Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak rozchodit Easy CD Creator ve Windows 2000

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Jsou známy některé další podrobnosti a problémy Easy CD Creatoru s Windows 2000. Pokud se chystáte na instalaci, pak je toto povinné čtení. PS: Kdo jste před nějakou dobou nezaregistrovali článeček na téma známé problémy Easy CD Creatoru 3.5c, tak také vřele doporučuji - je jich totiž opravdu hodně.

Na začátek jedna dobrá informace: Easy CD Creator verze 4 podporuje Windows 2000 a není tedy nutné postupovat podle tohoto popisu. Stačí jen nainstalovat a je to. Má to jenom jednu drobnou vadu: nejsou zatím podporovány USB a FireWire 1394 vypalovačky. Adaptec slibuje, že se to plánuje na nějaký pozdější update. Také se nesnažte pod Windows 2000 instalovat DirectCD, které je přibaleno u Easy CD Creatora.

Pokud jste zkoušeli některou z betaverzí Windows 2000 společně s programem Easy CD Creator, tak jste jistě zjistili, že po nainstalování Easy CD Creatora už nejste schopni nabootovat do Windows 2000. Důvodem je nekompatibilita tohoto programu s novou verzí Windows. Tato situace už jednou nastala - CD Creator (předchůdce Easy CD Creatora) při nainstalování na betaverzi Windows NT 4.0 způsobil naprosto stejný stav nenabootovatelnosti. Tehdy stačilo dočasně přejmenovat jeden soubor, nabootovat, přejmenovat zpátky, znova nabootovat a vše bylo hotovo. Bohužel problém Easy CD Creatoru & Windows 2000 nejde vyřešit takto jednoduše. V tomto článku se dozvíte jak na to.

Ihned na začátek bych chtěl upozornit, že je nutné tento postup dodržet naprosto přesně! Pokud se od tohoto postupu odchýlíte, může se stát, že svá Windows 2000 už nenabootujete a budete muset znovu instalovat. Na nainstalování Easy CD Creatora samozřejmě potřebujete dostatečná práva a není od věci být nalogován jako administrátor.

Pokud jste měli už dříve nainstalován Adaptec Easy CD Creator s beta patchem 3.5c, tak je nejprve nutné celý tento Easy CD Creator odinstalovat a potom začít s instalací pěkně od začátku! Verzi můžete zjistit tak, že se podíváte do "About" boxu. Také pokud máte přímo instalační CD k Easy CD Creatoru 3.5c či novější, tak nemusíte tento postup provádět.

  1. V prvním kroku je nutné rozlišit, jakou verzi Windows 2000 vlastně máte:
    • Windows 2000 RC1 a novější - stáhněte si soubor cdr4up.exe (285KB) a spusťte ho. Potom pokračujte bodem 3.
    • Windows 2000 Beta 3 a novější (build 2031) - stáhněte si tento soubor (je v něm CDR4VSD.SYS verze 2.5 build 072).
    • Windows 2000 staršího data - Máte-li Windows 2000 build menší než 2020, stáhněte si tento soubor (CDR4VSD.SYS verze 2.5 build 070).
  2. Obsah souboru z minulého bodu, soubor CDR4VSD.SYS, rozpakujte do adresáře (za předpokladu, že máte Windows 2000 nainstalovány v adresáři C:\WINNT):
    C:\WINNT\SYSTEM32\DRIVERS
  3. Nainstalujte originální Easy CD Creator a proveďte reboot, jak vás vyzývá instalační program. Během instalace se mohou objevit hlášky, že na tomto operačním systému nemusí Easy CD Creator správně běžet - ty vesele ignorujte.
  4. Stáhněte si tento patch pro Easy CD Creator (3.5c) a nainstalujte ho.
  5. Nyní máte Easy CD Creator funkční na Windows 2000, ale ještě by bylo vhodné nainstalovat další patch, který řeší podporu dalších vypalovaček a opravu drobnějších chybiček. Najdete ho zde.

Některým lidem (včetně mé maličkosti) se stane po nainstalování dle výše uvedeného postupu, že po bootu Windows 2000 zahlásí, že nemohou nastartovat ASPI. Důvod je velice prostý: dva soubory, které jsou nutné pro běh ASPI se nepochopitelně při instalaci nakopírují na disk s nulovou délkou. Opravit to lze dvěmi způsoby. Ten první, který mne ihned napadnul a funguje, je ten, že si z jiného počítače (s Windows NT a nainstalovným ASPI) ony inkriminované soubory nakopíruji. Druhý je oficiální a docela složitý, ale pokud nemáte k dispozici Windows NT s ASPI, tak ho musíte vykonat:

  1. Vložte instalační CD Easy CD Creatoru do mechaniky. Pokud se sama spustí instalace, vypněte ji.
  2. Najděte všechny výskyty souboru "WININIT.TMP" na discích. Pravděpodobně se bude vyskytovat v TEMP adresářích. Pozor, některé výskyty tohoto souboru mohou být ve skrytých adresářích.
  3. Vymažte soubory, které jste našli v předchozím bodě.
  4. Ve Start menu vyberte spustit a napište "Q:\ENGLISH\DISK1\ASPIINST FORCE" za předpokladu, že vaše CD-ROMka má označení Q.
  5. Spustí se "Adaptec ASPI Upgrade Utility". Odpovězte "Yes" na dotaz, zda-li si přejete pokračovat.
  6. Odmáčkněte "Upgrade". Po chvilce by mělo vše proběhnout bez problémů a měli byste být vyzváni na stisknutí tlačítka "Reboot".
  7. Po rebootu zkontrolujte, že se neobjeví hláška "Windows - Unable to Load Device Driver". V případě, že ne, tak by měl Easy CD Creator začít fungovat naprosto bez problémů.

A nyní jsou na řadě známá omezení tohoto patche:

  • Easy CD Creator nefunguje s buildy 2080 až 2098.
  • Pokud zkopírujete nějaký obrázek do schránky (clipboardu) a pak tento obrázek vložíte do Jewel Case Editoru, program může spadnout.
  • Po začátku kopírování v CD Copieru se stane, že okno, které zobrazuje průběh kopírování, je skryto za hlavním oknem programu. Po kliknutí na něj se dostane do popředí.
  • Session Selector zobrazuje místo názvu "My Computer" nějaká čísla. Jinak je plnně funkční.
  • Někdy se vyskytují problémy s ISA SCSI řadičem Adaptec AHA-1540. Pomůže například vyměnit tento řadič za PCI AHA-2940 (geniální řešení, stojící kolem osmi tisíc). Adaptec se domnívá, že to není přímo problém Easy CD Creatoru, nicméně na odhalení chyby se pracuje. Existuje jakási oprava, která by měla přinutit Windows 2000 k správné kooperaci mezi Easy CD Creatorem a AHA-1540. Stahněte si malinkatý soubor, ten rozzipujte a jeho obsah naimportujte do registrů (je to .reg soubor, takže stačí jen ho spustit).
  • Easy CD Creator nepodporuje prozatím USB a FireWire 1394 mechaniky pod Windows 2000

Adaptec pochopitelně neposkytuje žádnou technickou podporu pro Easy CD Creator nainstalovaný na Windows 2000. Přijdete-li na nějaké další problémy, můžete o nich přímo Adaptecu napsat na této stránce.

A na závěr ještě jedna rada. Pokud se vám stane, že po nainstalování nenabootujete, zkuste použít "Last Known Good Configuration". Sice nebudete mít Creatora funkční, ale možná, že nabootujete.

Diskuse ke článku Jak rozchodit Easy CD Creator ve Windows 2000

Žádné komentáře.