Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Karel Gott hovoří o stahování jinak než ochranné svazy

trh sa meni, technologia sa meni, a ked trh povedal, ze drzat doma dajake plastove nosice nikto nechce, a ze ludia chcu mat vela TB disky, hudbu a filmy stiahnute priamo na svojom disku, napr z internetu, tak zakony nic nevymyslia, a zakony sa maju prisposobovat zmenam v spolocnosti. Nech predavaju na nete, za nizsie ceny a pri vacsich trzbach! Ale tieto spolocnosti maju zrejme problem si zamestnat IT technika na TPP, aby sa vedeli na nete predat :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takemu seagatu ci WD, atd... urcite neprekaza ze ludia tahaju :), vsak neh sa pustia vydavatelia do HW spolocnosti a co vyriesia? A ked budu odpajat ludi od netu, ludia si to just budu kopirovat medzi sebou hoci aj priamo, a bez DPH, a co s tym? take nic :p

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Oni se prizpusobili, zavedli vypalne z pameti, hdd, flash, mp3 prehravacu etc ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

prostě karel je bůh.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když se kdysi chtěl někdo živit zpěvem, přišel k obydlí někoho, kdo měl dostatek prostředků, aby je mohl jen tak utratit za něco, co nepotřebuje - za zpěv "nějakého tuláka".
Tulák zazpíval dobře, dotyčný boháč si jej pozval i příště, doporučil jej svým známým... takhle nějak se pravděpodobně živili různí minesengři, bardové, koneckonců i kejklíři.

Situace se poněkud paradoxně vyvinula do opačného stavu - platíme i za pouhou informaci o tom, jak dobře ten který zpěvák zpívá. Zatímco dříve byla informace o kvalitě dotyčného umělce dostupná jen ústním podáním, dnes má dotyčný pěvec jedinečnou šanci ještě před svým vystoupením ukázat, co v něm vězí. Vytvoří své umělecké dílo a prezentuje jej - vydáním CD, vystavením skldeb na internetu, vysíláním v rádiích, ...

Z mého pohledu jsou všechny tyto kroky formou reklamy ve stylu "poslechněte si, jak dobře Vás dokážu pobavit, a přijďte na můj konzert".

Moc nerozumím tomu, proč bych za samotné CD měl platit. Pokud má umělec dojem, že jeho dílo neosloví takový počet posluchačů, aby mu následující vystoupení vydělala na natáčení a živobytí, tak se bude živit něčím jiným. Nepotřebuje žádnou ochranu umělců, žádné výpalné, potebuje jen poctivě pracovat, aby se mohl živit tím, co skutečně umí.

Jiná věc je třeba CD s podpisem s věnováním. To už je věc unikátní, za tu si spousta fanoušků ráda připlatí.

(Výše uvedené mi nebrání v tom, abych si občas nějaké pěkné CD koupil. A prodejcům to nebrání v tom, aby mi zaplacené CD neposlali, jako třeba 3 CD od Opeth, která se už půl roku toulají někde po USA.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nezbyva nez souhlasit, moc pekne napsano

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

no ze sa ti chcelo tolko toho pisat a len preto, aby si inymi slovami zopakoval presne to, co je pisane v clanku... to nechapem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

proc to tak sloziet opisujes? stacilo napsat, ze se ti proste za hudbu a filmy nechce platit ani koruna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hezky napsane

pak prisli neschopni flakaci co se chteli namastit na lidech co neco umi, kterych je tu velmi malo a vznikla tahle uzasna spolecnost. kde MTV propaguje sracky do sveta, TV vysila sracky co tak ochotne vetsina sleduje, herni prumysl produkuje sracky, aby se lidi nenudili a zapomeli k cemu jsou stvoreni.

nadherna pohledet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekne napisany clanok. Na atom priamy zasah do cierneho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas. Pak si ale přečtete výblitky např. pánů Světáka a Uhlíře (jejichž tvorby si jinak nesmírně vážím a nemálo korun jsem jim již přispěl do kasiček) a je vám na blití. Viz např. zde: http://goo.gl/bnAHb

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ted znovu rozvadet debatu na tema, ktere je velmi kontroverzni.
Ale jedna vec me napada - Karel Gott produkuje hudbu, kterou posloucha takova skupina lidi, kteri prevazne hudbu nestahuji. Takze jemu se to mluvi :-) On samozrejme prodava i nejake dalsi predmety ci aktivity okolo. To same napriklad Lucie Bila, to je to same. Tito lide jsou vyjimecni, a kdyz dnes prestali delat hudbu a zacali prodavat hrnicky s jejich fotkou, vydelaji snad vic penez, nez tou hudbou. Ale oni jsou vyjimka...
Existuji vetsinou umelci, kteri nemaji takovou popularitu jako Gott a spol, a ti jsou mnohem vice zavisli na prodeji prave jen te hudby, a niceho jineho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...produkuje hudbu, kterou posloucha takova skupina lidi, kteri prevazne hudbu nestahuji."
To by ses divil. Ona ta "starsi" generace totiz uz davno vi, ze CD lze vypalit. A taky vi, ze je to radove levnejsi, nez koupit v obchode. A i kdyz nezna "vsechny tyhlety internety" a neumi vypalovat, ma potomky (deti a vnuky), kterym si o to umi rici.
Me jenom tesi, ze tchanovi vypaluje svagr, takze to nechce ode mne. Preci jenom, v rodine se to ponekud blbe odmita a vypalovani me fakt nebavi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ona je situace ještě horší. Posluchači Gotta vyrostli v socialistickém Československu. Tehdy umělci na nějaké ochrany dlabali úplně, protože byli státními zaměstnanaci a dostávali mzdu. Páchala se taková - z dnešního pohledu - zvěrstva, jako že polská rádia vysílala programy a hry vzduchem a kdokoli chtěl, mohl si to nahrát na pásku a pak pustit ve svém Spectru (Didaktiku) nebo Atari (nebo nahrát do paměti rovnou "ze vzduchu"). Tito lidé mají o autorském právu své vlastní představy, které s OSA moc kompatibilní nejsou. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze umelec, ktery je pracovity, uspesny a nachazi si hodne posluchacu, ochranu nepotrebuje.
"Umelec", ktery neni tak uspesny a ma malo posluchacu, ochranu potrebuje, a to od cele spolecnosti (placenim vypalneho). Zrejme pro to, "co kdyby z nej jednou neco bylo"?
To je zcela novy postoj a ted teprve je na miste otazka: Proc nechranit i ty povestne truhlare a kaderniky?

