Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak se zapisuje na DVD-RAM 12×

Muze mi prosim nekdo rict jak se zapisuje na DVD RAM na NEC 7170 optiarc,mam NERO 7. jake formatovani?? vzdyt je DVD RAM sand prazdne na zacatku nebo ne? a pokud zapis NERO mi na nej zapisuje jen jako na dvd rom proste na klasicke dvd,myslel sem ze vubec neni potreba nejake vypalovacky ze se t da normlane jen prenest ,ze se da RAm do PC a prenese se to treba pres total commander aniz by se musel pouzivat nejaky zapis NERO zapis nebo pod.a stejne tak smaze.Fakt v tom mam zmatek,poradi prosim nekdo nebo da odkaz? urcite to tu nekde je,ale nevi kde :-( vyhledvac mi na dvd ram tady vyhleda sice sve o dvd ram ale nahazi mezi to miliony dalsich veci co nehledam takze to vzdam drv nez vse projdu vzdy.Dekuju za pomoc!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně takhle jako v článku se chovala jedna vypalovačka Teac k Ultra Speed CD-RW. A nepomohl ani firmware. Byl to jeden u posledních "pravých" Teaců, snad 540 nebo 524

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A takto vypadá, když se zapne, nebo vypne verifikace."
 
A já myslel, že se na DVD RAM x2, x5 zapisuje vždy s verifikací. A, že to nejde vypnout.
Jediný možný zápis bez verifikace je když se poprvé formátuje.
 
Je to snad jiné u tohoto DVD?
Může mi to někdo objasnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Galleti: Strucne receno potrebujes nejake ovladace. Teda pokud si nechce do PC cpat InCD a podobne zhovadilosti, tak si sezen DVD-RAM drivery od Panasonicu. Pak pouzijes DVD-Form (soucast) k naformatovani (to se nerovna vymazani, ale vytvoreni systemu souboru na disku) a pak uz zapisujes pres pruzkumnika, TC, Word,...jakoukoliv aplikaci, jako na flešku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a kde se prosim te DVD for da stahnout a ty ovladace? Nechapu ze to neni soucasti mechaniky kdyz to podporuje:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To All: Aby som pridal olej do ohňa, tak môj názor. Netreba žiadne ovládače.
Všetko funguje OK aj bez ovládačov dovtedy, pokiaľ to nenapálite cez NERA. Odvtedy začínajú problémy. žiaden formát delete a tak. Ale ja som na neho vyzrál. V nerovi dom pri DVD vybral záložku DVD_UDF vybral som položku veria 2.0 a dal som format. A od vtedy zas všetko beží ako má. Ať se Vám to taky podaří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

apache,Jake nero dom? mam vsehcno mozne v Nero ale zadne nero dom tam nemam:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grabaty John:
Verifikace urcite vypnout jde. Nicmene zalezi na driverech anebo na mechanice (?) (uz si nejsem zcela jisty, zkouset to uz nemam na cem) jestli ti to povoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Galleti: žádne dom, ale som. Překládat snad nemusím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promin :-),Ja slovenstinu uz moc nezazil ani v TV byli mi dva kdyz sme se rozdelili ,sice rozumim mluveni slovensky ale sem to nejak nedomyslel ze by to melo byt sem kdyz to nalsedovalo za NERO ,prislo mito spis jako NERO ROM :-).Pozdrav na slovensko a jdu t zkusit i kdyz nemam absolutbe tuseni jak: muj postup je: vlozim dvd ram,otevru NERO zvolim DVD Udf a sem v koncich ,nic v te tabulce o formatovani neni a kdyz dam novy naskoci mi klasicka dvojoknova nabidka na to co chci dat do kompilace a tam take nic o formatovani neni:-( mam ho anglicky ale to je snad jedno,poradsi prosim jak dal,nebo to uz vemu tu placku zaslapu a koupim externi D nebo flashku na 4gb.:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ospravedlňujem sa za preklep. Je to: V ponuke pre DVD; dole DVD-ROM (UDF) druhá záložka z ľava (UDF) fyzický oddiel a zvoliť UDF 2.00 a dať vypáliť.
Potom normálne cez prieskumníka (Commandera) sa už dá formátovať do libosti. Veľa zdaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Formátování DVD-RAM našel jsem tohle.
http://www.damedis.cz/informacni_server/postupy/ram_medium.php

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky :-) dostal sem se tam kam si popsal,ale ted mam vypalit jako co? v te kompilaci nic neni a musel bych tam neco dat aby mi to dovolilo vypalit:-( promin za stale otazky ,zadne formatovani sem nenasel a vypalit mi to nejde kdyz tam neni nic vlozeno:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevadí, daj tam niečo, aj tak to formatovaním odpáliš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hledáte-li ovladače Panasonic, určitě si přečtěte náš textík z jara tohoto roku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

