Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak se změnil herní výkon se 4 generacemi šestijádrových Ryzenů?

Děkuji za zajímavý článek, který plně podporuje mou situaci. Do současného rigu R5 1600X@RX5700XT nemá smysl jakkoli zasahovat (1440p ultrawide 100Hz) a ano, bude upgrade na Ryzen 5000 a RX7000 na konci roku:)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je hezke videt, jak se z 'herniho otloukanka' Zen 1600x stal nakonec docela drzak. Myslim si, ze oproti tehdejsim rychlejsim Intelovskym 4jadrum (bez HT), to byla podstatne lepsi koupe.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Synátor dostal před časem ultravýhodnou 1600AF a mou RX480 a od té doby jsem ho (skoro) neviděl. :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je fajn že tráviš toľko času so svojím novým 5600X s RTX 3090, tak ale vnuka po narodení pozrieť už pôjdeš, nie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak to měřili, mě to nevychází.
Můj R5 2600 + OC Vega56 = cca -10FPS proti R5 3600.
Pro mě to znamená, nový Radeon + nový CPU R5 5600X.
R5 2600 by výkonnější GPU hodně brzdil.
Hraju ve full hd
Prodal jsem Vegu56 i R5 2600, musim koupit GPU a CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, super článek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

super jsou ty grafy, který dělalo HWU

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pak jsou tu špatně optimalizované hry které Vás baví a celý článek je v prd...no k ničemu. Fuck my life!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anebo proste hry, ktere potrebuji vetsi vykon CPU z principu..
Z tech ktere hraju je to treba X4: Foundation. Tam se simuluje cele herni svet neustale, na rozdil od ruznych FS, kde se CPU zabyva jen kousek sveta s par NPC, ktere jsou zrovna v okoli hrace.

Dalsim zroutem vykonu jsou tahove strategie napr. Civilizace - cekani na tah AI soupere je vzdy pro hrace zabity cas, tam se kazde zvyseni vykonu CPU pekne projevi v rychlosti hrani hry. Ja videl jen jednou test, kde tohle redakci napadlo, a misto testovani FPS (coz je ve strategiich prakticky nezajimave) v Civilizaci testovali dobu , jakou AI potrebuje k provedeni tahu nekde ke konci rozehrane hry. To byl super test, ale uz netusim, ktery web to tak delal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak on i Cyberpunk potřebuje výkonné CPU na to pimprlový divadýlko, který v centru města saturuje i 3600X a FPS jdou ke 40. MSFS2020 zase drtí tuším jedno dvě vlákna. To mělo být na DX12. MWO je zase práce břídilů ve spojení se starým enginem využívající cca 4 vlákna a propady FPS v některých lokacích pod 40 což je u kompetetivní hry celkem blbý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, MSFS2020 je jedna z mála her, kde ten rozdíl mezi různými generacemi Ryzenů je brutální:

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/RaAfSPekFk5zcxNBs2fbcV-1530-80.png

Podpora pro DX12 má být v létě (současně s uvedením verze pro Xbox), tak uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a prave na takovych hrach (pripadne mistech ve hrach, kde CPU nestiha - viz ty mesta v hromadou NPC) ma smysl ty herni CPU testy delat taky - nema moc smyslu dat to testu hry, ktere bezi i na 6 let starem CPU na 100+ FPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nejen v MSFS ale i starších FSX nebo profi odnoží P3D, stejně tak "konkurenční" X-Plane, Zen a Zen+ nikdo nebral vážně, až Zen2 nabídl za svou cenu přijatelný výkon, stejně se ale preferovaly Intely, které Zen2 překonaly mnohdy i o 20%, až Zen3 to rozčísl.

Od DX12 nejde ale čekat žádný zázrak. Určitě to odstraní nějaké overheads, ale aby to zdvojnásobilo výkon, ne. V X-Plane třeba přechod z OGL na Vulkan přinesl na NV grafikách do 10% výkonu, na AMD to sice přidalo 40-50%, ale jen díky tomu že v OGL byly max na půlce výkonu srovnatelných NV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak civilizaci jsem viděl poměrně běžně testovat a testovala se právě doba pro výpočet tahu. U většiny procesorů byly ty rozdíly v řádu jednotek sekund max kdy průměr toho tahu byl cca 30 sekund. Pokud to nějaké levné CPUčko počítalo 31s a top procesor 28s, to už není takový rozdíl, to je asi stejné jako načítání třeba mezi SATA SSD bez DRAM a z PCIe 4.0 NVMečka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor je na výpočty, na grafiku je grafika. Stále si myslím, že herní testy procesorů měřené FPS jsou nesmysl, to je jako kdyby srovnávali, jak dobře stírají zadní stěrače různých výrobců, ale jako metriku by vzali čas rozjezdu auta z 0 na 100.
Jediné, kde by snad mohli zaznamenat rozdíl, by byly nějaké výpočetně náročné hry, např. nějaké simulace (Oxygen Not Included ?), které počítá procesor. A ani tam si nejsem jistý, jak moc by se to projevilo na FPS.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

CPU je preci soucast vypocetniho 'retezce'. Stejne jako pameti a v nekterych pripadech i disk. Muzes mluvit max o tom, co ma vyssi vliv v tom systemu, ale nemuzes ignorovat realitu.
Pokud si nekdo koupi 3080 pro 'max zazitek', tak bude chtit k tomu i adekvatni CPU. Je celkem jedno, jestli to dava smysl nebo ne. To jsou pak jine diskuse. A naopak, kdo cili na pomer vykon/cena, tak ma taky pekny navod, co ma smysl kupovat a co ne.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl to není. I grafika se před vykreslením musí spočítat. Záleží na engine, jak moc se počítá na CPU a jak moc na GPU. Čím novější engine s novějším API, tím víc se to počítá na GPU. I tak se strava před krmením GPU musí rozžvýkat na CPU. Proto čím dřív GPU výsledek vykreslí, tím rychlejí musí být přísun nových dat z CPU. Co se s časem mění je, jak moc se to musí rozžvýkat. Další věc je, že CPU se dá využít na něco jiného, než krmení GPU, třeba na fyziku nebo AI. Což uznávám, se děje jen velice opatrně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jee a já myslel že na grafiku je monitor...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zcela zbytečný test. Hloupá nastavení, plus nikdo nikdy nic nenadělá s tím, že v průběhu let se vyvíjení všechny softwarové vrstvy nad křemíkem, tedy od všech firmwarů a ovladačů přes jednotlivá API, jejich implementaci až po vlastní engine hry. Tohle prostě měřit je blbost, třeba Ryzen 1600X byl v době uvedení něčím jiným, než o 1 rok později či dnes. A hry byly jiné, Wokenice byly jiné atd atd atd. Ano, něco jsme se z toho testu dozvěděli, ale ve výsledku je to zhruba stejně hodnotná informace jako "dnes prší, zatímco předloni touhle dobou sněžilo".

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze ten test je podstatne zajimavejsi, nez tvuj komentar, ktery mne osobne prijde vylozene hloupy. Pro mne je treba super videt, ze 1600x nema problem krmit neco do vykonu 2070S.
Neodpustim si poznamku..kdyz se tak divam na ty tve komenty, ktere jsi tady posledni dobou daval, tak si muzete pomalu podat ruce s Wagnerem, ktery trpi necim, co bych nazval 'stareckym syndromem' zjednodusovani a ohybanim realii, kdy vysledny pocit (subjektivni) je dulezitejsi, nez realne technicke hodnoty.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Základ správnej Ježkoviny je čúrať (chcát) proti vetru, na obsahu ani téme nezáleží...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co k tomu dodat...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Velmi názorný a přínosný test. Autor si zaslouží pochvalu za jeho převzetí a zveřejnění v ČR.

Test plně odpovídá poslednímu názorovému proudu, že výkonu CPU je skoro dostatek a další úsilí je potřeba věnovat prioritně zvýšení kvality a snížení spotřeby CPU.

A v tom má AMD oproti Intelu velmi dobře nakročeno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nejake ukoly na PC budou trvat dele nez jednotky vterin, tak neplati tvrzeni, ze vykonu CPU je dostatek.

Jedine CPU, ktere jsem videl, ze ma opravdu dostatek vykonu byl pocitac ze StarTreku - Voyager. Ten v ramci sekund zvladal i ukoly typu - "Udelej simulaci Chicaga z roku, 1928, vcetne dobovych postav. A sup do te jejich holomistnosti".

Soucasne CPU ani nestihaji prekonvertovat film do jineho kodovani v ramci sekund, kompilace vetsich programu taky nic moc.
Jasne, Facebook na tom bezi pekne - nicmene to je hlavne o serverovych farmach.
Ve hrach se vyvojari neustale potykaji s nedostatkem vykonu CPU - proto jsou herni AI postavy uplne blbe, neumi reagovat poradne na hrace.

