Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak se ten Blubster dovede schovat před RIAA ?

Blubster logo
Ve středu jsme psali, že nová verze Blubstera dokáže zamezit RIAA, aby vypátrala (i s pomocí ISP) kdo si po této P2P síti vlastně vyměňuje skladby. Původní informace byla trochu moc polopatistická a tak nám Lami poslal vysvětlení, jak se Blubster vlastně dovede ukrýt.

Jen chci upozornit na jednu poněkud zavádející informaci ohledně protokolu MANOLITO. Ten je postavený na UDP, který je součástí rodiny protokolu TCP/IP. Je možné nesouhlasit, že technicky jde vlastně o UDP/IP, ale tato zkratka se (co je mi známo) nepoužíva. Historicky se používá označení TCP/IP pro všechny protokoly postavené na protokolu IP (TCP, UDP, ICMP, GRE, ...). Přesnější by bylo, že využívá protokol MANOLITO, postavená na [protokolu] UDP. Který může být v důsledku opravdu rychlejší - kratší hlavičky paketů, menší režie a pokud se nějaký paket ztratí, nestojí na tom celé spojení atd. Pokud je linka spolehlivá, rychlejší to opravdu bude.

Co se týče anonymity, jestli tomu dobře rozumím, tak systém používá několik bran, které si předavájí pakety. Případný RIAA agent, stahující soubor, získá adresu maximálně poslední brány, skrz kterou to prošlo (oproti adrese počítače, ze kterého si soubor stahuje v běžných p2p sítích). Otázka je, zda si RIAA nevymůže sledování bran, protože pak je možné postupovat podobným způsobem, jako při sledování uživatelů v ostatních p2p sítích, pouze pomaleji. Zjistit si od providera info o provozovateli brány a bránu buď zavřít, nebo ji sledovat. No, doufám, že se jim do toho nebude chtít, nebude to rozhodne žádná legrace :-). Ještě (pokud jako brána muže fungovat libovolný počítač) by mohli postavit
vlastní bránu. To je obecný problém, všechno se dá dosledovat, jen je to různě obtižné (tohle je dost). Rozhodně bych si ale nebyl jistý v kramflecích a v
hospodě se nechvástal, že se na mě RIAA nedostane, "vždyť přece mám toho Blubstera"" :-)

Jinak aktualita byla rozhodně zajímavá, projekt může mít nějakou budoucnost, pokud se anonymita stane nejvyšší prioritou v p2p sítích. Já osobně vkládám naděje do Gnutella2 protokolu, ale ten bohužel podporují pouze 2 aplikace - Shareaza (mimochodem geniální p2p program pro vice sítí) a experimentálně MLdonkey (nenechat se zmást "donkey" v názvu, umí to kdejakou síť co existuje). On je oproti 0.4 a 0.6 taky složitý jak mlátička, takže se tak snadno neimplementuje.

Lami

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak se ten Blubster dovede schovat před RIAA ?

Žádné komentáře.