Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaké je vlastně Mlynářovo ultimátum?

Internet pro všechny logo
V uplynulém týdnu se nám ministr Informatiky Vladimír Mlynář vrátil z dovolené a okamžitě vzkázal Českému Telecomu přes média, že jeho ultimátum stále trvá. Nezasvěcenému čtenáři by se mohla tato zpráva zdát velmi radostná, konečně někdo, kdo dokáže umravnit ten nenasytný velký Telecom. Uživatele, který však sleduje vývoj na českém telekomunikačním trhu už delší dobu, nechává další ultimátum ministra Mlynáře chladným. Jelikož nejsou jasně předem definovány podmínky tohoto ultimáta, nelze ani dost dobře zhodnotit, jestli ČTc 23. září Mlynářovi vyhoví nebo ne. Pojďme se teď spolu podívat na to co ministr vlastně požaduje.

Kapitoly článků

1.  Jaké je vlastně Mlynářovo ultimátum?

V uplynulém týdnu se nám ministr Informatiky Vladimír Mlynář vrátil z dovolené a okamžitě vzkázal Českému Telecomu přes média, že jeho ultimátum stále trvá. Nezasvěcenému čtenáři by se mohla tato zpráva zdát velmi radostná, konečně někdo, kdo dokáže umravnit ten nenasytný velký Telecom. Uživatele, který však sleduje vývoj na českém telekomunikačním trhu už delší dobu, nechává další ultimátum ministra Mlynáře chladným. Jelikož nejsou jasně předem definovány podmínky tohoto ultimáta, nelze ani dost dobře zhodnotit, jestli ČTc 23. září Mlynářovi vyhoví nebo ne. Pojďme se teď spolu podívat na to co ministr vlastně požaduje. Deník Právo ve středu 27. srpna v článku Mlynář trvá na svém ultimátu doslovně uvádí:

Telecom sice nedávno sdělil, že od 15. září zvýší rychlost služeb ADSL na dvojnásobek, Mlynář to ale nepovažuje za naplnění svých požadavků. "Ministr očekává, že nejpozději do 23. září Český Telecom přijde buď se zkvalitněním služby, nebo s jejím zlevněním," řekla v úterý Právu mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná.

ministr Mlynář

Otázkou proto zůstává co si představit pod pojmem "zkvalitnění" a "zlevnění". Každá ze zúčastněných stran si zřejmě pod těmito pojmy představuje něco úplně jiného. Bylo by tedy víc než vhodné alespoň ze strany toho, kdo ultimátum dává, tyto pojmy trochu upřesnit. Z jednání s Českým Telecomem jsem nabyl přesvědčení, že za zkvalitnění služby se považuje například zavedení datového limitu, který má sloužit jako ochrana před "zlými stahovači". Limit má sloužit jako nástroj, který by umožnil rovnost uživatelů tzv. Fair Use Policy. Ve skutečnosti však datový limit bude omezovat všechny uživatele ADSL a to tím víc, čím víc bude postupem času přibývat i na našem trhu služeb, které jsou pro vysokorychlostní připojení určené. Přitom mnohem efektivnější řešení by bylo, kdyby si každý ISP hlídal své uživatele sám a "trestal" nebo "upozorňoval" pouze ty uživatele, kteří dlouhodobě a opakovaně neúměrně zatěžují linku (jednat by se mělo především o uživatele, kteří si koupí nejlevnější variantu ADSL a ještě se jí snaží přeprodat svým sousedům). Podobný způsob Fair Use Policy se neuplatňuje pouze u ADSL, ale například i u paušálního Dial-upu (uživatelé využívající různé prográmky na znovupřipojení jsou po nějaké době zpravidla po 3 měsících velmi důrazně upozorněni ze strany ISP a sankce jsou v případě Dial-upu jasné: trvalé odpojení). Zavedení datového limitu se všude ve světě chápe jako degradace služby a proto jsou varianty s limitem také mnohem levnější než varianty bez limitu. Co se týče zlevnění služby, i zde by měly v případě ultimáta padat nějaká konkrétní čísla. V opačném případě, můžeme téměř jistě očekávat, že ČTc "zlevní" svoje služby o 100 Kč a toto zlevnění ještě náležitě zdůrazní ve všech mediích.

Kapitoly článků
1.  Jaké je vlastně Mlynářovo ultimátum?

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaké je vlastně Mlynářovo ultimátum?

Žádné komentáře.