Proste vykonu CPU nmeni dodstatek, to naopak vyvojari delaji ruzne obezlicky a zjednoduseni, aby se hry na soucasnych CPU tak nejak hybaly. Samo se bavime o narocnejsich hrach, nez Pong nebo Tetris - tam tvrzeni o dostatecnem vykonu samozrejme plati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem tam dodatečně vložil - že výkonu CPU je "skoro" dostatek.
Jasně že výkonu nebude nikdy absolutně dost :)

Ale co je mi platný výkon, když tu je fatální brzda v pouze 2 kanálové paměti RAM?
Procesor často čeká na volnou RAM a mezitím se fláká :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ano, RAMky jsou uz dneska docela dost problem. Resp. uz jsou problem par let - proste tech 40 ns zlepsit nelze, jen paralerizaci (vice kanalu), jako u CPU. Ono uz do toho zasahuje i rychlost svetla, zase nejak moc velke moznosti uz nam fyzika nedava.
Jedine presunou RAM co nejblize CPU (ala HMB), pripadne rovnou do kremikove vrstvy nad/pod CPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro začátek by stačilo zavést v PC konečně 4 kanály RAM.
A to už měli udělat dávno !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono by stačil i kompromis co měl tehdá intel - tříkanál, i to by byl pokrok a pořád rozdíl mezi HEDT a běžným mainstream strojem by byl. Bohužel se vše honí přes frekvence a různé obezličky....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ve hrach se vyvojari neustale potykaji s nedostatkem vykonu CPU - proto jsou herni AI postavy uplne blbe, neumi reagovat poradne na hrace."

to je hodně otázkou, ono mohou být poměrně chytré, ale pokud ma každá akce vyvolávat reakci i na druhé straně světa, navíc s komplexními možnostmi jak se zachovají a vzájemně reagují už problém bude, ale ještě větší než procesorový výkon je problém to otestovat. Pokud mám postavu která na jednu akci může zareagovat desítkami tisíc scénářů, nechtěl bych na to psát use case a test casy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vezmeme test šesti her, ve kterých jsou čtyři hry limitované grafikou, uděláme průměry z průměrů, a hurá, vypadne nám, že nám na 4K stačí v podstatě i procák s polovičním výkonem, než máme dnes.

Ve Watch Dogs Legion v Ultra je ta 3090 limitovaná procesorem i ve 4K. I při mizerných 60 fps. Prodávají se i 120Hz a 144Hz panely se 4K. Když si majitel RTX 3090 vypne nějaké přebuzené stíny, aby se dostal na vyšší fps, zjistí, že mu to pořád stejně dropuje na 60 fps. I ve 4K.

Pokud se za rok bude opakovat současná situace, že výkon grafik stoupne o třicet procent, a IPC procesorů má stoupnout o avizovaných pět s tím, že takty budou zase trčet kolem pěti GHz, tak to už za rok bude vypadat zase hůř.

A pak můžeme pofilozofovat nad tím, proč jsme se za posledních třicet let dostali k tomu, že grafika se změnila z tohohle:

https://www.youtube.com/watch?v=6_8tSpXLuK8

na tohle:

https://www.youtube.com/watch?v=dOe6Ls_q2Cg

Rozlišení za tu dobu stouplo z 640 × 480 na 3840 × 2160, tedy 27×, a začíná se koketovat s 8K, které je náročnější stokrát.

Ale AI u NPC je pořád na úrovni houpacího koně, o nějaké lepší fyzice si můžeme nechat jenom zdát, deset let je vrcholem herní fyziky, když jde rozbít i zeď, všechno musí být předskriptované, pohybující se objekty se spawnují dvě stě metrů od hráče a když jsou dál, tak musejí zase zmizet, aby to procesor utáhl, a hratelnost her je dvacet let stejná.

Poslechněte si nějaké přednášky od Vávry, co všechno a jak museli u AI ojebávat, aby se ta hra vůbec hýbala.

Ale prostě jooo, výkon procesorů nám v poho stačí a problém je v grafice, a já trpím na zjednodušování a neocením tu technickou hodnotu, když nám někdo cpe deset let jeden a tentýž procesor a po šesti letech ke čtyřem jádrům milostivě přilepí další dvě (když ve stejné době hrne do highendu 24jádrové procesory, které ale může prodávat za čtvrt milionu), nebo když jeho jedinému konkurentovi i při téhle sprosté strategii trvá osm let, aby ho výkonem aspoň dotáhl. A když ho dotáhne, nasolí ceny tak, že prodává kombo čipů 125 mm²@12 nm + 2× 81 mm²@7 nm za dvaadvacet tisíc, za což bych mu měl být z nějakého důvodu vděčný. Ale u výrobce GPU, který prodává čip o ploše ~800 mm² na 12 nm i s celou grafikou za 29 tisíc budeme frflat, jaký je to zloděj, jak to má předražené a jak se pakuje a okrádá lidi.

Výrobci procesorů, DĚKUJEME za to, že si z lidí neděláte dojné krávy a že nás tak zásobujete a jste motorem pokroku a vzájemně si jdete takhle po krku!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Jo, vezmeme test šesti her, ve kterých jsou čtyři hry limitované grafikou, uděláme průměry z průměrů, a hurá, vypadne nám, že nám na 4K stačí v podstatě i procák s polovičním výkonem, než máme dnes."

Mne by zajimalo Wagnere, kdy ty jsi udelal naposledy nejaky zajimavy test. Nemyslim ten test grafik, ale zajimavy test grafik. Nevim, jestli jsi si uz vymenil aspon ty svoje obstarozni hry z test setu, ktere kazdy pravidelne na PCT kritizoval.
To ze je tam "jen" 6 her (velmi aktualnich a hranych), je mozna dano taky tim, ze tech "jen" 6 her x 2 nastaveni x 3 rozliseni x 4 grafiky x 4 CPU x "opakovani testu".. ti da nakonec udela radove STOVKY provedenych testu. Neco co ty by jsi samozrejme za ten smesny bagsis, nedelal, jak tady pravdielne fnukas. Proto kdyby jsi za neco stal, tak by jsi ocenil minimalne namahu, co to stalo. V opacnem pripade aspon mel slusne drzet usta a soupat nohama, jelikoz jejich prace je s treba tou tvoji nesrovnatelna. ALe tak treba jen zarlis na neco, co lidi zajima, neco co ty nedokazes udelat a tak si aspon ve sve "velikosti" prijdes kopnout..

Druha cast tveho komentare je presne to co jsem psal..emocionalni vylevy, nekolik ruznych veci splacanych dohromady jako spravny gulas, atd.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tvl. Ano, problém je v tom, že já žárlím, že nemůžu dělat jeden článek čtrnáct dní a ne v tom, že test šesti her na minutovém benchmarku je statistický vzorek jak noha na konstatování, že dnešní procesory nebrzdí dnešní grafiky (notabene když i tak čtvrtina těch grafů říká něco jiného)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na co delas Wagnere testy grafickych karet, krome toho, ze za to dostavas penize?
Kdyz se podivam na tvuj posledni test, mas tam 10 testovanych her. To nevis, ze ze vzorku 10 testovanych her nemuzes delat zavery, jake je delas v clanku?
Kdyz ty testy rozpitvam..mas tam Alien vs Predator.. hra, ktera dneska v principu nikoho nezajima, tudiz se ti ten test bench redukuje na 9 her. Takze ty delas zavery na zaklade 9 her? Kde mas vic novejsich her? To jako myslis vazne? Mas projetou celou hru a ulozene FPS z cele hry? Nemas? Tak jak muzes tvrdit, ze tam nebudou lokace, kde ty FPS budou uplne jine, nez ty co mas v testu? Jedna hra s testem RT, to si delas srandu?
To jako povazujes za dobry test?
Mam pokracovat dal?
..a tu pisnicku s tim, ze na to nemas cas, si laskave usetri. Mne to nezajima.

Jedine co mne na tobe fascinuje je to, jaky jsi pokrytec :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, strašně rád bych testoval třicet her, padesát her, mělo by to lepší vypovídací hodnotu a ubránili bychom se tomu, že výrobcům stačí udělat si výtah z testů, optimalizovat ovladače na deset, patnáct aktuálních her a na ostatní se může z vysoka vykašlat (a přesně to dělají, s každou vlnou recenzí si dělají seznamy, na co budou optimalizovat a na co se můžou vykašlat).

Nikdo to nezaplatí. Ani ve světě, ne tak u nás.

A když si náhodou dovolím testovat něco jiného než všichni, tak vidím, jak se někteří jedinci dožadují, abych do testů dal to, co testují všichni, a nejlépe co nejvíc her, které přímo výrobce GPU rozdává společně se vzorky grafických karet do testů (proč asi).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm.. takze jsi tam kde jsi, to uz vime. To ze ti tady nidko nezaplati test 30 her, taky vime. To ze mas zastarale hry, taky vime. To ze se to da chapat..no da v ramci tvych moznosti. Takze nic noveho.
Cemu ale nerozumim je, ze chodis kritizovat jine, kteri si tu praci daji, kterou ty nedelas. To je pokrytectvi jak vysite. ALe asi nedokazes ty slova jako "pokrytec" chapat, protoze kdyby jsi je chapal, tak by jsi mene kritizoval a vice pracoval na svych testech. Nicmene v tveme pripade to je stejne zbytecna poznamka a ztrati se :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jenom konstatuju, že průřez z šesti her povětšinou náročných především na grafiku neznamená, že výkon procesorů nebrzdí grafiky.

