Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel plánuje Kaby Lake se samostatným GPU s HBM2. Od AMD?

"U dalších produktů klidně mohou obě firmy nadále soupeřit, AMD nabízet Ryzen, APU Raven Ridge a Vegu, Intel kontrovat rychlými procesory Kaby Lake a novou řadou HEDT" Akože Ryzen stále nie je dostatočne rýchly pre Apple? Škoda, že peniaze nesmrdia. Mali by sa na Apple aj Intel vykašlať a nič im nedodať a neposkytnúť licencie. Lenže to by sa z toho protimonopolné úrady posrali.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To teda nevím, kdo by se "posral" dřív, jestli Intel potažmo Apple nebo AMD. Tipoval bych, že AMD. To asi tak k tvému přínosnému komentáři. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Škoda, že peniaze nesmrdia. Mali by sa na Apple aj Intel vykašlať a nič im nedodať a neposkytnúť licencie.“

Jen tak z rozmaru přestat dodávat výrobky klientům je skvělá obchodní strategie, pokud tedy chcete rychle zkrachovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ryzen stále nie je dostatočne rýchly pre Apple" ->
Ne, je to tím, že Intel není příliš drahý pro Apple, nemají proto důvod nabízet svým zákazníkům nic horšího.

Zkuste si představit, že byste měl stejnou kupní sílu jako mají v USA, tzn. 3x větší příjem. To znamená, průměrný příjem 75kkč, v IT 150-200kkč. Myslím, že pak by Vám ani ceny Apple nepřipadaly moc vysoké.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale pokud Ryzen přinese např. výrazně lepší spotřebu při stejném výkonu (a zatím to tak vypadá), tak je cena Intelu bezpředmětná. Apple hodně propagoval výdrž svých notebooků na provoz z baterie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Lepší spotřeba při stejném výkonu" - přiznám se, moc důkladně sem recenze Ryzenu nestudoval, v čem přesně je Ryzen lepší než konkurence? Je to ve spotřebě bez zátěže, nebo v nějaké konkrétné aplikací, jako třeba kódování videa nebo renderování?

Co se mobilních procesorů AMD týká, tak ty pokud vím, byly dost tragické co se výkonu týká. Intelácké mobilní procesory mají stejný špičkový výkon jednoho jádra jako desktop. CPU - při stejné max. turbo frekvenci a architektuře, viz. benchmarky SuperPI. Ntb. s CPU od Intelu není problém používat jako náhradu desktopu, rozdíl poznáte pouze při zátěži všech jader, jinak Vám ntb. nabízí prakticky stejný výkon jako desktop.

Uvidíme jak na tom budou mobilní procesory nové generace s architekturou Zen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

""Lepší spotřeba při stejném výkonu" - přiznám se, moc důkladně sem recenze Ryzenu nestudoval, v čem přesně je Ryzen lepší než konkurence? Je to ve spotřebě bez zátěže, nebo v nějaké konkrétné aplikací, jako třeba kódování videa nebo renderování?"

Tak třeba tady: https://www.pcper.com/reviews/Processors/Overclocking-AMD-Ryzen-7-1700-R...

Ryzen 1700: spotřeba 109 W, výkon 1412 bodů v Cinebenchi.
i7-7700k: spotřeba 123 W, výkon 972 bodů v Cinebenchi.
i7-6900k: spotřeba 161 W, výkon 1486 bodů v Cinebenchi.

Tedy 1700 má skoro stejný výkon jako třikrát dražší i7-6900k, který má navíc o 48 % vyšší spotřebu.

A současně má o 11 % nižší spotřebu než i7-7700k při výkonu o 45 % větším než i7-7700k.

Nebo ještě jinak, má výkon zhruba stejný jako osmijádrový procesor od Intelu při zátěžové spotřebě zhruba stejné jako čtyřjádrový procesor od Intelu.

V klidu má spotřebu ještě nižší, asi o 20 % proti i7-7700k (i přes dvojnásobný počet jader), takže je lepší v klidu i v zátěži.

Nevím, jak to vidíte vy, ale podle mě to věští pěkné věci pro notebookové procesory.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem v této záležitosti realista, uvěřím až AMD začne prodávat slušné ntb. CPU.

Takovéhle zjednodušené srovnání výkonu a spotřeby je zavádějící, obzvláště u moderních CPU, které si samy mění frekvenci a napětí podle zátěže, spotřeby a teploty. Spotřeba roste s třetí mocninou frekvence, to znamená, že při snížení frekvence o 10% klesne spotřeba o 30% ! Není tedy problém z odkazovaného článku vybrat jiné hodnoty, které naopak vychází pro Ryzen nepříznivě, při OC na 4GHz má sice výkon podobný jako 6950x, ale se spotřebou o 30% horší.

