Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak postavit videopřehrávač za tři stovky? Experimentujeme s Raspberry Pi Zero W

Trochu mi v článku chybí "něco navíc". Třeba porovnání KODI vs OSMC, použití dálkového ovladače nebo tak. Informace o velikost filmu je dost zvláštní, podle mě bude problém spíš bitrate a kodek. Určitě bude rozdíl 3GB na celovečerní film a 3GB na půlhodinový dokument.
Nemyslím to nějak ve zlém ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S velikostí filmu jsem generalizoval - pochopitelně že film, který má 2 hodiny a při velikosti souboru 3 GB nebo 30 GB bude rozdíl hlavně v bitrate (pominu-li faktory rozlišení a dalších zvukových stop).

Osobně mám v plánu v testování pokračovat a OSMC jsem měl v plánu použít, ale nakonec LIBRELEEC vyhrál už kvůli jednoduchosti a mému účelu.
Mám v plánu z RPZ vytěžit více, tak se můžeš těšit, co se dá z toho vyždímat :-) Raspberry je moje, nikomu ho nemusím vracet takže mám moře času na to 'testovat'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale uprimne takovych jednoduchych clanku typu "vemte RPi, dejte tam libreelec a jede to " je plna zadnice, staci dat do googlu.
Naopak poradnych clanku jako "rozdily libre/open/elec vs osmc vs raspbian+doinstalace_kodi" tech je malo, presneji snad zadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, já bych si dneska spíš připlatil těch 5 stovek na RPi3 jako takové dobré minimum pro Kodi. Na RPi2 mi to funguje "tak akorát", takže předpokládám, že na modelu zero už to bude spíš drhnout. A vzhledem k tomu jednojádru a že to nemá ani ethernet, tak se podle mě na tento účel nevyplatí.
Btw v nějaké z posledních verzí KODI mi přestalo fungovat mapování čudlíků na HDMI CEC, setkal se s tím někdo? Ty standardní (šipky, OK, play, pauza) fungují, ale protože mám LG televizi, tak "pravé" tlačítko menu a tlačítka ke knihovně jsem měl v určitých částech KODI přemapované (podle https://www.mikrom.cz/raspberry-mapovani-tlacitek-na-ovladaci-pres-cec-n... ) a to už nefunguje. Takže na nějaké složitější věci v KODI už musím použít mobilní appku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne kazdemu odporucam pockat na jednu z pravidelnych zliav na Amazon FireStickTv 2, ktory vyjde na 25Eur a sideloadovat KODI, pripadne ine android aplikacie. Podporuje USB mass storage, ethernet cez usb adapter, a hlavne HEVC do 30Mbps (bez HDR).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HEVC nepotřebuju (zatím a až bude, tak bude snad i nějaké schopnější raspi), stačí takto krabička s integrovaným ethernetem, otevřeným systémem a konzolí co umí CEC a připojit se na sdílené disky přes sambu nebo NFS. Zvládne amazoní firestick hdmi cec?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kodi sa da ovaladat cez CEC plnohodnotne. Samotny fireos system asi tiez ale popravde to neviem odprisahat kedze ten nepouzivam skoro vobec. U mna bola hlavna motivacia HEVC. Dovtedy som pouzival tiez RpiZero. Dalsia drobnost je podpora chromecastu pre nainstalovane applikacie (netflix, youtube,..) co rpi(samotne kodi) asi nebude vediet nikdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten Amazon FireStick nema CEC vsak? Mne osobne na RPi najviac vyhovuje prave CEC, pokial viem, tak ziadny iny cinsky klon CEC prave nema a to pre mna znamena, ze nic ine si nekupim.
Co ocakavam od RPi4 (ak teda vobec bude) je: Gb LAN, HEVC (kludne aj bez HDR), aspon 2GB RAM, dostatocne rychle CPU na spominane ucely a samozrejme CEC.
Nie je mi celkom jasne, preco do klonov RPi CEC nedavaju, ci je to drahe alebo aky na to maju dovod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amazon produkty jsou dost nepřístupný světu a vázaný na jejich služby. Měl jsem tablet a byl v podstatě k ničemu bez Google play atd. Jailbreak byl poměrně složitý a s každou novou verzí firmware to bylo čím dál horší. Podobné to je s Kindle.