super:-) a pak se to teda bude chovat snad jako flashka ze?:-)Ale fakt nevim proc kdyz nekdo nabizi mechaniky dvd ram ze je nevybavy tak aby je bylo mozne hned pouzit i s RAm:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Galleti:
Doporučuji trochu do toho vložit vlastní iniciativu. Zde na CD-R serveru máme hledání, to by ti mělo pomoci najít DVD-RAM ovladače od Panasonicu. Ty se dnes již nedodávají prakticky k žádné DVD-RAM vypalovačce (kromě Panasoniců), protože se (pokud vím) firma Panasonic nějak nedohodla s ostatními výrobci, takže ti tam dávají cokoliv jiného. Jediný, kdo DVD-RAM ovladače od Panasonicu jakžtakž ještě podporuje, je japonská firma BHA, která je má na svém webu ke stažení (to je firma, co dělá vypalovací software, který se svého času - za dob LG GSA-4040B - dodával k LG vypalovačkám).
S těmi ovladači je to trochu složitější. Všeobecně lze totiž stáhnout dvě možné verze. Jedna je určena (a vnitřně blokována) na palírny Matsushita (Panasonic) a na jiné nainstalovat nejde, druhá verze je pak upgrade, který nejde nainstalovat bez existence předchozí verze. Ta první, co je blokována na Panasonicy, se však dá relativně snadno odblokovat - napovím: postup je na CD-R serveru z konce roku 2005 a pokud vím, stále funguje).
Jinak pokud děláš na Windows XP, tak ty samy umožňují bez instalace čehokoliv používat a formátovat médium jako FAT32. TO má však spoustu nevýhod, které nebudu jmenovat (za všechny - pracuje se s tím dost neohrabaným způsobem - mechanika často někam nastavuje hlavu, FAT32 má dost velkou režii na přesuny hlavy). DVD-RAM ovladače od Panasonicu pod Windows XP přidají možnost zápisu v UDF formátu, což je přesně to, co DVD-RAM médiím chutná nejvíce a práce s tím je oproti FAT32 relativně svižná. Pro běžná data bohatě stačí používat tu nejnižší verzi UDF, co ten DVDForm (součást ovladačů Panasonic) umí.

>> Garbaty John:
Pokud jde o tu verifikaci, tak ano, máš pravdu, verifikaci nejde vypínat, v praxi se zapisuje vždy s verifikací. Jediný program, který znám a který umí zapisovat bez verifikace, je právě Nero CD-DVD Speed, který tak činí při testu zápisu (dá se to nastavit v jeho možnostech nastavení). V recenzích (a taky v tomhle článku) uvádíme ten graf zápisu bez verifikace proto, abychom viděli, že se opravdu zapisuje tou danou rychlostí. V reálu to vypadá tak, že se touto rychlostí na médium skutečně zapisuje, ale stejnou rychlostí se to hned verifikuje (kontroluje/čte), aby mechanika věděla, že to, co zapsala, zapsala čitelně. Pokud by chtěl někdo využít zápisu bez verifikace, jde to, ale jedině přes Nero CD-DVD Speed, což znamená, že takto lze vypálit pouze nějaký image soubor volbou Create Data Disc s nastavením, že se má pálit image (program si o ten soubor v takovém případě řekne). Už jsem to i zkoušel, ale stejně tak jsem zjistil, že existují mechaniky, u kterých je to bez verifikace nepoužitelné, protože to je pak nečitelné. To je třeba vyzkoušet na dané konkrétní mechanice - vypálit celé DVD-RAM bez verifikace a následně ho zkusit nechat celé přečíst - pokud to projde bez chyby, je to jen dobře, ale pořád to není stoprocentní, že se to povede na každé médium. DVD-RAM dobře ví, proč má verifikaci ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Garbaty John:
Jsem si jistej ze mi znami jeli na DVD RAM bez verifikace. Nejsem si jistej jakej soft na to meli, ale tipuju ze to nic s Nerem nebylo.
Tady jsem vyhrabal jeste nejakej manual, tusim na soft od BHA, kterej to umel nastavit.
http://shafa.finn.cz/dvdram.pdf

Ale, ja jsem to nepouzival, nevidim duvod to pouzivat a vic se tomu venovat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek První DVD-RAM 12× v naší databázi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Jak se zapisuje na DVD-RAM 12×.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak sem neco zkusia funguje to .nic sem neformatoval nic sem nevypaloval proste dam do NEC 7170DVD RAM a pretauju tam souboty jako na flashku stejne tak je mazu,zadne nero nic a funguje to skvele,pro jistotu sem to dvd ram spustil jeste v druhem pc zda ta data netaha pc primo z HD ale funguje to i tam takze zadne ovladace nebo udf asi nebudu potrebovat diky bohu :-)pozuivam DVD RAM verbatim mozna NEC 7170 ma neco v sobe ze to jde bez ovladacu:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Galleti: Nec v sobě nic nemá, to máš jen DVD-RAM naformátované z výroby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne robilo problem medium Verbatim 3x ((Matsushita*-M01J3002)), ktore nebolo od vyrobcu naformatovane. Pomohol upgr.driverov Panasonicu + postup http://www.cdr.cz/a/16059. Mechanika je NEC 4551.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Historia DVD-RAM a jeho technika zapisu: http://www.root.cz/clanky/dvd-ram-v-linuxu/
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji Shafovi a Wiftovi za dostatečně vysvětlující odpovědi.
 
Možná to zkusím bez té verifikace, ale čistě jenom proto jak to bude fungovat a co to udělá.
Jinak normálně to nebudu používat, protože DVD RAM mám na archivaci.
 
Líbí se mi kolik lidí se zde rozepsalo o DVD RAM. Je to dobrá alternativa vůči drahým USB fleškám.
Ikdyž méně skladná do kapsy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kolik stoji v prepoctu na koruny toto medium v Japonsku ? Kurnik ze nesznam nikoho kdo by v blizke budoucnosti tam jel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.