Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je Bitcoin zelený, nebo ničí planetu? Výzkum se zaměřil na hlavní kryptoměnu

Oblasti, kde je elektrina levna se vyrabi z uhli v elektrarnach starych desitky let; houby obnovitelne zdroje.Je to sakra zatez naseho ovzdusi za imaginarni nic.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec se mi nelíbí srovnávání spotřeby Bitconu se státy...vlastně vůbec s čímkoli.
Když se podíváme na stát, jako je ČR, zde se energie z velké části (teď rozhodně nemá cenu diskutovat o podílu) používá na topení, vaření, světlo, výrobu zboží a další nezbytnosti.
Zatímco Bitcoin je pouze měna a tady je teprve to zajímavé srovnání....kolik že energie se spotřebuje na jednu transakci - cože 714000x víc než Visa!!! A kolik energie nás stojí udržování peněz v Bitcoin peněženkách ve srovnání s bankou či hotovostí v mojí peněžence?

Tohle je rozhodně naprosto zbytečně spotřebovaná energie...vždyť tahle energie se nepoužije ani k zábavě.

Zajímavé, že v době kdy si nemůžu koupit výkonný vysavač, nebo pitomou žárovku nikoho netrápí toto naprosto zbytečné plýtvání energií. A jediné co se řeší - zda je Bitcoin napájen z obnovitelných zdrojů. Tuto energii bychom mohli využít mnohem efektivněji na snížení emisí jinde - třeba zrovna domácností.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Proste dnesni svet je plny prospecharu a lobbistu, kteri se snazi urvat na ukor druhych maximum a je jedno jestli jde o PoW krypto nebo OZE, BEV apod. :) vzdy jde ve vysledku o prachy a ucel sveti prostredky ...o ekologii tady opravdu nejde a nikdy neslo :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takhle jednoduche to neni. Co by jsi delal kdyby jsi vedel kolik jednotlive veci sezerou energie? Ona spotreba YouTube a spol taky neni nic nezanedbatelneho. Potazmo Internet jako takovy ma spotrebu dost "slusnou".
Banky taky neco spotrebuji. Casem az se koncept kryptomen usadi a ustali, tak nejspis bude energeticky uspornejsi nez stavajici bankovni system. Ostatne banky uz v zakulisy vlastni kryptomeny pouzivaji.

PS: Nevim podle ceho posuzujes vykon vysavace a zarovky, ale rozhodne to neni o tom kolik energie spotrebuje. Predhaneni vyrobcu v co nejvyssi spotrebe u vysavacu, ktere nevysavaji, jak bylo par let zpet bezne opravdu zpet nechci. Totez zarovky, tenhle rok jsem menil na chodbach bytovky 60W zarovky za 5W LED za 29Kc... tak LED sviti vyrazne vic - tak jsem zvedavej na zivotnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že některé vysavače měly neúměrně vysokou spotřebu.
Ale na druhou stranu účinnost sací turbíny nikdy ani teoreticky nebude víc jak 50%. Reálně se pohybuje max okolo 35%. To je fyzika a žádný byrokrat ani ekoterorista to prostě nezmění.
Takže, když snížím příkon na 1/3, tak snížím i výkon na 1/3 ... to je matika základní školy.

Výrobci to u 850W vysavače nahání všelijakýma rotačníma štětečkama/kartáčkama a podobnými triky, a stejně to koberec s vysokým vlasem nevysaje, zatímco starý vysavač 2000W (550W sací výkon) to kupodivu zvládne. A pokud příkon vysavače vynásobíte dobou vysávaní - tedy získáte spotřebovanou energii....to bude skoro plichta.

A co se týče té LEDky, 1. svítivost 5W ledky co dle výrobců dá stejně jako 60w žárovka je akorát lež, které bohužel dneska všichni věří. 60W žárovce odpovídá tak 10W-12W LED (dle výrovce) pokud nevěříte, změřte si vyzařovaný výkon v jednotlivých složkách viditelného spektra....a uvěříte.

