Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASRock A75M-HVS vs. Windows 8: proč to nejde a jak to opravit + Fast Boot

Problém s inštaláciu W8 majú viaceré dosky, a nielen od ASRocku.
Čo sa týka resetu biosu, nie každý má možnosť rozobrať PC alebo notebook.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On starý trik pro vstup do biosu s cihlou na klávesnici nefunguje? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě, že za chyby starší verze firmwaru desky od Asrock opět může Microsoft.

Pánové WIFTe i Ježku, měli byste si častěji omývat přirození vlažnou vodou - nebo přejít na root.cz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ale pokud se na stejné desce daří bez obtíží nainstalovat Win7 a starší OS od MS, tak chyba bude evidentně ve W8 ;-) Obzvláště, je-li úvodní boot úspěšný a Win8 přejdou do další fáze, kde zcepení.

Vždy by to mělo být tak, že se SW přizpůsobuje HW.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pane za Microsoft hustě kopající, zkuste si uvědomit, že když Windows 7 a jiné operační systémy jde bez potíží nainstalovat a jen Windows 8 ne, tak v čem bude asi problém? Pasuje na to přesně hláška „všichni jsou blázni, jen já jsem letadlo“. Windows 8 by normálně fungovaly, kdyby si Microsoft nevymýšlel účelové komplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že asrock svou implementaci UEFI původně zjednodušil o něco, co je součástí specifikace, ale doposud se to nepoužívalo. Nebo to neměl otestované.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle vysvětlení mi smysl dává, díky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale v čom konkrétne je ten problém? Na strane 1 je riešenie: update FW s podporou W8. Ja mám však staršiu dosku Asus (bez UEFI) a novší FW s podporou W8 určite Asus neurobí. Predsa mi však ide finálne W8 nainštalovať. Keďže sme na Deep in IT tak by bolo dobré zistiť v čom konkrétne je problém. Update FW odpoveď na túto otázku nedáva.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak takoví experti nejsme, abychom zjistili, co osmičkám v tom firmwaru vadí, že „raketa shoří už na startu“ (instalačka při bootu zatuhne).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mno a nesouvisí s tím nějak právě ten error gate A20? Zrovna díky tomuhle se na některý MSI nedaly nainstalovat přes cdčko ani Win7...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jako humorné video "hrátky se sněhem" dobré :) Další důvod proč se W8 vyhnout širokým obloukem. Proč asi W8 byly první windowsy který nezvýšily prodeje HW (dokonce možná i snížily)? Zlatý Ubuntu (a časem i na mobilu)!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jelikos Asrock patri Asusu, tak stejne vychytavky pouziva i on. Pokud pouzivam PS/2 klavesnici, da se odchytit vstup do BIOSu i pri zapnutem FastBootu. Chce to cvik. Jak uz bylo receno USB nefunguji, takze snazit se o vstup do BIOSu s USB klavesnici nema smysl. Pripomina mi to jednu chybovou hlasku z MB: "Keyboard fail, press any key to continue".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jsem cvičil jak prase, stejně jsem se tam nedostal. PS/2 klávesnici jsem samozřejmě používal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to musím jeden malý off-topic k "jsem cvičil jak prase"...

Kopítka nahoru, dva, tři, kopíka dolů, dva, tři... a poď mi hop :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela často vídávám napsané slovo "kopítka" s měkkým i a přemýšlím, co k tomu lidi vede ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ježíš já jsem ale kopyto... double facepalm ...

Asi proto, že se jedná o zdrobnělinu ve stylu "ňu, ňu, ňu", a tak se tam nějak zcela pocitově vrazí "i"... Hezky to vypadá a skoro nikdo (tedy hlavně pisatel) si ani nevšimne, že z nehtů kopytníků se stane nějaké "spolu pítko"... Přitom jsem si toho všimnout mohl, protože i hloupá kontrola pravopisu na upozorní...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná to bude po vzoru pejska a kočičky ;)

"Já nevím," povídala kočička, když se pejsek podepsal, "myslím, že ses podepsal špatně. Psát se přece musí jemnou řečí, a tak se mně zdá, jako se nemá psát černej nebo zelenej, štěkavej, že se asi v jemné řeči nemá také psát pejsek."

"To je možné," uznal pejsek, "tak já to škrtnu a napíšu to správněji. Jenomže teď nevím, mám-li to napsat s měkkým i, nebo s tvrdým y."

"Já píšu všechno ponejvíce s měkkým i," řekla kočka, "ono se mně měkké i zdá jemnější."

"Když myslíš, napíšu tedy měkké i," řekl pejsek a podepsal se písek…

;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:-)

No ještě mám jednu možnost. Jsou to Moravané ( Brňáci a okolí ) . Ti mají měkké "i" všude. Oni bez problému zakokrhají i takové citoslovce "Ki ki ri ki kíííí" s měkkým "i" ...