Umelci zavisli na prodeji sve hudby maji koncertovat, aby se stali znamymi a popularnimi. Ale fakt nevim, proc ja jim na to mam prispivat nakupem sveho HDD, flashky nebo tiskarny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsia trefa do cierneho. Na atom presne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A koncert to neni to jedinne kdyz jseme na jednu firemni akci poptavali kolik by stal Gott tak za 500.000,- vam na vecirku zaspiva dve pisnicky a takovou cenu si muze rict jen proto ze ho posloucha hodne lidi, ze si jeho CD zkopirovalo hodne lidi a je prakticky nejpopularnejsi z ceskych zpevaku. On vi co mluvi pac kazdy kdo si jeho CD zkopiruje mu dela reklamu zadarmo!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jeste dodatek: Lidi, opustte uz ten hloupy a nesmyslny nazor, ze v ochrane autorskych prav jde o penize umelcum. Nejde. Jde jen a pouze o penize pro autorske svazy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A zas dalsia :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto by mel nekdo vysvetlit panum Sverak Uhlir

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aniz bych chtel oba pany nejak obhajovat - Sverak a Uhlir jsou uz starsi panove (a nejsem si jist, jestli jsou jeste existencne zavisli na sve tvorbe). Jejich postoj chapu, je historicky dany. I kdyz si stejne myslim, ze pokud by si drive lidi nenahravali jejich dila na MGF kazety, mozna by dnes tak slavni nebyli.

Me vice vadi ty rychlokvasky, ktere vykrikuji, jak je sdileci pripravuji o penize a za rok o nich neslyset (nebo slyset, ale o to hur).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No lebo Gott je oproti nim mladik...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl, at ti dnesni "umelci" vymysli VLASTNI dobrou skladbu nebo album a vyrazi s nim bo sveta ... pokud budou opravdu dobri tak se chytnou a lidi na jejich koncerty budou chodit a oni vydelaji. Jenze takhle to dneska nikdo nechce, aby musel zacinat po klubech, barech a postupne se vypracovat, dneska kazdy "umelec" chce vydelavat prachy okamzite a proto je v tom takovej sajrajt jako je a masteji si kapsu jen producenti ... proc asi ze ..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No ja bych je nepodcenoval ;-))
nad to maji dozajista deti ci dokonce vnoucata, co to dokazi ;-))

... no a moje babicka umi jen zapnout radio, neumi ho preladit, mela jen rozhlas po drate ... no a ta nema ani CD ani kazetu, natoz MP3 .... takze ano, ta si nic nestahne, ale ani nepusti ;-) ... chodi jen do divadla a na koncerty do kostela.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a to ja zas mamce nejakeho gottaka semtam koupim original, protoze on za to stoji, a mamina radost taktez. nevypaluju to, protoze sou k tomu veci navic. ale nechce za cedko nebo dvd s klipama 600+czk, staci mu tri ctyri stovky. hudebni byznys je jako kazdy jiny, neumis se prodat? sejdes na ubyte. co brani tem interpretum udelat si s nahledama web, nebo snizit kvalitu tak aby na ochutnani to bylo ok, ale jinak tezko poslouchatelne? ne, radsi se budeme drzet stareho zkostnateleho systemu, ktery se prezil, nez abysme se my prizpusobili svym konzumentum. bravo lojzo, porazils evoluci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ti co nemaji popularitu zrejme nedosahuji takovych kvalit jako tito velikani. i kdyz dneska je popularita sporadicka, staci vyuzit predvidateleho chovani stada. staci zapnout TV a sledovat "talent" show :o) nadherny priklad.

dalsim problemem je nepochopeni daneho umelce v danem obdobi. Van Gogh je nadhernym prikladem pokud s enepletu. behem sveho zivoat byl nic a maloval v podstate pro sveho bratra. trvalo tusim 150 let nez se stal uznavanym umelce a velikanem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"už to, že zlatá je za tři tisíce, je velmi smutné"

Jen mě tak napadlo, desek se prodají tři tisíce, náklady na slavnostní předání zlaté desky spolknou sto tisíc, hned máme desku úplně zbytečně o třicet korun dražší... tedy pokud mu tu zlatou desku neposílají poštou nevyplaceně. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

slavnostni predani desky je neco jako reklama ;-) kterou stejne zaplati, tak proc neudelat komedii kolem toho ktera je efektovnejsi ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, tak koukam, ze mam samozrejme naklikane minusy, asi uz z principu...clovek napise neco, nad cim by se nekdo musel nedej boze zamyslet, a to ne, hop hop minusy :-))
Napisu shrnuti k tem reakcim, ktere jsem si precetl.
Takze predevsim : Karel Gott a pripadne Lucie Bila je kategorie sama pro sebe. Jsou tihle dva, pak DLOUHO nic, pak jsou "uspesni umelci", pak mene uspesni a nakonec neuspesni. Ale tihle 2 maji nad uspesnymi umelci znacny naskok. Proc tomu tak je ponechavam stranou, mam na to nejaky nazor, zvlast u Karla Gotta, ale proste to tak JE. Kdo mi bude klikat minusy za toto tvrzeni, je podle mne idiot.
Tudiz nejde o to, ze K.G. by byl umelec pracovity, a ostatni vsichni ne. Tak to vazne neni. Nemohou byt vsichni "nejlepsi", to je vcelku proste. Jsou i jini kvalitni autori, kteri ale neoslovuji tak siroke publikum, mozna proto, ze delaji urcity vice vyhraneny styl hudby. Napriklad.
Pokud nekdo hodnoti system, a tento clovek v tom systemu je nejlepsi, potom se neda rict, ze jeho pohled je ten, ktery je idealni pro vsechny - protoze tento clovek si proste muze dovolit veci, ktere jini ne.
Karel Gott si muze dovolit davat vsechnu svou hudbu zadarmo, pak pujde do TV, natoci 2 reklamy a ma vic, nez za tu hudbu. Jeho V TUTO CHVILI uz ta hudba vubec nepotrebuje zivit!!! On uz si ted muze dovolit ten luxus delat to pro radost, pro sve fanousky..on kdyby chtel, klidne za to tem fanouskum jeste muze platit, on je docela za vodou. coz neni zavist, ale konstatovani faktu.

Ale pak mame umelce, kteri jsou existencionalne zavisli na tom, aby jejich produkty nekdo kupoval, protoze kdyz je nekoupi, tak pojdou hlady. K.G. hlady nepojde, i kdyby do konce zivota zpival zadarmo a uz nedostal nikdy ani korunu....

Kdo tohle nevidi, je podle mne velmi omezeny hlupak.

Druha vec je tzv vypalne, ktere nema s ochranou autoru nic spolecneho, je to podle mne protiustavni poplatek a jsem naprosto pro jeho zruseni. Jenze prave proto, ze to nema s ochranou nic spolecneho, nemuzeme tyhle 2 veci michat dohromady.

