Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade na Windows 10 beze ztráty stávajících Windows

Lepsi je udelat downgrade z Windows 10 Pro na Windows 7 Professional a tuna problemu je pryc.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

hm, downgrade na tento letitý systém není moc chytré. Když už tak 8.1 a použit Clasic Shell.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A jina tuna problemu pribyde, treba USB 3.0 radic ktery neni nativne podporovan (protoze W7 to neumi) muze fungovat tak, ze se 4x pripoji a odpoji USB zarizeni a bum, modra smrt. Ve Windows 8/10 tenhle problem samozrejmne neni. Treba u USB 3.0 dokovacich stanic to obzvlast irituje, navic je to zavada kterou lze reklamovat a vyrobce obratem vraci penize, protoze je to neopravitelne (postizene ntb oficialne podporuji W7).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

petr22 - kde ste prosim pan inteligent prisel nato ze Windows 7 nepodporuje nativne USB3.0 rozhrani? ve sve tupe hlave nebo mate kompletne v ni jeste k tomu nasrano od Microsoftu z tech jeho sprostych Windows 8 a 10? Windows 7 nativne USB3.0 podporuji jenomze to by musel takovy pako jako ste vy znat i potrebu rucne doinstalovat ovladace pro danou hw-vybavu, konkretne USB3.0 rozhrani jelikoz nakolik se z toho udelal boom existuji 2 prevedeni/implemetnace USB3.0 radice, bud jako externi/dodatecny cip, nebo jiz prima soucast cipove sady, staci natahnout ovladac jako kazdy jiny ovladac a USB3.0 na Windows 7 funguje, jenze kdyz nekdo pouziva Windows Update a mysli si ze se vsechno vypracuje za nej samo... tak je to debil.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

anebo použít aplikaci od Acronisu, vytvořit zálohu W8.1/7, upgradovat, udělat další zálohu a potom obnovit z té první :-) Mnohem elegantnější....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, koupit si ATI od Acronisu kvůli jedné záloze je určitě velmi elegantní ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no určitě by se hodil i víckrát. Nadto tuším že se tento klonovací soft dodává i zdarma k novým ssd.
Nebo klidně i jiný, jsou i bezplatné na vytvoření klonu diskového oddílu. Je to mnohem méně časově náročné a přitom vznikne perfektní "konzerva".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ho k žádnému SSD zdarma nedostal. Ale že se skutečně hodí, to je pravda, sám jej využívám v plné palbě.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kingston SSDNow V300 120GB 7mm Upgrade Bundle Kit
(je tam mierne orezany acronis a hlavne FUNGUJE)

ja som toto riesil kupou noveho ssd
(uz su v podstate za par, pls NIE diskusia na tuto ekonomicku temu)
kam som naklonoval svoje WIN 7 a tie som dal upgrejdovat na win 10

tym padom sa mozem kedykolvek vratit ku WIN 7,
ale zatiam Lol a F4 funguje, ani classic shell netreba.

akurat mi do odinstalovalo cpu-z, nova verzia toho isteho ide ok

a neviem prinutit WIN 10 prehravat filmy defaultne v MPC HC, ale existuje aj right click ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

v 10 to nezmenis priamo z MPC HC, musis do nastaveni systemu
http://www.howtogeek.com/223144/how-to-set-your-default-apps-in-windows-10/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navod mozna funkcni, ale moc slozity a s tech ikon je mi na zvraceni. Evidentne jeste neni desitka funkcni ale nedodelana beta.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je toho spousta, co ve Win 10 nefunguje, stačí číst ty nářky netrpělivých uživatelů. Na instalaci Windows 10 je ještě tak rok čas, než to u MS dodělají do konce ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ziadny acronis nepotrebujes. Clonezilla je zadarmo, spravis si image celeho disku s win7, upgradnes na win10, spravis si image disku s win10 a potom mozes lubovolne menit ktory windows chces

Ja som to ale spravil inak, zobral som druhy HDD, naklonoval som system, spravil upgrade win10 a staci mi vymenit iba HDD a mam iny windows.. Clanok je zaujimavy, ze "aj takto sa to da" ale inak je to zbytocne zlozite.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je co se stane az ti obe nebu jednu z tech licencni zablokuje aktivacni server Microsoftu, protoze to stridani se mu nemusi libit, bude mit opravneny pocit ze jsou to dve instalace, kdyz jedna z komponent ze ktere se ten hash pocita je vyrobni cislo HDD (ktere se lisi).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

aktivacny server sa pouziva iba 1x, ked sa windows aktivuje hned po instalacii. Preto je napriklad mozne vo firme pri rovnakych PC nainstalovat 1 kus do zelanej podoby a potom si spravit image a rozhodit ho hoci aj na 1000 pocitacov...

