Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je nyní ten správný čas nahradit pevné disky SSD?

Od konca tohoto roka vyrobcovia HDD, Seagate a WD, podstatne skracuju zarucne lehoty na HDD. Pre niekoho bude mozno aj doba zaruky dolezity fakt.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Informace o zkrácení záruční doby se objevily až po předání do publikační fronty, proto článek tato fakta neobsahuje.

Určitě se ale jedná o důležitý aspekt, byť typická životnost HDD daleko přesahuje dobu záruční lhůty.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Už i pro mě nastal upgrade time, před pár měsíci. A to jsem vyčkával na SSD tak 2 roky.
- Maličký SSD Kingston HyperX v pohodě strčí do kapsy 4 VelociRaptory v RAIDu.
- Čtyřdiskové pole je celkem slyšet. Nejlepší na výkonu je to ticho :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To mi povídej. Akorát ty větráky jsou poté nějaké hlasitější.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

..a pak se ozvala grafická karta :-) Minimálně u mě patří k nejhlasitější komponentě sestavy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U mňa je najhlasnejší WD Blue 1TB, asi sa ho zbavím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jak dlouho zustavaji vetsinou pocitace v domacnosti, by me zajimalo, co budes s SSD po 5-10 letech provozu.
Druhy problem asi bude, jak moc nabobtnaji Windows po nekolika letech pouzivani. Ono tusim samotne Win7 maji cca 20GB, plus pocitejme par service packu, zaplat, atd. 128 GB bude asi minimem pro normalni provoz.
Tohle samozrejme pocitam pro pouzivani BFU, ti co pocitacum rozumi tohle resit nebudou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co se týká bobtnání wokenic:

proč je problém je po +/- třech letech přeinstalovat? Je to otázka dvou tří hodin včetně web-prohlížeče, obrázko-prohlížeče, audio-přehrávače a video-přehrávače (což jsou jediné aplikace, které "domácnost" potřebuje/používá).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona to bohežel není jen otázka tří hodin, protože krom uvedených aplikací (mimochodem zapomněl jsi na adobe, office a poštu) je to ještě otázka ovladačů a vyladění nastavení systému, krom toho někteří lidé používají věci jako audio/video editory, voicereadery a hry. A nezapomeň na práci spojenou s obnovou a načtením dat ze zálohy. Takže pokud máš těch dat hodně, dá se zálohou, reinstalací, instalací ovladačů, instalací programů, obnovením dat, doladěním systému a vytvořením zálohy pro obnovení systému zabít valná část dne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně zálohy dat: stačí chytře používat rozdělení disku na oddíly
www.PCPoradenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd
Pak stačí naformátovat pouze systémový oddíl. Ten práci s gigabajty dat podstatně zjednodušuje.
Model využití SSD navíc odpovídá kombinaci SSD na systém + HDD na data, což vyjde stejně, jako oddílování
Pokud máš v datech i instalátory potřebných programů a ovladačů, ušetříš také mnoho času.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Jí na systémovém disku kromě systému samotného nic nemám. Moje data jsou striktně na jiném oddílu. Takže nemám problém kdykoli zformátovat disk i v případě, že by se systém rozsypal.

Jinak komplet celou instalaci mého PC, včetně nově stáhnutých driverů, verzí aplikací a dalšího, mám i dnes tak za necelou hodku hotovou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle model pro mě není novinkou, mluvím spíš o věcech jako záloha dokumentů, profily FF, slovníky, databáze atd., které většinou sídlí na systémovém disku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bohužel programy nás nechtějí nechat určit, kde mají ukládat profilová data. Ale tady se jedná o pár desítek MB, jejichž zálohování (poté, co je lokalizujeme, což je někdy složité) a obnovení je otázkou minut.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to jenom programy, ale i uživatelé. Nebudeš mi věřit, co všechno chtějí zákazníci zálohovat a kde všude to mají rozházené - jenom plocha a dokumenty většinou obsahují desítky GB dat, a to jsou i zákazníci, kteří u mě byli dřív a měli rozdělený disk na systém a data.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věřit samozřejmě budu, mám stejné zkušenosti :-)
Jejich mínus, že nedodržují systém správy a třídění dat. Systém není dokonalý a za uživatele přemýšlet neumí.

Takový uživatel podle mě ale ještě dlouho nebude kupovat SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nemusí být tak jednoduché, ne? Co třeba takový Thundebird. Při instalaci si myslím že cestu k profilu podstrčit nelze. Zálohovat nastavení účtu myslím také nelze - takže ruční konfigurace, plus později podsunutí dat do složky profilu.