Mimochodem - zrovna asi za 2 hodiny jedu resit pripad, kdyz nase spolecnost vytvari jiste databaze, mame na to naklady v radu milionu korun mesicne...Tyto databaze pak komercne prodavame za urcitou cenu. No a ja se dozvedel, ze existuje spolecnost, ktera si tuto databazi koupila, a prodava ji dale za vyrazne nizsi cenu, nez my. Takze nam jakoby konkuruje, NASIM VLASTNIM PRODUKTEM. Az na maly detail, ze oni nezaplatili ten milion mesicne na vyvoj, ale koupili si to za 20 tisic na DVD (coz je od nich jeste hezke, taky to mohli rovnou ukradnout...pardon, zkopirovat, zdarma). A potom mi volal MUJ ZAKAZNIK, ze ma nasi databazi, a nebo mu tam nefunguje. Coz jsem se velmi podivil, protoze ja mu nic takoveho v zivote neprodal...
Takze ty hajzlove, co jim to prodali, nas jednak poskodili o penize, a jednak o dobre jmeno,protoze jim to nainstalovali blbe a ten MY vypadame jako ti spatni. Fakt super situace....No jak rikam, jedu to resit. A pokud se ukaze, ze je to pravda, vykaslu se na vsechny svazy,OSY a soudy, a pojedu vlastnorucne nekomu rozbit hubu....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

drahý lojzo, o úspěšnosti rozhodují posluchači či diváci, kteří si pak zajdou na koncert, divadlo........

ty mluvíš o krádeži a obohacování, co to má společnýho s hudbou?

drahý Lojzo, nemá smysl s tebou debatovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravda, ze krome Gotta a Bile nejsou uspesni umelci. Pokud za uspech vezmeme to, ze se svou praci uzivi, sdilecum navzdory, je jich spousta (provincni skupiny, folkove skupiny nebo treba Jarek Nohavica).

Je-li umelec existencne zavisly na sve tvorbe, ma volit takovy zpusob prezentace, sireni atd., ktery mu ty penize zajisti. Pokud to nedokaze, ma jit delat neco jineho, jeho misto zaujme nekdo, kdo bude sikovnejsi, uspesnejsi.

Porad nevidim ten prostor, ktery dnes zaujimaji ochranne svazy, ve vztahu umelec-penize. Z verejnych kauz je to spis umelec-osa-problemy a tudlenudle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

clovece, vychodil jste alespon zakladni skolu? Nejspise ano, cist umite...Ale pochopit psany text, to uz je slozitejsi, co?
Ocituji jeste jednou sam sebe :
"Jsou tihle dva, pak DLOUHO nic, pak jsou "uspesni umelci", pak mene uspesni a nakonec neuspesni"
Kde sakra pisu, ze krome K.G. a Bile NEJSOU uspesni umelci??? BOZE MUJ.
Pisu tam, ze K.G. a Bila jsou VYSE, nez bezni uspesni umelci. V CR jsou tihle dva proste uplne jina liga, ke ktere se obcas nekdo snazi priblizit, ale jsou to jen zachvevy....

Jinak jsem se myslim vyjadril jasne, ze ruzne ochrane svazy a podobne SAM POVAZUJI ZA SPATNE. Vybirani poplatku za prazdna media povazuji za PROTIUSTAVNI.

Na druhou stranu povazuji za spatne to, kdyz nekdo vytvori dilo (pisen) a jini toho dilo "konzumuji" bez toho, aby za to zaplatili urcitou cenu (at uz to je cena penezni, a nebo cena nepenezni, jako nutnost poslouchat reklamy v radiu a podobne). Pokud nejaky umelec chce platit jen za koncerty a ne za pisnicky na internetu, je to jeho obchodni model. Ale tento model je JEDINY SPRAVNY? Existuji umelci, kteri ani nemohou poradat koncerty, z ruznych duvodu (at uz z duvodu zanru, fyzickych omezeni, a podobne). Jak k tomu tito prijdou? Maji proste dat sve vytvory zadara na internet, a pojit hlady?
Coz je odpoved na toho cloveka o neco malo vyse. Jak si vy lidi vubec dovolujete rikat, ze je moralne v poradku, kdyz pouzivate cizi vytvor, aniz byste za to zaplatili nejakou cenu? Mozna jste komunisti, potom to chapu...Tam se skutecne pocitalo s tim, ze lidi budou pracovat zadarmo, a naopak si zadarmo vezmou, co budou potrebovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja si prave myslim, ze spatne je pouze, pokud to dilo nekdo zneuzije k dalsimu vydelku. Drtiva vetsina del byla vytvorena proto, aby se na ne koukalo, poslouchalo, tedy uzivalo. Pokud byla stvorena za ucelem rejzovani, pak mel autor delat neco lepsiho.

Proc se neplati poplatky architektum, zednikum, i tem kadernikum a truhlarum? Za koukani?

Umelec ma neco vytvorit, dostat zaplaceno a nazdar. Vsechno navic je podivne a pochybne (napr. 70 let ochranna lhuta po umelcove smrti. Co to kurna je?)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ma prosim zaplatit umelcovi rekneme tech 100 milionu dolaru, ktere stalo vytvoreni dila?
Jeden konkretni clovek, ktery si dany film napriklad chce pustit? To asi ne, vidte?
Takze musi existovat system, kdy se uzivatele daneho dila na toto dilo "slozi". Nebo mate napad, jak to udelat lepe?
Film je klasicky priklad. Jak jinak chcete zaplatit film nez tak, ze si lide budou kupovat listky do kina / DVD a podobne?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

http://kultura.ihned.cz/c1-49577000-kina-mela-loni-zlaty-rok-lidi-chodil...
http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-kina-loni-vykaza...
Všiměte si prosím tabulky v prvním odkazu.
Když se podívám do tabulky, tak mi vychází, že se loni návštěvnost kin vrátila nad úroveň roku 1994 a největší propad v návštěvnosti byl v letech 1989 až 1993. Tedy v době, kdy byla většina lidí na internetu byla připojená pomalým vytáčeným dial-upem po telefoní lince, jen pár vyvolených na universitách bylo na 100MBitu, CD vypalovačka i média stála nehorázné peníze a o nějakém sdílení filmů po internetu nemohla být ani řeč. Takže nám tu někdo pěkně lže, že za všechno může stahování, nemyslíte?
Mě z toho vychází, že největší pokles byl v době, kdy se masově rozšířily video půjčovny, v únoru 1994 bylo spuštěno vysílání TV Nova, a lidi začali mít celkově jiné starosti než chodit do kina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja nerikam, ze za vsechno muze stahovani. SAKRA UZ!!!! Ja NAOPAK tvrdim, ze ty vsechny spolky, co tohle resej, jsou spatne.
Co ja resim, je to, ze je NEMORALNI a z meho pohledu VELICE opovrzenihodne to, kdyz nekdo pouziva neci produkt, aniz by za to zaplatil. To nema nic spolecneho s tim, jakym zpusobem ten produkt ziska.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takže, když v rámci reklamní akce dostanete Redbula (cokoliv) zadarmo a bez placení, tak s ním uděláte co? odmítnete to jako nemorální a zajdete si ho koupit do nejbližšího obchodu? co když v okolí žádný takový nebude? vnutíte slečnám dvacku? ...
Stále řešíte užívání produktu jako by vedle sebe stály dvě nabídky : koupit a užít vs. nekoupit a užít. Většinou to reálně takto postavené není. A stahování řeší absenci jiné (přijatelné) nabídky. Přepalují se snad DVD z trafiky? Nabídka jiných cest jak užít filmy bez placení je široká jak nikdy před tím, ale návštěvnost roste, protože třeba filmový průmysl nabídl konečně něco, na co stálo si zajít do kina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Přepalují se snad DVD z trafiky?"
Zacinaji bo uz nestoji 39,- jako na zacatku, ale 69,- a vic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze je to tak, ze ty data si lide stahuji v ramci reklamni akce? To jsem vubec netusil, to je pro mne zajimava novinka.
Takze si pustim TPB, tam si zadam nazev filmu, a vyskoci na mne nekolik ruznych reklamnich akci, kde si muzu zadarmo stahnout film? Wow super, konecne to chapu, jak to funguje...