A z toho testu není zřejmé ani to, jak testovali – pokud to jeli ve hrách s benchmarkem na benchmarku, tak ten je předskriptovaný => zase menší nároky na výkon procesoru.

Pokud používali stejné testovací sekvence, jaké běžně používají pro testy grafických karet, tak ty každý normální člověk vybírá tak, aby v dané lokaci procesor grafiku nebrzdil.

A fakt to nemá co dělat s tím, jestli si já můžu takový test dovolit udělat, nebo ne, a kolik na tom oni vydělají peněz a jakou almužnu bych za to dostal já, protože máme kvůli češtině cílovku omezenou na pár tisíc lidí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty hlavne tradicne kecas Adame. Samozrejme, ze nemuzes na zaklade 6 her udelat uplne obecne doporuceni. To nemuzes delat ani ty, s temi svymi 9 mini hrama, ktera mas v testech. Presto je delas. U nich ti to vadi, u sebe ne. Takze jsi rypicky pokrytec, pokud kritizujes je a sebe ne.
Kdyby jsi na zacatku rekl, hezkyyyy, ale jsou i hry, kde to tak nebude, tak se to da vzit. Ale ne Adamek prijde s tim, ze je to test na prd. Ale jeho testy jsou uzasne :))
Dalsi vec..u jejich videi mas sekvence, kde se to merilo. U her, kde napr.nevyuzivaji build in benchmark, tak to rikaji. Napr. Tomb Raiderovy. Sekvence testuji nekolikrat, atd. Takze si opet ucelove vymyslis.
Zbytek jsou zase ucelove kecy, ktere muzes vztahnout na jakykoliv test kohokoliv a plne stejne na ten tvuj. Takze v principu kecas obecne veci a okecavas dokola. Nic co by tu nebylo pred tim.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl testovat něco pro vzájemné porovnání výkonu a je rozdíl konstatovat, že nepotřebujeme výkonnější procesory, než jsou ty, které tu byly před dvěma lety.

Tohle je v podstatě něco, jako bych otestoval šest her a na základě toho konstatoval, že už nepotřebujeme výkonnější grafiky než RTX 3070, protože stačí na všechny hry na 60+ fps.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A znovu kafemlejnek o nicem s nesmyslnymi zavery a fabulacemi.
Traged :))
Ps: zamenujes svoje pocity za realie. Vicemene jakakoliv diskuse je s tebou uplne zbytecna. Vidis chyby i dommele na jinych a vuci sobe jsi naprosto nekriticky. Pokrytecky traged.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento test je dobrý, protože tvé testy jsou horší.

Ultimátní argument.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv trolle,opet si vymyslis a fabulujes.
Ten test je dobry a zajimavy, protoze je dobry a zajimavy. To ze ty mas nezajimave testy s tim nema nic spolecneho. Spis je to neco, nad cim by jsi se mohl zamyslet. To ze ti predhazuji tvoje testy delam z duvodu, ze jsi pokrytec, ktery si nevidi do vlastnich ust. Jinak jsou mi tvoje testy uplne volne a mer si tam treba cvicenou opici.
HWU je pro mne s velkym naskokem daleko zajimavejsi. Vzhledem ke skutecnosti, ze jejich testy si narozdil od PCT pujcuji i jini (ne jen Diit), tak to asi ma nejakou vypovedni hodnotu. Samozrejme ne pro Adamka..ten jako spravny troll vi a umi vsechno nejlepe :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I kdybych se rozkrájel, i kdyby na PCT vyšel jediný test na světě, jak to bylo u Obra, když vydal kompletní test 9900KS dva dny před koncem NDA, tak tady o tom nebude ani slůvko. Ani na žádném jiném českém webu.

https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/58393-intel-core-i99...
https://diit.cz/clanek/5ghz-core-i9-9900ks-vyjde-jako-limitovana-edice

To je takový už minimálně dvacet let nepsaný standard, že české weby se vzájemně nelinkují, protože se nesnášejí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsi opet pobavil :D Sebereflexe = 0 :D
ALe tak hlavne, kdyz jsi to umis vsechno spravne obhajit a jsi zazse za kinga :D
ps: ja jsem psal "ne jen na diit"..to znamena, treba i weby mimo cesky rybnicek.. Jinak si vzpominam, ze v dobach, kdy jeste nekdo bral Obermajera vazne, tak se jeho testy nebo uniky objevovali na zahranicnich serverech. Tohle samozrejme padlo v momente, kdy se proflaklo, ze to cele zfalsoval. To jen, aby jsi zase nemusel psat, ze nekdo 'nelinkuje' Obrmajera..on je proto tudiz duvod. Lidi nejsou tak blby, jak by se ti mohlo zdat a vadi jim treba veci, ktere ty bohorovne prehlizis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a neda mi to :)
" Adams Adams | před 8 dny
Skvělé, že vývoj procesorů jde dál svým klasickým tempem +5 % výkonu za rok.. "
Vysledky z testu (1080p Medium):
Zen -> Zen+ +13,5%
Zen+ -> Zen2 +17,5%
Zen2 -> Zen3 +22,9%

Je to proste jak rikas Adamku.. 5% vykonu navic a ani prd vic :))
Asi ti nevadi, ze se tady regulerne dokola emocionalnima nesmyslama ztrapnuijes a pises naproste ptakoviny. Ono to po tobe stejne stece :)
Cekam ze vyplodis nejaky dalsi elaboorat typu..meli spatne nastaveni, rozliseni, testuji GPU limit. hry, malo her, spatna sekvence, atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to si nepřej vidět, jakým tempem roste výkon ARMů!

Jenom to trošku kazí fakt, že se i s tím překotným nárůstem výkonu u AMD s velkou slávou dostali ve všem, co nedokáže stoprocentně škálovat na všech jádrech, pár procent nad úroveň Intelů, které stagnují deset let.

To je prostě ten pokrok!

Přesedni si. Mluvil jsem o výkonu procesorů, ne o tom, jak rostl výkon Ryzenů. Když máš procesor, který je na jádro 20 % pod něčím, co se už recykluje šest let, tak je ti k prdu, že to v další generaci zrychlí o 14 %. Pořád to nebude rychlejší procesor a pořád ten progres bude stát za pendrek.

Jistě, pro člověka, který si koupí Ryzen 1600X za 249 dolarů, vymění ho za 2600X za 249 dolarů, 3600X za 249 dolarů a následně 5600X za 299 dolarů je takový pokrok super.

Ale pokud jde o hry, tak v kombinaci s highendovou grafikou stály ty první tři Ryzeny za starou belu. Záporný pokrok proti tomu, co už bylo na trhu dostupné.

I člověk, který upgradoval z blbého pár let starého šestijádra 8700K na zbrusu nový o 33 % výkonnější Ryzen 3600X, si ve hrách pohoršil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaksi vypadla informace, že to CPU bylo o 50% dražší a žralo 2x více. Vlastně jsi nevzal k porovnání adekvátní AMD produkt. Proč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bóže, no tak 8600K. V podstatě je to prašť jak uhoď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upřesnění. Ještě to s těmi několika lety. Já vidím časový rozdíl v uvedení rok a půl?
Navíc co tak koukám na YT, vs 9600k je v podstatě šul nul rozdíl, to byl předešlý 8600k výkonnější než nástupce?

Hele a nehoupeš nás tak trochu? Vždyť v podstatě cokoli, co jsi řekl se nějak vyvrací....?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8700K jsem vzal proto, že jsem vyhrábl první test ze zde nejuznávanějšího světového magazínu techspot

https://www.techspot.com/article/1880-ryzen-3600x-vs-3600/

kde bohužel není otestovaný srovnatelný procesor a ve kterém cituji: „I člověk, který upgradoval z blbého pár let starého šestijádra 8700K na zbrusu nový o 33 % výkonnější Ryzen 3600X, si ve hrách pohoršil.“

A pohoršil by si v nich i s jakýmkoliv dražším cenově srovnatelným ryzenem 3000, který v dotyčných grafech není:

https://www.techspot.com/review/1869-amd-ryzen-3900x-ryzen-3700x/

Protože zde nejsou jakékoliv pochybnosti o jejich testech, dovolil jsem si vynechat rešerši z dalších deseti článků a youtubových videí.