Ono by asi bylo nejlepší po instalaci mít nějaký program na vytvoření image. Pamatuju se, že kdysi IBM toto měli - při bootu byla zaheslovaná položka BIOSu, zadalo se heslo, a spustil se "reflash". Podle mě by to Widle/výrobci HW měli nabízet nějak automaticky :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Problem image je, ze v nem je zaloha X let stara. Cili stejne cloveka ceka aktualizace ovladacu, software, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš ještě funkční systém, najdeš data a vytahneš třeba na flashdisk, nebo na druhý oddíl. Pokud ne, dáš disk do jiného PC a provedeš totéž.

Realtime, nebo overtime záloha je zase věc jiná, navíc zabírá místo a jediné, před čím chrání je nechtěné smazání dat/vir, nebo havárie HW (v tom případě musí být na jiném disku).

My tu mluvíme o problému s nedostatkem místa a s tím spojené nutnosti reinstallu. V takové chvíli je systém funkční, jen ucpaný. Zálohování dat není problém a jejich objem je malý.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja nebo Vy si to preinstalujeme, ale mluvim o BFU. Kdyz si koupi pocitac s SSD, tak tohle nezvladne. A podle mych zkusenosti je preinstalace spis zalezitost na cely den, pravda SSD by to melo urychlit a navic nebude treba defragmentace, ale jak nekteri pisou nize, problem je najit vsechna data, vzpomenout si na hesla na e-mail/ICQ/Skype, atd. Navic nektere programy to cloveku moc neulehcuji - treba na instalaci OpenOffice mam 7-mi bodovy navod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A třeba Office 10 se instalují na 3 kliknutí :-)
Přemýšlím, jakým způsobem by se k BFU dostal počítač se SSD - snad jedině aby jej někdo napálil. V hotových sestavách se ještě nějaký ten čas nevyskytnou a až se tak stane, dávno se nebudeme bavit o 128GB.
A pokud si ho koupí sám, bude chtít 2TB a takový nebude, takže si koupí HDD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze Office si vetsina lidi nekoupi, maximalne ukradne.
No uz jsem treba videl notebook od Lenova s SSD a HDD. A postupem casu jich bude pribyvat. Chce to jen cas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cena je také důležitá a tyhle nejsou zrovna levné. Samozřejmě předpokládám, že uživatel ví, kolik místa bude potřebovat. Pokud ví, že bude po NTB chtít 300GB na filmy, 64GB SSD (pokud nemá NTB jako druhý HDD) je dnes asi vyloučený. A pokud ne, pak je daný uživatel hloupý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je trefa hřebíčku na hlavičku - notebooky. V desktopu jsou širší možnosti a desktopové disky jsou podstatně rychlejší, ale v noteboocích je SSD mimo RAM většinou jediným možným upgradem, přičemž je rychlostní skok ještě znatelnější než u desktopu. Také se, narozdíl od desktopů, SSD v noteboocích objevují stále častěji.

Sám sedlám Thinkpad se SSD a nízkootáčkovým HDD v Ultrabay a k systému na HDD už bych se nikdy nevrátil. Jen bych z důvodu cen HDD zatím nečekal masové prodeje ntb se SSD+HDD. Asi to ještě dost dlouho bude buď/nebo, přičemž SSD bude určitě přibývat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jakým způsobem by se k BFU dostal počítač se SSD ?? no jakým, koupí si Ultrabook! A ty mají být v příštím pololetí už od 10tisic... každopádně ceny SSD se příští rok pohnou hodně dolů

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji. Ultrabooky mají SSD, ale velikosti 10-20GB pro hibernaci (pomocí Intel Rapid Technology), nepřístupné uživateli. A Ultrabook s 128GB SSD nebude stát 10K :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pololetí? To je nějak moc brzy, tak rychle ceny IMHO padat nebudou. Pokud vím, tak teprve v příštím pololetí budou představené novější typy aktuálních modelů a hovořilo se, že až teprve v roce 2013 by se mohly nějaké modely dostat pod hranici 10k. Distributoři nepustí, jako je tomu u běžných ntb, cenu tak "rychle"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s petr3, ovšem BFU asi moc reinstally nedělá. Těm se to prostě po pár letech zhroutí a už to nepůjde nahodit. Napíší na nějaké fórum (www.PCPoradenstvi.cz/forum kupříkladu), tam jim řeknou, jak provést zálohu dat a jak znovu nainstalovat problém -> vyřešeno.

Navíc, SSD domu si nekoupí BFU, ten o něm nemá ani ponětí. A hotové sestavy z hypermarketu SSD nebudou mít ještě pár let.

