toho Intel udelal separatni lajnu HEDT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde jen o názvosloví. Byla to varianta odvozena o serverové a to Intel i AMD v hi-endu dělají stále.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by kupoval 12900K, když je v ST o 1/2 až 2/3horší než Zen 4. AMD to naprosto vydrtilo, nadrtilo a zadrtilo - https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/aHhV3Lmq3cURWoRQTV7yxk-970-80.jpg.webp

Tomu se říká progres :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je ironie nebo nectes popisky?? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafy od Prchala a ironie? Nikdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutné je to v tom, že AMD na to potrebovalo novú microarchitektúru a ešte aj novú 5nm litografiu pričom Intel odrazí útok len 10nm refreshom Alder Laku v podobe Raptor Laku.

Tomu sa teda "naozaj" povevie, že AMD to naprosto vydrtilo, nadrtilo a zadrtilo :-)))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

350W.. trololko.. kup si ho domu a pak tady postuj ty svoje kraviny :))
Intel ztraci vsude trzni podily, co jej zachranuje jsou mensi kapacity AMD. To chces.. takovym stylem Intel "odrazil" utok..ty pohadkari :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jo, todle me dostava.. lidi co tu pred lety hypovali produkty s nizkou spotrebou dneska otacej o 180° a kdyz jde o to obhajit intel, tak najednou nevadi ze zo zere vic jak ruska freza skrizena s Pavarottim..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však ja Vám práve z notebooku so 6W TDP (4,8W SDP) Pentia Silver N6000 práve odpovedá tak nevidím najmenší dôvod niečo otáčať voči napr. 230W - 253W - 350W procesoru.

Ale viem, že keď by som si kupoval Ferrari alebo Lamborgini asi nebudem riešiť spotrebu však že... :-)

Tak asi toľko k 7950X vs 13900K.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A všichni na počítači dělají totéž víc výkonu vůbec nikdo nepotřebuje. Toto jsou fakt ohrané a trapné argumenty. Faktem je, že kdo výkon využije, spotřebu neřeší. Výkon byl vždy drahý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je že výkon byl vždy drahý, jak na pořízení tak na spotřebu. A vlastně je výkon stále dostupnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ferrati, alebo Lamborghiny asi konkurenciu nemá (odhadujem, že navzájom si priamo nekonkurujú, avšak nie som odborník na autá), ale i9-13900K konkurenciu má a s menšou spotrebou. Niekto spotrebu asi nerieši, ale systém chladenia už áno. Pod 250 W sa CPU ešte ako tak vzduchom uchladiť ide, ale 350 W už asi nie (neviem o takom vzd. chladiči) a pri 250 W (dajme tomu, že sa vykašleme na zopár % výkonu) je vzduchový chladič dosť hlučný. A to väčšine jedno nie je. A riešiť vodníka na mieru mne osobne by sa určite nechcelo. Som zvedavý na testy i9 s 360mm vodníkom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věřte že jak supersportech tak i v hypersportech konkurence existuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

So svojou nevýhodou litografie bude RP vždy energeticky náročnejšou platformou. O tom niet proste pochýb. Na konci dňa je dôležitý len a len výkon a či RL dokáže rozptýliť 251 W resp. dokonca 350 W lepšie ako Zen4 so svojimi 230 W.

Tržné podiely ma nikdy ako nevlastníka akcii x86 procesorových firiem alebo ako nie konečného užívateľa výhod nezaujímali, ale vidím, že mnohí diskutéri tým žijú... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel měl dlouhé roky v litografii obrovskou výhodu. Vlastní pokročilej proces vyladěn na míru jejich CPU. A i přesto v té době konkurenci podrážel nohy špinavýma obchodníma praktikama. Nyní měl úplně stejnou možnost jako AMD, nechat si vyrábět u TSMC místo těžce nepovedených GPU svoje CPU, nebo aspoň nějakou část/řadu. Neudělal to. AMD přece nemůže za to, že Intel není schopen vyvinout si pořádný proces pro své vlastní CPUčka, a nebo se flexibilně přizpůsobit situaci na trhu tak, jak to udělalo právě AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad prvá alinea: Ale veď ja to nijak nerozporujem a tieto praktiky som tu nikdy neobhajoval a bol som práve medzi tou menšinou aby za to dostali exemplárny trest. Žiaľ nestalo a konkurent sa uspokojil s 1 mld. $ v rámci mimosúdneho vyrovnania a reguláror len slabúčko hryzkal...

ad druhá: CPU a GPU by som u Intel-u vôbec nemiešal a už vonkoncom nie ich nesúvisiace litografie.
Čo sa týka CPU litografie tak tam Intel už niekoľko rokov jednoducho nedokáže konkurovať TSMC.

A vieme kam to až zašlo pred pár rokmi... O tom predsa celý čas píšem, že Intel nedovolí časy desktopového Intel 14 nm FinFET Rocket Lake s Cypress Cove (po mobilnom Intel 10 nm SuperFin Tiger Lake so Willow Cove).