edit: a inak ja to nemam v umysle denne menit, iba som presiel na win10 teraz ked to je urcite zadarmo (bude to aj v buducnosti tak, nie len rok, som si tym isty) a az pride vhodna doba, nasadim win10. Ked vhodna doba nepride, disk sa da vzdy sformatovat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve firmách mají multilicenci - všechny instalace na společný klíč. Pokud ne, tohle dělat nemohou.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze mozu a normalne to funguje. Ty si myslis, ze v nejakom HP/Lenovo/Dell/hocikto instaluju po jednom kazdy pocitac s danym licencnym cislom :) nebud naivny..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dell / Lenovo / HP pouzivaji specialni klic + certifikat v systemu + certifikat v BIOSu. Tak funguji predaktivovane notebooky / destopy. Firmy obvykle pouzivaji KMS klic a KMS server.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem montoval Crucial MX200 a byl tam přiložen aktivační lísteček na Acronis True Image. Nebo, kdo má v PC jakýkoliv disk od Seagate, tak může použít přejmenovaný Acronis - Seagate DiscWizard. Jasně, omezení na disk seagate jde taky "obejít", ale férovější je si do kompu nějaký ten postarší seagate připojit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem takový staromódní no. Já než abych kupoval a připojoval do PC postarší Seagate, tak jsem si za 7 stovek prostě koupil Acronis True Image. Možná to není férové ani obvyklé, ale já alespoň nemám pocit že se drbu pravou rukou za levým uchem ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom nic divného není, spíš naopak. Já mam primární disk v desktopu stále seagate, takže jsem to zatím extra neřešil. Až budu upgradovat SSD tam (z hybrida to nemá tak akutní potřebu), tak ho stejně od Crucialu asi budu mít. Jen mě štve, že k SSD co jsem bral do noťasu (M550) tehdy bundlován nebyl, ale shodou okolností tam byl taky disk seagate, takže ok :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce člověk jenom zvětšit/zmenšit oddíl, nebo naklonovat disk, nebo podobné "malé věci" tak mu bohatě stačí třeba MiniTool Part. Wizard, nebo EaseUS, jsou free a na tyhle věci to bohatě stačí. Acronis je už trošku sofistikovanější a pořizovat si jej kvůli těmhle prkotinám opravdu nemá smysl.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam uz nejaky ten patek na tohle Macrium Reflect ktere je zdarma a umi toho hodne jako zalohy, bootovaci linux restore CD nebo USB atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky už dlooouho používám FREE edici Macrium Reflect. Pro domácí účely naprosto luxusní funkčnost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejmne umi i 'mirror' kopii HDD na SDD i se spravnym zarovnanim sektoru na SSD, proste zadarmo paradni soft. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jop, Marcium Reflect ...... to tu mam v poznamkach, kdyz jsem vybiral spravny zalohovaci SW na disk .... finalni verdikt je, ze nefunguje.
Potreboval jsem samozrejme online zalohu pomoci shadow volume, bitovou kopii i logickou kopii vcetne vynechani zbytecnych systemovych souboru (swapak atd), aby umel kompresi, namapovani disku a taky aby umel inteligentne disk obnovit .... vcetne MBR a to i na jiny disk (jine velikosti) a vynechat nejake partisny (s truecryptem) ..... v tomhle to selhalo a disk nebootoval, takze jsem ho vyradil. Zatim zcela spolehlive funguje Paragon Backup & Recovery, je taky zdarma (jako podminku jsem mel, ze nejsem debil a stejne jako OS, tak ani backupovaci system nechci mit crackly nejakym deckem z ruska:).

EDIT: kazdopadne nerikam, ze to u toho Reflectu nespravili, ale tenkrat nefungoval, coz je pro me dealbreaker.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím co jste s tím dělal. Používám jej už mnoho let od verze 4 a obnovu už jsem mnohokrát dělal (klonování na SSD, změna velikosti pártišnů, navrácení se v čase zpět po té co se něco podělalo) a nikdy nezklamal. Používal jsem jak Linuxový tak Win PE "záchranný disk".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak to dělám i v jiných případech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To už je levnější použít nějaký starý disk 32GB+. Takto jsem to dělal já jelikož se mi v krabici pod stolem válí několik 4cítek. Pravdou je, že jsem měl k dispozici MB s IDE. Čistá instalace a vzalo to číslo z Win 8.1 a prošla automaticky i aktivace.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To uz pak asi vyjde nastejno nainstalovat W10 a pak se vratit na predchozi verzi windows ne?:o)))) Boze! To jsou postupy ...
Jinak co se tyce zalohovani disku, tak asi nejlepsi, co jsem nasel, je paragon, neni to zadna opensource lamerina, ale i tak je pro domaci pouziti zdarma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tolik práce, a přitom je to taková blbost. :-)