Pokud nepočítám filmy, nemám problém se vejít do 100GB už nějaký ten rok. Tady bych problém neviděl ani pro BFU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když widle bobtnají, tak si sem tam vyčistěte složku TEMP v dokumentech a maily přesuňte na datový disk. Není vyjímkou mít jednotky i desítky GB zbytečného haraburdí na disku C.
Jinak dělit disk na více oddílů není z mých zkušeností nejlepší řešení. Každý oddíl by měl být řešen vlastním fyzickým diskem. Jedině tak se dá dosáhnout potřebných rychlostí. Platí zejména pro klasické disky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dělení na oddíly nepomáhá přímo rychlosti, ale fyzické disky jsou podstatně dražší. tohle je naopak optimalizace. Nechci se opakovat, koukni a již zmíněný článek www.PCPoradenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek jsem četl, ale svoje si myslím dále :). Praxe je trošku jiná, než co je tam napsáno. Mám vyzkoušeno na dvou fyzických discích. Na jednom systém a na druhém data. Vše běželo rychleji než když se jednalo jen o jeden rozdělený disk. Dá se to i změřit.
Kopírování souborů z jednoho oddílu do druhého v rámci jednoho fyzického disku je určitě pomalejší než kopírování v rámci dvou fyzických disků. Pokud si myslíte opak, nebudu vám ho vyvracet :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proti tomu jsem neřekl ani slovo. Samostatné disky jsou vždy lepší, ale stojí více peněz a ne vždy mají takový přínos. Resp máme-li jeden disk, můžeme mu takto ulehčit, resp s ním pracovat efektivněji díky rozdělení na oddíly..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jsme si nerozuměli. Souhlasím, když máme jen jeden disk, tak je vždy lepší ho rozdělit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Když si vemete v jak obrovské krizi jsou dnes HDD a stejně je SSD (2,5" i 3,5") nedokáží početně porazit - to je pro mě ten nejlepší důkaz, že čas vlády SSD ještě nepřišel a že s NAND FLASH na to vítězství asi nikdy nedosáhnou. Výrobcům ploten bych za tu jejich blbost porážku i přál, ale na druhou stranu věřím, že už na jaře budou ceny HDD snesitelnější a že se ze svých chyb poučí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakou udělali výrobci HDD chybu? Pršelo, nic víc.

A jak jsem zmínil, SSD poráží HDD rychlostí. Proč by měly být levnější, když jsou podstatně rychlejší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. jakou? .. no preci ze tovarny postavili v ďolíku a ne na kopecku :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Záplavy jsou v Thajsku docela běžné, ale tohle se jim ještě nestalo. Ano, je to asi stejný případ, jako Fukušima a generátory chlazení na pobřeží v oblasti tsunami.. :-)

Očekával jsem chybu, vztahující se k technologii HDD, tohle jsem si neuvědomil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fšak s Fukušimou to byla jejich blbost doporučovali jim, ať postaví vyšší val proti tsunami, jim se to zdálo jako zbytečně vyhozené miliony USD...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nekde psali, ze tam meli val 10m vysoky a historicky nejvetsi vlna byla 6m. Jenze potom prisla 15m vlna a s tim jaksi nikoho nenapadlo pocitat. Cisla rikam z pameti, takze nebudou presna, jde mi o jejich pomer. Ono se v tomto pripade spis nabizi otazka, zda ma smysl, aby lide obyvali oblasti s tak castym zemetresenim. Bohuzel toto je dnes neresitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Primárně tam jdou za levnou pracovní silou, která jim za to riziko očividně stojí.
Otázky světa, měnícího se klimatu a zemských podmínek bych raději v této diskusi neřešil, ale asi není jen zdání, že poslední dobou padají všechny historické rekordy. Nikdo ale nevidí do budoucnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, zda je to pro ne vubec riziko. Vyrobci HDD jsou dnes v podstate dva, cili skoro monopol. A po zaplavach se pry snizila produkce o tretinu, ale cena sla nahoru snad trojnasobne. Cili teoreticky na tom mozna i vydelaji. Podle toho, kde presne ty penize ze zdrazeni skonci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že teď rýžují peníze. Když je poptávka a zboží je nedostatek, cena stoupne a zisk úměrně tomu. Úklidové práce asi nevyjdou na stamiliony, pokud nedošlo k poškození strojů.
To jediné, kde může firma tratit je pak potenciální ztráta zákazníků, kteří přejdou k levnější konkurenci. To nám zde ale nehrozí, jelikož postiženi jsou víceméně všichni výrobci HDD, byť někteří méně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tu někdo psal, za nejmenší přijatelnou kapacitu pro systémový oddíl bych (i s ohledem na přicházející Win8) považoval 100GB. A jak autor článku také zmiňuje, nemá význam investovat do starší generace se SATA2.

Z toho mi vychází jednoduché srovnání:
SSD na SATA3 a SANDFORCE 2xxx > 100GB = 4500kč a více.

