Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak se vlastně prodávají nové konzole? Výrobci neposkytují porovnatelná data

A pak přijde Nintendo Switch, které by ve 4K mělo problém i s GPU akcelerací W10 a porazí oba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

3 mil. za deň (povedzme, že niev _USA, ale na svete), To by pri nezmyselom trvalom predaji
pri 200 pracovných dňoch dalo 600 mil ks AMD APU (samorejme to bude násobne menej)
ale aj keby to bolo 100 mil. pre obe konzoly spolu je to famózne čislo predaja AMD CPU/APU lebo

Global PC unit shipments 2006-2019
, Mar 2, 2020
In 2019, approximately 261.24 million PCs were shipped around the world
https://www.statista.com/statistics/273495/global-shipments-of-personal-...

Dokonca aj 50 mil. je pre extréme AMD zaujímavá

1. Podľa prvého zdroma
Share of Intel and AMD x86 computer CPUs worldwide 2012-2020, by quarter
Oct 2, 2020
In the third quarter of 2020, 62.6 percent of x86 computer processor or CPU tests recorded were from Intel processors, a fall from the 64.9 percent share seen in the previous quarter, whilst 37.3 percent were from AMD processor
https://www.statista.com/statistics/735904/worldwide-x86-intel-amd-marke...

Lebo to dáva 97,4 mil. ks pre AMD pri udžaní si podielu na PC trhu

2. Podľa druhého zdroja
Aug 5, 2020 1:01 pm PDT

Meanwhile, AMD’s share of the desktop X86 PC market is nearly as high, at 19.2 percent.
https://www.pcworld.com/article/3569437/amds-notebook-pc-share-climbs-to...

To dáva 50,1 mil. PC CPU/APU pre AMD/rok.

A ak by kozolový trh dal 50 mil+ ks. + RX6xxx tak vieme, prečo AMD nedostať, aj ak sa na ten peak pripravovali...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z deseti lidi, ktere znam, maji pouze 2 od Sony potvrzene dodani predobjednane konzole PS5, nicmene fyzicky ji doma jeste nemaji.
Tohle zacina byt hodne zajimave.

Cele to zacala NVidia, uvedla nove grafiky Ampere, ale temer nikdo zadnou nema. Znam i lidi, kteri ji maji z predobjednavek objednanou, ale dodnes jim neprisla. NVidia zpocatku problem zlehcovala obrovskym zajmem o nove grafiky, ale ikdyby byl sebevetsi, proc nemela NVidia na launch pripraveno alespon stejne grafik jako mela na launch predchoziho Turingu?
A tim to nekonci, NVidia vydava dalsi a dalsi grafiky ale treba RTX 3070 minimalne v CR jeste nikdo nevidel a vypada to, ze po svete koluje v jednotkach kusu.

Do toho Sony vydala Playstation 5, ale neni absolutne schopna vyridit predobjednavky a to nemluve o spouste lidi, kteri to vzdali rovnou a nic nepredobjednavali, ale zajem maji.

Pokracujme Microsoftem, jeho Xbox podle Jima Spencera sice nema exkluzivni tituly, ale stejne se vyprodal vsechen a MS neni schopen ani vyridit vsechny predobjednavky. Muzeme se jen domnivat, kolik konzoli je ve svete k dispozici.

No a pojdme zase o krok dal, AMD vydala nove procesory, ale okazmite se vyprodaly a nejsou. Pak vydala nove Radeony, ale zadne nejsou, poptavka je mnohem vetsi nez co dokaze AMD dodat.

Uz vam to take nestymuje? Jak to, ze vyrobci nejsou schopni dodat ani takova mnozstvi, ktera byli schopni dodat v minulosti? Dala se pochopit NVidia, kdyz zadala vyrobu cipu neumetelum ze Samsungu, ale proc neni TSMC schopne vyrobit, to co bylo schopne vyrabet driv? Je vazne 7nm vyrobni proces tak narocny nebo ma malo vyrobnich kapacit predelanych na 7nm proces? Je vubec problem u TSMC nebo selhavaji subdodavatele?