Pokud jste koupil ledku za 29Kč, očekávám, že životnost nebude ani 2roky - odejde tam zdroj. (osobní zkušenost s mnoha LED nízké ceny)

Co se týče YT nebo obecně internetu, ten má kulturní, relaxační, informační a vzdělávací funkci. BC má funkci jen a pouze měny. To opravdu chcete srovnávat Internet a BC?

PS: Pokud vím, tak si netykáme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No u tech vysavacu mam jinou zkusenost. Vetsina tech 2k+ vysavala hur nez ty nove. Vim ze fyziku oblbnout nejde jenze i pocitove maji vetsi tah. - Rozhodne neplati jednoduche "Takže, když snížím příkon na 1/3, tak snížím i výkon na 1/3 ... to je matika základní školy."

Co se tyce svitivosti ledky nejsem slepej - ta 5W sviti proste vic. Kupoval jsem znackove ve sleve, jak rikam jsem zvedavej jak vydrzi. Pres 20 let stare usporky stale funguji.

BC je hlavne technologicky prukopnik. Takova obdoba bankovniho uctu. Pro vas hracka, pro nekoho plne funkcni sluzba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tie vysavace a obmedzovanie vykonu je pekna ukazka (ne)kvality dnesnej zurnalistiky. Ak sa to zavadzala ta EU smernica, tak sa v mediach riesilo len to pricom to obmedzenie vykonu bola druhorada zalezitost tej smernice. Hlavny cielom tej smernice bolo obmedzit nekvalitu. Preto si pred tym mal 2k vysavace, ktore nevysavali a teraz ich nemas na trhu primarne nie kvoli obmedzovaniu vykonu ale kvoli obmedzeniu nekvality.

Znackove v zlave? To je blud, dnes mas problem kupit poriadnu LEDku. Tie kvalitne sa z trhu stiahli a aj ti "znackovi" vyrobcovia z 99% predavaju sunty na nasom trhu(netusim ako v zahranici). Dnes v obchode len tak nekupym take LEDky ako som kupil pred par rokmi. Vedel som si vyberat medzi Osram, Philips, Panasonic a s lepsimi parametrami. Asi prisli na to, ze vecne LED ziarovky niesu pre biznis vyhodne podobne ako sa to spomina pri silonkach a aj pri klasickych ziarovkach. Vymyslenie ziarovky s dlhou zivotnostou ostalo tak povediac nepovsimnute.
Urcite tomu pomohla aj lacna neznackova konkurencia a neznaly ludia, ktorym stacilo, ze je to LED a nic extra neriesili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v domácnosti mám aktuálně 5 vysavačů z toho dva klasické jeden pažravý a druhý "eko" ekvivalent 2,4kW předchůdce(papírově) >> pocitově ANO víc se přicucne, ale prakticky není tak dobrý jako neekologická varianta a to co zvládnu se starým vysavačem na poprvé(lépe to bere "smetí" přes které nepřejedu přímo), tak s novým musím udělat vícekrát a stejně není výsledek tolik uspokojující jak s tím starým = vysávání mi zabere více času a není tolik pohodlné ..
Oba stáli kolem 6 tisíc ..za kolik bych se měl koupit vysavač, aby se vyrovnal tomu starému neekologickému

Není značka jako značka a 5W u jednoho není jako 5W u druhého ...zatím se mi mezi všemi noname, Osramy, Phillips atd. osvědčil nejvíce kvalitou produktu i samotného světla Panasonic..ale zkus si ho tady koupit

btw i velmi drahá studiová LED světla se nepřibližují kvalitou produkovaného světla klasické žárovce viz CRI

obdoba bankovního účtu ani náhodou (možná tak za dob krále klacka) a BC asi jako služba těžko, protože je velmi těžkopádná, vysoká volatilita, extrémní energetická náročnost PoW(jiné měny co slibovali extrémní rychlost transakcí i nízké poplatky, taky nedoržely své sliby :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potazmo Internet jako takovy ma spotrebu dost "slusnou".

