Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak zjistit výrobce CD média

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Najdete zde jak zjišťovat, z jakých médií lze zjistit, které vypalovačky nejsou podporované a proč atd.

Proč zjišťovat výrobce?

Stejně jako u disket i u CD médií platí, že ten kdo je na obalech uváděn jako výrobce, nemusí být ani zdaleka skutečným výrobcem. Například uvedu média Philips. Můžete si být stoprocentně jisti, že když si koupíte médium od této firmy, tak jeho skutečným výrobcem je někdo jiný. Může to být Kodak, Ricoh, Taiyo Yuden či Mitsui a nebo dokonce ještě nějaká jiná firma.

Pro otázku kvality médií samozřejmě není důležité, jestli dané médium prodává pod svou značkou ta či ona firma. To hlavní, co říká kvalitu médií je právě skutečný výrobce a použitý materiál. Samozřejmě ještě záleží na dalších faktorech, ale ty zůstávají po nějakou dobu neměnné či ovlivňují kvalitu jen nepatrně. Tak si můžete být skoro jisti, že pokud vám vyhovovalo několik médií z jedné fabriky, tak vám budou média z této fabriky (a daného materiálu) vyhovovat i po nějakou delší dobu. A vůbec nezáleží na tom, jaký nápis je na krabičce či na potisku CD.

Z výše popsaného je celkem zřejmé, že mít v rukou informaci o skutečném výrobci a použitém materiálu by nebylo od věci. Vzhledem k existenci tohoto článku asi čekáte, že je to možné zjistit. A máte pravdu. Není to však úplně triviální záležitost. Technické detaily nechám na Martinovi ;-)

Co na to potřebujeme?

Na zjišťování výrobce potřebujeme správný software a hardware. U software je situace poměrně jednoduchá. Existují tyto programy, které dokáží zjistit výrobce:

  • CDR Identifier
  • Feurio! CD Writer
  • CDR Info

Pokud náhodou někdo víte o dalším programu, který umí zjistit výrobce, neváhejte a napište.

U hardware je situace poněkud komplikovanější.

  • CDR Identifier využívá ASPI a tak primárně funguje jen na SCSI mechanikách a to ještě ne na všech. Dá se podle autora ve Windows 95 a 98 docílit toho, že i IDE vypalovačky fungují (tím, že se na nich rozchodí ono ASPI). Ve Windows NT program funguje jak s SCSI, tak s IDE vypalovačkami, protože Windows NT se k programům tváří, že IDE řadiče jsou SCSI.
  • Feurio je mimo jiné i vypalovací program a seznam vypalovaček, které aktuální verze podporuje, naleznete zde.
  • CDR Info podporuje jen vypalovačky Plextor (je to totiž produkt této firmy). Jako jediný navíc umožňuje zjišťovat tyto informace z CD-ROM. Ale zase jen z mechanik Plextoru a za konkrétních podmínek, ale ta možnost tu je.

Který program si vybrat?

Pokud jste v situaci, že si můžete vybírat, tak bych asi doporučoval CDR Identifier. Má pravděpodobně nejobsáhlejší databázi výrobců. V každém případě všechny zmiňované produkty lze stáhnout a používat zdarma, takže není problém si je ozkoušet všechny a kdyby náhodou jeden z nich neměl daného výrobce v seznamu a vrátil by jen nesrozumitelná čísla, tak stačí zkusit další.

Diskuse ke článku Jak zjistit výrobce CD média

Úterý, 2 Leden 2007 - 17:11 | Martin Bartoň | nickname: To půjde těžko, když se to tam lisuje...

Zobrazit diskusi