Asi bych volil otevřenější řešení. Za podobnou cenu je toho k dostání dost, i když produkty Amazonu sami o sobě špatné rozhodně nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me HTPC jede na RPi verze 1 uz mnoho let. Vcetne streamu z pozemniho vysilani. Takze tvuj predpoklad muze byt uplne lichy.
Samozrejme ze 4k mi tam nejede, ale k cemu kdyz TV mam 720p :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, jak se chová KODI na Raspi2, i tam jsou místa, kde by to zlepšení zkouslo. Takže na jedničce to fakt nebude žádná hitparáda, chtěl jsem ji kdysi koupit, ale pak jsem řešil něco jiného a když jsem se k tomu tématu vrátil, vyšlo RPi2 a bylo rozhodnuto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a hlavne zaver clanku hovori o tom ze RPi zero ako prehravac je v podstate nefunkcny. osobne 3 GB filmu sa ani nedotknem (hovorim o 2 hodinovom filme) a vacsinou vyhladavam zdroje ktore maju aspon 9 GB aby to bolo ako-tak pozeratelne a to mi zero prehraje len tazko

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hmm takze z toho ze ** ty ** se nedotknes 3GB filmu nejak plyne, ze pi zero je "ako prehravac je v podstate nefunkcny" ? jasne protoze celej svet ma presne stejne naroky jako ty... arogance jak svine...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"osobne 3 GB filmu sa ani nedotknem"

To už je predsa na tebe akú veľkosť bude mať ten rip čo si spravíš zo svojho originálneho BD disku...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co kdyby člověk chtěl něco podobného s tím, že by to byl jen headless audio přehrávač? Ovládaný z mobilů-tabletů, se zdrojem dat na NAS. Máte někdo zkušenost s vhodným SW?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideálně AV Receiver s DLNA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uff, NAS je geograficky jinde, to nevím jak bych to rozchodil s nějakým blackboxem...
Navíc nevím, jak by to bylo s ovládání z mobilů - představa je - vybereš playlist, hraje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduche, KODI apka v mobile KORE a zdroj cez FTP na nas. nieje problem ani s Raspberi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já KODI s KORE zkoušel, a přišlo mi, že to moc jako headless navržené není....že KORE je spíš jako dálkový ovladač, ale počítá se ze zobrazením na televizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na pousteni hudby to staci. Na spravu hudebni sbirky uz to bude chtit nejaky displej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak to by byl asi problém, DLNA nevím jak proleze přes router ven, přes VPN? možná?
Jinak s ovládáním jako takovým není problém, androidí appka pro receiver je na mobilu, pustím, nalistuju co chci přehrávat, nebo pustit internetové rádio a jedu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

todle vsechno resi PLEX, je to efektivne KODI + tunnelovani + DLNA (pouzivaji teda vlastni protokol, ale je to schopno se tvarit jako DLNA)
dela to i transcode a pripadne hardsub pro televize co neznaji nektery kodeky
appku maji snad pro cokoli vcetene televizi a windows mobile :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja mam Kodi na Raspbery 3 a bezi celkom dobre. HEVC nezvlada ale ostatne je ok. Sem tam sa najde film co strajkuje, ale nakoniec sa z toho vykluje nieco blbo nastavene pri robeni filmu (kontajner). Co moze byt problem je WIFI a 3 GB film. dokaze router a prehravac vobec cez wifi pretlacit viac? Ja som pripojeny kablom na router s GB lankou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co moze byt problem je WIFI a 3 GB film. dokaze router a prehravac vobec cez wifi pretlacit viac?"

WAT? Naozaj tak debilna otazka?

Film o 1 minute? 5 minutovy? Film 50 minutovy? 2 hodinovy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Zero bych si jako multimediální centrum rozhodně nevybral. Zero je postaveno miniaturně, aby se hodilo jako řízení různých projektů, kde není potřeba velký výkon, za to je dobré výpočetní jednotku někam schovat.

Jako centrum doporučuji Pi 3. Sám jsem si to nedávno postavil. Pro přehrávání prakticky čehokoli do FullHD ideál (na 4K nemá potřebnou akceleraci ve VideoCore GPU). Cena kolem tisícovky, stále je to maličké, 1,2Ghz čtyřjádro už má dostatečný výkon pro multimediální funkce a více RAM. Krabičku jsem koupil na Aliexpressu + chladič + větráček. Větráček ani chladič nejsou nutné, ale hodí se, ať se při větším záběru CPU nepodtaktovává. Zatím to nemám úplně hotovo, ale na větrák si ubastlím řízení dle teploty CPU, aby to nehučelo pořád. Jinak k tomu mám přes USB připojen WD Elements, kde mám nahrané filmy a seriály. Funguje to výtečně, Kodi má výborný scrapper na filmy a seriály, tak mám pěkně listovací seznam s popisem, náhledem a bookletem. Zároveň ten disk přes SMB sdílím do své domácí sítě, takže mám přístup k médiím přes všechny počítače a telefony doma. Přes ta zařízení můžu zároveň ovládat pro změnu i samotný přehrávač.