:-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AsRock už nějaký ten pátek Asusu nepatří - to zaprvé a zadruhé to cvičení bych omezil na rychlé zmačknutí numlocku a okamžitě po probliknutí ledky klávesu pro vstup do biosu. Každopádně se obávám, že tímhle se problém s in stalací W8 opravdu nevyřeší...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na margo Win 8 nie dosky - Win 8 Pro mam/mal som z donutenia kedze mi po upgrade Win7 Home premium nezobral 32GB ale iba 16RAM. Anytime upgrade na 7 Pro uz nie je mozne.
Ale poviem Vam bolo to hrozne. Po niekolkych dnoch mi hodlo tzv. black screen t.j. win nechcel nastartovat len blikala cierna obr a bolo vidiet kurzor mysky. Flashol som Bios vraj by to malo pomoct, od vtedy sa to nestalo. Mam dosku GIGABYTE Z77X-D3H. Metro je v pohode na to sa da rychlo zviknut prakticka je kl. skratka Win+X vyskoci menu so vsetkym potrebnym, ale co ma dojalo bola kompatibilita SW. Okrem Corelu X6 na nom iny nerozbehate tak isto painter 11 nenainstalujete. Teda ak mate zakupene nejake softy graficke okrem tych najnovsich verzii tak zabudnite na Win 8. Chrome mi padal pomerne casto, blbol v nom doplnok shockwave. Po dvoh tyzdnoch som ho zhodil a nahodil Win 7 Pro. Ja sosobne budem inst WIN8 mozno pred vianocami kym sa to trocha rozbehne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A i kdyz tomu promineme ze tam nejde nic spustit, na tom videu me zarazila jedna vec - proklikavani se v control panelu zpusobuje ruzne blikani - fullscreen na jednu barvu (modra, cerna, atd)... kde se podel busy kurzor ? :) No a pak to podivne animovani zobrazeni... achjo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam takovy dojem, ze w8 bude tak dlouho zneprijemnovat lidem ten UEFI bios asecureboot, az je nedostanete nikam a budete si kupovat desky s OpenBiosem, tedy linuxem misto biosu ;-))

Jinak UEFI je vec stara, bezne jej vyuzivaly HP-UX servery, ale tam zas nebyla grafika a instalace probihala pres seriak v textovem rezimu, tak HP-UX a RHEL tam dostanete, zda windows, netusim, i kdyz koupite ty s Itaniem2 ;-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co nemate ulozeny, tak mate v haj ... haji:o)
BTW, to neni sestrihane? To teda nebootuje zrovna pomalu ne?:o) Navic na to, ze je to HDD a ne SSD, udajne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není to sestříhané, je to celé točené na jeden zátah, uploadované na YT z jediného souboru. Použitý byl 320GB 2,5" 5400otáčkový pevný disk WD, vytvořený diskový oddíl pro systém byl jen 30GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale mi takhle rychle nebootuje ani i7 z SSD. To jako muze bootovat jeste rychleji? Ja si to dal do pracovniho NB a tam je to teda znacna bida, cimz se teda asi potvrzuje me podezreni, ze ten disk je uz v haj .... haji:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osmičky bootují opravdu rychle, právě jsem to zkoušel na svém notebooku s i7 a Kingston HyperX 3K 240GB SSD. Od zapnutí Power tlačítka je to nějakých pět sekund, než začnou „rolovat kuličky“ a dalších 6 sekund do objevení se logon obrazovky. Všeho všudy 11 sekund (a nejednalo se o rychlé bootování osmiček, které je vlastně probouzením, ale plnohodnotný start).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mno nevim... Nechci do toho moc rypat. Ale tenhle UFI ma snad i automaticky update z internetu, ne? Staci kliknout mysi a vse se udela samo... Alespon moje deska to ma.

A sorry panove ale pokrikovat ze neco je chybne protoze mate stary bios na desce ktery s tim neni kompatibilni... Vam se to nezda blbe?
Snad je zakladni predpoklad ze k sobe davam kompatibilni dily, ne? A to ze bios na desce pouzivam ten urceny pro dany OS to je snad jasny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy musí BIOS pasovat na OS? Od té doby, co se dělají BIOSy a/nebo operační systémy blbě? ;)

Kdyby se OS nechtěl nainstalovat v režimu UEFI, neřeknu ani popel a bude mi jasné, že se na něco někde zapomnělo. Jenže on nešel nainstalovat ani v režimu BIOS a o to tu celou dobu jde. Na jiných deskách s bůhvíjak starými BIOSy (a ani nemusí být UEFI) Windows 8 chodí. Stejně tak na téhle desce se starším firmwarem chodí všechny ostatní OS.
Jestli za to může Microsoft, nebo ASRock, to je asi nepodstatné, myslím, že oba na tom mají svůj díl viny (MS tím, že bezdůvodně komplikuje OS, ASRock tím, že si ty komplikace nepohlídal).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Odjakživa. Nastavení BIOSu musí korespondovat s OS - trochu více v podvědomí se to dostalo s příchodem PnP OS a nebo teď když je aktuální SecureBoot. Zmáčknout F5 entr umí každý trdlo a taky ty kompy podle toho fungujou :(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.