Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jon Peddie: Inženýři Intelu nejsou hloupí, problém dělá manažment a střídání CEO

Hlavní problém je v tom, že jsou do vedení technologických firem dosazováni finančníci, právníci a MBA místo inženýrů.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To taky, ale celková zazmrdovanost nedovolí ani dobrému CEO hnout kormidlem dostatečně :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Bude to tam stejné jako v mnoha jiných firmách, kdy podřízení filtrují ( přelož si vylepšují stav věcí a některé fakta dokonce zatajují ), Pokud vedení nemá relevantní informace, nemůže dospět k správnému řešení. Vše se děje v duchu CEO přicházejí a odcházejí, ale mi tu budeme dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že to není profesí, ale nekompetencí. Kvalitní právník má na to pochopit spoustu věcí z jiných oborů, stejně jako třeba strojař dokáže pochopit právní normy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Právník je schopen pochopit výklad strojírenského manuálu . Bohužel ekonom mnohdy nepochopí zhola nic a přesto bude v pozici CEO častěji než inženýr z oboru .
Ekonomové ve vedení obklopeni ekonomy jsou často přímou příčinou pádu nejednoho letitého technologického korporátu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No pokud je problém v měnění CEO po 2 letech, protože vedení Intelu očekává, že za 2 roky je někdo dokáže spasit a pokud to nedokáže, tak ho vyhodí, protože 2 roky je opravdu příliš krátká doba vůbec dotáhnou nějaký vlastní projekt zdárně do konce, takže není šance, aby se opravdu ukázalo, jak schopný byl, ještě když zdědíš hromadu problémů od svého předchůdce, které pak musíš řešit, tak tomu říkám teda pekelně začarovaný kruh, ze kterého se s takovou Intel nemůže vymotat už nikdy.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že nový CEO by musel udělat čáru za historií a přednést pro akcionáře realistický výhled na příštích mizerných 5 let. Dále pak vymyslet plán, co bude těch 5 let dělat, aby to pak začalo fungovat. Jenže to znamená pád ceny akcií, což nechtějí ani akcionáři, ani správní rada, ani většina managementu, ani CEO, protože akcie jsou jejich majetkem i částí budoucí výplaty.

Tak se můžeme v přímém přenosu dívat, jak antimonopolní úřady nejsou potřeba, protože, dokud téměř monopolní globální korporátní kolos slouží zákazníkům, na počtu firem nezáleží, ale, když sloužit přestanou, ani skoro monopol je nezachrání. Pád trvá úměrně době budování současné pozice. Očekávám ale více protitržního boje ze strany států jako například Chips for America act s 52G USD dotací z nichž nejvíce ukořistí Intel.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nj, jenže to je právě špatně, že prachy jsou až první na řadě. Myslím že to oznámení, že teď si na 5 let utrhneme od huby a zkusíme obrátit to kam se teď řítíme by bylo to nejrozumnější co by mohli udělat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No museli by to prostě nějak přetrpět, před zvednutím musí přijít pád, Intel je momentálně v takové té situaci, kdy akorát klopýtá o rozvázáné tkaničky na botě, zatím se sice nějak drží na nohou, ale tento běh k žádné výhře nevede, musí se prostě zastavit nebo konečně pořádně spadnout na hubu, aby ho to donutilo si je konečně zavázat a pokračovat dál normálně bez klopýtání, pak už to bude fungovat určitě lépe.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Otazkou je, zda u takto dlouhodobe ziskove spolecnosti lze vse vsazet na jednu kartu (budouci pokrocilejsi procesy vyhovujicich vlastnosti) a zda by nezvladli ufinancovat i vyvoj alternativnich reseni stavicich na outsourcingu vyrobnich procesu (vyuziti stavajicich). Intel ma za sebou celou radu historickych neuspechu, ktere by jim mely byt pred prilisnym sebevedomim dostatecnym varovanim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte , že dnes už nepřijde záchrana z izraelské divize , jako se tomu stalo v případě Pentia M když mateřinka vsadila vše na přehypovaný Netburst ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Izraelci dělají na stávajících CPU od Skylaku. Ta záchrana má přijít z USA CPU týmu sestaveného Kellerem. Nutné ovšem bude mít ve správný čas i výrobní technologii a kapacity, aby to mohlo vyjít do světa. LunarLake bude vyžadovat přinejmenším 3nm proces, dost možná rovnou 2nm (TSMC bude mít risk produkci koncem 2025, ale kdy budou mít něco podobného u Intelu je ve hvězdách).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze neni uplne od veci, se podivat na video GamersNexus ohledne problemy s drivery a SW pro Arc 380
https://www.youtube.com/watch?v=MjYSeT-T5uk&t=1s
protoze tohle vypada na mnohem vetsi "manazersko-organizacni" chaos, nez jen stridani CEO intelu. Spis to vypada, ze grafiky Arc je produkt nekolika firem, ktere vzajemne spolu moc nekomunikuji ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