Pár let jsem si dovodil tak, že Ryzen vyšel v létě 2019, 8700K na podzim 2017, což jsou dva roky, což je doslova pár let. Ano, exatně vzato činí rozdíl pouze 621 dní, což je zhruba 1,78 roku, což má ke dvěma letům pouze blízko. Poučil jsem se z toho a příště budu orientační hodnoty uvádět s přesností na dvě desetinná místa (nebudu, příště prostě napíšu dva roky, i když to bude jen rok a tři čtvrtě).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, Intel je veden jako Q4/17, AMD 7/19, takže cokoli kolem 20ti měsících. Méně nebo více. To nejsou ani dva roky. Pro jistotu hodím, jak se obecně užívají časové jednotky vzestupně výrazy v tomto měřítku:
rok; dva roky; pár let. Pár let je tedy více než dva roku, 3 a více. Ne sotva dva roky, tak se výraz skutečně neužívá a stal jsi se očividně obětí nějakého překladače. Nebo prostě nemáš cit pro český jazyk:)
Takže, vzal jsi špatná CPU, špatné ceny, špatná časová měřítka... no, nic moc kámo:)

A jak tak koukám, rozhodně nejsem jediný v "wtf" rozpoložení z komunikace s tebou, zkus se zamyslet;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne Adamku, jen to dokazuje, ze tvoje komentare nejsou nic jineho nez emocionalni vykriky do tmy. Jinymi slovy jsi demagog, lhar a pohadkar.
Zbytek jsou opet tvoje ucelove okecavky, pololzi a fabulace, zbytecne komentovat vic.

ps: mozna by jsi se mohl naucit aspon zakladni pravidlo v diskusi a to je odpovidat na to, co je v predchozim prispevku a ne na to, na co ty chces. Coz je typicky projev trollu. Ve tvem pripade se o jedna o tve lzive prohlaseni, ze "vykon CPU roste 5% za rok". Coz je prokazatelna lez. To ze ma nekdo jina CPU, vykonejsi CPU, atd, je jina debata.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nereaguju na věci, na které je zbytečné reagovat, protože to nikam nevede.

A jinak seš fakt směšnej. Já plácnu v diskuzi v reakci na nadpis "Zen 3+ na 6 nm zvýší IPC o ~5 %" sarkastickou poznámku „Skvělé, že vývoj procesorů jde dál svým klasickým tempem +5 % výkonu za rok.“ a pět lidí mě začne grilovat, že to není pět procent, ale třináct!!!! ve třech následujících článcích. :D

A vy si to tak pro mě za mě dělejte, ale já nepovažuju a nikdy nebudu považovat přilepení dvou jader k šestijádru za navýšení jeho výkonu o třiatřicet procent, protože to ani v dnešní době, po třinácti letech, co se "optimalizuje na multithread", ve čtyřech z pěti aplikací s výkonem neudělá nic.

Dokonale to škáluje v podstatě jen u věcí, které už stejně nemá smysl dělat na CPU, protože GPU je zvládne několikanásobně rychleji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zase placas... bla bla bla..Adamek je nejlepsi..bla bla bla.. Adamek nic...bla bla bla.. vsichni jsou blby, jen Admek vsechno vi lepe... bla bla bla...

"Já plácnu v diskuzi v reakci na nadpis "Zen 3+ na 6 nm zvýší IPC o ~5 %" sarkastickou poznámku „"
.. ne tomu se rika placat nesmysly, psat takove komentare. Lide kteri je delaji se nazyvaji trollove.

"Nereaguju na věci, na které je zbytečné reagovat, protože to nikam nevede."
.. tak proc tady lezes trolle? Ty nereagujes principielne na cokoliv, co se ti nehodi. Kdyz te nahodou nekdo dokope k tomu, ze jsi udelal nekde chybu (po tom co to po tobe "20x" stece bez reakce), tak jeste delas ukrivdeneho, jako ze co jako by melo byt. Zbytek jsou opet tvoje vymluvy. Tech pitomosti jsi tady napsal daleko vic, ja jsem vypichnul jen jednu vec, protoze uz tak ztracim cas s volem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co konkrétně z těch duchaplných poznámek, cos tady vylepil, si přeješ konkrétní odpověď? Do blbců tady ostatním nadáváš zatím jenom ty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze dalsi kolecko.. Adamek za nic nemuze :D Adamek je chudak, kteremu ublizuji..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tohle mi bude vypisovat něco o tom, že neodpovídám na konkrétní otázky. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. To je odpoved na tvoje koniny, ktere tady neustale opakujes. Ja od tebe zadne odpovedi na "konkretni" otazky necekam a ani nechci. Tady nejsi na PCT, kde muzes ze sebe delat kinga, ktery pise recenze.
Mne by stacilo, kdyby jsi se zacal chovat jako ne-demagog a ne-pokrytec, ktery si tady chodi ulevovat sva emocionalni vylevy. Pokud uz nejakou diskusi zacnes, mel by jsi se chovat podle pravidel diskuse a ne podle hesla "odpovidam na co chci, protoze vetsina veci je mi neprijmenych, tak se jim vyhnu".
A taky muzes prestat fnukat jak malej Jarda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt mě zrovna ty chceš poučovat o tom, jak se má člověk chovat v diskuzi a jak si nemá ulevovat emocionálními výlevy? :D

Na iDnesu už bys jen za tuto diskusi nasbíral bany na čtrnáct dní.

Mně ty věci nejsou nepříjemné, prostě je zbytečné na to odpovídat, protože obecná pravda neexistuje. Je kravina se dohadovat o jednotky procent průměrného výkonu ve chvíli, kdy dokážu vyrobit test, ve kterém Ryzen 3900X vyhraje nad 8700K o čtvrtinu a zároveň udělat test, ve kterém to o patnáct procent projede.

V internetových diskuzích se pohybuju pětadvacet let. Jediné, k čemu vede důsledné odpovídání na každou otázku, je další větvení diskuze do stavu, ve kterém je celá diskuze naprosto k ničemu, protože se v tom ani prase nevyzná, jak se můžeš přesvědčit na této diskuzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Fakt mě zrovna ty chceš poučovat o tom, jak se má člověk chovat v diskuzi a jak si nemá ulevovat emocionálními výlevy? :D"
.. fakt? Jeslti jsi to doted nepochopil, tvymi 'emocnimi vylevy" jsou mineny tve tzv. "technicke komentare". Viz tvuj "5%" prispevek IPC.

"Na iDnesu už bys jen za tuto diskusi nasbíral bany na čtrnáct dní."
.. to ze te nazyvam trollem je proto, ze se tak chovas. To ze te nazyvam demagogem/pokrytcem je opet proto, ze se tak chovas. Napsal jsem ti to u mnoha prispevku i s vysvetlenim. Samozrejme zadne reakce, jako spravy troll. To ze mas nulovou sebereflexi je taky pravda. To ze jakakoliv kritika po tobe stece je taky pravda. Tak na co si stezujes?

"Je kravina se dohadovat o jednotky procent průměrného výkonu ve chvíli, kdy dokážu vyrobit test, ve kterém Ryzen 3900X vyhraje nad 8700K o čtvrtinu a zároveň udělat test, ve kterém to o patnáct procent projede. "
.. prispevek mimo misu, mimo kontext neceho, o cem jsme se bavili v predchozim prispevku. Ja se s tebou nikde o 3900x a 8700k nebavim. Opet "emocionalni" tvuj vylev, ktery chapes opet jen ty.

"Jediné, k čemu vede důsledné odpovídání na každou otázku, je další větvení diskuze do stavu, ve kterém je celá diskuze naprosto k ničemu, protože se v tom ani prase nevyzná, jak se můžeš přesvědčit na této diskuzi."
.. dovol abych se zasmal :D To co delas presne ty je to proc se zadna diskuse vest neda. Skaces a odpovidas jen na to, na co chces ty. Odvadis pozornost jen tam, kam chces ty. To je presne ten problem. Samzorejme ve tvem pojeti to problem neni, ale to vime, ze mas sebereflexi = 0.
A temi 25 lety.. to si nech opet na PCT..tady to nikoho nezajima.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5% příspěvěk není emoční výlev. To je sarkastická poznámka na téma nárůst IPC u procesorů x86 za posledních deset let je tragický a ani během následujícícho roku se na tom nic nemění, protože samotné AMD avizuje jeho navýšení pouze o 5 % a Intel také pouze mírně zlepší aktuální tristní stav.

Kritika po mně stéká, protože když vysvětlím, proč v našich podmínkách není možné v češtině vyrábět čtrnáct dní jeden článek, když za to člověk dostane dva a půl tisíce, tak se dozvím, že si mám vydělávat jinak a články dělat zadarmo, nebo že nemám fňukat, případně další variaci na téma je to tvoje volba. Sám vím lépe než vy, jaké jsou nedostatky mých článku a sám vím lépe než vy, jaké jsou nedostatky cizích článků, protože ty články dělám. Patnáct let. Zažil jsem desítky lidí, kteří měli plnou hubu ideálů, nadšení, a chtěli to tady dělat lépe a po pár měsících to zabalili, protože zjistili, že doplňováním regálů se uživí líp a rodiče jim věčně jídlo platit nebudou. Dělám testovací metodiky, testuju. Mám ponětí o tom, jak se to dělá, stejně jako oni dostávám materiály, které normální člověk nedostane. Vidím věci, co většina lidí nevidí. Vím lépe než většina lidí, jaká jsou úskalí testovacích metodik. Už jenom proto, že se tím zabývám patnáct let, z toho deset na plný úvazek. Ano, chtělo by to pravidelné aktualizace, chtělo by to víc testů, chtělo by to víc výsledků, chtělo by to detailnější analýzy, chtělo by to dotestovat starší karty, chtělo by to testovat to i na slabších procesorech, chtělo by to krásná videa, jaká dělá digital foundry, chtělo by to srovávat kvalitu obrazu, chtělo by to grafy s frametimes, chtělo by to pravidelně aktualizovat testovací platformy, chtělo by to bambilion dalších věcí. Ale máme kapitalismus a u nás to NIKDO nezaplatí. Nemám ani našetřené na dva roky dopředu, abych to mohl dělat zadarmo a čekat, jestli se rozjede nějaký anglický web, který by si na to vydělal. A i kdyby, nevidím důvod, proč rozjíždět další anglický web, těch je až nad hlavu. U nás recenze komponent pro PC v podstatě přestaly existovat. A pak máte alternativní řešení – tak to dělejte v angličtině, abyste tím vydělali na to, aby to zadarmo mohlo vycházet v češtině. Když to budu dělat v angličtině, aby si to vydělávalo v angličtině, tak se na tu českou verzi můžu tak akorát vy... kašlat, protože tím budu jenom ztrácet čas, který bych mohl trávit produktivněji.