Jsou tam určitá omezení, síť ma sice 100Mbit, ale interně v Raspberry je síťová karta připojena přes USB 2, takže je tam rychlostní omezení (nicméně mne to netrápí, rychlost je dostatečná). Přes Wi-Fi to nemá cenu, hlavně u mne, router mám dál a stabilita připojení byla hodně kolísavá.

+ Kodi má různé doplňky na on-line přehrávání z YouTube, Prima Play atp. Funguje to velmi dobře a pohodlně. Prostě výborná věcička, která zdaleka překonává možnosti nějakých "chytrých" televizorů. Jinak běžím na LibreELEC, instalace a konfigurace byla naprosto triviální.

Když budu mít čašem chuť, možná se pustím do Ambilight :-)

http://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-ambilight-aneb-osvetleni-za-televizi-d...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ovládám to přímo přes ovladač ke své LG televizi, funguje to normálně out-the-box přes HDMI CEC, takže není nutné mít zvlášť myš nebo klávesnici k ovládání centra. Bohatě stačí původní ovladač k TV. A pokud nechci ťukat písmenka zdlouhavým výběrem křížem, tak otevřu mobil a vyplním to na něm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

USB 2.0 má kolem 240 MBit jedním směrem, takže tam hrdlo není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, já jsem tenkrát vejral do blbé tabulky, a od té doby si to pamatuju blbě. Jsem pitomec :-/ Sorry za mystifikaci. Prostě rozhodně ideál natáhnout kabel, než to honit přes Wi-Fi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě je to o "úzkém hrdle" míněno tak, že bez změny architektury se do RPi nedá připojit GbE a těch 100mbit je maximum.
Zadruhé reálně to USB v RPi dělá problém i při 100mbit, hlavně pokud je připojeno ještě další USB zařízení, leckdy je ethernet mírně zabržděný i při této rychlosti.
Osobně mám RPi docela rád pro řadu použití, ale chyby u něj vidím a zrovna způsob připojení LAN bych mezi chybami dal hodně nahoru :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NAS umoznuje prehravanie filmov na TV bez dalsich zariadeni, nevidim dovod k tomu riesit nejake raspb.PI..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano i nie a zalezi aj na kodeku videa. Riesenie s prehravacom ma svoje vyhody hlavne ak mas TV ktore z nejakeho dovodu nevie alebo nemoze ist priamo na NAS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

qnap ma hdmi - ak mas telku ktora nema LAN/wifi imho taku uz dnes nikto (kto zaroven investoval do NAS) nema

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsme zase ušetřili... vidím, že jsi za pana Ježka více než důstojná náhrada. Bedýnky za 200,- a videopřehrávač, co se seká... Asi budeš hodně bohatej, že si můžeš kupovat levné věci... :p

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To bylo hodně laciný. Myslím, že autor popsal dobře limity tohoto zařízení (a limity ma jákekoliv zařízení). Pokud to potřebuje jen v rámci toho, co to zvládá, tak je to dobrá koupě. Kromě toho, takovéhle věci se kupují, dělají i v rámci toho, že se člověk něco naučí (a to je pak k nezaplacení).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vrátil bych to, zařízení nesplňuje deklarovanou funkcionalitu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mal by si dostat medajlu za hrdinstvo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě řeším něco podobného. Aktuálně mám k HDMI TV (1080p) připojený Prestigio ION PC s jednojádrovým a díky blbému BIOSu (nebo něčemu blbému) i jednovláknovým Atomem 230 (1,6 GHz, 64bit). Protože je tam ale ION alias GeForce 9300, OpenELEC (KODI) na tom maká úplně v pohodě, tedy v tom smyslu, že když to funguje, přehrávání je plynulé a neseká se (toho jsem na Windowsech na témže stroji nebyl schopen docílit). Bohužel to má pár much: první je, že někdy vůbec nenaběhne X.org (a musím to restartovat) a druhá je, že to nejde vypnout (při požadavku na vypnutí se nevypne, ale zasekne), takže to vypínám „korektně“ tak, že dám restart a během POSTu to vypnu natvrdo.

