Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Když jde o výdrž baterie, vyhraje to AMD nebo Intel?

Ty výsledky jsou nějaké divné. Např. AMD Llano A8-3500M při hraní her 6 hodin, při HD videu 5 hodin, ale při kancelářské práci jenom 4 hodiny?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono nezáleží jen na tom, jak vysoká ta zátěž je, ale i jak je rozložená. Úloha může být náročná převážně na procesor, nebo převážně na grafiku, ale ve výsledku není systém jako celek tak vytížený, jako od úlohy, která zatěžuje menší měrou, ale všechny komponenty. U videa to navíc není jen o procesoru a grafice, ale ještě se přidává mechanika nebo harddisk (5 hodin HD videa není malý objem dat).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i tak mi přijde že to je až podezřele velký rozdíl.... ale tak asi se Llano a malej bagřík bobcat po energetické stránce povedly ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to kombinace dvou faktorů - jednak AMD dává výběrový kusy Llana do NTB a ty horší jdou do desktopu. Mobilní Llano se stejnými parametry jako desktopové má o 20 W nižší TDP (např. čtyřjádro 1,9/2,6 GHz). Druhá věc je, že Optimus zřejmě nepočítá s tím, že by se GPU Nvidie mělo potýkat s jinou než herní zátěží, takže na to nemá nastavené úsporné režimy. Ale je to jen moje domněnka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak optimus, neoptimus, i tak ty notebooky s Intelem žerou prostě výrazně víc a to viditelně v každé situaci. Asi to fakt bude těmi výběrovými kusy... ;-)

No, kdybych chtěl notebook tak vím do čeho jít teda ;-) Ale už vidím jak bych ho využil, jednou za 2 týdny na video/net/cokoli ve vlaku.... na to bych se mohl :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

staci se podivat na par testu jinde, nez z tohohle noname zdroje a poznas, ze to jsou ty testy prihnute

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele ahmede šak já tam taky původně psal že se mi to zdá až podezřele velký rozdíl ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, a to ze testujou 35/45W intel cpu mega smrdi. proc nezkouseli treba i7-2677M (17W), i5-2557M (17W) a i3-2367M (taky 17W)? vsechny staci na vykonove porazeni svych protejsku uplne v klidu. a vydrzi je podrti taky ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hele proč se pořád ptáš mě? jak to mám vědět, píšu snad čínsky že ti připadám jak z tamější redakce? :-D :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo, sorry. to bylo do eteru, ne na tebe :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som sice nerobil ziadne exaktne merania, ale mam sukromne ULV od Intelu. V praci su vsetky NB na Intel posledne su s SB CPU a vsetky tieto stroje aj ked su bussines NB su pomenre hlucne a nie zrovna chladne. Par dni dozadu som si kupil lacny NB s A6 bol som milo prekvapeny prevadzkovimi vlastnostami. Nabuduci rok si to porovnam s IB, ked budu nove NB na firme :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Optimus s tím počítá a ten test, co jste ukázali je nesmyslný - podívejte se na anandtech a tam systematicky v KAŽDÉM test notebooku s optimusem tyto dosahují 3-5x lepší výsledky na baterku. Není možné mainstream nb v office testu za půl hodiny vyždímat(možná bych věřil nějaký burn-in test na max vytížení GPU a CPU). Tady jeden z testů:
http://www.anandtech.com/show/4711/dell-xps-15z-sincerely-flattering/3