Jediné, co umíte vy, je předhodit článek, na kterém dělají dva lidé čtrnáct dní, a naznačovat, že se máme stydět, že naše články nevypadají takhle. Tak si sedni a začni v našich podmínkách produkovat taky takové články, nebo šoupej nohama, když si to sám ani nezkusíš.

Když vysvětlím, proč se něčím nezabývám, tak se dozvím, že jsi nechtěl vědět, proč neodpovídám na to, že má nějaký procesor v jednom testu 13%, když já jsem tvrdil, že je to 5 %, ale chtěl jsi slyšet, že jsem se spletl, protože to číslo na základě průměru z jednoho testu vychází jinak.

Když napíšu, že dokážu z fleku vyrobit test, kde jeden procesor vyhraje o patnáct procent a jiný test, kde tentýž procesor prohraje o patnáct procent, tak se dozvím, že o těchto dvou konkrétních procesorech přece nebyla řeč a že je to příspěvěk mimo mísu!

Jediné, o co ti jde, je znechutit mi to tím infantilním ironizováním v diskuzi tak, aby vám nelezl do vaší bubliny. No, zkoušej dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi uplne marny.. zijes kompletne v nejake svoji bubline bez jakekoliv sebereflexe. To fakt nema zadny smysl s tebou o cemkoliv vest diskusi.
Je mi te fakt lito Adame.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co by sis tak představoval, že bych měl přesně napsat, aby ti to připadalo jako dostatečná sebereflexe?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce tveho "CPU limit", o kterem jsi se tady tak krasne hadal celou dobu. SHodil jsi cely test HWU, napsal jsi dokonce, ze to neni pravda, ze hry jsou limitovane ve 1440p.
Zrovna dneska vysel novy retest grafickych karet na Computerbase. Schvalne vypichnu vetu z jejich testu
"Denn ein CPU-Limit gibt es bei dem eingesetzten Ryzen 9 5950X spätestens in WQHD nicht mehr." prelozeno do cestiny "Nejpozdeji u WQHD roziliseni neplati limitace CPU u 5950X"
https://www.computerbase.de/2021-02/amd-radeon-nvidia-geforce-benchmark-...
Ale verim, ze si opet najdes svoje, aby jsi mohl dal tvrdit, ze to tak neni, ze hry jsou ve 1440p limitovane CPU, ze vykon CPU rozte o "5%" a dalsi tve technicke komentare, ktere jsi tady s daval a s oblibou svou vlastni a do krve je obhajoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vem si RTX 3080, vem si pět náhodně vybraných her, nastav je tak, aby ti jely v průměru na cca 100 fps, což je minimum pro každého, který si nemyslí, že 60Hz monitor musí stačit každému, udělej si u každé z nich pětihodinový záznam z běžného hraní, kde budeš mít zalogovaný framerate, vytížení CPU a vytížení GPU, a pak mi přijď vyprávět něco o tom, jak dnešní procesory nelimitují výkon grafických karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opakujes se jako kolecko.
Traged..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem ti, jak si můžeš snadno ověřit něco, čemu odmítáš uvěřit.

Když ti takový test udělám já, napíšeš buď že se v tom odmítáš hrabat, nebo že někde jinde říkají něco jiného, a tudíž nemám pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jako z toho logu mam vycist?
Pokud tam neni vytizeni jednotlivych jader, ale pouze celkovy CPU vykon je to na prd pro tu tvoji teorii. Kdyz ti dam priklad a bude tam vytizeni 25% na 8jadru, tak nebudu vedet, jestli tam jely 4T na plno nebo 8T na 50% a nebo 16T na 25%. Nebo 1T na plno 6T na 40%, atd.. Pokud u toho zaroven neznam lokaci te hry, kde se to stalo, tak je to to stejne. Druha vec je, kolik % celkoveho casu, ty tve "propady" delaji. Pokud je to min jak 1%, tak pri hodinovem hrni to bude delat treba 30s casu. Takze k vuli 30s, kde ani nevim, proc to nastalo, mam tvrdit, ze je to k vuli "vykonu CPU"?
Treba testy ruzne po webech ukazuji, ze 4C bez HT ma nedostatecny vykon a trpi v nekterych hrach silnym stutteringem. 4C/8T nebo 6C/8T ale uz ne. Tady je pak celkem spolehlive videt, ze vice multithreadovy enginu v kombinaci s patricnym CPU, takove problemy pomaha prekonat a 4C neni dneska dostatecne silna konfigurace, coz pred 3-4 lety neplatilo. Co mam dedukovat ale z toho logu opravdu nevim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky každý program loguje vytížení každého jádra.

A není to zase tak podstatné, podstatné je, pokud při framedroppech, při kterých není vytížení grafiky stoprocentní, ovlivňuje počet jader nebo frekvence čipu hodnotu minimálních fps, na kterou to dropne.

A světe div se, ono to ta minima v takových situacích většinou ovlivňuje (čím slabší výkon procesoru, tím větší propady jsou u minimálních fps), zatímco ty běžné vyšší hodnoty fps dosahované při plném vytížení grafiky zůstávají stejné a v průměru to pak vypadá líp, než to ve skutečnosti je.

Dám příklad – při minutovém měření dostanu průměrných cca šedesát fps, ale na pět sekund se propadne výkon grafiky na 80 % a s Ryzenem 3900X mi to při takovém dropu na pět sekund spadne na 40 fps, zatímco s 5900X si to udrží 50 fps. Tzn. že v danou kritickou chvíli je 5900X o 25 % výkonnější a člověk má 50 místo 40 fps, ale na průměrech za minutu to vypadá, že je rozdíl 58 vs 59 fps.

A to je celý problém tohoto typu srovnávání výkonu ve hrách. A další problém je, pokud ve hře k takovým propadům běžně dochází, ale člověk pro testování zrovna úsek, který je limitovaný výkonem grafické karty => vliv procesoru se ve výsledku neprojeví, ačkoliv během hraní se pravidelně projevuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ze si muzu zalogovat frekvence jader vim, ja jsem tim komentarem odkazoval na grafy, ktere jsi tu postoval minule a ze ktereho frekvence jednotlivych jader vycist nejdou.
Nesouhlasim ale s tim, ze frekvence podstatne nejsou, podle mne jsou. Pokud to CPU jede i na tech jadrech, ktere to vytezuje na pul plynu, tak nemzues preci rikat s jistotou, ze je bottleneck na tom CPU, protoze to se flaka. Muze to byt v blbe napsanem SW nebo to ceka na neco jineho. To ze zvysovani "herniho IPC" tomu nejspis pomuze bude pravda, ale to je zase obecne vztahnutelne pravidlo na vsechno..je to princip vetsiho kladiva. Cesta dobre napsanych algorytmu, pouziti paralelnich algorytmu je ale daleko efktivnejsi, nez cesta kladiva. To vi kazdy, kdo si nekdy se skalovanim vykonu hral a pouzival to v praxi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, o cem ty vlastne pises? Ty jsi zmateny jako vcela. Srovnavas teda 8600k nebo 8700k, protoze ono to "prast jak uhod" opravdu neni. To je jedna z tech veci, co na tobe kritizuji, ze si to zjednodusujes vsechno az moc.

8600k, (potazmo i rychlejsi 9600k) je herne vetsinou pomalejsi nez 3600x. Az 8700k je v principu herne stejne a s vyjimkou par her kde ma navrch jako je treba FCND nebo hitman2. 8700k ale zase neni nikde o 33% pomalejsi nez 3600x.