Z toho důvodu bych to rád něčím nahradil. Když už, tak bych byl rád, aby to umělo plynule přehrávat 4K a mělo to ethernet (kvůli rychlosti streamování ze sítě, WiFi v daném místě není úplně dobré a kabel tam mám). Hodila by se i možnost nějakého IR a naučit to povely z defaultního TV dálkového ovladače, abych nemusel řešit další ovládání (na TV ovladači jsou např. šipky do všech čtyř stran a u toho OK, plus další blbosti, je to Panasonic).

Nějakou malinoidní záležitost jsem zvažoval, ale rád bych znal konkrétní zkušenosti. V krajním případě by to zase vyřešilo PCčko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nad tímto taky uvažuju a zatím se mi nejlépe jeví něco postavit buď na apollo lake/gemini lake, což se dá vzít nějaký ten NUC a do toho vrazit paměti a fičí to jako hloupé (Apollo lake jsem teď testoval, konkrétně n4200 a HEVC to přehrálo bez potíží či dropů) nebo se podívat na mini-BTX se to tuším jmenuje a do toho dát třeba celeron Kaby Lake. Jen bych s nákupem počkal, až slezou ceny pamětí. Osobně bych se ION PC zbavil co nejdříve už kvůli tomu, že CPU+GPU topí jako hloupé a pak to dělá strašný kravál ten interní větráček. Tohle jsem měl taky asi týden a rychle jsem to vyhodil a byl klid :-)

Co se ovladače týče, vykašlal bych se na IR a zašel na stránky číny, tam prodávají ovladač s klávesnicí přes wireless receiver a za 400,- je to dobrá hračka.
Nebo místo ovladače bezdrátová klávesnice - mě se osvědčila obyčejná, protože je odolná proti polití. Bluetooth odešla do věčných lovišť z tohoto důvodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde místo ovladače použít třeba mobil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jde a oficialne ;-) http://kodi.wiki/view/Kore

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřebuju, aby to umělo ovládat i malý děcko (co nemá mobil) ;-). Zatím na tom mám jinak nevyužitou bezdrátovou myš s klávesnicí.

Ještě jsem zapomněl dodat jednu věc: musí to umět být rozšiřitelné např. o DVB-T2 tuner tak, aby to plně nahradilo TV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak je napsano dole, Amlogic 905 apod. Nebo treba https://wetek.com/ww/en/product/wetek-play2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doma máme úspěch s MI BOX 3 sice nemá tuner a ani ethernet ale IPTV (sleduj TV nebo KUKI) jede parádně po wifi AC a mladej 4 roky si sám pouští pohádky. Normální DVB-T2 bych dnes už nechtěl.

jinak mám zkušenosti s RBP1 dnes už nepoužitelné... a MXQ android box který nebyl s povodním androidem nic moc .. a ted na něm jede openelec celkem obstojně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NUC řešení má dost špatný poměr cena/výkon. Nedávno tu byla debata o repasovaných PC, to bych asi vzal něco co stojí těch 5000 - 6000 Kč (a zvládá x265 v 1080p).

ION PC je zoufalost, mám něco podobného - Lenovo Q180 kde se navíc výrobce vykašlal na jakoukoliv podporu a nejdou ani regulovat otáčky super hlasitého větráčku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo Q180? Těsně vedle, sháním Lenovo Q110 - to je totiž přesně to, co tu mám já, jen OEM Prestigio. Resp. potřeboval bych BIOS z toho Lenova. Nejlíp komplet dump brouka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus NVIDIA SHIELD TV. Koupil jsem v nějaké akci alzy za 4000. Původně jsem měl Chromecast ale neprolezlo skrz něj DTS a neuměl TS a XVID. Teď jsem absolutně šťastný, Shield umí i HEVC. Vystačím si s přiloženým ovladačem, přes CEC se automaticky zapne i receiver a TV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem to vyřešil NUCem, NUC6i3SYK.
Starý herní stroj (90W) jsem vyměnil za NUC s win10, v klidu žere cca 8W, zvládne i 4K a několik obrazovek,má WiFi ac, GLAN, IR přijímač, čtečku SD karet. Dokonce je to jediný z mých strojů, na který stále vychází update BIOSu (přímo od Intelu) a tudíž jediný ochráněný proti zranitelnosti Spectre.

