Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jolla vydala Sailfish OS 3.0.0 Lemmenjoki

Tak zamereni na korporat dava smysl. Android u levnych founu porazit nemuzou, a nekde penize vydelat musi (tech 50 eur rocne je spis vysmech nez vydelek).

Nicmene..

> Už tehdy mnozí nechápali skálopevné přesvědčení největšího výrobce mobilních telefonů, že tyto mají být ovládány výhradně klávesnicí a „dotykový“ je v případě displeje sprosté slovo.

Podle toho co jsem cetl ja, tak to bylo trochu jinak - proste v Nokii byli presvedceni, ze nelze vyrobit dotykovy displej dostatecne levne, aby byli ty telefony prodejne. Apple tu prekazku obesel tim, ze si koupil / udelal svou vlastni tovarnu na dotykove displeje :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že Apple v prvních generacích měl něco přespříliš vlastního. Sklo byla klasická Gorilla, displeje pod tím od subdodavatelů. U Nokie byla averze k dotyku od doby, kdy vzniklo Symbianovské konzorcium, pracně veškerý dotyk vyhazovaly ze všech komponent, přitom třeba SonyEricsson dotykové telefony dělal a byla to úplně jiná chuťovka. Nokia je ostatně také dělat začala, hezky postaru rezistivní a pak snad i kapacitní, než přešla kompletně na Windows. Jen se k tomu musel změnit management.
Už v té době okolo toho mezi symbianisty kolovaly vtipy o "tom chlapovi co nechce dotykáč a sedí hodně vysoko".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

50 EUR rocne je nesmyslne vysoka castka za mobilni OS. Vzdyt to je 5x drazsi nez desktopovy Windows, kdyz si to clovek rozpocita.
Zarizeni s dotykovym displayem se bezne vyrabely davno pred iPhonem. Ostatne i Apple vyrabel dotykove zarizeni uz v roce 1993

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze je treba se na to divat v celkovem kontextu. Jasne, ze pro BFUcka a hlavni proud tohle nebude zajimavy, ale treba ja, pokud bych se rozhodnul, ze chci smartfoun, bych ty penize milerad zaplatil. Protoze nechci proprietarni uzavreny system od Applu nebo (pro me) naprosto neduveryhodny system od Googlu. Sice to neni 100% otevrene reseni, ale porad k tomu budu mit radove vetsi duveru a porad to je neskonale vic opensource. I kdyz zaroven chapu, ze to zdaleka neni pro kazdeho, BFU se o tom ani nedozvi (nemluve o tom, aby to byli schopni nainstalovat), pro nekoho to nebude dost 'cool' nebo 'in' a nekdo proste nechce nic resit, ale vzdycky je to neco za neco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta částka není za samotný OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyráběla se před iPhonem běžně zařízení s dotykovým displejem, to ano, tam lze mluvit i o masovosti (různé WinCE, PalmOS atd.).
Popravdě mě ale nenapadá před iPhonem nic masového s kapacitním displejem a multitouch - vše výše uvedené bylo rezistivní a primárně pro Stylus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, iPhone prines revoluci co se tyce UI. Do te doby mely vsechny OS maly ovladaci prvky, aby se na ten minidisplay vesel i nakej obsah a to znemoznovalo pouzit kapacitni display, kterej samozrejme nemohl nabidnout presnost stylusu na resistivnim displayi (respective aspon v te dobe, Sony a Samsung uz par let maj mobily s relativne presnym stylusem na kapacitnim displayi). Apple to omezeni elegantne obesel vytvorenim gest, ktere ovladaci prvky z velky casti eliminovaly a zaroven priblizily pouzivani netechnickym uzivatelum.
Mozna proto mel prvni Androidi telefon HW klavesnici a trackball. Asi HTC behem navrhu HW jeste s ovladanim gestama uplne nepocitalo, vzhledem k tomu, ze Apple jich mel dost samozrejme patentovanych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc nemá, Blackberry bylo zaměřený na korporát a kde je se svým systémem teď a to mělo úplně jinou pozici než Jolla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.