Takze tve vyjadreni ze zacatku nesedi ani na jeden z tech procesoru (fabulace/demagogie). A tak je to v "principu" se vsim, co tady pises. Hlavne ze chodis No-X poucovat o tom, ze do svych clanku pridava sve uvahy, ktere nema 'podlozene'. Ty delas nemlich to stejne (pokrytectvi), horsi je to v tom, ze se ale zaroven bavis o technice jako jsou testy a ne o tom, co ktera firma kde zase udelala za obstrukce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Adame, neztrapnuj se :)

Prvne si prosim zjisti, jak Steve testuje. Testuje nekolikrat jednu kombinaci. Pokud najde nesrovnalosti, zminuje je, resi to i s vyrobcema. Tenhle tvuj stek "statistický vzorek jak noha" je jen dukazem toho, ze skutecne zarlis. Sam nedokazes dodat ani 20% takoveho obsahu ani s polovicni frekvenci, navic je to nezajimave, protoze tam cpes sve dojmy, zkreslene pojmy a celkove to zabarvis do retardovana.

Mozna by to chtelo se naucit anglicky a mrknout na original, pokud mas pochyby o tom, co autor rika ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Šest her z tisíců dostupných je malý statistický vzorek na konstatování, že "něco na všechno stačí". A na tom nic nezmění ani když to zopakuje padesátkrát při dvaceti nastaveních.

Jestli výkon procesorů testuje na stejných lokacích jako testuje výkon grafických karet, tak testuje špatně buď grafické karty, nebo procesory.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takze jak s debilem:

1) Ten test se zameruje na jednu vec. Hry jsou vybrany reprezentativne.
2) Ten test neni jen jeden stek do prazdna, je soucasti testu, ktere Steve pravidelne dela - tisice testu. Dela pravidelne testy 50 her, nekolika pruchodu, skrze nekolik kombinaci vzdy kdyz vychazi nova arch. Jak pro GPU, tak pro CPU.
3) Samozrejme, ze ten test JE dostatecne vypovidajici.
4) Steve samozrejme vyuziva ruzne benche, ale neboji se testovat ani vlastni pruchody her tam, kde bud bench neni, nebo zjisti, ne nevypovida dobre o vykonu CPU/GPU. Dopln si info.

Celkove vzato kritizujes neco, o cem vis prd, ale k cemu mas negativni, az hystericky postoj, nejspis kvuli zarlivosti.

V prispevku kousek hore pises, ze to nikdo nezaplati. Evidentne zaplati. Jenze ne za kvalitu, kterou jses TY schopen produkovat. Za tu skutecne nikdo nezaplati. Zaroven kdyby na sobe krapet zapracoval, udelal recenzi v anglictine, udelal ji poradne, oprostil se od fanboyovstvi a doplnil znalosti technologii, soupl na YT, Floatplain, Patreon, nebo podobne sluzby, tak zaplaceno dostanes dobre (samo ne hledka na prvnim videu).

A neboj, Steve spatne netestuje, to jen ty spatne interpretujes skrze pokrytectvi a zarlivost ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na co žárlím proboha. To není raketová věda. Test ve větším rozsahu dělám dvakrát do roka při velkých testech grafik do papírového Computeru. Dvacet grafik na jeden zátah. Dtto procesory.

S hotovou metodikou to zvládne otestovat cvičená opice, naházet do grafů taky. Je to totéž jako testovat jednu grafiku, jenom to zopakuje čtyřikrát pro každou kartu na každém procesoru. Největší problém, co u toho je, je vydržet sedět na zadku a každé dvě minuty pustit další test.

Kdyby do takového článku aspoň vlepili průběhy fps, vytížení CPU, vytížení GPU. Nic. Průměr, a na závěr pro jistotu průměr z průměrů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nerikal, ze je to raketova veda :-)

Co rikame je, ze to chce napad (jak rikas tu metodiku mit dobre zmaklou), chut, cas a peclivost (ty tisice vysledku se jen tak nezpracuji ;))

Jak jsem rikal, pres ty svoje zelene zarlive bryle nevidis to, co ti opakujeme. Tohle je test, ktery rozebira jeden aspekt. Prestan ze sebe delat ubozaka a predstirat, ze je to jediny test, ktery Steve udelal a ze ten test nema zadny kontext okolo - ze je absolutne odtrzeny od dalsi ohromne davky testu :)

Ty mozna udelas 2x rocne neco pro Computer, ale Steve tohle delal tyden co tyden od zari. nVidia, AMD-gpu, AMD-cpu, Intel, desky. U CPU a GPU testoval vsechny modely, i nereference. Do toho poctive protestoval ramky a vliv jejich ruznych nastaveni/konfiguraci, take resil spor s nVidii, plus delali testy s DLSS a RT. To vse v rozsahy mnohonasobne vetsim, nez ty. A to nemluvim o dost dobrych Q&A seancich na discord.

Proto oni jsou dobre zaplaceni, kdezto ty, jak ty sam tvrdis, zaplaceno nedostanes, nebo mizerne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne fascinuje, jak Adam suverene zhazuje ze stoju testy HWU, aniz vubec tusi, jak ty testy delaji :))
To nevymyslis..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

z pohledu člověka co hrál HL2 (2004) jako zástupce dobré AI nebo první Red Faction (2001) jako zástupce fyziky tak jsme se za těch 16 až 20 let vlastně nikam neposunuli a tohle není problém HW, ale směřování herního vývoje, kde se vše do nedávna podřizovalo vizuálu a nyní automatizaci, která stojí taky prostředky, člověk tak nějak čekal že za 20 let bude hra kde se dá rozbořit zeď samozřejmostí, ale není tomu tak
z pohledu HW Intel nás krmil (protože mohl) 10 let 4 jádrama, takže nemělo smysl pro herní vývojáře něco měnit na zaběhnutých pravidlech jediné co se hýbe dopředu je výkon grafických karet, které AI nepočítají, bohužel

proč jsme AMD vděční? já osobně jsem rád, že AM4 desku koupím i za 2 roky, jsem rád že jsem měl možnost koupit nový 12ti vláknový procesor za 4200,- a jsem rád že mohu ještě na tuto desku dát i herně výkonnější procesor až zlevní
proč amd hejtuju je že zdražila už RDNA1 prakticky dorovnala ceny/výkon turingu, kterej byl fakt jeden z nejhorších launchů vůbec, taky nechápu jak si můžu v lednu koupit 12ti vláknový procesor za 4200,- a o 3/4 roku později novější model 5600X stojí víc jak 2x tolik to mi přijde naprostá nenažranost, kor když vidíme, že výkon vyrostl, ale na upgrade z 3600 se to stejně nevyplatí
čekal jsem, že herní HW bude čím dál tím více dostupnější, pokud zůstanu na stejném rozlišení, ale není tomu tak, jsme v situaci, kdy majitelé pascalů museli/musejí čekat 5 let, aby měli důvod vůbec upgradovat a to ani nemluvím o majitelích i5 2500K :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tebou, ovšem i5 2500k jakkoliv to byl vyjímečný procesor je v dnešní době mrtvola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasny, slo mi spis o to jak dlouho musel cekat majitel 2500k, aby si mohl koupit novy procesor ktery by daval daval smysl k upgradu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tady tvrdím dávno, pro hráče je lepší než za procesor připlatit za grafiku a to platí již radu let, loni třeba GN měli video jak i blbá 3100 bez problému tahá grafiku jako 2070S a ani 2080Ti nemá nějak výrazný bottleneck. Ale přesně ty dogmata. Dej do kompu grafiku za 30 tisíc a CPUčko za 3, všichni tě za to ukamenují přitom to udělá víc než CPUčko za 10 a grafika za 23.

Samozřejmě jsou aplikovatelné výjimky, kde hra vyžaduje výkon jednoho jádra nebo naopak uvítá více jader, ale takových tady tolik není.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zase demagogie. Extrémy jsou špatné vždy. Pak můžete narazit na klasiku kdy si většinou vystačíte ale jak nám ukázala třeba Mafia III tak jsou projekty na které je potřeba i cpu. Je potřeba si uvědomit že nekupujete sestavu na rok ale minimálně na tři. Ale proč ti to vlastně píšu, to nemá šanci dopadnout na úrodnou půdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten test nám řekl, zda a kdy má smysl koupit starší a levnější CPU a kdy má smysl si připlatit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jen v pridade, ze hrajete stejne hry, ktere vybrala redakce.
V jinych hrach ty vysledky neplati.

Vzdy je treba se divat na vysledky aspon stejenho typu her , i kdyz i tam jsou rozdily - tj. hrac prevazne FPS her se musi koukat na vysledky FPS, hrac simulatoru zase na testy simulatoru.

Zadne univerzalni pravidlo - 2600X mi staci na vsechny hry neplati.

Dalsi problem je, ze CPU se donedavno kupovalo na 4-8 let - a zadny soucany test her nam nerekne, jak na tom pojednou hry za 2, 4, 6 let.

S tim, jak se vyvoj CPU zrychlil, tak asi nastane zase doba i rychlejsi vymeny HW (CPU, desky) - na 6-8 let na jednom CPU asi hrac muze zapomenout.