Mimochodem - pokud dostanu redbull v ramci reklamni akce, je to marketingove rozhodnuti spolecnosti Redbull. Oni mi ho dobrovolne davaji zadarmo. Ten den, v tu hodinu. Zitra za nej budou vsak chtit platit. Stejne takto postupuji nekteri umelci, viz zde zminovany Nohavica. Super, tak Nohavica dava zdarma sve skladby v ramci marketingoveho rozhodnuti. Mozna si mysli, ze mu to zvysi trzby jinde, na koncertech. Mozna to tak je, mozna ne. Rozhodne je to JEHO vec, jak on to udela. Nevim, co vam dava pravo rikat ostatnim, ze to MUSI delat take tak, a jestli to tak neudelaji, tak je proste ochcijete a stahnete si to, i kdyz s tim oni nesouhlasi. Fakt nevim, mozna jste Buh, a to pravo jste si dal sam...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

hazite perly svinim... doslova

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Otázka přeci stojí jinak. Proč "autorům" poskytovat zákonnou ochranu a všem ostatním řemeslům nikoliv? Chtějí-li právně chránit investici do svého díla, ať tak činí vlastními prostředky jako kdejakej jinej pekař, farmář, zámečník...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s tim NAPROSTO souhlasim.
Samozrejme je potreba rict, jak to udelat.
Pekarovi kdyz nekdo ukradne housku, tak je v zakone napsano, ze se to nesmi, a zlodej dostane trest, pokud ho chytej. Pekar si samozrejme musi sve housky zabezpecit proti kradezi.

A jak to udelat s majetkem nehmotnym? Podle mne uplne stejne. Je zbytecne mit nejake organizace, kdyz mame policii. Je NEMORALNI a podle mne vylozene protiustavni, ze musime platit jakesi poplatky z prazdnychmedii a podobne. Proste bych postavil pouzivani ciziho nehmotneho majetku bez zaplaceni autorovi castky, kterou on pozaduje, na uroven kradeze hmotneho zbozi a nechal bych policii, at to resi.
A co se tyce povinnosti autora sve dilo zabezpecit, stejne jako to dela ten pekar, potom bych to osobne resil jako je to napriklad u patentu - pokud autor chce sve dilo chranit, necht za tuto ochranu plati poplatek, a jeho dilo bude po dobu placeni toho poplatku chraneno, s tim, ze se urci maximalni mozna doba ochrany - no proste stejne, jako je to u patentu.
Takze napriklad pokud umelec zemre, a pozustali chteji dale vydelavat na jeho dilu - oki, proc ne, ale at za toto plati.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do roku 93-94 nebyl z normálních lidí na internetu nikdo. Troufnu si tvrdit, že po celém světě. Většího rozšíření se www dostalo až právě v roce 93.
Samozřejmě internet existoval už dlouho předtím, ale ne v podobě, jak ho známe teď. A modemové rychlosti byly běžné i v tom univerzitním prostředí ... ani na západě to nebylo o moc lepší.
Třeba náš CESNET měl v roce 93 páteřní linky (11 uzlů) s kapacitou 19.2kbit/s ... jenom jedna byla 64kbit. Do zahraničí měl ještě v 95 roce 512kbit do Amsterodamu (pak dár dalších o 128). Teprve v tuto dobu to začalo růst, díky projektu TEN-34 (to číslo je důležité, je to rychlost páteří po evropě).
A to pořád mluvím o akademické sféře. Pro normální lidi to začalo mít nějaký smysl až o dalších cca 5 let později. Vytáčený tarif se myslím jmenoval Internet99 nebo Internet2000, teď si nejsem úplně jistý ... A to pořád byl modem! Tedy max desítky kilobit.
Vcelku pokrok, nedávno jsem při stahování CentOS vytáhnul přes 300Mbit/s ...

Takže za ten pokles rozhodně internet nemůže.

A nějaké masivnější vypalování se datuje také okolo roku 95. A to se to ještě nijak extra nevyplácelo (sehnat někoho, kdo to uměl bezchybně bylo umění). O DVD ani nemluvě ... Možná by stálo za úvahu vypracovat nějakou větší studii, asi by to dost ukázalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v 95 roce to bylo s vypalovanim docela legracni...lepsi vypalovacka stala tak 100 tisic, medium klidne 2-3 stovky. Mel jsem v te dobe znameho, co si vypalovacku koupil s dalsim clovekem napul. Nechal jsem si pred odchodem na vojnu delat zalohu meho disku, pac jsem prodaval Pc , a dal jsem za to ze znamosti 500, jinak to bylo tak za 800 :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj s tou cenou paleni muzu jen potvrdit. Moje prvni paleny CD bylo v roce 96 jeste klasika zlato a zelenej povrch, dodnes krasne citelny. Cena byla 500,- takze v te dobe se spis kopirovalo audio na kazety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle tebe je morálně v nepořádku číst tuhle diskuzi, aniž bys zaplatil autorům všech příspěvků? Tak co tu sakra děláš?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ROFL. Hezka nahravka na smec:-)
Takze: Tuto diskuzi jako soucast sveho podnikatelskeho planu zprovozuje spolecnost CD-R server s.r.o. Uzivatele do ni pisi dobrovolne, bez naroku na honorar. (stejne tak existuji umelci, kteri produkuji sva dila zdarma, bez naroku na honorar).
Pristup k teto diskuzi je pro kazdeho uzivatele prekvapive placeny. Mozna to nekoho prekvapi, nebot neplati penezi, takze si mysli, ze je to zdarma. Ve skutecnosti spolecnost CD-R server s.r.o. ziskava penize na reklame, kterou prodava, a pouze tato reklama umoznuje mit tuto diskuzi "zdarma". Uzivatele tedy plati tim, ze jsou nuceni sledovat reklamu.
Delam tu tedy to, ze sem mam zaplaceny pristup a tak tu jsem. Ostatni uzivatele,m pokud by chteli zaplatit za sve prispevky, necht se domluvi s vlastnikem serveru, spolecnosti CD-R server s.r.o. a mozna jim bude vyhoveno, mozna ne - pujde o klasicke obchodni rozhodnuti vlastnika techto WWW.