OK, tak na ten internet nebudeme dávat kdejakou kravinu a ono to tolik žrát nebude. A vůbec když tam někdo bude dávat něco co není edukativního charakteru tak ať platí a ono toho hned bude méně.

add. žárovky..
Proti ledkám na chodbě kde člověk projde nic nemám, ale opravdu mi vadí že někdo defakto nařizuje to dávat všude bez rozmyslu. Každý zdroj světla má nějakou charakteristiku spektra a mělo by být možné si vybrat ze všech možností bez těchto umělých omezení. Například modře svítící ledky ve škole kde pak dítě kreslí žlutou pastelkou a ono je to zelené nejsou žádným unikátem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve skolach jsou predpisy jake svitidla tam muzou byt - pokud to nekdo nedodrzuje ... . Zarivky ktere tam vetsinou jsou take nejsou uplne OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

714000x víc než Visa!!!

to je totální kokotina, visa za převody platby kartou, schrábne peníze které vydělat stáli hromadu energie...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ehm jaka je "provize" za transakci BTC a jak dlouho vse trva ve srovnani s VISA apod. ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

provize siti za zpracovani TX v btc stoji ted aktualne asi 2$, ale treba v roce 2017 to bylo az k 60$ za TX, BTC na nejaky presuny financi neni vhodny, na to jsou lepsi BCH ABC nebo LTC kde jsou TX za 0.003$ BCH tam to je myslim jeste min, ale treba eterum je pomerne dost drahe take kolem 2-4$ za TX.
BTC se svymi 140 EH vykonu je proste silenost, ethereum je mnohonasobne efektivnejsi a treba ted LTC udelal nejake sdruzovani TX coz by mohlo znamenat ze cim vice TX pujde siti tim mensi bude TX poplatek z TX, proti prechozimu ~0.02$ to ted kleslo cca 4x nize. LTC podporuji snad vsude kde se da kryptem platit, jestli jeste pridaji mimble wimble - anonymni TX tak se z sede mysi kryptomen stane kral a jeho cena poleti neskutecne nahoru.
Co vim tak VISA pouziva blockchain eterea asi maji nejakej svuj token takze tezko srovnavat cenu TX a spotrebu site kdyz si ji jen pronajimaji :) ALe je jasny ze BTC zere mnohem vice nez ethereum kde bezi jen asi 6 000 000 grafickych karet, kdezto spotreba BTC site jsou urcite min 10tky gigawattu. Sice se hodne modernizovala technika kde vykony a efektivita sla cca 3x nahoru ale vykon stale stoupa, halving nehalving coz moc nechapuasi velky hraci vedi ze za par let cena byude 100 000$ nebo i vice jinak nerozumim ty sileny chuti to tezit, kdyz na tezbu jsou nasobne efektivnejsi ethash coiny v cele s etereem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz leta rikam, ze bych tezeni kryptomen postavil mimo zakon... Zere to energii a k cemu? Kdyby to pocitalo neco prospesneho pro vedu nebo medicinu, nereknu ani tuk, ale pocita to vesmes nic a zasira to planetu zcela nesmyslne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Žere to energii, aby se to nedalo zfalšovat, to je poměrně slušná prospěšnost.
Ale fascinuje mě jak by kdejakej jeliman hned stavěl něco mimo zákon, protože pro něj osobně to nemá využití, ale že to pro někoho prospěšné je, to už ho nezajímá.
To je slušnej bolševismus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc až to bude nerentabilní těžit, tak víte kolik bude el. energie navíc? :D To budou muset jet obloukem do země :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blboune az tvoje deti a vnoucata nebudou mit co dejchat, tak si svoji prospesnost muzes strcit do zadele... Problem dnesni civilizace a a vubec blbosti lidske, ze resi co je ted, ne co bude z jejich neuvazeneho chovani... Takze jinak, co ty si ted sam privydelas, tvym potomkum nekolikanasobne vemes... Jses frajer!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takl to hledej duvod uplne jinde nez u BC. Zkus se zajimat co skutecne znecistuje vzduch - zvlast o lokani znecisteni. Budes se divit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne mas pravdu, ale proc tomu jestee pridavat zranim drahe energie (ne z pohledu financniho pohledu, tam je to kazdyho osobni vec) jen pro stupidni a nicim nevyuzitelne pocitani hashe... Kdyby to v pozadi pocitalo obrazne receno vyuzitelne pojmy jako molekuly nebo pohyb vesmiru, nemam proti tomu zadnych vytek... Momentalne kazdej jedinec by si nyni uz mel zacit uvedomovat, ze nekope sam za sebe, ale za cele budouci lidstvo... Za primo datovanou epochu teto civilizace cca -2000let pred Kristem a dalsich 2000let po nem, jsme za pouhou petinu doby (200 let) stacili planetu dostat do stavu pomalu na pokraji zhrouceni... At uz z pohledu znecisteni nebo premnozeni... Ono hlavne z pohledu premnozeni, jelikoz znecisteni vychazi z premnozeni... Dalsich 200 let a tahle civilizace tu nebude!!! Proc tomu jeste takovou stupiditou pridavat....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