Na to aby sa tak nestalo musel v situácii do akej sa Intel dopracoval s veľkými jadrami ruku v ruke so svojimi litografiami zmeniť paradigmu x86 big.LITTLE. Ale o tom sme sa bavili xy-krát...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel musel zůstat primárně u své výroby kvůli kapacitě. Za to že přestali stíhat vývoj si můžou sami a nějak si neumím představit, že by vše vyráběli jinde. Co by s těmi továrnami dělali? I stojící továrna stojí prachy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nikde nepsal, že všechna svoje CPU by měli dělat jinde. Většinu odbytu mají stejně v OEM segmentu, takže tam by normálně prodávali dál ve velkém ze svých továren, ale místo GPU by u TSMC objednali například nějaké HiEnd super duper enthusiast i9 12990 EE s 12/14 velkými jádry (pouze velkými) na 7nm. Teď už by najížděli na i9 13990 EE s 16/18 velkými jádry na 6/5nm procesu. Peněz na vývoj a úpravu na jiný externí proces na to mají, teda měli, než je utopili v těch GPUčkách, který stejně pravděpodobně odepíšou. Takže možnosti měli, to mi nikdo nevymluví. Prostě je nevyužili a konkurence ano. AMD uvažovalo flexibilně dle situace: Prvně zbavení se vlastních továren kvůli finanční restrukturalizaci a druhak čipletové řešení k maximalizaci výnosů z relativně drahých kapacit waferů u TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mát představu kolik práce představuje předělat výrobu, na jinou technologii, všechny masky, všechny optimalizace, kromě toho je otázka o kolik menší by takové CPU vůbec bylo a jestli by se to celé vyplatilo. Nehledě na to, že pro velký segment, tj. servery a návrat CPU pro pracovní stanice se počítá jen s velkými jádry. A tam jsou i varianty s vámi udávaným počtem jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>co jej zachranuje jsou mensi kapacity AMD

Od Q1 2023 AMD strojnásobuje test and packaging kapacity vo svojej najväčšej továrni na test and packaing v Penangu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy je litografie Intelu a dalších výrobců plně srovnatelná jen podle čísla? Intel sám to přece říká, vyloženě se tím chlubí a aby to bylo přehlednější, připravil změnu značení, která se zpětně dotýká už stávajícího značení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy som sa čudoval, prečo má AMD tak podpriemerné marketingové oddelenie. Už tomu rozumiem. Svojich najschopnejších infiltrovali do intelu, aby tam dokázali maximálne navýšiť ceny a následne môže AMD pohodlne predávať svoje CPU s luxusnými maržami aj napriek tomu, že bude lacnejšou alternatívou :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Možná AMD jen nechce, aby měl její zákazník pocit, že podlehl reklamě a že ho odrbali. Daří se jim i bez toho.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, AMD marketing nepotřebuje, protože si bohatě vystačí s tím v Intelu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hrozně jim pomohla charizmatická a zároveň inteligentní Lisa Su. Pro AMD to byl dar z nebes takový CEO.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD muselo udělat hodně věcí, aby dnes mohlo být v této pozici. A stále nevycházím z úžasu, jak ta malá firma proti Nvidii i nehledě na Intel dokáže oběma konkurovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marketing stojí dost peněz. AMD nemělo na rozhazování, muselo zeštíhlet. Teď by jim to bylo taky k ničemu, prodají vše, co vyrobí, marketing nemá už co zlepšit. Prioritou je silný vývoj a k tomu se musela AMD dopracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD malo legendárnu reklamu v roku 1999
https://www.youtube.com/watch?v=MK0hU0OYvCI

Myslím si, že by ju mohli "recyklovať"...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V Intelu jsou dobří klauni, zvýšení cen staré generace v retailu je úplná blbost kterou se akorát potopí. Snad lepší prodat s lehce nižší marží než neprodat skoro nic s trochu vyšší marží.

Zvýšení cen pro Dell, Lenovo, HP, a další prebuild PC a notebooky alespoň smysl dává, protože ti Intel nahradit nemohou a tím pádem prodeje zůstanou cca stejné jako předtím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dělal jsem nějakou dobu pricingová řešení. Zvýšení ceny je naopak velmi efektivní prostředek.

Když to vezmu do extrému tak pokud vyrobím za 99 a prodám za 100 nebo 110 pak 10-PROCENTNÍ zvýšení ceny mi zajistilo více jak deseti-NÁSOBNOU marži. V tomto jde tedy matematika spíš za Intelem, hlavně pokud třeba už omezil výrobu starších modelů. Když k tomu přidáme poznatek že top Core teď stejně pravděpodobně kupují pouze loajální gameři, kteří kvůli 1% fps jsou schopní vyhodit tisíce za elektřinu, celkem mi to vychází i racionálně.

Ne že bych tedy modrým fandil, zaspali hodně a bude trvat, než se vyhrabou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, ale pokud zvýšením cen ztratí další kus trhu, tak možná teď získá násobnou marži z polovičních (?) prodejů, ale v budoucnu přijde o celou marži z té části trhu, kterou díky tomu ztratí. A to se vyplatí ... AMD :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přesně.