A mimochodem - opravdu a zasadne bych se rozciloval nad nekym jinym, totiz nad tim, kdo sem prispiva, ale neplati za sluzbu tohoto serveru - coz jsou lide, kteri maji zablokovane zobrazovani reklamy. Tito lide se de meho moralniho pohledu chovaji jako svine a hajzlove.
Samozrejme, spol CD-R server s.r.o. se muze rozhodnout s temi lidmi "bojovat", a nebo se muze rozhodnout tyto lidi ignorovat - je to obchodni rozhodnuti majitele serveru. Pokud se rozhodne, ze s nima bude bojovat, bude mit moji plnou moralni podporu....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tys neříkal nic o tom, jestli si někdo nárokuje honorář nebo ne. Tys doslova napsal: "Jak si vy lidi vubec dovolujete rikat, ze je moralne v poradku, kdyz pouzivate cizi vytvor, aniz byste za to zaplatili nejakou cenu?"

Můj výtvor teď používáš a nic jsi mi za to nezaplatil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nezaplatil, protoze tak jsou nastavene obchodni podminky tohoto serveru. Pokud se ti to nelibi, mas moznost sem nepsat prispevky.
Moralne to tedy je v poradku, protoze jsi s timto obchodnim modelem dobrovolne souhlasil

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No výborně, takže když se novelizuje autorský zákon tak, že nekomerční sdílení bude zcela legální, tak bude taky všechno v pořádku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pravne ano.
Moralne, z meho pohledu, ne
Mimochodem, mozna, ze jsem nepochopil to, ze tuto diskuzi povazujes za umelecke dilo. To by byl vskutku prelomovy vymysl, kdyby jakekolik mluvene ci psane slovo bylo povazovano za umelecke dilo. Nemyslim si, ze tomu tak je.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy se kopírovací monopol vztahuje výhradně na umělecká díla? Přečti si pořádně §2 autorského zákona.

Co by bylo morálně v nepořádku, kdyby zákon povolil nekomerční sdílení? Nikdo autory nenutí vydávat. Když něco vydají, tak tím dobrovolně souhlasí s tím, že se to bude volně sdílet k nekomerčním účelům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je proti moji moralce pouzivat vyvor cizi prace, aniz bych za to zaplatil, at uz jakoukoliv formou

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, takže ty si můžeš číst moje příspěvky aniž bys mi za to cokoliv platil, a je to podle tebe morálně v pořádku, protože jsem prý někde souhlasil s tím, že svůj příspěvek zveřejňuji bez nároku na honorář (na udělení takového souhlasu si ale nevzpomínám, ani v pravidlech diskuze se o tom nic nepíše). Když ale zákon povolí nekomerční sdílení a někdo vydá písničku, tak její sdílení podle tebe pořád morálně v pořádku nebude, přestože její autor dopředu věděl, že se sdílet může.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvuj prispevek do teto diskuze nepovazuji za jakekoliv dilo, ani za vytvor prace. Nehlede na to, ze i kdyby to dilo bylo (napriklad by si sem napsal basnicku) , nijak jsem ho po tobe nezadal. Pohybujeme se v prostoru, ktery je SOUKROMY, ja i ty jsme na stejne urovni, jsme zakaznici tohoto serveru. Ja sem chodim nezavisle na tobe, a nechodim sem pro to, abych si zde napriklad cetl basnicky. Prirovnal bych to k situaci, kdy jses v obchode a tam hraje hudba. Ty za tuto hudbu v tu chvili ale neplatis, protoze jdes nakupovat a ne poslouchat hudbu. Ty tu hudbu ani mozna poslouchat nechces, ale obchod ji pousti. Ok, je to problem toho obchodu, pohybujes se na uzemi toho obchodu a je veci obchodu, jak si to osetri. V tu chvili se samozrejme necitim jako konzument teto hudby. A za dalsi - tato hudba je placena tim obchodem, a ja si ji mozna zprostredkovane zaplatim tim, ze si koupim v tom obchode nejake zbozi.
Stejne tak si jednotlivi lide neplati za to, ze si spolu povidaji. Nevytvareji tim zadne dilo, a take dobrovolne akceptovali nekomercni charakter tohoto rozhovoru.
Pokud by jsi vsak byl ucitel na vysoke skole, a my spolu byli ve vztahu ucitel-zak, potom by jsi mel narok na honorar za to, ze si se mnou povidas, pokud by to bylo v ramci obchodniho vztahu, obecne znameho jako "vyuka".
Snad si jiz rozumime

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nerozumíme. Pořád nechápu, podle čeho děláš hranici mezi dílem a něčím, co dílo není. Moje diskuzní příspěvky stejně jako většina ostatních splňují všechny podstatné znaky díla podle §2 odstavce 1 autorského zákona a nespadají do žádné kategorie z §2 odstavce 6.

Že jsme oba zákazníci serveru na věci nic nemění. V pravidlech je celkem jasně napsáno, že redakce s obsahem diskuzí nemá vůbec nic společného. Nezáleží ani na tom, jestli jsi po mně moje příspěvky žádal nebo ne. Ani piráti po autorech díla nežádají. Záleží jen na tom, že je čteš. K tomu tě nikdo z redakce nenutí a diskuze je od obsahu článku dostatečně jasně oddělená.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je velice zajimave. Uvedomuji si, ze i takto se to da chapat. Proto prosim, abyste pro priste jasne deklaroval cenu, kterou zadate za cteni vasich prispevku a metodu, jak vam tuto cenu mohu zaplatit. Ja se nasledne rozhodnu, jestli toto budu ochotny akceptovat, a nebo vyuziju moznosti tohoto chatu a vase prispevky odfiltruji tak, abych je nevidel, a proto je ani nemohl cist.
Samozrejme, pokud tato cena nebyla z vasi strany pozadovana a definovana, nemohl jsem tusit, ze tyto sve prispevky nedavate svetu zdarma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Deklarovat cenu ani metodu platby nemám v úmyslu. Spousta autorů (především osiřelých děl) také nedeklaruje cenu a způsob platby, aby jejich díla byla dostupná legálně. Buď se budeš muset smířit s tím, že čtením mých příspěvků porušuješ svoje vlastní zásady (se kterými já nesouhlasím), nebo moje příspěvky můžeš blokovat. Ale docela by mě zajímalo, jak to blokování chceš zařídit. Nástroje na blokování příspěvků konkrétního uživatele tu nikde nevidím a pomocí jediného dostupného filtru (kvalitní/vše) je jednodušší schovat tvoje příspěvky než ty moje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale ale :-) takhle to nefunguje...Ja rad zaplatim to, co zaplatit mam. Az budu vedet, kolik mam platit, zaplatim. Pokud autor platit nechce, potom dava dobrovolne sve dilo zdarma k uziti a ja mu za to jsem samozrejme vdecny, ze mu nemusim platit. To se nerozchazi s mym moralnim presvedcenim, ze mam zaplatit tolik, kolik si autor rekne, a nebo to dilo nepouzivat.
Je docela zajimave cist, ze s timto nekdo nesouhlasi. Vzbuzuje to ve mne vzdy pocit beznadeje, ze existuji takovi lide, kteri v jejich moralnich hodnotach necti hodnotu cizi prace a nedela jim zadny moralni problem jejich praci zneuzit.