65W Ryzen AMD vydalo nejspíš právě proto, aby jim to dobře vyšlo v recenzích a zmátli tím ty co tomu nerozumí :-) .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám pocit, že Ryzen je na tom momentálně právě tak, že by měl mít nižší spotřebu i na podobné frekvenci. Třeba porovnání s většími Xeony je docela vypovídající. Čili ano, spotřeba klesá rychleji než třeba frekvence a výpočetní výkon, ale to hraje ve prospěch úsporných čipů obou firem. Někdo snad odhadl/změřil, že 1700 by měla dosáhnout 45 W spotřeby v zátěži (čistě procesor) kolem 2.8 GHz. Ale to je pořád osm jader. Takže byste klidně mohl mít čtyřjádrový čip na 2.6-2.7 GHz základních taktů s 20 W spotřeby.

Ono se nakonec samozřejmě uvidí. Zůstávám však optimista :) Jestli zenové APU s Vegou bude podobný pokrok proti mobilnímu Excavatoru, třeba FX-9800P, jako Ryzen 7 je proti desktopovému stavebnictví, tak se asi máme na co těšit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě vymyslet dobrej rozvaděč... předběžně doporučuju silnou vrstvu šedivky, ať se vyrovnají různé výšky. Eventuelně československej modurit a zapíct dozlatova )))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to neni o rychlosti CPU. Na to apple uz roky kasle. Ale o tom ze pro AMD by si musel licencovat spoustu dlsich veci a kompletne prokopat design zakladnich desek ... Coz by prineslo vyrazne vyssi naklady.
( ano jen na zacatku , ale i tak nemale)

Plus bonusove kompletni optimalizace masoxu .. na nove CPU , bez niz by vytahli z ryzenu o 20% nizsi vykon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to moc co se tyka notebooku do vydani RyZenu Mobile nekomentoval. Protoze jestli si RyZen Mobile da i7-HQ ke svacine, tak je zabudovana Vega dost prdplatna Intelu. Predpokladam, ze tam AMD bude mit taky Vegu. Dost se tesim, protoze momentalne je na notasech HQ procesor + GTX1050 docela luxusne vykonny a pokud to AMD prekona za stejnou cenu, tak to bude naprosta spica na hrani. Potom by to ale taky znamenalo papa Intel+NVidia na notasech. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen Mobile = Raven Ridge = 35W APU = max. 4 jádra s HT + max. 768 SP + mobilní DDR4 (~34 GB/s)

Pokud bude Kaby Lake-G skutečně doplněný Vegou s HBM2, pak jistě nepůjde o čip se 768 SP, ale tak 1280-2048 SP s HBM2 o datové propustnosti 205-256 GB/s (podle toho, zda půjde o 1,6GHz nebo 2GHz čipy). Navíc má jít o řešení pro 65-100W TDP, což znamená, že může běžet na zcela jiných taktech než mobilní 35W Raven Ridge.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Ryzen Mobile = Raven Ridge = 35W APU = max. 4 jádra s HT + max. 768 SP + mobilní DDR4 >(~34 >GB/s)
>Pokud bude Kaby Lake-G skutečně doplněný Vegou s HBM2,

Akurát toto neprichádza do logickej úvahy. Prečo by AMD dávalo Intelu GPU s HBM2, keď by ju u seba nemalo? Veď tým by sama seba kanibalizovala.

Skôr mi prijde normálne, že Raven Ridge bude mať HBM2 v balení a dodatočné DDR4 na doske.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude cele exkluzivni dodavka pro Apple tak si nic nekanibalizuji. V podstate to neni nic jineho nez integrace vic kusu kremiku do jednoho BGA pouzdra. To neni zadna raketova veda a nemusi na to mit vliv ani pouziti TSV u Vegy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, co bude ve Scorpiu - jak moc malá nebo velká Vega - spíš to vypadá, že Vega 11 s cca. 2560 SP, pokud velká má mít 4096. To by potom iMac Pro (já vím) byl peklostroj - 4 GB HBM2 + 2304 SP + 4/8 Kaby Lake - vše relativně nízký takty při zatížení všeho dokupy, aby 100W. Malej 65W Kaby Lake míň CPU jader, resp. spíš jen menší Vega 12 1280 - 2048 SP.

V tomto světle (bavíme se o produktu 2018) jsem zvědavej, zda bude v té době Raven Ridge HBM, asi jo, protože jinak by to Intelu nepodepsali. AMD už s interposerama umí, takže nevidím problém. Pokud teda na podobným vlastním řešení nezačali pracovat až v momentě, kdy za nima přišel Intel. To by jim potom zbyl jen ten Naples s HBM na steroidech nebo jak se jmenuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že integrace pod heatspreader do jedné konkrétní konfigurace čipu je málo. Co tak udělat to opravdu modulárně? Jako že by se dalo později vyměnit CPU, grafika, přidat paměť, vyměnit matematický koprocesor, integrovat RAID řadič, doplnit SSD. No počkat, to mi něco připomíná, tuším se to jmenovalo PC...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

az na to ze tady neni upgradovatelny vysledek bez vymeny celeho SOC ... takze win pro penezenku INTELU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.