trochu se zapomíná, že spotřeba BTC sítě není problém BTC - ale spíše lidského faktoru (nenažranosti). BTC se velkému výkonu paradoxně spíše brání.
Čím víc přidáš výkonu - tím se zvedne obtížnost - ale na počet zpracovaných transakcí to má jen nepatrný vliv.
Neboli, pokud by se odpojila polovina těžařů - tak to jako "běžný oživatel" nepoznáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Vlastni technologii je jedno zda bezi na stovce stroju nebo na miliarde. Na funkcnost to nema vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma to vplyv na funkcnost. Pri 100-ke strojov by bol problem s doveryhodnostou a dala by sa jednoducho ovladnut siet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hloupej článek, to porovnání je nesmysl, vždyť tu zelenou elektřinu by šlo prodat do sítě a využít na něco prospěšnějšího. Potom by se mohla odstavit třeba nějaká uhelná elektrárna....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

------------------- ------------------- ------------------- ------------------- -------------------
sucin jednotky VYKONU a nejakej jednotky CASU je jednotka energie - a teda aj s SI prefixami VZDY nejaky nasobok JOULU.
TWh, kWs, Wm ... to je suma fuk, vzdy je to po rozmeneni na drobne rozmery zakl. jednotiek SI vlastne nejaky nasobok JOULU.

Hovorit o spotrebe energie bez casoveho rozmeru je nezmysel. K tym 70 TWh cili 252 000 000 000 000 Joulov energie treba aj casovy rozmer. Ja viem ze to je za rok, ale prave preto ma zmysel uvedomit si to. Aby si niekto nemyslel ze to je za sekundu.

Spotreba energie s casovym rozmerom je prave ta spotreba, ktoru vidime v cistych wattoch. 70 TWh/rok = 70 TWh/8760h = 70000GWh/8760h = 8 GW (jednotka "h" sa vykrati a zmizne) ... cili hrubo-hruba spriemernena spotreba 8000 MW, kontinualne, kazdu nanosekudnu ... u nas na Slovaci je to cca 3500 MW (jeden stary blok atomovky poskytuje 440 MW, po novom o trocha viac)

samozrejme realne spotreba kolise vzhladom na rocne obdobie, cas v kalendarnom mesiaci, den v tyzdeni, hodina pocas dna atd. - ale ked chceme proste hrubo-hrubu spriemernenu spotrebu (na zakl. rocnej spotreby energie), tak ju proste mozme pre predstavu mat

takze BTC zere (myslene kontinualne, furt a stale stale) ako 16 bohunickych/temelinskych reaktorov s vykonom 440-500 MW kazdy na plne pecky
------------------- ------------------- ------------------- ------------------- -------------------