Bohužel cena s 8GB pamětí a SSD "na systém" už bude asi mimo zdejší cílovku.
Ale zase si můžete softwarově zajistit podporu jakéhokoli formátu a nemusíte složitě řešit vypínání nebo kdeco.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak Vas TV podporuje CEC, tak rozhodne odporucam RPi3 (ja mam RPi2 a staci mi bohato, aj FHD filmy v najvyssej kvalite prehra OK, myslim, ze aj H264 aj XVID) + LibreELEC alebo obdobny OS s KODI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám na to Odroid-C2, koupený včetně krabičky a zdroje. Pravda, stálo to asi tak 6x víc, ale zase to umí 1Gb Ethernet a 4K HEVC 10 bit. LibreELEC je už 8.2.3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď se zeptám jak kokos (a první - si dám klidně i sám :))), ale když vidím úvodní obrázek - když jsem se kdysi povícero zabýval paměťma (především na GK), měl jsem pocit, že Elpida jako firma skončila... Poslední věc co mám s komponenty od Elpidy je Gigabyte GTX650 z roku 2013, kde je použita jejich DDR5 RAM, které (údajně) byly z vymetání skladů před zhasnutím...
Ten kokosí dotaz - oni zase nějak fungují, nebo je to "podznačka podznačky, kterou vlastní značka" ? :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci, vsetci tu spekulujete s kadejakymi Raspberry a neviem cim este, a pritom to chcete znasilnovat len na jednoucelove zariadenie na prehravanie videa. Skusal sa uz niekto z vas porozhliadnut po niecom rovnako jednoucelovom? Cina uz vyraba na mraky kadejakych TV boxov, s HW podporou HEVC + 10bit HDR, ethernet+wifi+bt, USB, IR ovladacom v cene velakrat podliezajucou 30USD. Funguje to spolahlivo out-of-the-box, castokrat to ma aj rovno predinstalovane KODI. A bezi to na Androide, takze ak niekto moc chce, tak to moze pouzivat aj na ine ucely (napr. bruzdanie po nete). Nechcem robit reklamu, ale skuste sa pozret napr. na geekbuying alebo gearbest...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz uz tu pises, tak jsi mohl hodit nejake odkazy.
A je rozdil mezi Raspberry nebo Odroid, ktere jsou ozkousene mnozstvim uzivatelu, a nejakem cinskem reseni, kde zjistits ze zrovna cosi nejede a nikdo to nikde na foru resit nebude protoze to nikdo nema.
Je rozdil mezi Rpi nebo Odroid ktere maji podporu hodne let a nejaky cinsky buhvico, kde clovek ani nesezene novy OS.
Je rozdil mezi cinskym smejdem, co sice papirove umi vsechno, ale doopravdy na tom filmy pojedou stezi. Jak treba vime u hromady cinskych mobilu, ktere papirove jsou dokonale, a doopravdy je to utrpeni.

Ale cest vyjimkam. A proto kdybys jen obecne neplacal, a dal tu odkaz na nejake OZKOUSENE reseni, byl bych rad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nevím teda, zrovna telefon je něco co bych se z Číny nebál koupit (Xiaomi atd.), jsou daleko levnější a kvalitativně minimálně stejné jako "osvědčené" značky. A to už déle jak 5 let.

Co se týče těch TV boxů, většinou to je nic moc, ale nijak se to neliší od toho mají naše eshopy v sekci "multimediální centra" nebo co koupíte v kamenných prodejnách.

Dobrý rozcestník je https://www.gizchina.com/ nebo česká mutace https://www.gizchina.cz/
Případně ruské fórum na Aliexpress pokud se pamatuju dobře

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial tieto TVboxy sa vyvijaju tak rychlo, ze to, co som ja kupoval pred rokom sa dnes uz nepredava. Vyrobcovia jednoducho upgraduju svoje modely najnovsimi chipsetmi, co zaroven prinasa podporu najnovsich technologii v TV svete (na rozdiel od RPi, ktore ma predsa len trochu dlhsi zivotny cyklus ako spotrebna elektronika). Tych TVboxov je velke mnozstvo a lisia sa HW vybavou - entry level zacinaju na tych +-30USD, vybavenejsie modely aj 2-3x tolko. Zalezi co od toho uzivatel chce a ocakava. Odporucam si pozret nejake modely na tych strankach, co som spominal a hodit do googlu ich nazov - tie kvalitnejsie su uz vacsinou zrecenzovane nezavislymi strankami, takze clovek presne vie, co tam funguje spolahlivo a co nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není moc dobrá varianta. Taky jsem ji zvažoval, ale ve většině případů jsem narazil na stížnosti a problémy s Androidem, který na toto použití není zatím zřejmě moc dobře optimalizován + různé další problémy. RasPi má obří komunitu a podporu, o které si tyhle čínské jednoúčelovky mohou nechat jen zdát. A také uvažuji o tom Ambilightu, který se dá k RPI přibastlit díky GPIO celkem jednoduše. Ale samozřejmě, RPI ideálně, když má člověk chuť a znalosti si s tím trochu pohrát, laik si asi nekoupí holou desku, kterou bude někam montovat a shánět OS. Tam je jasná cílovka pro tyhle jednoúčelovky.