Jinak blokovani koukam asi by bylo tezke, jsem zvykly z jineho fora, kam reaguji, ze si tam jednoduse mohu texty od urciteho autora zablokovat. No, holt bych to nejak udelal....napriklad tim, ze kdybych videl nadpis autora next_ghost, tak bych dale necetl...Samozrejme, pokud by cena byla prijatelna, radsi bych mozna zaplatil, kdo vi...
Zatim to tedy je zdarma, tak to tak beru...az nebude, prosim dat vedet

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle přesně to funguje. Podle autorského zákona je souhlas autora vždy nutné získat předem, kromě případů, kdy je užití povoleno přímo ze zákona. Pokud autor souhlas neuděluje, tak mají všichni smůlu. Ve světě autorských práv není žádné "pokud autor peníze nechce, potom dává dobrovolně své dílo zdarma k užití".

Svůj pocit beznaděje si zase můžeš schovat. Nesouhlasím s tvojí zásadou, že je nemorální používat cizí výtvor bez placení. Moje zásada zní, že pokud se mi něčí tvorba líbí, mám morální povinnost ho zpětně nějak odměnit. Zároveň ale tahle povinnost musí zůstat pouze v morální rovině a zákon se má starat jen o případy, kdy na cizí práci někdo vydělává.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec, kdybychom novelizovali trestni zakonik, ze znasilnit nekoho je fajn a neni to trestne, take by to bylo pravne v poradku. Moralne ovsem - opet dle meho nazoru - ne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to takhle. Kvalitní umělec koncertuje a tak si vydělá. Například na Nohavicu sháním lístky už hodně dlouho. Jenže jeho koncerty jsou pernamentně vyprodané!!! A není to jen Nohavica. Ale na marketingové rychlokvašky typu Lunetic apod nemám náladu a jestli se neuživí koncertováním, tak ať jdou kopat příkopy.
Na druho stranu si představ, že ty bys napsal program (skladatel) a databázi (textař). Strávili byste s tím měsíc. A za 100 000 byste to prodali marketingové firmě. (zpěvák). Její ředitelsví (nakladatel) by prodávalo jeho ukázky (CD) za 1000 kč/kus. Manager by byl placen 10kč/za prodaný kus. Ale manažer by se takto neuživil, takže by občas prodal celý program za 500 000. (koncert) No ale ředitelství by vytvořilo firmu, která bude řvát, že manažera okrádáme, že budeme platit za použití programu i 70 let po skončení podpory, že za nákup jakéhokoli paměťového média zaplatíme 100 kč a oni z toho 2 koruny dají manažerovi a ten se podělí s programátorem a databázistou. Ale když manažer začne prodávat nový produkt, přijdou i za ním pro podíl na obratu.
Tu firmu si podej. Prodávají cizí dílo takže tady se jich nikdo nezastane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze to je tak, ze kvalitni umelec (Mike Oldfield) koncertuje, a tak si vydelava. Pokud nekoncertuje tam, kde bych ja na koncert mohl jit, tak vlastne mam pravo si stahnout vsechny jeho skladby, protoze to je jeho blbost, ze tu nekoncertuje, a nicim jinym nema pravo si vydelavat.
Chapu to spravne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu OT, ale je to pikantni: Oldfield tady (v Praze) koncertoval, ja na jeho koncerte byl a mam skoro kompletni jeho diskografii na CD a DVD (bez spolupraci) ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:-) no to je mozne...ale kdyz tu byl ,ja jsem tam nebyl, a ted kdyz bych chtel, tak tu neni.
A i kdybych tu ten koncert byl a ja na nej sel - znamena to tedy automaticky, ze si muzu stahnout vsechny jeho CD zdarma, protoze si prece uz vydelal koncertem?
Zda se mi, ze ano....je to tak?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K té vaší práci a databázi. Přesně popisujete můj názor, jak má autorské právo vypadat. Není to o tom, že každý, kdo třeba nějakou skladbu uslyší, musí za ní okamžitě zaplatit. Je to o tom, že někdo nějakou skladbu vytvoří a nikdo jiný bez jeho dovolení, jí nesmí hrát a spívat. V tom je podle mě podstata autorství.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze : Pokud by si nekdo zdarma stahl nasi databazi pro sve osobni ucely, nezaplatil nam za to ani korunu, je to v poradku?
Presto, ze nase spolecnost na vytvoreni te databaze vynalozi nekolik milionu korun?
Zajimava logika

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jseš tou svou databází úplně posedlej. Vem si, že já ji stáhnu a protože data v ní mě vůbec nezajímají, tak bude ležet pět let na HDD a pak to smažu. Vznikla ti škoda vyšší, než 0 Kč? Nevznikla. Kdybych na základě té databáze udělal svůj komerční produkt (jiný grafický rozhraní, ale použil tvoje data), škoda už vznikne. U hudby, když stáhnu 1 TB mp3 jen proto, že se to někde válí a pak si z toho za rok pustím pár skladeb, protože mě to vesměs nebaví nebo na to nemám čas, udělal jsem snad škodu milion, co by stály hudební céda všech těch autorů? Ani omylem. Jen v očích takových zabedněnců jako jseš ty. Holt Lojza.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimava logika. Svet je tedy podle tebe plny lidi, kteri stahuji neco, co ani vlastne vubec nechteji mit. Stahuji to vsak proto, ze....Proc vlastne?
Napada mne, ze jsou mozna nejak nemocni, kdyz stahuji neco, co nepotrebuji. Rano se probudi, a reknou si : Dneska si nutne stahnu alespon 2 databaze, jinak vecer neusnu....cca takhle to nejak je?
Nebo proc by jinak nekdo stahoval databazi, kdyby ji nechtel pouzit? Mozna jsem divnej, ale ja doma nehromadim veci, ktere nikdy nepouziju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stahuji proto, abych si to poslechl a zjistil, zda se mi to vůbec líbí. Z dvacetivteřinových ořezaných ukázek na webshopu to nepoznám ... Je opravdu málo kapel, u kterých bych to risknul nablind (a to ještě jenom u jejich staré tvorby, nové masteringy většinou stojí technicky za nic). A abych pravdu řekl, tak bych si nebyl jistý ani takovým tím způsobem, co býval zvykem dřív - v obchodu (kamenném) byl gramofon a sluchátka. Všichni ovšem musí uznat, že přes ten internet je to pohodlnější, rychlejší a já nevím co ještě. Když tu možnost mít nebudu, neutratím ani ty dvě tři tisícovky ročně (můj názor, nemusí být aplikovatelný na všechny). Prostě základní problém hudebního průmyslu (nebojme se toho termínu) je nezvládnutý obchodní model. Zaspali dobu a teď to budou dohánět horko těžko.

