Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Může být objektiv po nasazení předsádky ostřejší? Sigmě se to povedlo

Sigma Kazuto Yamaki Interview 2014 02
V průběhu CP+ 2015 se CEO Sigmy Kazuto Yamaki rozpovídal na téma nových produktů. Vybíráme několik zajímavostí, které jsou upřesněním předchozích článků a zároveň pohledem do „zákulisí“…

Povídání Kazuta Yamaki je v japonštině a navíc poměrně dlouhé (téměř 3/4 hodiny), a tak jsme z něj vybrali jen několik zajímavějších bodů, které doposud nebyly známé. Dík za zprostředkování těchto informací západnímu světu patří hlavně japonskému amatérskému fotografovi a pedagogovi Ka Tate, který kompletní záznam přeložil z japonštiny do angličtiny.

Sigma Ft 1201 Tc

V nadpise je zmíněna předsádka, tak u ni začneme. Přípravě nové verze aparátu DP3 se snímačem Foveon Quattro jsme se věnovali v samostatném článku, kde jsme zmínili i existenci telepředsádky FT-1201, která z efektivně 75mm objektivu dělá 90mm (1,2×), přičemž její zásadní výhodou je zachování světelnosti f/2.8 (na rozdíl od telekonvertorů montovaných mezi tělo a objektiv, které světelnost snižují úměrně prodloužení ohniska). To nakonec není jediná výhoda předsádky. Druhou ilustroval Yamaki na MTF křivkách (rozlišení) samotného objektivu (vlevo) a objektivu s nasazenou předsádkou (vpravo):

I když je kvalita snímku omezená (pochází z videozáznamu), je zřejmé, že rozlišení u kraje snímku (pravý konec křivky) je vyšší v případě pravého grafu, tedy s předsádkou. Yamaki zmínil, že když grafy viděl poprvé, příliš se mu to nezdálo a ptal se autora optického návrhu, jestli to skutečně odpovídá realitě. Optický inženýr mu potvrdil, že ano, ale zároveň přiznal, že to nebylo záměrem optického návrhu - prostě to tak vyšlo… :-) Přestože z Yamakiho slov vyznívá, že se tak úplně nemůže ztotožnit se zjištěním, že by rozlišení v rozích s předsádkou bylo lepší než bez ní, akceptuje výsledek alespoň jako podklad toho, že telekonvertor optické kvality nesnížil.

K samotné DP3 Quattro můžeme dodat, že podle slov CEO je její objektiv nejen nejostřejší z celé řady DP (je stejný jako v případě DP3 Merrill), ale zároveň jde o jeden z nejostřejších objektivů, které kdy Sigma vyrobila [osobně předpokládám, že z běžně dostupných modelů může být srovnatelný snad jen 70/2.8 Macro]. Dále bylo upřesněno, že na trh půjde novinka v březnu.

Yamaki dál hovořil do nové DP0 Quattro s efektivně 21mm objektivem. Při svých cestách se často setkával s požadavkem na produkt s širším než 28mm ohniskem, kterým disponuje řada DP1. Nejdříve chtěl širšího ohniska dosáhnout návrhem předsádky pro DP1, ale když zjistil, že by s takovým řešením nebylo možné dosáhnout minimálně stejné rohové ostrosti, změnil plán a rozhodl se pro nový objektiv a tudíž i novou řadu.

DP0DP1DP2DP3DP3 + FT1201
21 mm28 mm45 mm75 mm90 mm

První volbou byla kombinace ohniska a světelnosti, při které by v rámci akceptovatelných rozměrů bylo možné dosáhnout vynikajícího optického výkonu. Pak přišla na řadu volba konkrétního návrhu. Nakonec Yamaki zvolil ten nejsložitější, který byl zároveň velmi náročný a drahý na výrobu.

Kazuto Yamaki Sigma Dp 0 Q Lens Diagram

Šéfa Sigmy ale zaujala jedna vlastnost: prakticky nulové geometrické zkreslení (jen 0,5 %), které je paradoxně nejnižší z celé řady DP (přestože jde o nejširší ohnisko). Yamakimu se navíc líbilo, že označení „DP0“ pak nebude indikovat jen nejkratší ohnisko v rámci celé řady, ale naznačí i nulovou distorzi. To jde samozřejmě na vrub rozměrů a výrobních nákladů: použité jsou celkem čtyři čočky z FLD („fluoritového“) skla, dvě čočky z SLD skla a dvě asferické, z nichž jedna má asfericky broušené oba povrchy.

Kazuto Yamaki Sigma Dp 0 Q Lens Ca

Výsledkem má být krom minimální distorze i velmi slušná rohová ostrost a na efektivně 21mm ohnisko nízké projevy chromatické aberace, která ani v maximálních krajích nepřesahuje jeden pixel. Yamaki pro srovnání uvedl výsledek testu chromatické aberace objektivu DP0 ve srovnání s jiným 14mm (21mm) objektivem pro APS-C formát (obrázek výše).

Jak se bude objektiv chovat v praxi, se teprve ukáže, ale Sigma má našlápnuto na další -nej; tentokrát nejlepší efektivně 21mm objektiv pro APS-C formát. Samozřejmě je tu daň v podobě rozměrů: Když Yamaki poprvé objektiv ukazoval, domnívali se lidé, jimž byl předveden, že jde o světelný 85mm portréťák nebo desetinásobný zoom. Rozměry zkrátka byly třeba k realizaci návrhu, který by nedegradoval potenciál nové generace snímačů. Z toho důvodu je návrh objektivu silně telecentricky optimalizovaný, aby paprsky z posledního optického členu vycházely v úhlu co možná nejkolmějšímu ke snímači.

Sigma DP0 Quattro bude oproti původnímu očekávání dostupná až po DP3 Quattro; pravděpodobně začátkem léta (nabídka předobjednávek je dílem samotných prodejců).

Diskuse ke článku Může být objektiv po nasazení předsádky ostřejší? Sigmě se to povedlo

Středa, 18 Únor 2015 - 19:43 | no-X | Ono je to prosté: Ty stávající objektivy jsou tak...
Středa, 18 Únor 2015 - 19:39 | no-X | Podle mě má Dochy v tomhle případě pravdu....
Středa, 18 Únor 2015 - 16:18 | Dochy | Právě si myslím, že to zůžení by v objektivu...
Středa, 18 Únor 2015 - 14:41 | Pety | Nepíšete blbosti, píšete jinými slovy totéž....
Středa, 18 Únor 2015 - 14:32 | Dochy | Rozhodně nejsem odborník na foťáky, tak se mohu...
Středa, 18 Únor 2015 - 11:22 | Pety | Nějak mi to divné nepřipadá - předsádka nedělá...
Středa, 18 Únor 2015 - 10:08 | Anonym | S timhle bych souhlasil. Taky preferuji pevna...
Středa, 18 Únor 2015 - 09:31 | petr22 | Ne, cekaji ze si kazdy koupi to ohnisko ktere...
Středa, 18 Únor 2015 - 09:07 | DTS maniac | Sakra, nějak to nechápu, ale přoč nejsou ty DP0-...

Zobrazit diskusi