Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rocket Lake nevypadá dobře, IPC prý bude jen ~10 % nad Skylake

Otazka je, jestli jde nejak podstatne jit nad soucasne IPC.

(rozumeno - tohle mozna neni az tak zasadni/nejde hnat nevim kam/dulezitejsi by melo byt ze pujde nacpat XY jader na X GHz do neceho co nesezere pul Temelina)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

oboji je dulezite, jak IPC, tak pocet jader a vlastne i frekvence, proste jako celek to dela vysledny vykon, pro neco je dulezitejsi vice jader, pro neco vlastni rychlost jader, takze je nutne jak jadra pridavat, tak je delat vykonnejsi

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tady je hlavně problém, že to malé IPC bude kompenzováno tou "cock speed", z čehož plyne že to bude žrát jako tank. To se intel moc daleko neposune a více méně to bude takovej Skylake+.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasan, ale - jde jit s IPC = instrukce-za-takt nejak zasadne nahoru, aby to melo nejaky smysl? Musim nejdriv udelat "A", abych mohl pak "B", nebo teda - nemuzu chtit "B" bez vysledku "A". Ale to je spis akademicka otazka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde, ale zvysi to komplexnost cipu, takze je treba pokrocilejsi vyrobni proces aby se kompenzovala spotreba a cache mohla byt obsahove vetsi a zaroven na plochu mensi, bez cache to moc dobre nejde a proto asi Rocket lake bude mit mensi IPC nez se cekalo, ono i ta L3 je totiz treba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tva uvaha ma katastrofalni chybu.

Uvazujes v kontextu jednoho vlakna. Tedka jsem treba na lehkem, "terminalovem" laptopu. 285 procesu a pres 4500tisice vlaken. Samozrejme ze ne naraz, HW moznosti, ruzna priorita, ruzna zavislost.

Ale pokud zvysis IPC, znamena to, ze system (zjednodusene CPU) je pripraveno odbavovat (retire) vice instrukci. Tedy napriklad krom vlaken zivotne dulezitch pro chod PC (ovladace, atp.) se casteji dostane ke slovu i instrukce aplikace bezici na popredi a treba i instrukce aplikace bezici na pozadi (napr. muzika). Cili dosahnes mnohem vetsiho vykonu a odezvy systemu, celkove budes produktivnejsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Tva uvaha ma katastrofalni chybu.

Jeho uvaha nema zadnou chybu - pta se konkretne na IPC, a odpoved je docela jasna - IPC je limitovano zhora softwarem. Tohle neni zadna "chybna uvaha" ani "akademicka otazka", to je holy fakt. Pokud mate tisic instrukci a vsechny krome prvni zavisi na vysledku predchozi, tak je CPU bude vykonavat po jedne a teoreticke maximalni IPC je rovne 1. Prumerne IPC procesoru lze zvysovat ale ne donekonecna.

Vy se divate na celkovej vykon, coz je vice faktoru najednou - IPC + frekvence + pocet jader + atd. Coz je taky validni pohled, ale nijak to neubira na validite puvodni otazky na IPC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"a vsechny krome prvni zavisi na vysledku predchozi"

To se dá interpretovat buď jako tautologie (pokud definice "instrukce předchozí k X" je "instrukce, na jejíž výsledcích instrukce X závisí"), nebo jako komentář o umělých úlohách, jelikož velmi málo užitečných úloh je čistě sériových. Která z těch možností je ta správná?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPC je jen TEORETICKY omezene softwarem. Prakticky k tomu ale nikdy nedochazi.

Tvuj pripad: "Pokud mate tisic instrukci a vsechny krome prvni zavisi na vysledku predchozi" je retardovany a vychazi z predpokladu, ze na jadre CPU nebezi nic jineho nez jedna aplikace (ktera ma jednu instrukci a zbytek instrukci te aplikace je na ni zavisla).

Vis vubec, ze CPU dokaze prepinat kontext a menit procesy ktere na nem bezi? Nejspis ne.