možná by mohli udělat CEO Koduriho .-)) Stejně je to v podstatě už tak z 80% indická korporace :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To chcete Intel zničiť?

Naffziger: Koduri je vizionář, posunul ovladače, ale spotřebě RDNA nepomohl
8. 7. 2022
Můžeme připomenout, že za éry Koduriho skutečně došlo k významnému posunu s ovladači. V roce 2015 byl vydán první Radeon Software přinášející mnohem rychlejší ovládací panel, přišly nástroje pro snížení spotřeby, vylepšení FreeSync a postupně i řada dalších optimalizací. Naffzigera však naznačil, že ve vývoji hardwaru a obzvlášť v energetických optimalizacích se Koduri příliš nerealizoval, takže posuny v tomto směru, které přinesla architektura RDNA, nejdou na jeho účet.
https://diit.cz/clanek/naffziger-koduri-je-vizionar-posunul-ovladace-ale...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že Intel je v takovém stavu, že je v podstatě úplně jedno, kdo bude CEO.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bingo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normalni / nastupni CEO by(uz) davno zariznul vyvoj externi desktopove graficke karty Xe / pote ARC, konkurence tu totiz byla jiz ve dvou a roky zabehlych zdroju(AMD + NVIDIA), navic interni grafiky intel-u se prodavali leta velice dobre a nadale prodavaji(a dostacuji i po letech na office), dale jsem osobne nepochopil proc intel zacal prodavat ty F procesory bez iGPU, rozdil medzi ne-F a F je v cene mizerny az zadny a ono se ta iGPU dost hodi kdyz se vam posere externi grafika, mit v procesoru tu grafiku zalozni..., jednoduse a jasne byla to debilina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

F procesory jsou zmetky s nefunkční iGPU. Když firma dělá iGPU, tak je dedikovaná karta logický krok. Ovšem neměli hned mířit na mainstream a highend, ale na základní lowend - pro začátek. Postupným vývojem se dostat výš. Jenže doba je zbrklá a maximalistická...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

F-kové CPU Intelu ale nejsou jiný křemík.
Tak iGPU tam fyzicky je. Jenom není funkční.
Vypadá to spíš jako pokus o udání křemíku s vadnou iGPU částí.
Ostaně příkladem budiž ta jedna 10nm generace Core, která měla až jeden model. Jenom do NTB a bez funkční iGPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak to říkal Musk? Že ze SpaceX nebude nikdy veřejně obchodovaná firma, protože stavět něco na Marsu nemá pro žádného akcionáře smysl v kvartální uzávěrce?

Možná jsou to právě akcionáři držící CEO za varlata, kteří tuto situaci nepřímo způsobili. Nakonec mizerná KPI tomu přímo napovídají. Naproti tomu AMD dividendy nevyplácí takže Lissa není nucená za každou cenu hrotit zisky a v klidu investuje do dlouhodobého rozvoje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy samotný CEO rozhoduje o budoucím směřování firmy ? CEO je figurka na šachovnici a drží management v rovnováze .Za neúspěchy může zpravidla nižší management . CEO zpravidla nikdy i když se obsazení pozice mění příliš často ;)

PS :
Rychlý překlad slova manažment do češtiny, výslovnost, tvary a příklady užití. Slovensko-český slovník zdarma.;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doktor Machaček vrchní ošetřovazel sviní :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.