Tím že bude v retailu nabízet horší procesory než AMD za cca stejné ceny jako AMD si v retailu dále potopí uživatelskou základnu až nastane chvíle kdy v podstatě retail Intel nebude kupovat téměř nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem AMD na retail trhu u najväčšieho predajcu v GER klesá resp. stagnuje od mája/května 2021
https://diit.cz/sites/default/files/mindfactory_june_2022.png
z
https://diit.cz/clanek/mindfactory-podil-amd-v-desktopu-od-zacatku-roku-...

Predsa len v 5.2021 mali 85% trhu a teraz majú "len" 63%, pričom predaja v kusoch klesajú

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono dle slov Pata se s tím už tak asi nějak počítá :D Takže aspoň budou marže pro akcionáře, no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell a HP ho podrží. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejenom loajální gameři. Většina CPU Intel jde do firemních a značkový PC. Intel má svůj odbyt zatím stále jistý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsme dražší než konkurence, za to máme nižší výkon a vyšší spotřebu. Intel.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že Intel touto strategií cílí na svůj největší segment klientů. To jsou ti, kteří sice neví o HW nic, ale soused jim řekl že Intel je top. Oni tomu samozřejmě věří (nečtou DIIT :-) ) a když příjdou do obchodu, tak je samozřejmě jejich Intel nejdražší. Pokud je něco drahé, tak to musí být samozřejmě nejlepší, to je jejich úvaha. Je úplně stejná jako u jablečných ovcí. Takže bych tento marketing úplně nezavrhoval.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá že Intel se chce sám vyřadit z evolučního procesu z těma jejich topidlama toho stejně moc nanabídly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě jen vyklízejí retail trh a dál se budou spoléhat na OEM.

Ale u firmy, která je v totálním rozvratu, těžko soudit co je záměrem.
intel ukončuje jeden produkt za druhým. (Optane, GPU,...)
Nevydané produkty neustále odsouvá. (Sapphire Rapids...)
Levá ruka neví co dělá pravá. (Marketing vs realné produkty)
O nějaké Synergii jako má AMD+Xilinx se jim může jen zdát.

Takže nezbývá než souhlasit s tím, že se sami chtějí vyřadit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A odpredáva/osamostatňuje divízie
Intel Lowers Target for Mobileye, Aiming for $30 Billion IPO

Mon, September 12, 2022
The original plan was to offer the stock around the middle of 2022, and Reuters and others reported potential valuations of more than $50 billion.

Mobileye makes chips for cameras and drive-assistance features, and is seen as a prized asset as the car industry races toward fully automated vehicles
https://finance.yahoo.com/news/intel-lowers-target-mobileye-aiming-17490...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přeloženo:
"Výkonný ředitel Intelu Pat Gelsinger se snaží vydělat na izraelském podniku..."
Takže roční uzávěrka bude v plusu a akcionáři budou chrochtat blahem XD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pomerne vulgarizovaný= prehnane zjednodušený preklad, ale sedí

a čo sa týka účastinárov, tak Intel zvyšoval dividendy aj tento rok a už je aj určená dividenda za Q4 2022

dátum vlastníctva- suma- výplata
11/4/2022 $0.365 12/1/2022
8/4/2022 $0.365 9/1/2022
5/5/2022 $0.365 6/1/2022
2/4/2022 $0.365 3/1/2022 zvýšenie +5%
11/4/2021 $0.3475 12/1/2021
8/5/2021 $0.3475 9/1/2021
5/6/2021 $0.3475 6/1/2021
2/4/2021 $0.3475 3/1/2021 zvýšenie +5.3%

https://www.streetinsider.com/dividend_history.php?q=intc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pomerne vulgarizovaný ... prehnane zjednodušený preklad" = strojový google translator

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dalsi dovod aby sa Apple vratil k Intelu ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V casoch Ryzenu 3600 za 200$ predaval Intel na hry rovnako rychle 8400F a 9400F po 150$.
V casoch Ryzenu 5600X za 300$ mal Intel slabsie ale vyhodne 11600KF za 220$ a 11400KF za 140$.
Intel viedol cenovu vojnu od 2019. V kazdom segmente. I tam kde AMD nemalo ziadne produkty. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A lidi stejně kupovali AMD. A firmy stejně kupovaly Intel (DELL). Intel prostě spoléhá na OEM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jak zdrazi AL??? :D 01.2022 bol 12400f 163€, dnes je 214€. Kam to este chcu zdrazit? Taky ryzen5600x bol v rovnaky den 284€, dnes je 223. Intel dokazal velmi dobre konkurovat cenou, ale to je uz dnes prec. A este chcu ist cenou hore? LOL, vela stastia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i3 za $200, to je to co zákazníci potřebují

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevadi, z H610 prejdeme na A520.. este som taku dosku nikdy nestaval, kedze AMD dlhodobo nema/lo nic v lowende. Ked cena i3 dosiahne 5600g....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš se bude muset Intel ještě víckrát střelit do vlastní nohy, než tam dojde k nějakým změnám, které by firmu mohly vrátit zpět na správnou cestu. Nyní je to setrvačnost, bída s nouzí a spolehání na OEM trh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.