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka zda zerou ty farmy stale stejne. Elektrarny maji +- porad stejny vykon, ale spotreba kolisa. Spoustu farem nejakym zpusobem podporuje stat, je klidne mozne ze cast spotrebovane energie je prave z prebytku, ktere se jinak musi palit jinym zpusobem a je to cista ztrata. Tohle je treba zatim i jediny ekonomicky unosny zpusob kde ziskavat energii pro vyrobu vodiku jako paliva. Ale to hadam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri tezbe stroj jede furt plnej kotel. Jiste ze to neni jen tak paleni el. ale vznika tim sit treba ethereum ktera ma obrovskej vykon a hlavne ma perfektni decentralizaci coz je velmi dulezite, a take diky obrimu vykonu neni realne mozna na ni podniknout zadny utok za ucelem falsovani transakci a pod. treba na etereu bezi nekolik SET dasich kryptomen jako tokeny, tudiz etehereum je spise platforma pro hostovani dalsich kryptomen ktere si pronajimaji blockchain eterea a jeho tezebni - zabezpecovaci vykon. Treba BTC ma podle me hlavni problem v tom ze 80-90% vykonu jde z ciny a tudiz oni kdykoli muzou podniknout 51% utok na BTC sit naposledy neco podobneho udelali v roce 2017 na konci roku a diky svemu vykonu vysponovali obtiznost velmi vysoko a po jejim upraveni (14 denni interval cca) velkou cast vykonu presmerovali na BCH nebo vypli a sit BTC se zahltila spousta lidi co meli BTC v penezenkach mimo burzy a chteli prodat protoze uz zacal pad kurzu nemeli sanci prodat protoze neslo poslat TX nebo overeni trvalo 3 tydny :-D V tom se mi libi LTC kde bych rekl ted asi tyden bezi s nejakou upravou v kodu kdy cim je vice TX v siti tim je nizsi sitovy poplatek, trochu podobne bittorentu cim vice lidi stahuje dany torrent tim vyssi je pocet zdrojou a i mozna rychlost stahovani. Navic mimble wimble muze naprosto zmenit pravidla hry v LTC, pro nas hodlery LTC doufejme ze kurz smerem vzhuru :)
Tezba je sikovna vec, kdy si muzes kryptomenu "vyrobit" sam, nyni me vychazil vytezeny 1 eter cca 120$ coz bych rekl je fajn a jako bonus me zbyde teplo na vytapeni domu :)
BTC, LTC se tezi na ASIC kde je potreba mit moderni techniku nebo energeticky raj, jinak to nema smysl a casto stroje zastarajki rychleji nez se zaplati.
Profitovost bych rekl na pohodu na eteru, zaklad je co nejlevnisi el. doma mam 2.3czk/kwh D57/3uvaz loni koupeno 16x rx580 4GB 2300,- czk za kus, rigy uz jsem mel nahrazel jsem karty, uz mely i upraveny biosy, tezebni linux na flesku, chvile ladeni karet a jede to. Za 5-6 mesicu zaplacene karty +el. s tim ze rok 2020 tvorba zisku na konci roku 2020 konec na etereu DAG >4GB prechod na Expanse. Ke konci roku 2020 50k czk zaplacene karty+rigy+el. cca 90-100k zisku.. rekl bych ze to bude duvod proc to lidi tezi +doma teplicko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neplet ETH a BTC. Jejich ucel je jiny. Stejne tak neplet domaci tezeni a "statni ci statem podporovane" farmy. Nekdy vlastni farmu i samotne energeticke spolecnosti.