I kdyz zase narocnost her brzdi konzole, tak to mozna tak zle zase nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vůbec nechápu tvůj komentář, prakticky jakýkoliv test díky všem věcem které zmiňuješ je zachycení tady a teď za nějakých podmínek
jak by měl vypadat test, aby vypovídal něco jiného než že: "dnes prší, zatímco předloni touhle dobou sněžilo"?
mít odlišný názor nebo ho změnit není špatné, ale chcát proti větru za každou cenu (jak někdo trefně poznamenal), když ještě pár let nazpět jsi intel taky solidně hejtoval, kor teď když intel v křečích vydává další a další 14nm srágoru, kterou normálně uvažující člověk nemůže koupit, neříkám aby se na firmu které se zrovna nedaří házela špína za každou cenu a škodilo se jí, ale nacházet témata ke konfliktu, kde vlastně nejsou mi taky nepřijde ok

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja to s tou budoucnosti myslel jako, ze je nekdy dobre kouknout se na trend, kam smeruje vyvoj her (narocnych programu) a vybirat CPU i dle toho. Napr. pred part lety se clovek rozhodoval, zda koupit vysoce taktovane 2 jadro, pac na ty hry v te dobe stacilo, nebo koupit 4 jadro, byt to hry v te dobe neumely vyuzit. No a jak se ukazalo, narocnejsi hry presly na 4 jadra - treba GTA 4. Majitele dvoujader breceli, ze se jim to na tom moc nehybe, a majitele stejne starych 4 jader byli v pohode,
Diky tomu pak s jednim CPU vydrzite o par let dele, nez bude potreba vse vyhodit.

Ja takhle vydrzel se 4 jadrem na hrani 7 nebo 8 let.

Podobna situace se objevila, kdyz se objevili prvni Ryzeny - taky spousta lidi rikala, ze radeji kupit Intel 4 jadro, pac je to klasika a vice nez 4 jadra stejne hry neumi vyuzit. No a dneska je uz vice her, ktere bezi na 6 nebo 8 jadru lepe, nez na 4 jadru. Za coz muze i vliv konzoli, pac se vyvojari museli naucit programovat pro 8 jader.

A stejnou otazku si musi polozit clovek i dnes - bude mi stacit 6 jadro treba na tech 5 let? Nebo bude vetsi jistota 8 jadro? V tom taky hodne pomohla AM4 s tim velkym vyberem kompatibilnich CPU - je mozne jet na 6 jadru dnes a za 2-3 roky si do stejne desky poridit 12 ci dokonce 16 jadro za bazarove penize. A tim stavbajici PC jeste docela ozivit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Twe ty ses v posledni dobe slusnej komendiant... Ocividne jsi se zblaznil, nebo proste senilnis.
Ale bud v klidu, mne to taky potkalo, a od ty doby se zblaznene krenim :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)) toľko mínusok, pritom máte aj nemáte pravdu. Tiež nostalgicky spomínam na to, ako mi na web mimo domu stačil netbook a teraz je problém na ňom (vlastne problém už nie je, netbook nie je).
Ako nový mobil, polroka všetko lieta ako drak, potom sa začne sekať.
Alebo ako kedysi na prezeranie weby stačili 2-4GB s operou 12 a desiatky tabov, teraz nestačí ani 32GB (hlavne firefox je zabiják RAM).

Avšak test je len o hrách. Nová inštalácia systému, nová inštalácia hier, test. Na 60Hz v pohode.
Iné by už boli programy, javasripty na stránkach, reklamy.
Tam je rozdiel medzi 1600 a 5600 OBROVSKÝ!

1600 má snáď dvojnásobnú spotrebu, +-polovičný výkon jednovláknový oproti 5600. Pri office, net a spol. je rozdiel značný.
Ale pri hrách? Jedine tak pri nových, ktorých nároky aj na grafickú kartu stúpajú, lebo pridávajú efekty, zložitosť scén, kde môže celý systém čakať na dokončenie úlohy v jednom vlákne. Väčšina hier má dosť dobrý multithread.

Vzhľadom na nedostupnosť výkonných grafík v tejto dobe, nemá kvôli hrám význam ani len meniť starý 4 jadrový procesor. Keby šlo o to, Ivy Bridge, pri priemernej grafike urobí stále dobrú prácu, najmä ak človek hrá vo FHD. Ryzen 1600 pridáva +2/4 jadrá.

Preto máte tie mínusky. O rok môže byť situácia celkom iná, 1600 a 2600 bude bazárový odpad (i keď stále funkčný, ale ich výkon zastúpia a prekonajú 4/8 procesory novej generácie).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale mám starej Skylake Core i5 6600K potočenej na 4600GHz (výkon stejnej jako Core i7 7700K) a RX5700XT. CPU ve většině hrách celkem v pohodě zvládá krmit GPU v 1080p na 60FPS V-sync...když jsem hrál KCD, tak pohoda 60 FPS všude, ale jakmile jsem vjel do města, tak to padalo místy až na 35 FPS!!! Když jsem zastavil, tak se to srovalo zpět na 60FPS...prostě ten CPU nezvládal krmit GPU a do toho počítat všechny NPC, či objekty, co tam byly...stejnej problém v RDR2, vyladil jsem kvalitu na max, co šla, abych měl stabilně kolem 60FPS a to jsem prakticky všude měl, ale zase, jakmile jsem vjel do města, tak to padalo až na 45FPS...takže nevím, co a jak testovali, ale mě z toho vychází, že i když hra jede na 80% mapy v pohodě, tak to nemusí všude a pořádněj CPU je prostě základ, aby FPS nepadaly dolů...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz chces vedet co testovali a jak, proc se nepodivas na jejich review
https://www.techspot.com/article/2201-four-years-of-ryzen-5-gpu-scaling/
Ani jedna z tvych her tam neni a rovnez ani tvuj CPU, takze tve zavery nemuzes aplikovat na jejich test.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto říkám svoje zkušenosti...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš na KDC jsem zapoměl. Proti hře nic nemám, je super, ale technicky je to hrůza. Neoptimalizovaný, nulový management paměti a s ním spojený neustálý seek disku pro nové textury/modely. Kdy se stačí pohnout o pár metrů, vrátit ze zpět a hra znovu načítá zahozený data.
Řekl bych, že nejvíc problémů na konzolích způsoboval právě jejich HDD. KDC pánové běží líp z USB2.0 flashky, než z HDD jen kvuli seeku a to jsem testoval, necucám to z prstu. A víc operační paměti nepomůže. Testoval jsem 8-16-32GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám sice starší, ale pořád celkem rychlej NVMe SSD Samsung 960 Pro a načítání není takovej problém si myslím...hlavně se to chová stejně jako RDR2...a to jsem zkoušel se stejnou GPU i na starším 4670K a mimo město v poho 60FPS, ale ve městě ještě větší propady, než na 6600K...prostě jak se dostane CPU na 100% utilizaci, tak je problém, proto je potřeba mít dostatečně výkonnej CPU...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost disku ve většině případů nehraje roli. Načítání lokací apod. typicky stojí na procesorech ne na přenosových rychlostech disků, i plotna by stačila držet celkem krok nemít seek time.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Větší blbost už tě fakt napadnout nemohla.... Zkus si někdy optimizovat openworld pro playstation 4 a pak nám dojdi vykládat svá moudra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

není seek time RYCHLOST disku za jak dlouho najde data? to jsou takové ty rádoby chytré kecy, které nakonec nedávají smysl

zkoušels někdy hrát třeba apex nebo ještě lépe black desert na 5400 hdd? to se nedá

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani na SSD pro M.2 se nedá říct, že by tu hru nebrzdil procesor.

Technicky je to hrůza, protože se tam pokoušeli u NPC dostat aspoň nějakou AI a pokoušeli se aspoň trochu simulovat nějaký malý svět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4600GHz? Čím to chladíš? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Starší Noctuou NH-U9B SE2, navíc stáhnutou z 1850ot. na 1600ot. ...ten procák v defaultu nepřesáhe v max. zátěži 40°C, takže na 4600MHz dosahuje max. 80°C, spíš 75°C-78°C, ale to je jen v dlouhým stress testu, ve hrách a při běžným používání je to max. kolem 68°C a hodně rychle to padá dolů se snížením zátěže na 46°C...a to mám vCore jen na 1,295V...jede stabilně i na 4700MHz s vyšším vCore, 4800GHz už jsem stabilně nerozběhal...asi mám dobrej kus :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1600 otáček, to je pěkná raketa, já mám psychlogický problém jít nad 500 :D Lidi jsou ale často zbytečně agresivní s otáčkama, když jsem měl 8700k s Ninja 5 tak v stress testech to lezlo na nějakých 750 otáček a víc by nemělo smysl, v nižších zátěžích to jelo na 450-500, včetně hraní a i to bylo zbytečně moc, ten chladič byl v horším případě na omak vlažný, takže by stejně víc tepla neodvedl

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ho vůbec neslyším :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, psal jsem to tu uz nekolikrat a vzdycky to mistni nadrzenci ohodnotili radou minusu. Tak jsem vlastne za clanek rad, protoze se na nej budu moci ve svych komentarich odkazovat, zase jsem mel pravdu.

