Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Může být objektiv po nasazení předsádky ostřejší? Sigmě se to povedlo

Sakra, nějak to nechápu, ale přoč nejsou ty DP0-DP3 výměnné objektivy? To jako čekají, že si lidi koupí několik těl plus dalších x jim bude scházet?!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, cekaji ze si kazdy koupi to ohnisko ktere pouziva nejvic nebo to, ktere bude pouzivat jako jedine. To, ze fotograf musi vlastnit a mit sebou v brasne objektivy vsech ohnisek je jenom iluze.

Spousta fotografu pouziva pouze jedno ohnisko a prave pro ty je tenhle fotak urcen. Treba s 35mm nebo 50mm jde fotit cokoliv.

Ony dnesni zakladni zoomy nejsou o nicem jinem, nez ze je clovek liny udelat par kroku dopredu nebo dozadu - a fotograf kteremu zalezi na kvalite radsi pouzije kvalitni objektiv s pevnym ohniskem nez mene kvalitni zoom. A presne na to jsou ty Sigmy.

Komu se to nelibi, muze si koupit jiny fotak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S timhle bych souhlasil. Taky preferuji pevna ohniska predevsim kvuli vetsi svetelnosti a ostrosti, pripadne i kompaktnosti (pancaky), protoze nejlepsi fotak je ten, ktery mas u sebe (krome mobilu :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to prosté: Ty stávající objektivy jsou tak blízko snímači, že by nemohly být výměnné - i závěrka je vestavěná do objektivu, není tam pro ní prostor. Krom toho pozice snímače vůči objektivu je u DP kalibrovaná z výroby pro každý aparát, takže s výměnnými objektivy by tahle výhoda (která má vliv na kvalitu / rovnoměrné rozlišení snímku) padla. Tento koncept slouží jako řešení pro uživatele, kteří přesně vědí, co chtějí a snaží se z dostupného snímače vyždímat po stránce rozlišení maximum. Kdo chce výměnné objektivy s Foveonem, pro toho jsou zrcadlovky SD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi to divné nepřipadá - předsádka nedělá nic jiného, než že zužuje zorný úhel, a tedy ze stávající optiky využije střední část, která je snad u všech objektivů ostřejší, než okraje. Pokud je předsádka dostatečně kvalitní, mělo by to takhle být. Je to podobný efekt, jako když se fullframe objektiv používá na APS-C čipu. Taky se tam ty nejneostřejší rohy neprojeví, jsou mimo obrazové pole.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nejsem odborník na foťáky, tak se mohu plést, ale jsem přesvědčen, že se mýlíte. Funkce předsádky není zúžení zorného úhlu a tedy omezení využití stávající optiky na střední část. Ale přizpůsobení zorného úhlu fotoaparátu (s objektivem) našim požadavkům. Zvlášť v případě, kdy má být světelnost zachována by k omezení aktivní části optiky spíše dojít nemělo.
Pokud to vezmu opticky obráceně, pak (tele)předsádka by celý stávající (pomyslný) světelný tok objektivem ze snímače ven měla zůžit směrem k ose objektivu. Neměla by jej nijak omezit, oříznout, apod.
Spíš předpokládám, že některé "vady" předsádky a stávající optiky působí shodou okolností proti sobě.
Píšu blbosti??

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepíšete blbosti, píšete jinými slovy totéž. Zúžíte pomyslný světelný tok objektivem ke středu - tam, kde má optika méně vad, protože tam svírají pomyslné tečny povrchů čoček menší úhly s kolmicí k ose.

Světelnost je dána poměrem vstupní pupily k ohniskové vzdálenosti, ne tím, kudy světlo putuje objektivem. Telepředsádka, pokud nemá snížit světelnost, musí mít příslušně větší vstupní čočku, než objektiv, na který se nasazuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě si myslím, že to zůžení by v objektivu nemělo být patrné. předsádka by podle mně měla zajistit, že plný rozsah (celá šířka) objektivu bude použit pro zpracování užšího svazku zvenčí. Pokud by předsádka zajistila, že světlo půjde středem objektivu a ne po krajích, nezměnilo by to výrazně třeba funkci clony?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě má Dochy v tomhle případě pravdu. Všechny systémy, které fungují na principu výřezu (telekonvertor mezi tělem a objektivem i klasické mezikroužky pro makro) snižují světelnost. Jenže tohle světelnost nesnižuje, takže to nemůže fungovat na principu výřezu. Tím pak padá možnost, že by větší ostrost u krajů byla dána právě tím, že jde o výřez - protože o ten jít nemůže. Spíš je ta předsádka navržená tak, aby jejím doplněním k stávajícího optického návrhu vzniknul de facto jiný objektiv - shodou okolností tam zřejmě došlo ještě k vzájemnému vyrušení nějaké optické vady a zlepšily se rohy. U většiny klasických optických návrhů je přední skupina čoček odpovědná za ohnisko a částečně světelnost, takže zkrátka změnili přední skupinu a tím i ohnisko. Mám dojem, že když se třeba u starého ruského Heliosu 58/2 odmontuje část předních čoček, dá se stále používat, ale chová se jako teleobjektiv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.