Nic te nenuti ani velke farmy bezet porad naplno. Ani to neni mozne, z duvodu udrzby se vzdy cast odstavuje. A pro vyse zmineny duvod by bylo mozne implementovat i relativne jemnou regulaci odebirane elektriny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz uz mas v ruce techniku musi jet porad, cas pracuje proti tobe protoze technika zastarava a postupne se do site pripojuji efektivnejsi stroje ktere maji vyssi vykony a tvuj reward v case klesa a to pomerne hodne takze se snazis vyuzit kazdou minutu casu zvlaste v dobe kdy je reward jeste vysoko, potrebujes to zaplatit a jiste chces i nejakej zisk.
Ja vim ze BTC je neco jineho nez Eter, zakladni problem BTC je centralizace hashe v cine, mimo jine. J
Je mi jasne ze energo firmy si tim muzou privydelavat a i k regulaci site by to pouzit slo, ale i oni musi na startu zaplatit raketu za tezebni techniku a pak ji hodne dlouho splaceji, neni to zadny goldmine, ani s elektrinou zdarma to neni goldmine. Udelas max nejakych 100-150% zisku a mas stary kramy ktere uz nic nedavaji a sezranych neskutecny mnozstvi el.
Tezeni eterea je ale pomerne fajn a za cca 6 mesicu se da zaplatit 5700xt rig s tim ze prodas vytezek na kurzu 500+$. Nebo cesta 2, koupit ojetiny rx580 4g za par supu a sudlat Expanse a podobne a cekat na spicku na jejich kurzu a dostanes podobnej zisk jako na eteru, kde ale musis mit 8GB karty (jeste ~2 mesice by mely jet 4GB tove)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty to nechapes -pokud mas prebytek energie, tak jeji elimiace jsou pro tebe obrovske naklady navic. Energii navic musis nejakym zpusobem spotrebovat v ten moment, nebo ji nejak uskladnit - baterie, precerpavaci elektrarna, ... nebo ji proste umele spotrebovat.

Nemuzes se na to divat ocima bezneho spotrebitele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako rozumim jak to myslis, ale ona elektrina i ta v danou chvili prebytecna neco stoji, velke rozvodne site kde je treba cela evropa az kdovikam propojena nema az takovy problem s prebytky na to jsou Zdroje ktere jdou rychle regulovat na spicky ve spotrebe zas maji HDO a vypinani spotrebicu atd. Tyhle mega farmy jsou vetsinou v cine, oni tim i politcicky ziskavaji ohromnou moc na temi sitemi hlavne se to tyka BTC jako 90% vykonu z ciny .. pruser. Vsichni vyrobci ASIC jsou z ciny, vyroba cipu SMIC nebo TSMC, snad jedinej vyrobce co vim jsou spoondoolies tech z izraele myslim, ovsem maji v portfoliu 1 masinu na nejakej nezajimavej coin, sha256 (btc) tezce pod palcem ciny a dalsi take, v tom je cina naprosta velmoc a nikdo na ne nema a mnoho let mit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze v Evrope problem neni? Ale je, neslysel jsi ze v nekterych casech je zaporna cena energie a za jeji odber vyrobce plati? Ano je snaha to nejak zuzitkovat, viz impulzi na levnejsi elektrinu co vysila distributor, ale to nestaci. Zadny zdroj energie nejde regulovat dostatecne rychle, proto se ve svete buduji ruzne uloziste energie na pro vykryvani spicek at uz bateriove, precerpavaci, ukladani stlaceneho vzduchu/plynu, podpovrchove ukladani tepla ... . Problem je, ze klasicke zdroje energie maji predikovatelny vykon, ale o vetsine obnovitelnych to rici nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cim vetsi je sit. vice zdroju, vice spotrebicu je lepe stabilni regulovatelna, za nekterymi problemy z poslednich let s masivnimi pretoky el. energie pres tranzitni site muzou ty slavne solary a vetrniky ktere maji silne nerovnomernou dodavku do site, zvlaste solary jsou v tomhle naprd.. pres den + par gigawatt v noci - par gigawatt a necim se to musi dorovnat a to uz neni sranda.
U ty tezby je to slozitejsi i kvuli tomu stroje si nemuzete vypinat jak se vam zachce protoze vetsina poolu dava reward podle PPLNS (pay per last number of shares) a tudiz pokud mate vypadky pool vas pomerne dost znevyhodni, normalne receno vam snizi odmenu a docela znatelne a vyrovna se to az po mnoha hodinach az dnech zpatky. Jediny co by slo je solo mining, nebo PPS pooly (pay per share).
Vypnuti techniky je mozne za vterinu, zapnuti je ale delsi a je to casto nekolik minut nez to najede na load.
Tim chci rict pokud by neblbli se solary instalovanymi v gigawattech prenosova soustava by problemy nemela a regulace by byla mnohem jednodussi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdy konecne pochopis ze tu nemluvim o jednotlivcich ale o statu ci energeticke firme. Navic, ze tam ta tezba je jen nahrada za odporove paleni elektriny ci placeni za odber energie zakazniky. Tj. i tak je to pro provozovatele vyhodnejsi.