Modelovy, tezce zjednoduseny priklad:
- 1 CPU, 1 jadro, zadne SMT
- IPC jadra = 2
- bezi OS, jedno vlakno, max priorita, zadne dalsi procesy/vlakna na ovladace, atp., zadne dalsi aplikace na pozadi
- pustis program (treba kodovani videa), jednovlaknovou aplikaci, aplikace je tak blbe napsana, ze kazda instrukce zalezi na predchozi

=> v tomhle modelovem pripade mas vzasade Real-time system, protoze tvuj program bezi absolutne neprerusovane. Ale kdyz si k tomu pustis muziku, tak jadro s 2IPC uz prepina mezi 3 programy (OS, video, muzika)

Kdyz zvysis IPC jadra na 3, pak samozrejme pobezi vse jako real-time.

Uz to chapes? Vzhledem k tomu, ze v dnesni dobe nemas tu modelovou situaci a v jednu chvili se o CPU pretahuje mraky programu (kazdy s tunou instrukci, ktere sice mohou byt zavisle na sobe, ale nejsou zavisle na instrukcich ostatnich programu), tak zvysovani IPC jadra ti vzdy zlepsi odezvu systemu bez ohledu na aplikace!

Navic jak casto udelas to, ze pustis treba RDR2 a nastavis ji prioritu jako "real-time"? Ja to nedelam. A pokud to neudelas, tak nikdy nepojede na svem teoretickem maximu, protoze planovac OS bude stridat jeji instrukce s instrukcemi treba slacku (ktery cas od casu chce zjistit update)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jestli zen3 půjde +200MHz nad zen2 a IPC +15%, tak tyhle jádra budou jednoznačně slabší (i nad 5GHz). Intelu je to ale beztak jedno, má zaháčkované OEM. DELL prudím už aspoň 2 roky a žádný Latitude, OptiPlex ani Precision furt na AMD není (a už ani nedoufám že bude). Ještě že jsem z DELLu vyrazil aspoň server s EPYCem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo na alze fakt nic. Není tohle na žalobu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni. Maji par serveru s EPYCem, to uplne staci aby mohli rict "ale my prece AMD delame".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby neměli tak co chceš žalovat, nikdo nemůže soukromou firmu nutit vyrábět něco, co nechce

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

si dělaj prDELL, ne? :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo už má i P620 Workstation s ThreadRippery :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Thinkpad E15 s Ryzenem 4500U z ofiko české distribuce už 14 dní doma a je to fakt mazel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s pamětí? Viděl jsem, že prý jeden SODIMM slot. Aktuálně čekám na samplíky ThinkPadů T14, ty mě zajímají nejvíc, T14s mají prý pájenou RAM :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden 8GB DD4-3200 pajený, jeden volný - mám v něm 4GB DDR4-3200 od Micronu z Alzy. Tady je přesná specifikace https://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_E15_Gen_2_AMD , ten tvuj je tady - https://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_T14s_Gen_1_AMD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To kulhá na jednu nohu ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude tam částečný dual-channel, pokud ho to podporuje, tj. 4+4 v dual a zbylých 4GB přes 64-bit. Ale je otázka jak to bude reálně, výkon bude o trochu lepší, než v single-channel režimu, ale o dost horší, než v dual.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V te dobe SODIMM 8GB byl a je na objednavku jen jeden typ a označen jako speciální v compatibility ten notebook nebyl (a neni), tak jsem zkusil to co bylo skladem s tim, ze 4GB navíc je každopádně lepší než nic a časem to dořeším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ked videl cenu Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 a zaroven pocul tatku nadavat, jak je ten jeho 6 rocny NB s i7 zasekany, jak huci a topi a baterka kaput, tak som sa nasral a vzal som rovno 2ks pre neho i mati. Kus vysiel na 365e bez DPH. Neskutocne za tie prachy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevadi TN panel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V novom NB s 512GB SSD s 6 jadrom, 1.7kg, nepocutelnom chode aj pri prehravani videa (fan off), 9hod vydrzou na bateriu, za 9500Kc, pre rodicov na dochodku? Absolutne nie. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za ty prachy je to pro nekoho kdo nechce pidi-notas a nepotrebuje zadne top featury, naprosta pecka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Scheisse! Zrovna v zime jsem dostal P520 s "pouze" 12 jadrovym Xeonem a uz tehdy jsem litoval, ze Lenovo nedela nic s AMD procesory :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni tu ThinkStation P620 vydali teprve nedávno s těmi novými PRO ThreadRippery: https://www.lenovo.com/us/en/thinkstation-p620