Něco jiného jsou filmy. U nich obezlička s koncerty moc nefunguje. Ale zbytek platí - prostě do kina nepůjdu jenom proto, že se mi na ten film líbí reklama a půlminutový trailer. Fakt ne. To tak možná znalci, kteří odhadnou kvalitu dle jména scénáristy a režiséra ... Průšvih ovšem je, když ten film stáhnu v HD, většinou mi to stačí a nemám důvod jít do kina. Tedy to je problém, který až tak moc nesouvisí s obchodním modelem. A jak z toho, to netuším ani částečně.

A už dám pokoj: pro krádež software není žádná omluva ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

u filmů vlastně jeden nápad mám: internetové půjčovny. bohužel zatím všechny pokusy byly nějak zmršené. Buď cenou, nebo omezením způsobu přehrání, kvalitou streamu. Nebudu platit X korun za to, že si ten film přehraju jenom tři dny a jenom exáčem dodaným půjčovnou.
Jenže když tam to omezení nebude, tak si to koupí vždy jenom jeden člověk. Pak to už je na torrentu.
Takže jsme tam, kde jsme byli a nevíme co s tím ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale "na torrentu" to bude tak jako tak. Stejne jako je to tam dneska. Faktickej stav veci je takovej, ze kdyz nebudu chtit za filmy platit, tak si je bez problemu stahnu z netu. Pokud za ne platim, delam to naprosto dobrovolne. Treba proto, ze chci mit v ruce fyzickou placku, nebo chci podporit tvurce, nic jinyho me k tomu nenuti. A s timhle nikdo nic neudela, zadnym technickym prostredkem nejde zaridit, aby to odnekud stahnout neslo. To by museli zrusit celej Internet, ale tim by nahrali akorat ruznym palicum a podobnym.

At se vykaslou na potlacovani kopirovani. Nejakej zaklad prinese promitani v kinech, neco kapne z tradicni distribuce placek pro staromilce. No a na zbytek at vyhlasi cislo uctu, kam maji fanousci poslat dobrovolnej prispevek a bude vystarano. Digitalni distribuci si uzivatele zajisti sami, bez jakychkoliv dodatecnych nakladu pro tvurce filmu. Palic chcipne hladem, protoze kdo by mu platil za neco, co si zdarma stahne z netu (predpoklada se jeste snadnejsi dostupnost nez dneska). A kdyby uzivatel nakonec poslal tvurci jen polovinu toho, co by jinak dal palicovi, tak je to vyhra pro vsechny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ať nechají ochranu filmů plnou - zákaz i kopie pro osobní potřebu - na dva roky od premiéry. Dobrej film si za tu dobu vydělá většinu peněz. Dál ať je už zpoplatněné jen komerční využití - například promítání v kině nebo výroba a prodej DVD.

Tím by vznikl tlak na pány umělce a studia, aby se snažili vytvářet takové filmy, které si najdou dostatek diváků. Různé nekomerční projekty ať si seženou podporu od sponzorů, jak ostatně musí i teď.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

s tim se neda nez souhlasit....a ja to tu tvrdim celou dobu:-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nechránit vůbec, protože kdo to chce stáhnout, tak to z torrnetu, DC++ nebo placených webových úložišť stáhne tak jako tak. Placené stahování je alternativa pro podstivce a ti to nebudou obratem uploadovat dál. Podobně jako já, když zcela vyjímečně koupím placenej program, tak ho nezkopíruju ani pro nejlepšího kámoše. Zatímco stažený věci kámošům nahraju na flešku bez mrknutí oka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mínusy si zasloužíte za své svérázné názory, které zde dlouhodobě presentujete a jejichž význam i smysluplnost poněkud přeceňujete.
Pro umělce produkující např "vyhraněný styl hudby" je stahování ideální presentací a šířením reklamy mezi lidi, kteří by o ně jinak v životě nezavadili a když přijdou na koncert, tak si možná i koupí CD, které není ani v běžné distribuci. Sám mám nějaké kousky v šuplíku. Nemluvě o tom, že vím kam jde tržba z takového CD - opravdu na zaplacení nahrávacího studia etc. a ne na nějaké marketingové vyžírky. Kvalita se šíří sama a nepotřebuje represivní ochranu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zeptam se mozna, v jakem oboru pracujete? Protoze jestli nejste nejlepsi marketingovy poradce, stalo by mozna za to zmenit povolani. Myslim, ze na vas vsude cekaji s otevrenou naruci...
Oni hlupaci celou dobu neprisli na to, ze davat to zadarmo je idealni prezentace a sireni reklamy, a ze tim, ze to daji zadarmo, si to pak vsichni nakonec koupi.
Opravdu, po takovem esu museji vsichni silet - musite mit nabidky od vsech velkych i malych vydavatelstvi, nepletu-li se?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A zase mícháš dohromady autory a distributory. Autoři na sdílení vydělávají, distributoři kusů plastu prodělávají. A kdo dneska nějaké distributory kusů plastu potřebuje? Ani autoři, ani zákazníci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, dalsi odbornik....no super, to uz mame dva, co zachrani vsechny autory sveta...
ted jeste jim tyhle prevratne myslenky odprezentovat, a razem cely svet prohledne, jak to dela celou dobu blbe a nastane raj na zemi....