Otazek je hodne, realne vime, ze nove procesory, grafiky a ani nove konzole nejsou a buh vi kdy budou. Nastvani zakazniku stoupa zaroven s neochotou firem v procesu zainteresovanych neco sdelit a jejich pokracujici mlzeni, kdy se maximalne omlouvaji, ale fakticky nerekli nic!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No letos kvůli koronaviru (nejen, ale asi hlavně) vázne dostupnost i v jiných segmentech spotřebního trhu - např. audio video, hifi technika. Některé výrobky (např. NAD m33) měly i více jak půlroční zpoždění oproti původnímu ofiko termínu uvedení. A je jasné, že v případě téhle masovky (konzole, procesory, grafiky...), kdy je globálně velký zájem, to nebude taky růžové. Výroba asi nestíhá, možná jsou i nějaké problémy s výrobou, logistika nestíhá atd. Prostě se to všechno bohužel sečetlo. Navíc to načasování - všichni se to snaží(-li) dodat za každou cenu na předvánoční trh, a takhle to pak dopadlo...A už začíná být i znát velké předvánoční vytížení u doručovacích služeb, a s každým dnem to bude jen horší. Já si počkám po novém roce, nejde o život :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to jen to, ze se secetly ruzne problemy zpusobene panikou z koronaviru, tak ano, take nemam problem si pockat po novem roce. :-)
Ovsem, az se bude situace prodluzovat a ani v breznu mit nove grafiky nebudeme, co pak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak si hodime masli :). Nevim, jsou v zivote asi vetsi priority, ale to je tim, ze se porad mame jeste moc dobre. Kdyz to nebude, muzeme se v uzasu divit, horekovat, ale to je asi tak vsechno, co s tim muzeme delat :) Spis mam obavy, jestli ty ceny kvuli mnohem vetsi poptavce, nez je momentalni nabidka, nepolezou citelne nahoru a nebude z toho trend i do budoucna..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"take nemam problem si pockat po novem roce"
A to ještě fikaně neuvádíte po novém roce kterého roku :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jisté je to, že nic není jisté. Ale aspoň je na co se těšit, ostatně to je na tom vlastně někdy to nejhezčí :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všechno co píšeš se vyrábí na stejných linkách tsmc, je jasný, že tsmc nechce nafukovat kapacitu 7nm linek do nesmyslných kapacit, stálo by to hodně peněz a za 2 roky by jim linky staly protože za 2 roky bude chtít každej 5nm, takže všechno se musí procpat užší kapacitou takže si tsmc prodlouží vykrytí linek
koukni co všechno tsmc vyrábí prakticky čipy do poloviny elektroniky světa od mobilní SoC , konzolí, grafik, procesorů, fpga, modemů atd. atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC prý objednalo 17 nových strojů na 5nm. Uvidíme, jak to půjde příště.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedokážu si to představit jestli je to hodně nebo málo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otázka je, či sú ti stroje alebo celé linky. Taký iónovu(česky iontový) implantátor stojí 200 miliónov USD/ks a v linke sú minimálne dva.

