Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak postavit videopřehrávač za tři stovky? Experimentujeme s Raspberry Pi Zero W

Píše se rok 2012 a světlo světa spatřil levný počítač Raspberry Pi. Jde o malou desku, která obsahuje procesor a důležité výstupy. Od klasického mini-PC se ale liší GPIO výstupem, který umožňuješ prakticky jakoukoliv manipulaci.

Dnes se podíváme na nejmenšího zástupce z rodiny Raspberry. Od roku 2012 byly představeny 4 modely - Raspberry Pi 1,2,3 a Zero, přičemž Zero je vylepšen v poslední verzi a dostal Wi-Fi a Bluetooth, což z něj dělá o něco univerzálnější destičku.

Blíže k Raspberry Pi Zero. Jde o desku 6,5 cm dlouhou a pouhé 3 cm širokou s tloušťkou sotva 5 milimetrů:

Rozměry jsou přesně definovány

Jelikož jde o malou desku, nemůžeme očekávat výkon mustanga. Na druhou stranu jako jednoúčelové zařízení bude Zero více než stačit. Parametry níže:

CPU:ARM 11 - jednojádrový s taktem 1GHz
RAM:512 MB sdílený s grafickým akcelerátorem
Konektivita:Bluetooth 4.1 vč. LE / Wi-Fi 802.11n - 2.4GHz
Napájení:5V / 1A
Vstup:MicroUSB 1x - napájení, MicroUSB 1x data, Mini-HDMI 1.4
Úložiště:není / lze doplnit o microSD kartu
Ostatní:GPIO 40-pin
Konektor na připojení kamery - prodáváno separátně

Co se parametrů týče, už je tu rok 2018 a pro jednojádrový procesor tu není místo, ale je třeba si uvědomit dvě zásadní věci - velikost a cena. Co se velikosti týče, je to velké jako běžná power banka. Cena je další zábavná věc. Zero W se celosvětově prodává za 10 amerických dolarů (220 korun), u nás lze toto zakoupit za zhruba 380 korun včetně poštovného.

A teď to podstatné: Co všechno se dá dělat s tímto ''počítačem''? Jak je vidět, 1 GHz neudělá žádnou hitparádu, ale použitelné to je - a je překvapivé, k čemu všemu se dá používat. Já se zaměřím na to, jak využít Raspberry coby levný přehrávač videa. 

Co budeme potřebovat

První, co je potřeba ke zprovoznění, je samotné Raspberry Pi Zero, dále MicroSD kartu, aspoň kapacitu 2 GB, miniHDMI-HDMI kabel, popřípadě miniHDMI redukci na klasické HDMI, microUSB kabel s nabíječkou (doporučují aspoň 5V/1A) a klávesnici (nejlépe bezdrátovou). Myš v tomto případě nepotřebujete.

V této fázi jsme si určili, že veškerý dostupný výkon nebudeme mrhat na spouštění podpůrného operačního systému a rovnou na Raspberry nahrajeme Kodi - multimediální přehrávač schopný hardwarové akcelerace.

Pro Raspberry je upravená distribuce se jménem LibreELEC. Je k dispozici i OpenELEC, ale to se mi nepovedlo rozjet z mně neznámého důvodu. LibreELEC lze stáhnout z oficiálních stránek - Libreelec.tv - zvolte nejnovější verzi, která je zároveň stabilní. Pro tyto účely mám vyzkoušenou verzi 8.2.2 MR postavenou na Kryptonu.

Jak postupovat

Fáze instalace - pro tuto akci je potřeba si stáhnout jednoduchou utilitu, která vám systém nakopíruje jako bootovací na microSD kartu. Já zvolil LibreELEC SD USB creator - který po stažení spustíte. Nástroj vám nabídne vymazání paměťové karty a načtení bootovacího sektoru, a umožní tak systém z SD karty spustit přímo na Raspberry.