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Intelu je to ale beztak jedno, má zaháčkované OEM. DELL

Jedno mu to asi uplne neni, alespon ne dlouhodobe. Dell je sice prakticky dvorni vyrobce Intelu, ale Lenovo a HP vyrabi i AMD, a oba maji vetsi prodeje nez Dell. A velci hraci v cloudu uz vubec netrpi lojalitou k intelu - viz Amazon s vlastnim CPU. Takze jiste, setrvacnost tam je, ale ty smlouvy jednoho dne vyprsi...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, Lenovo a HP s AMD problém nemají. Mě dost (mile) překvapilo, když jsem zjistil, že se u nás fasují Lenovo laptopy a desktopy s platformou Ryzen PRO. Neuvěřitelné. Kdo by před 3 lety řekl, že místo Intelu se přejde na AMD, byl by za blázna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez sa u nas zacali rozdavat T495 s 8 jadrom a 32GB RAM. Najlepsie je, ze po cca 2 rokoch je moznost si taky stroj odkupit od firmy za relativne pekny peniaz. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

T495 mají čtyřjádrové Ryzeny Picasso. Možná máte na mysli nové ThinPady T14? Tam mohou být opravdová osmijádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave overil a pravdu vravia. My mame na vyber z T-rady/Carbon X/Yoga/McBook Pro. V novych T su opravdu 3700.. Nevadi, do refreshu mam stejne este aspon pol roka, tak si pockam na R4. :) Dik za opravu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak HP problém má - ne s nabídkou, ale s dodacíma lhůtama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žádné drama, záleží jak se to bude proti konkurenci chovat v reálných programech. Na to aby udržel plus mínus krok se Ryzen 4000 by to mohlo dobře stačit. Ovšem v mobilním segmentu který bude Intel tvrdě bránit bude hodně zajímavý zápas.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ono zalezi, co nazves slovem "drama".
Je drama to, ze Intel muze ztratit po vice jak 10 letech korunku nejrychlejsich hernich CPU?
Nebo je drama to, kdyz AMD ovladlo retail nekde mezi 60-85%?
Nebo je drama, ze Inteli CPU se uz dnes v podstate nehodi na zadnou narocnejsi pracovni aktivitu, z duvodu spotreby?
...
Podle mne zalezi, jak to "dramaticky" postavis.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam je to už KO. Za stejné prachy je u AMD 2x více jader/vláken.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a chudák hlavní inženýr Intelu udělal pápá, to má asi za ten problém s 7nm - > pád akcií Intelu o 19%. Jo a prej možná hodí část výroby na Samsung... říká se :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý si objednávají výrobu grafických čipů v TSMC, procesem 6nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> hlavní inženýr Intelu udělal pápá, to má asi za ten problém s 7nm - > pád akcií Intelu o 19%.

Ono je to spis hlavni manager inzenyru.

A intel mel uz davno udelat co jsem rikal, oddelit vyrobu od designu jako AMD a GF - vyroba by mela vic penez a vic potencialnich zakazniku, a design mel volne ruce si vybirat vhodnej proces. Ted sice jeste firmu nerozdelili, ale alespon jim doslo, kudy cesta nevede. Nejspis jim to doslo uz davno, jenom se k tomu nikdo nechtel odhodlat protoze OMG NASE AKCIE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nam neco hrde slibuje, pak nas schladi a pote produkt zcela odlozi, v rozmezi roku 2020/2021 jednoduse nemuze konkurovat v desktopu jiz maximalne 8 jadrem, nemuze, to se totiz stalo jiz zakladnim mainstreamem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale muze, AMD taky dlouho konkurovalo jen mainstreamem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cypress Hill - Insine in my brain.
Cypress Cove - Insine in my processor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč mám pocit, že chlápek, co odešel/byl odejit z Intelu byl tento frajer:

https://youtu.be/SiUz_akTmcY

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.