Faktom je, že to noe je stroj ku ktorému by som najal na obsluhu človeka a neúplnym zákadným vzdelaním a kamenárakym kladivom..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že objenávky mnohokrát překračují to, co bylo vloni.Takže výrobci dodávají mnohem víe, než vloni (možná s výjimkou nVidie, kde asi tak velký zájem na superdrahé karty nečekali).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dale je potreba vzit v uvahu, ze vlivem covid viru je vyrazne vyssi poptavka po konzolich i pocitacich. Takze i kdyby meli na sklade takove mnozstvi kusu se kterym otvirali prodeje predchozich generaci, tak by to nestacilo. Jedina NVidia je asi trosku jiny pripad, protoze tam to vypada spis na urychleni vydani jako reakci na konkurenci. Kdyby nemeli z AMD strach, tak zdaleka tak moc neblbnou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám na článek na SW: "PlayStation 5 bude drahý, Sony kvůli tomu nečeká velký prodej".
Výsledek je, že lidi jsou na ebay ochotni připlatit i 50%, jen aby nečekali měsíc až se vyřídí předobjednávka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teď mi přijde předčasné kdo kolik prodal, když vlastně prodají oba všechno co vyrobí a teď záleží kdo kolik čeho vyrobil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak prodat mohou jen to, co vyrobí :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že konzole jsou slušná spotřebka , takže to, že se vyprodala skladová zásoba všeho nextgenu jen v předprodejích znamená pouze ten fakt ,že zájem je obrovský , hned tak neopadne a ze všeho budou profitovat především akcionáři AMD . A to rád slyším i já :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Další možnost je, že nemají tolik kusů. Minimálně ty přiblblé konzole měl dělat Samsung na o něco horším procesu. Marže z konzolových APU směšná - Epycy ji mají nejvyšší ze všeho co AMD nabízí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Epyc 7742 je složený z 296 mm² 7nm křemíku a 416 mm² 12nm křemíku. Prodává se za $5000.
Instinct MI100 je (podle neoficiálních údajů) ze 750 mm² 7nm křemíku. Prodává se (podle odhadů) za $6000-7000. Epyc na tom možná bude marží pořád o něco lépe, ale ziskem na prodaném kusu může vítězit Instinct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počty prodaných EPYCů jsou zanedbatelné ve srovnání s počtem konzolí. V průměrně prodávaném EPYCu budou jestli tak čtyři chiplety a IO die, což je v součtu srovnatelné s plochou jednoho PS5/XBOXS die. Expanze v serverovém trhu nejde jak by jeden očekával a AMD přálo (realizované Intel ceny budu patrně velmi vzdálené těm ceníkovým). Problém AMD je dnes asi v tom, že neví co by mělo nechat s ohledem na poptávku vyrábět u TMSC (a následných výrobců) dřív a něco má patrně přednost kvůli smluvním závazkům (APU pro konzole?).

Z prstu (na základě známé/odhadovaného rozpětí ceny výsledného výrobku a plochy na waferu) vycucané odhady rozpětí tržeb ve výsledném produktu za realizovaný 1mm2 7nm waferu (použitelných die včetně těch s vhodnými chybami) :
Instinct .. 10-15US$/mm2 ?
EPYC .. 2-10US$/mm2 ?
Ryzen .. 4-5US$/mm2 ?
Embedded EPYC 2-4US$/mm2 ?
APU ntb .. 2-4US$/mm2 ?
APU desktop 2-3US$/mm2 ?
GPU Radeon ~1US$/mm2 ?
APU pro konzole <1US$/mm2 ?

V seznamu by mohly figurovat i dGPU pro notebooky, které by patrně obsadily nižší střed. Některé MIA jsou již dnes asi zřejmé (APU pro desktop, pokud se nepočítá neznámá velikost OEM trhu).

Pokud vůbec není problém v omezených kapacitách výroby 7nm waferů (či návazném řetězci), měla by se Lisa Su v krátkém videu projít ve skladu hotových waferů čekajících na další zpracování (či kdekoli jinde kde se hromadí zásoby). Podobně jako v knize Penězoměnci od Arthura Haileyho kdy manažer banky při probíhajícím runu na banku nechá transportovat palety peněz z Rezervní banky do trezoru skrze čekající zákazníky, kteří si v panice přišli vybrat své vklady. Nepředstavitelné množství hotových peněz na řadu z nich zapůsobilo ukliďnujícím dojmem a svou důvěru v banku si uchovali. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Expanze v serverovém trhu nejde jak by jeden očekával a AMD přálo…“

Nejsem si jistý, jestli AMD někde zveřejňuje svá přání, ale avizované nárůsty podílu na trhu serveru jim vycházejí, nebo je spíš překonávají.

V září 2019 přišli analytici s prognózami, že do konce roku 2020 bude mít AMD 10 % trhu se servery:
https://diit.cz/clanek/amd-v-roce-2020-dosahne-10-podilu-v-serverech

V lednu 2020 tuto vizi AMD potvrdila:
https://diit.cz/clanek/amd-potvrzuje-do-konce-roku-mame-10-serveru

Reálně AMD překonala 10 % už v polovině roku 2020 (patrně dřív, půjde o data za uzavřený druhý kvartál):
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-28/amd-gives-bullish-for...