V této fázi je instalace hotová a nyní stačí Rasperry připojit k televizi (lze připojit i k monitoru, ale Zero nemá analogový výstup pro audio, a tím se ochudíte o zvuk), zapojit přes microUSB kabel do zdroje a zelená indikační dioda signalizuje aktivitu.

Na obrazovce se objeví inicializace systému a po pár vteřinách vás uvítá obrazovka Kodi (tedy LibreELECu). Průvodce Vás provede nastavením přístupu k internetu přes Wi-FI - ze seznamu si zvolíte SSID Vaší sítě a postupujete dále. Po dokončení doporučuji prvně vstoupit do Interface Settings a nainstalovat si češtinu do přehrávače.

V této chvíli je už pouze na vás, jak Kodi nastavíte. Nejoblíbenější využití je ke streamování skrze pluginy. Osobně můžu doporučit plugin Youtube, který lze stáhnout přes oficiální repozitáře, či archiv České televize, kde jdou pro změnu sledovat dokumentární snímky. Pokud půjdete cestou neoficiální, lze si předplatit službu na kanále Sosáč a pouštět si seriály a filmy v českém jazyce za předplatné.

Poslední možnost, jenž využívám já, je kombinace domácího NASu a uložených médií. V záložce médií jsem si jednoduše namapoval můj síťový disk, a Raspberry je tak schopné plně přehrávat vše, co jsem nahrál z videokamery, bez problému.

Závěrem

Na závěr bych shrnul, co považuju za přínosné a co naopak ne. Za cenu do 400 korun jde o opravdu zajímavé zařízení, které poskytuje spoustu prostoru k experimentům a zkoušení - v tomto případě jsem z Raspberry udělal jednoduchý přehrávač videa. Hodnotím pozitivně, že Zero má dostatek výkonu na streamování až do 1080p videa (pokud má soubor do 3 GB, je přehrávání plynulé bez zahazování snímků).

Výsledek je extrémně kompaktní a Raspberry lze např. nalepit na zadní stranu monitoru či televize. Další obrovskou výhodou je spotřeba, která se při připojených periferiích pohybuje okolo 2 W. Celkově hodnotím zařízení kladně a na naučení či testování je to velmi zajímavé zařízení.

Co se mi nelíbí a je velmi limitující, je samotný výkon. Zero se tak hodí spíše jako jednoúčelné zařízení. Jelikož v mé filmotéce mám filmy přesahující kapacitu 15 GB na soubor, Raspberry Pi Zero není to pravé ořechové. Je ale zajímavé, co všechno lze z Raspberry vydolovat a jako počítač pro dítě na naučení či na malé experimenty můžu více než doporučit.

Tagy: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak postavit videopřehrávač za tři stovky? Experimentujeme s Raspberry Pi Zero W

Pátek, 26 Leden 2018 - 14:10 | Lama | na tom 905 mi bezi misto androidu Liberelec,...
Pátek, 26 Leden 2018 - 09:08 | Mila Pila | Vím, jak se chová KODI na Raspi2, i tam jsou...
Pátek, 26 Leden 2018 - 08:49 | thr | V první řadě je to o "úzkém hrdle"...
Pátek, 26 Leden 2018 - 00:19 | k3dAR | "asi" jde o tro(t)lovani, UDP-203 stoji...
Pátek, 26 Leden 2018 - 00:12 | LEjcus | Doma máme úspěch s MI BOX 3 sice nemá tuner a...
Čtvrtek, 25 Leden 2018 - 22:46 | codl | absolutně žádné problémy...jak říkám zabývám se...
Čtvrtek, 25 Leden 2018 - 20:54 | Spirit_pcf | Mal by si dostat medajlu za hrdinstvo
Čtvrtek, 25 Leden 2018 - 20:46 | Spirit_pcf | "Co moze byt problem je WIFI a 3 GB film....
Čtvrtek, 25 Leden 2018 - 16:08 | Honza D | A droid je problém? Navíc na některé ty boxy jde...
Čtvrtek, 25 Leden 2018 - 16:00 | DRK | A stojí taky 3 stovky?

Zobrazit diskusi