Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jsou za legislativním návrhem Google a Verizonu o síťové neutralitě skryté úmysly?

Sieťová neutralita je blbosť - nech si firma predáva akú službu uzná za vhodné za podmienok aké uzná za vhodné. Ja sa potom rozhodnem, či na tieto podmienky pristúpim alebo nie.

Nech sú pokutované firmy, ktoré nedodržujú zmluvné podmienky, ale je absurdné im zakazovať vytvoriť nejakú orezanú službu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně je síťová neutralita je jedna věc a poskytování nějak omezených služeb je věc druhá. Obojí je navíc slučitelné, akorát to neumožňuje klamat zákazníka, např. tím že namísto namísto "připojení do internetu" je prodáváno "připojení do soukromé sítě s částečnou dostupností na vybraných internetových adres a služeb".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, já bych třeba s chutí pokutoval označování služby připojení k internetu za neomezené, pokud nějaké omezení existuje. Pominu-li fakt, že skutečně neomezené připojení k internetu neexistuje (protože technicky se třeba nedá jet rychlostí vyšší, než zvládne hardware, což svým způsobem také JE omezení), minimálně by šlo pokutovat ty, kteří hovoří o neomezeném připojení a pak jej omezují FUPy, filtry od IWF a podobně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dost nebezpečný směr uvažování - už teď, když asi všichni uvědomělí chtějí neblokovaný internet, všude straší cenzura. Nesmíme couvnout! Protože firmy se okamžitě zachovají kartelově, žádný výběr nebude a bude to nejhorší, co dovolí zákon. A proto to špatné zákon dovolit nesmí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Práve naopak, opačný smer je nebezpečný. Ak ti raz niekto nechce niečo poskytovať, je to jeho vec a tebe sa to môže akurát tak nepáčiť. Nútiť niekoho k poskytovaniu niečoho, čo poskytovať nechce je tyrania.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy zřejmě pracujete u nějakého providera, že? Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Kdyby fungovala konkurence, tzn. každý zákazník by měl možnost si vybrat mezi několika providery, nebyl by k regulaci vůbec žádný důvod. Protože většina lidí se může připojit pouze přes jednoho providera, je určitá regulace nutná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, nepracujem u žiadneho providera, doporučujem neobviňovať keď o mne nič nevieš.

Povedz mi jeden rozumný dôvod, prečo by osoba A mala byť nútená poskytovať osobe B nejaký produkt. Dík.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud to dobre chapu, tak v tomto pripade neni zadna osoba nucena neco poskytovat. ale pokud uz neco poskytuje, tak to musi poskytovat za podminek danych zakonem. a o ty se jedna.

uplne volny trh je sice teoreticky hezka vec, ale v praxi je proste par zakonu potreba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto funguje len dovtedy, pokial mas na vyber. Ale pokial vsetci ISP v tvojom okoli ti poskytuju internet filtrovany IWF, tak je to dost na ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto to chce vytáhnout na daného ISP vidle nebo alespoň přejít k někomu jinému a dát tomu, od koho odcházíš, jednoznačně najevo, proč to děláš... Protože jinak se proti tomu asi moc bránit nedá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale ke komu odejít, když Vodafone, O2 i T-Mobile omezují internet pomocí IWF stejně. To je ten problém, že prostě není na výběr a musíš skákat jak oni pískají. Toto je potřeba regulovat, ale bohužel státní moc je jako obvykle na straně peněz, nikoli občana.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou přece jen mobilní operátoři, poskytující připojení. Například můj provider nic nefitruje. Jedná se pravda o lokální síť kabelové televize, ale rozhodně je podobných hodně, takže ten výběr je, jen ne pro všechny. Logicky někdo na samotě u lesa je rád, že chytne signál GSM. Vysvětli ale lidem, aby houfně začali odcházet třeba od O2, udělal jsem si malou anketu a většina ani netuší že jsou nějaké filtry používány.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zlatý UPC (alespoň zatím). Zaznamenal jsem sice nějaký pokusy o snižování rychlosti některým službám, ale v současnosti to zase jede v pohodě. Jinak jsem celý rodině zrušil O2, připojil je přes různé lokální bezdrátové poskytovatele a zařídil jim IP telefony. Platí teď míň, mezi sebou si voláme zadarmo a jako bonus mají non-stop internet. Vzhledem k tomu, že ten bezdrát je vždy na 5-6GHz, tak i ta IP telefonie běhá jako víno. A to se bavíme o vesničkách o 300 lidech. Všem podobně nespokojeným doporučuji. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co sem slyšel, tak u Vodafone si to filtrování můžeš vypnout. Mají na to zatržítko v interentové samoobsluze. Když je to jako dobrovolná služba tak mi to nevadí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V mojom okolí nikto neposkytuje naftu za 5kč/liter, to je dosť na ...

Prinútime teda benzínky naftu za túto cenu predávať?

Nikto nemôže mať nárok na niečo len preto, že to chce. To je absurdné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meleš tady jabka z hruškama a chtěl bys černoribízovej džus, chlape. Nejdřív přemejšlej, než něco takovýho vypustíš. Jasne, že mě jako ISP nemůže nikdo nutit dávat nefiltrovaných 100Mb/s za 200,- místo 1500,- Ale když už je možný že to někdo dělá za 800,- tak buď přijdu o zákazníky nebo musím snížit cenu. Poptávka/nabídka.... A to je to o čem byla řeč, prostě vyměnit poskytovatele. Jako spotřebitel a zákazník mám právo chtít za svoje peníze to nejlepší a je jen otázkou jestli mi to někdo je ochotnej prodat. Na straně prodejce je zase udělat takovou nabídku aby byla adekvátní nákladům a konkureceschopná....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hrušky s jablkami miešaš ty. Ja hovorím o štátnej tyranii, ktorá núti firmy poskytovať to, čo poskytovať nechcú. Dopyt/ponuka s tým nemá čo robiť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň spíš jsem to pochopil, že tě štve co po tobě chce zákazník. Z toho jak jsi to napsal to jednoznačně vyplynulo, ale to je fuk. Samozřejmě regulovat něco na státní úrovni a nutit poskytovatele k nabídce toho či onoho, musí být pouze v rámci zákona. A to bych byl ještě hodně opatrnej co se týká svobody. A tím pádem se zase dostaneme k volbám atd. a o tom nemá smysl mluvit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.