S podílem v serverech se jim daří líp, než očekávali analytici i než avizovala sama AMD.

Nemyslím, že by někdo se znalostí situace v segmentu mohl očekávat, že to půjde významně rychleji. Servery jsou velmi konzervativní a velmi pomalu reagující trh. Bylo to vidět i na tom, že v nich AMD ztrácela podíl pomaleji než v desktopu. Získávat ho bude rovněž pomaleji. Velké projekty se plánují klidně 3-4 roky dopředu, takže jak okouzlil zákazníky Epyc postavený na Zen 2 prozradí podíl na trhu někdy za éry Zen 4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsadil bych se, že jejich přání růstu je vyšší než jejich střízlivé odhady. ;-)

Já osobně jsem nárust odhadoval vzhledem k rozdílu 1S/2S platforem větší (při vědomí si konzervativnosti tohoto segmentu). Do úvah jsem ovšem nezohlednil skutečnost, že Intel patrně velkým odběratelů vychází s cenou značně vstříc (sníží tak rozdíl cena/výkon a demotivuje je od změny platformy).

Z EPYC platformy za mne snad jediné zklamání, že jsme se za 1,5 roku či kolik od uvedení Rome nedočkali refreshe 2S MB e-ATX. Nebo aspoň nevím o jediné SP3 2S s RDIMM/LRDIMM 3200MHz v kombinaci s PCIe 4.0. Nevím zda je cílem doprodat stávající revize MB s 3200/3.0, či tomu brání technické problémy. Přitom např. zástupce SuperMicro při uvádění posledních revizí SP3 pro Epyc Rome sliboval něco nového (s tím že nesmí ani naznačovat). ;-)
https://youtu.be/HzmIyzRVl1A?t=1000

Druhým zklamáním je asi zvýšení cenové hladiny pro vstup do HEDT od AMD. Pro řadu lidí by 16-core s IO možnostmi TRX40 bylo zajímavým vstupním bodem (náhrada 1950/2950), ale bohužel minimem je 3760X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K poslednímu odstavci bych řekl jen to, že podle různých statistik prodejů se Threadrippery, jejichž počet jader se překrýval s nabídkou pro AM4, prodávaly v retailu málo. Kdyby po nich AMD v retailu cítila poptávku, neměla by důvod je neprodávat. Je sice možné připustit, že pro řadu lidí by byly zajímavým vstupním bodem, ale základní charakteristikou té řady by byla její velmi nízká délka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On tam možná bude i další důvod - nejspíš Zen3 TR musí mít z nějakého důvodu 4 čiplety a AMD má tak dobrou výtěžnost, že 4jádrové čiplety prostě nejsou (a vzhledem z tomu že aktuálně prodají vše co se vyrobí se jim nevyplatí kryplit dobré čiplety na 4jádra)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že nemusí mít nutně 4 čiplety, ale mít 4 jádra / 4 čiplety je výhodnější z hlediska datové propustnosti mezi L3 cache a RAM (oproti 8 jádrům / 2 čipletům).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že se prodávají dobře. Ale dle mého názoru je lepší si na ps5 počkat nejméně ještě půl roku. Co je ve skupince na FB, tak se tam objevují systémové chyby. Ano, ono to tak bývá u každého nového typu. A hlavně tady se snažily to stihnout co nejrychleji a konkurovat xboxu. Chtěla jsem ho pořídit k vánocům, ale počkám a radši koupím teď manželovi nějakou hru a k tomu asi ještě něco odtud https://inity.cz/. Ale trpělivě počkám raději.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle toho co měřili na GN, tak se tam paměti dostávají až na 95°C při 22° ambient. Pokud to člověk dá do nějaké skříňky nebo místo kde není taková cirkulace vzduchu, tak se ty paměti mohou dostávát na TjMAX a mohou stát za některými problémy. Paměti nemají kontakt s heatsinky a vzduch proudí na heatsink SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.