A poslední věc proč jsem vybral RPI, mne se ten projekt prostě líbí, podporuje kreativitu, tvořivost a je cenově velice dostupný. Tak jsem je chtěl prostě podpořit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ako hovoris - RPi a TVboxy maju diametralne odlisnu cielovku. Ak chce niekto multimedialny prehravac, ktory funguje OOB a nic viac, zvoli TVbox. Ak chce niekto bastlit, ucit sa, hrajkat sa, pouzivat to aj na ine ucely, tak samozrejme RPi. Avsak vo vacsine komentov predo mnou chceli ludia len prehravac a nic viac - a v takom pripade je RPi nielen zbytocne komplikovanejsie, ale aj zbytocne drahsie riesenie (potreba dokupit nejaky box, nabijacku, prip. aj klavesnicu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial viem, ziaden z nich nema CEC (vygoogli si, co to je).
Preto ja osobne pozeram len po RPi a vsetkym znamym odporucam RPi ako lacny player na vsetko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam rpi 2 a zvazuju rpi3, ale nevim jetsli to ma cenu...
Me zkusenosti:

- rpi 2 neda poradne ani 2k video, rpi3 by to mohl dat, ale v dobe 4k?
- 100mbps ethernet je opruz
- boot ze SD karty na spolehlivosti neprida
- Kodi na rpi 2 je ztrata casu (na tak mizerny videa, ktere by to prehralo koukat nechci)
- pripojeni 4k televize pres hdmi - nedostanu vi buh proc ani to FHD, rohzliseni je 1770*990 - nebo neco podobne obskurniho.

+ jedine co lze je minidlna, ktera podava filmecky - pak umi takrka cokoliv (v ramci tech 100mbps)

Takze premyslim co k te 4k televizi natrvalo pripojit. (NUC? da ty 4k ?). Zaroven mam ADSL (8mbps), takze nejake streamovani taky nic moc, ale na FHD to staci. Cili poustim to na ntb a kdyz to chci mit na obrazovce tak miracast. A 4k videa jsem poustel primo z USB te televize.
Jinak samozrejme rpi je skvely maly linuxovy server, ale v ty multimedia ja proste neverim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Již druhým rokem používám já a pro známe varianty KI/KII/KIII Plus/Pro boxu s s905/D 912 (1/2/3 GB RAM, 8/16GB ROM)... s DVB S2 a T2 tunerem, naprosto zvládají 4k HEVC, H265HEVC, obraz lepší než středně drahé různé přehrávače a sat boxy, má to 4xUSB takže jeden pro ovladač nejlépe air mouse a zbytek pro HDD, KODI, nejlépe varianta SPMC vyladěná pro Aimlogic, umí newcamd, CCcam (cardsharing) DLNA,Airplay buď zabudované nebo přes KODI... naprostá univerzálnost a spokojenost

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak!

Jen kvuli tomuhle jsem vytvoril ucet na ditt. Proste neco s 905 a vykaslat se na rpi. Mej jsem rpi1 pak rpi2 a ted nejaky cinsky 905. Pokud chcete neco z eu, tak treba Wetek - https://wetek.com/ww/en/product/wetek-play2 , ma to peknou velkou papirovou krabici a stejne kvalitni plastove ovladani jako veci z ciny.