Ale článek super, rozhodně palec nahoru.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pochvala. G+

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz trochu mimo téma: Chci si koupit Win 10 a nainstalovat je na nový SSD a zároveň zachovat pro strýčka příhodu svoje stará Win 7 na stávajícím disku. A teď: Myslel jsem, že z win 7 můžu normálně spustit instalátor desítek a nainstalovat je na prázdné SSD. Po přečtení článku jsem nabyl dojmu, že to nejde. Fakt nejde? Nebo to, co se tu píše, se týká jen upgrade?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si vědom toho, že by instalátor spuštěný z předchozí verze OS umožňoval výběr, kam se má nový OS nainstalovat. Takže řešením je v zásadě to, co je popsané v článku. To znamená vyrobit si GenuineTicket.xml, pak bych stávající disk zcela odpojil, připojil nový SSD a tam nainstaloval čistě Windows 10 s pomocí GenuineTicket.xml. Nakonec připojit starý disk a buďto spáchat bootmenu, anebo řešit bootování pomocí BIOSu (firmwaru) desky výběrem bootovacího zařízení po stisknutí příslušné klávesy (což je smysluplnější řešení za situace, že se k sedmám nehodláte pak vracet a chcete je mít fakt jen pro strýčka příhodu, kdyby se vám chtělo zbavit desítek - pak totiž netřeba řešit bootmenu a jeho následnou úpravu poté, co se rozhodnete, že si necháte jen jeden z těch systémů).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď. Z WinXP to právě šlo, prostě jste ve WinXP strčil instalační médium do mechaniky, ukázal instalátoru, že má Win 7 nainstalovat na druhý disk a ten to udělal. Škoda, že tady to nejde.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale preco to takto komplikovane riesis? Ked mas druhy disk, tak disk s W7 odpoj, nainstaluj W10 a pouzijes cislo z W7. Instalacku W10 musis mat najnovsiu ktora akceptuje aj cisla z predchadzajucich windows (t.j. v1511)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JJ, tohle mam uz odzkousene. Vytahl jsem stary disk s Win 7 Pro 64bit z Lenova X220 a prdnul do neho nove 128GB mSATA PCI-E SSD a nainstaloval na nej Win 10 pro 64bit z USB flashky vytvorene nejnovejsim microsoft instalatorem za pouziti puvodniho origos klice k Win 7 pro 64bit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten složitější postup s vytvářením bootovacího média u Windows 7 si lze ušetřit, poněvadž existuje alternativa v podobě https://wimlib.net/ - multiplatformní, opensource náhrada za Microsoftí DISM i ImageX. Odstraňuje všechny hloupé omezení Microsoftu, takže funguje od XP nahoru, nakládá i s nejnovějšími ESD soubory (tj. solid-wim zabalený metodou LZMS), je výborně zdokumentován, mj. je rychlejší a lehce lépe komprimuje atd atd.
Já ho používám na veškeré zálohování systémových oddílů místo Acronisu apod., WIM formát nativně deduplikuje takže inkrementální zálohy zaberou sranda místo.

Takže když modifikuji WIFTův příklad pro wimlib, bude vypadat takto:
wimlib-imagex apply E:\x64\sources\install.esd 1 A:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, prosím, zkoušel jsi systém (8.1U1 nebo 10) spouštět přímo z WIMu? Od 8.1 Update 1 to má jít, ale nikdy se mi to nepovedlo, asi dělám něco špatně. Použil jsem postup co je na MSDN (myslím, že do puntíku), ale stejně mi to nechodilo. Vytvořil jsem si vlastní WIM z hotové instalace "dism /Capture-Image ... /WIMBoot" a pak instaloval "dism /Apply-Image ... /WIMBoot" (už si to nepamatuju přesně) ale výsledek nikde. Kdybys měl čas, zkusil bys to?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S Wimbootem už jsem si hrál. http://diit.cz/clanek/windows-8-1-wimboot