Jak se bez vas vsichni mohli obejit...Takovi hlupaci to vsichni jsou , ze to sami nevidi, jak to maji delat spravne...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, oni na to postupně přicházejí sami. U nás už na to přišli Nohavica, Gott, Wohnouti, v zahraničí třeba Radiohead... Akorát si všichni budou muset ještě pár let počkat, než jim distributoři kusů plastu vrátí práva na jejich vlastní tvorbu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jasne...ze vsech autoru na svete, a ze jich neni uplne malo, par prislo na to, ze se jim vyplati pouzit jiny model, nez jini. Super. A co to dokazuje? Dokazuje to snad, ze tento model je lepsi? NE!!! Dokazuje to, ze tento model v KONKRETNIM pripade je MOZNA lepsi, tito autori si to MYSLI, a proto takto postupuji.
Mozna, ze tento model je tak uspesny, protoze je naopak vyjimecny. Pokud by to tak delali vsichni, mozna, ze naopak bude mnohem vice vydelecny uplne jiny model, ktery se bude odlisovat od toho, co ted povazujete za idealni.
Samozrejme existuje moznost, kterou jsem naznacil, totiz, ze jste genialni, a na tyto a jine otazky mate jednoznacnou odpoved, je mozne, ze vite, podle ceho se rozhoduje nekolik miliard lidi na teto planete, mozna dokonce vite, jak se kazdy jeden z nich jmenuje a jaky obchodni modem tento kazdy jedinec preferuje, a jak se zachova, az takovy model bude jediny na trhu.
Potom opravdu marnite svuj cas diskuzi se mnou, obycejnym omezenym nevzdelancem, a bezte radsi rychle zachranovat svet....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno se objevil výzkum hudebního trhu, podle kterého propad příjmů distributorů plastu do koruny dorovnal nárůst příjmů samotných autorů. Lidi ty peníze stejně utratili za kulturu, a navíc způsobem, ze kterého mají autoři mnohem větší podíl než z prodeje plastu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nejsem umelec, mne nepresvedcuj...muzes ale svuj potencial pouzit v poradenstvi autorum umeleckych del...Evidentne vis vic, nez ostatni, tak jen jestli muzu poprosit, dej casem vedet, jak jsi dopadl...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě zas přijde nemorální, že svými daněmi nedobrovolně přispívám zrovna na ochranu vaší databáze, zatímco kupříkladu ochranu průmyslového vzoru si vynálezce musí zaplatit sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to co popisujes je fakt s jednou drobnou chybkou, ktera je zazite dogma v teto spolecnosti. ja jsem jeden z tech co tahne tuhle spolecnost. opravdu me bavi sponzorovat lidi a jeste za to sklidit "uznani" od bandy neschopnych darmozroutu.

tenhle koncept prerozdelovani majetku a ziveni pijavic se mi vubec nelibi, tak jako se nelibi malemu zlomku lidi tahnouci tuhle spolecnost.

ten co neni schopen se uzivit tim co dela, zrejme dela to k cemu nebyl urcen. za moji karieru ve dvou statech na teto planete jsem narazil pokazde na stejny problem. nadrizeny opravar zemedelskych stroju delajici sefa vyrby nabytku :o) jednoznacny "expert" a ze takovych "expertu" tady je. podle toho to tady taky tak vypada. Warren Buffet tohle krasne popisuje jak tahle spolecnost neFUNGUJE. bezna strategie dosazovnai znamych, misto dosazovani mist ve firme dle schopnosti a tudiz vyuziti maximalni efektivity teamu.

stavajici koncept nikdy nefungoval a nikdy nebude. vzdycky tu budou "pirati" co si vezmou co jim patri.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl že spousta lidí si sosne třeba hudbu nelegálně i jen z toho důvodu že to chce mít hned. Dneska lidi nechou čekat až jim to přijde za týden poštou a modlit se aby se pošťák vůbec obtěžoval zazvonit...
Lidi to chcou hned, jenže nabídka na virtuálním trhu je tak mizerná, že je jednodušší to stáhnout ilegálně hned.
Proč když si na iTunes Store, můžu koupit hudbu, aplikace atd hned. (transakce probehně hned) proč proboha musím při nákupu v jiném e-shopu s hudbou čekat 2dny na převod peněz??? nebo s různými stupidními omezeními typu "můžes to do MP3 přehrávače stáhnout jen 5x, vypálit na CD jen 3x a když přeinstaluješ PC a zapomeneš zálohovat nějaký stupidní klíč zahrabaný v nějaký šílený složce kdesi v systému tak máš prostě smůlu a musíš to platit zas??? what?

asi by raději místo investice miliard do soudních sporů, meli investovat do vývoje prodejního systému který bude funkční, zajistí určitou bezpečnost a zároveň nebude uživatele prudit a omezovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proboha, jak někdo kdo čte cdr alias diit může napsat, že sosání hudby je nelegální?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jednoduše ... aby si to mohl sosnout, musel to někdo ukrást (nasdílet). Tedy ty legálně používáš nelegální věc. A to (minimálně morálně) správné určitě není.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mezi legalitou a moralitou bohužel není žádný vztah.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Od Karla Gotta je to naprosto přesné vypozorování - já osobně bych se nikdy nedostal (nebo aspoň tak rychle nedostal) k celé řadě kapel a nikdy bych si nekoupil tolik desek, kdybych je nejdřív neslyšel z počítače v MP3. Podobně to mám i s filmy.
V druhé polovině devadesátých let jsem takhle nakoupil skoro celou diskografii The Cure, které jsem do té doby vůbec neznal, jenom protože mi kamarád nechal stáhnout pár desek.
Většinou to tak mám dodnes, nejdřív slyším desku třeba 10× z MP3 a pak si ji koupím na CDčku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja to mam trochu obracene, uz v 70. letech jsem sbiral Jethro Tull, Genesis atd. na vinylech i pascich a ted shanim rarity na netu, JT jsem videl nazivo poprve v Pesti v 88.?, pak 3x v Ostrave a Pragl mi nevysel casove...
navic Deep Purple, Uriah Heep, Nazareth, R.Plant a par dalsich...
tj. byl jsem velice rad, ze jsem interprety videl nazivo, i kdyz jsem jejich tvorbu znal a o penize opravdu neslo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mam docela unikatni vinil - Carlos Alomar - Dream generator :-) Kdyby byl zajem, k nicemu mi neni, koupil jsem ho omylem na ebay, povazoval jsem to za CD :-))
Je to docela rarita, jestli jses sberatel, napis:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OSA vyplácí odměny autorům, ne interpretům, takže Karel Gott, pokud vím, se v žebříčku OSY nenachází vůbec. OSA by měla vyplácet odměny potomkům skladatelů za užití notových papírů, současným skladatelům za veřejnou produkci apod., ale protože se jedná o skrz naskrz zlotřilou organizaci, tak prachy převážně jenom vybírá a končí to kdo ví kde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zítra jdu na koncert Beatles a nechám si CD podepsat od Johna Lennona.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Beatles ani Lennon už vaše peníze nepotřebují - ale OSA chce výpalné za to, že si na své kopírce můžete okopírovat obálky jejich desek - nebo vlastní dopisy Olze (pokud se ta Vaše jmenuje Olga).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, OSA okrádá lidi, ale je to zcela zanedbatelné v porovnání s tím, jak nás okrádá naše vláda. To by nám mělo vadit v první řadě, a ne o 24 korun dražší kopírka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

lojzo a ghoste poslite sem cisla vasich uctov chcem vam zaplatit za toto vase umelecke dielo bolo to ovela zabavnejsie pocitanicko nez seherezada na tv Markiza ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:-)))
Ja jsem ten hodnej umelec, ja to davam svetu v obdiv zdarma :-))))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.