edit: jedina vyhoda rpi byla/je komunita, co se HW tyce, tak je to neni na tyhle veci idealni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo kdysi jsem taky "krabičku" měl, to když frčely realteky 1186. Za pár let po tom ani pes neštěkl, takže místo výměny krabičky jsem pořídil něco "univerzálního" co se neztratí a má širokou komunitu. Což raspi přesně splňuje, až nebude stíhat, udělám z něj retroPie, moonlight nebo něco úplně jiného. Ale o to tak nejde, pokud teda existuje komunita na 905 SoC, což koukám, že celkem jo (a má ten chipset otevřený ovladače, tím myslím tu mali grafiku?), tak proč teda nekoupit destičku na tom založenou? Nebyl by třeba Odroid C2 důstojnou náhradou? Nic víc než Kodi, ethernet a HDMI CEC prakticky ke štěstí nepotřebuju.
Malina zatím všechny moje videa dává (ale nevedu h265), ale krabičkou na androidu bych to teda nenahrazoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na tom 905 mi bezi misto androidu Liberelec, takze pro me usb disk, ethernet, cec (bez nej bych nic nebral) a vic od toho take nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já aktuálně jedu na K1+ S2T2 s Libreelec 8.2.3.1 k tomu připojený HP ovladač MCE a maximální spokojenost. Krabiček s čipem S905 je na výběr v ceně od cca 600,- bez tunerů dost. https://forum.libreelec.tv/board/38-amlogic/
Doporučuji.:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý tip, díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Již druhým rokem používám já a pro známé varianty KI/KII/KIII Plus/Pro boxu s s905/D 912 (1/2/3 GB RAM, 8/16GB ROM)... s DVB S2 a T2 tunerem, naprosto zvládají 4k HEVC, H265HEVC, obraz lepší než středně drahé různé přehrávače a sat boxy, má to 4xUSB takže jeden pro ovladač nejlépe air mouse a zbytek pro HDD, KODI, nejlépe varianta SPMC vyladěná pro Aimlogic, umí newcamd, CCcam (cardsharing) DLNA,Airplay buď zabudované nebo přes KODI... naprostá univerzálnost a spokojenost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Již druhým rokem používám já a pro známé varianty KI/KII/KIII Plus/Pro boxu s s905/D 912 (1/2/3 GB RAM, 8/16GB ROM)... s DVB S2 a T2 tunerem, naprosto zvládají 4k HEVC, H265HEVC, obraz lepší než středně drahé různé přehrávače a sat boxy, má to 4xUSB takže jeden pro ovladač nejlépe air mouse a zbytek pro HDD, KODI, nejlépe varianta SPMC vyladěná pro Aimlogic, umí newcamd, CCcam (cardsharing) DLNA,Airplay buď zabudované nebo přes KODI... naprostá univerzálnost a spokojenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vypadá dobře, za 100 USD KIII Pro. Jestli tam nejsou nějaké problémy s přenosem audia do receiveru (jako asi u všech těchto Androidích krabic) tak to asi stojí za zvážení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

absolutně žádné problémy...jak říkám zabývám se tim již dlouho a staci umět nastavit...hrál jsem si i s linuxovymi boxy. vždycky nějaké problémy..zkoušky tun fw. ... různé problémy padani....až jsem to zavrhl a nedám dopustit teď na ndroidi boxy ....kde si také můžete vyzkoušet různé fw. ale nakonec jsem vždy zůstal na androidu a Kodi/SPMC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto jsem ke spokojenosti vyřešil
https://www.banggood.com/H96-PRO-PLUS-Amlogic-S912-Octa-Core-3GB-RAM-32G...
byla na to nějaká akce tak za necelejch 1300,-
když se to rozlouskne tak uvnitř jsou ješte další 2 USB stačí proříznout dírky v deklu. jede to jak divý zvládá to H265 (KODI) dal jsem tam o trochu větší chladiš z nějakých chipsetu ze chcíplýho MB a dtží se to na 60°C (H265 The grand tour). zvládne to hrát celý odpoledne. přišlo to už s Nugátem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hlasovakca: podle me je rpi jako medialni centrum zastaraly/prekonany/blbost/nouzovka.

Kdo souhlasi at da plus a kdo ne, tak minus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som to vyriesil nasledovne. V obchode som kupil "rozbaleny" 7" tablet s Win 10, (nejaky tatar to vratil lebo po update vypisovalo chybu v polskej lokalizacii). Takze reset do tovarenskych nastaveni, instalacia slovenciny, dokupeny OTG hub s nabijanim. Pripojenie rovno k telke cez micro hdmi, k tomu 5.1 usb creative a vuala :D multimedialny prehravac za 35 € hotovy. Ten chudak zvlada 720p HEVC a 4K youtube v Edgi ... a navyse ked idem na dovolenku, tak staci poodpajat kable a mam tablet :) Uz nic multifunkcnejsie za taku cenu sa kupit asi neda :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojuju se k doporučení na Nvidia Shield TV. Absolutní bomba, monstrum a navíc nějaké ty herní možnosti. Tam kde se čínské krabičky už taví a restartují, tam Shield zapne aktivní větráček a problém je vyřešen. Plus Chromecast který je cca o 30% rychlejší než od Googlu (rychleji reaguje a začne přehrávat). Očekávám dlouhou dobu podpory, NVidia velmi slušně podporovala Shield Tablety (Android tuším 4 až 7) a Shield TV protlačuje do těch nových monitorů GDPR nebo jak se to jmenuje.