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 Pro zálohuji Acronisem na externí HDD. Utilitou od Microsoftu si stáhnu iso Windows 10 Pro a nainstaluji. Automaticky se aktivuje. Zazálohuji stejným způsobem na HDD. "Natáhnu" zpět zálohu Windows 7.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pozor!!!
Windows 10 se mě líbí, ale......
Mám osobně ověřeno zde z ČR to jak Win10 CZ bonzují a je to velký problém.
Pokud to redakci bude zajímat kvůli článku, rád se podělím o podrobnosti. Jen nakousnu problém:
Mám zákazníka XY z firemní sféry a ten jel PC až do září na Win8.1CZ, pak proběhl upgrade na 10
Pod oběma používal kreklou verzi drahého kreslícího 3D prgramu z důvodu tisku výkresů které kreslí v legální verzi v mateřské společnosti v jiném městě (program pro prohlížení a tisk nefunguje či spíš není) Do mateřské společnosti dorazil mail od českého zastoupení výrobce software, co že to má znamenat stou kraklou verzí na pobočce a IPadrese jinak jejich významného zákazníka. Spolu s tím dorazila příloha z grafem o využívání a četnosti přihlášení do kraklého programu. A to všechno po přechodu na Win10 od září.
Toto není výmysl, ale skutečnost a reality. Hned jsem provedl od instalaci a raději to budou posílat z druhého konce republiky poštou, než aby to koupily jen pro tisk za 200.000,- Kč.
Chápu, že Vás napadne spousta jiných možností, a to jestli stačí vypnout některá dostupná nastavení, aby se to nedělo???. Od této chvíle řeším jaký systém budu provozovat, tak aby mě nesledoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj a to je jen zacatek, bude jen hur.
A proto hura ovecky honem desitky a nechte se dobrovolne sikanovat a buzerovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takovy blabol nemuzes ani myslet vazne .... co maji spolecneho windows s tim, ze nejaky pitomec pouziva nejaky hovadsky crack, ktery pak hlasi, ze jde o nelegalni verzi ....
V tomto pripade si clovek nemusi hrat ani na genia, v tomto pripade je skoro kazdy genius, kdyz vyrkne jasne podezreni, ze dany pitomec s 3D programem nejspis pouzil jinou verzi programu, pripadne jiny crack, pripadne (a to asi nejspis) spatne, ci vubec nenastavil hosts file, ktery vetsinou tyhle lamacracky vyuzivaji:o)
Boooze, to je jak strilet polomrtve slepice brokovnici ....... ja asi zacnu fakt poskytovat nejake IT sluzby, kdyz se uzivi radama i takovy clovek jak ty .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Skvele. Aspon nemusim cakat kym mi pride druhy disk aby som na nom normalne spravil upgrade. Toto mi usetry cas. Je to sice zlozitejsie, ale nepotrebujem na to okrem volneho miesta ziadny dalsi disk(pre zachovanie povodneho win7) na upgrade zo 7 na 10. Parada. Ulozim si tento navod na najblizsie experimenty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hotovo a funguje to. Sice system startuje pomalsie jak by som si predstavoval ale co uz narobim(1TB hdd). Windows update funguje a stahuje aj aktualizacie aj ovladace. Co ale nefunguje vobec je Inovacia na posledny build cez windows update. Po spusteni sa spusti instalacia a nasledne mi zahlasi ze inovacia na virtualny disk neni mozna. Ale na testy mi to akurat stacilo. Aspon uz nabuduce, ked budem chciet, tak mi bude stacit cista instalacia windowsu a ziadne problemy by nemali vzniknut. Vdaka za navod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky WIFTe za další zajímavý článek. Je fakt, že delší dobu už bych na desítky chtěl z 8.1ček na noťasu přejít, no ale celkem mě štve právě to, že velký update se instaluje jako upgrade. Takže na "reálnou" zkoušku je virtuální disk na noťasu prima řešení. Sám jsem tak kdysi zkoušel RC verzi windows7, když jsem měl jako hlavní systém XP. Jenže problém byl, že (jak jsi psal) finální verze (Home) verze nešla z virtuálu nainstalovat. Zkusím to, jsem zvědav.
PS: čarování s genuineticket.xml už není pro nový build potřeba, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak už mám vyzkoušeno - na nově vytvořenou instalačku také netřeba přenášet XMLko, aktivuje se to automaticky při připojení k síti. Systém se mi na virtuálním disku zdá o něco línější než osmičky, uvidím, jak se usadí. Podezříval jsem výkon disku, ale tím to asi nebude - je cca o 10 % pomalejší, jenže to porovnávám nabootovaný virtuální oddíl, vs. tehdy nové a čisté SSD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

.............. a nebo pouzijeme teleporter:
[A]
1) stahnu si "WAIKnuty"/Window10PE/(nebo nainstaluju) image W10 a dam idealne na flashku, pripadne vhd
2) nabootuju z flashky nebo vhd
3) zaregistruju klicem k W7/8

[B]
Budem chytri a nebudem delat picoviny, pockame 3/4 za ktereho si mozna koupime novy pocitac (a tim by byla aktivace stareho zcela zbytecna) a stejne prejdeme na W10 (existuje jen velmi malo a zcela specifickych duvodu, proc ne).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.