Bod zlomu dle mého skromného názoru (IMHO) nastane, až se takovéto disky dostanou s cenou na 2500kč a níž. To bude odhadem tak za rok.
Do té doby je investice do takového SSD příliš drahá a investice podstoupí jen ti, co takový výkon "opravdu" potřebují a skalní fandové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna možnost je spánek ve Win Vista a dále (a důvěra v dodavatele elektřiny).

Pro běžné účely asi ještě dlouho nebude SSD potřeba, resp. tady by i starší SataII SSD bohatě stačil, ty čtecí rychlosti jsou kolem 200MB/s, což je proti pomalým 90MB/s SataII diskům, které typicky jsou v takových počítačích, poměrně solidní rozdíl. A 2000 korun (a za rok ještě méně) není už tolik. V grafu a článku jsem sice srovnával HyperX vůči Blacku LX, ale mnoho lidí rychlý HDD nemá, naopak používají ty pomalejší varianty (často vidím WDC Blue) a proti nim je i druhá generace SSD velký rozdíl.

Vždycky je potřeba dělat kompromis mezi požadovanou rychlostí a cenou, a správně kombinovat dle účelu SSD a HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde jste viděli 2 TB HDD za 6 litrů? V Bohemii mají za 3300,- skladem. ALe je fakt, že já ho na jaře kupoval za 2000 Kč. A SSD na systém je samozřejmostí pro náročné uživatele. Stačí 80 GB v pohodě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tuším..
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84167 Bavíme se o systémových discích a tam Green RS nebo obdobně pomalý HDD nepřipadá v úvahu.. Jako datový pak samozřejmě http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=90586 který na tom není o moc lépe..
(zachovávám značku, aby se ukázaly relevantní rozdíly)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď bude stáť 200€ 2TB SSD, momentálne kupujem 6ks ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by možná nebylo od věci zmínit i aspekt spotřeby elektrické energie.
IT pracujici běžně mají svůj stroj puštěný více než 10 hodin denně to je za rok 3500 hodin. Systémový disk prakticky "nikdy nespí".
Zkuste někdo znalý střelit, kolik vám v takovém případě každý rok v ceně elektřiny udělá rozdíl odběru SSD a HDD?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Irelevantní. SSD bere méně, ale stojí více. To co ušetříš používáním (a ne, nejsou to tisíce ročně, je to do 300 korun (typická spotřeba HDD = 20Wh)) musíš připlatit cenou. Pokud bys nevyužil rychlost disku a hleděl pouze na spotřebu, návratnost je do 10 let, což je odhadem někde za hranicí životnosti takového SSD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někomu stačí na systém 60GB SSD a k tomu má mechanický HDD na data (ten ale není v permanentních otáčkách ale často stand-by) je to další drobný + argument proč mít systémový disk raději menší SSD. Nebo externí storage. Pokud je to 300kč měsíčně...
Seagate Barracuda 7200.12 160GB HDD 93USD
ADATA SSD S510 60GB 98USD
Rozdíl v ceně je ve výsledku necelou stovku. Což je za rok jen ve spotřebě zpátky. K tomu rychlost, hlučnost, ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to 300kč ročně, ani ne, pokud počítám jen 3500h/rok a už vůbec ne pokud počítám WDC Green se spotřebou do 10Wh..
Co bych si nevzal je SSD od A-Data ale to je asi jen nedůvěra k této značce a špatné zkušenosti s ní.. Ale i Kingston V100 je za velmi příjemné peníze a rychlost o kus větší, než u nejrychlejšího HDD - WDC Blacku LX.. Jenže jsou tam jiné problémy, jako třeba životnost - nemají TRIM atd..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SSD zere pri zapisu vice nez bezny HDD, pric teni +/- stejne pri klidu mene, nebot je zivena jen elektronika disku a nic se u SSD netoci.

Zase SSD po 4.000 prepisech lehne ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, + ta elektronika u SSD bude o něco náročnější a žravější a ten motor, to nedělá zas tolik... žere to samozřejmě při rozjezdu, ale když už se točí, tak jen trochu na vyrovnání ztrát (tření). Ložiska jsou tam jó kvalitní, takže spotřeba je malá.
Připomíná mi to trochu dnešní situaci s LED světly, teoreticky možná po 10 a více letech ušetříte, že vám to stejně odejde dřív, tak dlouhou záruku (vědí proč) vám nikdo nedá a za pár let to bude tak zastaralé, že to stejně buď vyhodíte, nebo ten, kdo počkal, koupí něco lepšího a levnějšího než jste koupil předtím vy, takže ve výsledku stejně proděláte. A to jen v případě, že berete teď to nej, jinak to pořád za zářivkami zaostává i ve spotřebě. Přesto je to velice "in" :)
Sorry za mírný OT :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.