Shield TV se dá koupit bez celkem zbytečného ovladače gamepad za 3999,- a to už je slušná cena. Bacha zatím na Android TV OS není HBO GO ale psal jsem na support a chtějí to v Evropě zprovoznit. V USA již funguje. Prozatím HBO GO přes Chromecast (není to AVC myslím).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre doplnenie: Existuje CEC USB adapter, pokial viem iba tento jediny. Cena 40 Eur.
https://www.pulse-eight.com/p/104/usb-hdmi-cec-adapter
Pre mna nema zmysel nejaky cinsky klon RPi, nech dokaze aj 4k H265. Pokial by som musel dokupit tento adapter, tak je cena pre mna uz prilis vysoka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tak googlim, Odroid C2 umí HDMI-CEC, ale radši bych si to nechal potvrdit někým, kdo to fakt provozuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, tie specifikacie byvaju castokrat zavadzajuce/nepresne.
Ak niekto ma dane PC, prosim napiste, ci to skutocne CEC ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sranda je, ze v podstate vsetci tu mame pravdu. Co sa ale v diskusii stratilo a podla mna je to jedna z hlavnych veci clanku, urobit si to doma sam. Urobit si radost z niecoho co som si zbastlil sam. :) Vysledok nic moc, nevadi mam nad cim rozmyslat do buducna.
Krabicku si vie kupit kazdy, pripojit na TV a hotovo.

Chvala bohu, ze este stale su ludia co ich bavi rozmyslat a robit veci ktore netreba. Lebo dnesne deti uz rozmyslat a hladat riesenia velmi nechcu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to dnes uz nikto nemusi kreslit Centrofixkou na kuprextit a leptat plosak. Vsetko sa da kupit uz viacmenej hotove :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jste asi moc dětí nepotkal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já koupil domu RPi2 pod telku jako multimediální centrum. Postupem času jsem na něj hodil web -
momentálně WordPress. Pro účely rodiny plně dostačuje a to jede na HTTPS. Po zrušení stolního PC jsem dokoupil dvoudokinu pro HDD a připojil to k malině jako takové malé datacentrum - jeden disk obsahuje data, na druhý se skriptem pravidelně zálohuje. Mám na tom nainstalovaný, ale zatím nenakonfigurovaný mailserver (nejsem úplně systémák, tak mě konfigurace trvá nepoměrně dél, než by se mi líbilo).

Když bych to měl shrnout - v podstatě stačí na vše zmiňované, přesto bych měl k něčemu výhrady:
- prohlížení fotek v KODI je dost pomalé. Nevím jestli je to železem nebo něčím v KODI, ale načítání adresářové struktury (bez náhledů) a následně náhledy trvá dost dlouho
- síť bych ocenil rychlejší. Zálohovat fotky trvá věčnost, pokud navíc kopíruju přes scp, dostanu se maximlně na cca +-60MBit/s (přes kabel). Tady to už ale brzdí výkon CPU.

Takže jestli RPi nabídne zlepšení v akceleraci HEVC, rychlejší CPU, víc RAM a USB3, přes které by byla připojena síť, asi by mi to ke štěstí stačilo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tohle řešení?
https://mobilizujeme.cz/clanky/mirascreen-bezdratovy-prenos-obrazu-nyni-...
Fungovalo by to tak, že Kodi na androidu 4.2 a výš přes integrovaný micracast nebo DLNA? Stačí pomalý tel. a nebude to zbytečně streamovat 2x obraz?
Já používám v Kodi doplňek stream cinema a data to tahá z https://webshare.cz/?r=4i64M83fF6
Pak by to tedy fungovalo tak, že data by šla přímo z https://webshare.cz/?r=4i64M83fF6 do mirascreenu (nepřenášelo by se zbytečně z internetu do tel a pak až z tel do mirascreenu?).

Ovládání Kodi by bylo na mobilu a obraz by běžel v televizi bez ovládacích prvků? Cz titulky by fungovali OK?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já koupil UDP-203. Funguje. Je sice trochu větší a dražší než malina, ale nekoktá, neseká se, ... a není tam droid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A stojí taky 3 stovky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"asi" jde o tro(t)lovani, UDP-203 stoji jako 80 kusu RPi Zero W ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A droid je problém? Navíc na některé ty boxy jde dát openelec.
U drojda mě napadá jeden problém a to jsou automatické aktualizace drojda samotného.. Ale když to není tel, tak to asi problém mírní (měla by jít nastavit přísnější politika ve firewallu nebo tak něco..).

Co ten MiraScreen? Fungovalo by to tak že si stahuje video přímo z internetu do Mirascreenu a ovládá se to přes tela nebo se ten stream "trapně" přeposílá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.