Nakonec i ten muj i7-6700 furt staci. A nejake vykonejsi grafiky stejne nejsou a nebudou driv jak za rok, tudiz koupe vykonneho procesoru na hry nedava vubec smysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"nějak stačí" kde komu kde co, to není žádná měřitelná hodnota:)
Furt posloucháš, jak někomu stačí nějaký levný telefon, ale co z něj leze za fotky, to je hrůza, až se kolikrát musí autor "omluvit", ale hlavně, že ten telefon stačí:D Atd.
4c CPU v době, kdy léta posloucháme, že hrám stačí 4t (a samo se bavíme o HW threadech) je samozřejmě nedostatečný "herní" CPU, protože na něm samozřejmě neběží jen ta daná hra. Proto postupně vyplouvá na povrch viz. tento článek, jak jsou 6c CPU mnohem větší držáci než 4c, která jsou prostě 5let za zenitem, jen se tak Intel netvářil:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dostavas minusy, protoze reknes obecny soud "i7-6700 furt staci", aniz bys jasne rekl, ze je to jen pro tvuj specificky pripad.

i7-6700 nestaci, pokud nechces sledovat zaseky (minima padaji casto) a chces na tom systemu mit i neco jineho nez jen ciste herni masinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "staci" ale bylo jasne receno smerem k pocitacovym hram. U jake hry budes mit bottleneck na procesoru? A na jake grafice?

Navic, jak se pise i v clanku, nejspis na highend grafice nepojedes na fullHD, ale na vyssim rozliseni a zase to bude narocnejsi pro grafiku nez pro ten procesor.

Az se dostanou do obchodu nove nabusene grafiky typu RX6800 nebo RTX3080, tak asi bude potreba silnejsi procesor, jenze ty grafiky se stejne koupit nedaji, takze staci i i7-6700.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ty vzdy pred spustenim hry naformatujes disk, nainstalujes cerstve widle, ovladace, klienta a hru a pak hrajes?

Nejde o to, ze nutne musis mit uzke hrdlo v CPU pro tu danou hru. Ale casto maji lide PC ktere pouzivaji i na neco jineho. Staci aby pred pustenim hry meli otevreny chrome s YT (napr. si pousteli navod pro tu hru), FB a par dalsima "super" strankama a najednou je pro tu hru jen 80% zdroju jinak cisteho systemu.

Pokud jsou hry, ktere uz tedka skaluji dobre s 4-6 jadry, tak je jasne, ze 4C8T je extremne na hrane, protoze pro OS a zbytek nezbyva moc.

Mimochodem, Skylake i7-6700k jsem primo mel. A i drahou desku s kvalitnimi ram pro nej. SSD disky, system vyladeny. A ten CPU bezne nestihal. A casto jsem si to ani neuvedomoval, jak nestiha, dokud jsem nepresel na CPU, kde jsou zdroje pro hru A zaroven sluzby a programy okolo/na pozadi.

Napr. ve hre jako Division2 jsem na stejne grafice (GTX1080) dostal o 15FPS vice aniz bych musel jakkoli limitovat kvalitu (vse na max, 4k). Coz udelalo extremni rozdil z "meh" na "hratelne".

Takze skutecne ne, 6700K uz davno nestaci. Ne kdyz si to hrani chces uzit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak "nejak" stačí aj moja i7 2600k(4,6Ghz). Do momentu keď treba viac výkonu od CPU(napr. v meste s viac NPC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za zaujimavy clanok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Test by sa dal zhodnotiť, ku grafike istej úrovne, potrebujete aj procesor istej úrovne.
Pri súčasnom nedostatku výkonného hardwaru, najmä grafických kariet, nemá pre hry význam upgradnúť procesor. Ale ak bude trh nasýtený a výkonné karty (teraz najmä RTX 3060) sa stanú dostupné, začnú ľudia vyhľadávať, hrať nové, náročné hry, kde môže byť scéna náročnejšia, s viac prvkami a 1600 až 3600 pôjdu do bazárov. To tu už bude Ryzen 6600 (Zen4 s DDR5), intel bude mať tiež svoje procesory.

Čo sa mňa týka, ku mojej grafickej karte na hry stačí aj intel i3, 2/4 (pokiaľ mi ho myši nezožrali).
Ale Ryzen 1600 na prácu stráca dych. Je to poznať na webstránkach kde je veľa javascriptov. Jednojadrový výkon rozhoduje.

Samozrejme, pri 1920x1080, až do skončenia sveta ryzen 1600 bude dostatočný procesor. Ľudia stále zháňajú i7-3770 ako upgrade. Stačí aj na bežnú prácu, aj na hry.
Ak má niekto PC len ako hernú konzolu, Ryzen 1600-2600 sú fajn. Ale už sú výkonovo za zenitom, ich spotreba oproti 5600 je vysoká!

Uvidíme pri Zen4 APU, aký herný výkon poskytne nová integrovaná grafika. To by nakoniec na pohodlné FHD hranie mohol stačiť len procesor. To by bol def. koniec 1600-2600 generácie.

Kedže momentálne na skladoch sú len GT 710, GT 730 a GT 1030 a nič viac, na hranie pre ne stačí dostupný 40 Eurový Intel Celeron. Dokonca si dovolím tvrdiť, ak by som si mal vybrať medzi Ryzen 1600 a Pentium G6400, vybral by som si pentium. Je za polovicu (1600AF teraz predávajú nad 130 Eur, G6400 55) a má vyšší jednovláknový výkon. 1600AF by mala výhodu pri rarkovaní, ale nie pri bežnej práci, alebo pri hrách na GT1030.

Dobrý článok, dobrý test, v dnešnej dobe zbytočný. 200 Eur príplatok za lepšiu kartu je zbytočná rada. Niet za čo priplatiť, ani akú karty si kúpiť nad GT1030, ktorá stojí cca 80 Eur. Aj tie znovuoživené GTX 1050 Ti len prídu a zmiznú.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moje osobni (anekdotni) zkusenosti s Ryzen 5800X+RTX3090 (2 tydny na zapujcenou):

- mam 3 monitory, hlavni "hraci", plus 2 bokem, jeden vetsinou s nejakym streamem, wiki, atp., treti stary sunt je vzasade jen na monitorovani systemu.

Pusteni narocnejsi hry na CPU jako jsou treba RTS, nebo hry jako TotalWar, nebo Divinity Original Sin (kdyz se rozjedou env. efekty, tak to skytal i pretaktovany Skylake), tak jsem narazel na limity, pokud jsem zaroven chtel na druhem monitoru neco poocku sledovat. 6/12 CPU uz to daval obstojne, ale az tenhle 8/16 na jedne die mi slape bez problemu.

Chapu, ze jsem velmi omezena skupina, specificke vyuziti. Ja jen nechci delat ze sebe debila, ktery musi pred startem hry "pucovat" system, vypinat zrave aplikace, zavirat okna v prohlizeci, pozastavovat sluzby a pak mit jen jeden fullscreen.

Proste vse je o odezve systemu kterou chcete mit. Rict "bude vam stacit" je retardovany soud, od ktereho uz recenzenti upousteji. Vetsinou reknou za jakych podminek vam to bude stacit. Pro me a moje potreby/poteseni je 6/12 na hrane a proste jsem si priplatil za ten komfort.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak záleží jak co náročného máte puštěného bokem, pokud něco jako prohližeč s 50+ záložkama+streamování a další aktivity tak je osmijádro nutnost, jinak bohatě postačí i starší ZEN+ šestijádro kolem 4Ghz. Zvláštností je chování prohlížečů - já mám kolem 30 tabů, různě náročných. Původně šla spotřeba RAM klidně 8GB+ jak na FF tak na Edge (chromium), nyní se FF optimalizoval takže max jsem se dostal k 5 GB ale častěji méně. Hodně také dělá NVme systémové SSD, na novém mám 970Evo Plus a na starším Kingston KC 2000. Na hrách se to těžko porovná jelikož hlavní pc má 3070 a druhý víkendový jen R9 390, ale i tak reakce jsou velmi podobné, tudíž šestijádro na 4Ghz ještě dlouho postačí jako spolehlivý základ se kterým jde dobře pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem v půlce ledna koupil Radeon RX 6800 a dal jej na desku MSI B450 s Ryzenem 5 2600X a ramkami 2666 MHz 2x8GB. Hned jak byl vydán beta Bios na tu desku s podporou Ryzenů 5000, jsem přehodil bios, koupil Ryzen 5 5600X a rychlejší ramky 3600 MHz 2x8GB. Jede to, ty ramky jsem mohl koupit jen 3200 MHz, vyšší deska nepodporuje. A dle testu jsem jsem vlastně mohl koupit jen ty rychlejší ramky. :) Test dobrej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podporu RAM určuje CPU. Mě u x470 stoupla podpora z 3366 na 4000Mhz s update UEFI pro ZEN3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A testy softwarového renderu by nebyly? Netvrďte mi že na tolik chváleném 5950x by to nelítalo jako hovado.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj, kde ale vzít 4 generace 16c CPU...;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Běžnému hráči se tak vyplatí nepřiplácet $200 na procesoru, ale přidat to na grafickou kartu"
- To bych tesal do kamene.
- Mám to ověřené z opačného konce: I na Core2Quad(4 jádra, 4 vlákna) jde dnes hrát velmi dobře při použití rozumné grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.