Je desive, jak vetsina lidi se na vse diva jen ze sveho pohledu a nedokaze pochopit ze z jineho pohledu je problematika veci kompletne odlisna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže problémem jsou OZE i dotace ;) a díky tomu se bude i nadále plýtvat ve velkém ..huráá :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OZE zvlaste solary jsou samozrejme problem pro prenosovou soustavu o tom neni pochyb. Vetrniky jsou o neco lepsi tam vyroba trochu rovnomernejsi.
Ale puvodni diskuse je o zelenosti BTC a kdyz si vezmu rozdil efektivity teznich stroju z roku 2016-17 kdy byl asi dominantni antminer s9 11-14Th (podle varky) kterej mej cca 100J / Th a dneska maji v cine statisice kusu antmineru s19e 110th a i vice (ty se bezne neprodavaji v public marketu) maji cipy 7nm a eff. 28w/Th .. straslivej posun, zvlaste strasne to je pro majitele S9 ktery to sotva zaplati, mysli si ze neco vydelaji a prd tsmc spusti masovku na 7nm a bitmain a jeho kamosi behem 2-3 mesicu nahuli do site nesmysl vykonu a behem 3mesicu mas reward pulovicni a dneska to je snad ani ne 1/4 toho co to dalo v roce 2017 :-D Spis jsem ale cekal ze po vzoru LTC se po halvingu (cca po 4 letech snizeni rewardu z bloku na pulku) snizi hashpower site ltc mel peak 500TH a pak po puleni spadl az na 120TH a nyni je ~300TH a BTC ? v roce 2017 mel 40Exah tesne po halvingu 120Exa, pak mirnej kles na 80-100E a ted uz to zas roste a uz jsem videl i 150 Exa .. nesmysl.. S9 nirne OC na 15Th dava sotva 0.9$/24h .. v energo raji jinak to je tezce v minusu :) V roce 2018 jsem zariskoval a koupil 6ks antminer E3 kluci se me za to smali ze jsem vul koupit takovej kram a dneska E3 dava 4-5x nasobek toho co S9 ktere jsou dobre spis jako zarazka do dveri a E3 muze jeste par let v pohode jet Expanse a dalsi alty :-D Spis by me zajimalo proc ten hash BTC tak desne roste zrejme nekdo vi neco co ja ne a pan McAfee asi nebude zrat svuj penis a BTC udela do 5let nejakej mega rust na 100k$ nebo taky jeste mnohem vyse jinak tomu nerozumim :) To by mi jako nevadilo bych se svymi par tisici LTC asi stal $ milionarem :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem neni v OZE. OZE ten problem jen zvetsilo a hlavne se stal viditelnym pro sirokou verejnost.

Vetsina klasickych energetickych zdroju je regulovatelna asi jako manevrovani s kilometrovou lodi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že daleko v předstihu jsou soláry před hydroelektrárnami, ale ok. Zajímá mě to kvůli ceně, která je pro mě při těžbě důležitá. Teďka tomu dost nahrála korona, kdy jde cena elektřiny dolů a to i zelené, kterou beru od bezDodavatele. Oze teďka celkově víc posilnily na úkor fosilu a vypadá to na pokračující vzestupnou tendenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.