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hry vytěžují hodně CPU i GPU, disk už méně. Kancelařina nevytěžuje pořádně nic. Přesto při hraní her vydrží o polovinu déle než při kancelařině. Tomuhle testu prostě nevěřím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak ono je to jinak. Ty údaje v grafech nepředstavují skutečnou výdrž baterie, ale odhadovaný zbývající čas v idle režimu po dokončení testů. Takže z prstu vycucaná hodnota.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to by asi odpovidalo :D asi se nastvu a napostuju sem podobne testy kde jsou vysledky o 180° :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je napsáno v úvodu, je to testované PC Markem (a to není co se zátěže týká zrovna simulace psaní na stroji :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale překvapení, dosud jsem si myslel, že notebooky s CPU od Intelu vydrží déle na baterku. No a podle těchto testů to už vůbec není pravda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To platilo roky az do vydani Llana.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já myslím, že to, že poslední generace AMD je co se týče výdrže na tom lépe než Sandy bridge už ví každý, snad kromě nějakých Intel popíračů fakt, takže děkuji redakci, že pro ně zveřejnila tento článek. Pokud mám být objektivní, tak je ale třeba přiznat, že Llana se mohou srovnávat výkonostně tak s Core i3, nicméně pokud vám výkon Core i3 stačí, je lepší jít do Llana. Kvality APU pak mimojiné dokazují sami výrobci. Byla to právě až APU, která přesvědčila Sony a DELL, aby dali šanci i AMD (do té doby vyráběli jen stroje s Intelem). První notebook s AMD procesorem od Sony se stal až YB2M (E-350) a prvním notebookem s AMDčkem od DELLu je až nové Vostro 3555 (A8)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem v některé z minulých diskuzí psal ... Dell už osazoval AMD i dříve: u notebooků třeba Latitude D531 postavené na AMD Turion 64 X2, staré tak 2-4 roky. U desktopů pak Optiplex 740 ze stejné doby. A v serverech má dell AMD v nabídce pořád.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění na pěkné měření. A je vidět, že koupit ntb s Llanem je z hlediska spotřeby velmi dobrá volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Udávat kapacitu baterie v mAh bez udání napětí je příšernost i za předpokladu, že napětí na tom asi bude podobně - zjistit si Wh, aby to šlo opravdu porovnávat by je asi fakt zabilo - většina baterek to na sebe i napráská.. Jinak pěknej test.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale tenhle test dost vyrazne smrdi

a) proc si ti joudove vybrali za intel pouze 35W/45W CPU, kdyz i 17W intel CPU dokazou vykonove bez problemu zvitezit proti dane AMD nabidce?

d) delat testy s umele zapnutou dedikovanou grafikou je prasarna (na obou stranach) a je to tam jen pro poskozeni intelu/nvidie. takovy scenar je presne misto, kde ma byt nasazeny optimus. uplne nejvetsi prasarna je merit se zapnutou dedikovanou grafikou vydrz u office ukolu. to je fakt na hlavu

c) udelal jsem si rychly pruzkum a i ty testy 35W/45W CPU dost silne neodpovidaji vysledkum z jinych serveru. a ocividne nejsem sam, kdo se tomu divi

d) vyse zminene body me nuti se zeptat, proc pan Jiri "no-X" Soucek sem takovy odpad vubec dava? je to snad snaha poskodit intel/nvidii po fiasku jmenem bulldozer, jak uz nekolikrat v minulosti predvedl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k áčku mě napadá snad jen že možná vybírali podle ceny,

k béčku... jak jinak bys chtěl docílit využití pouze dedikované nebo integrované grafiky? ano, optimální to není ale jinak to asi nepude....

k céčku není co a Dčko je spíše úsměvné ;-) řekl bych že šlo hlavně o zajímavý test na zajímavé téma.... jestli je i objektivní, no, to už je otázka ;-) na druhou stranu, kdyby takhle na tom byla kombinace intel/nv, podle tebe by to bylo v pořádku a nadávali by zase jiní ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k becku) U optimusu lze jednoduse nastavit moznosti:
1. pouze Intel HD
2. pouze nVidia
3. notebook LCD - intel HD, externi monitor - nVidia
4. Intel HD, vybrane aplikace akcelerovat 3D pres nVidiu
Takze optimalne to nastavit jde a dokonce se to o sebe stara automaticky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale já nemluvil o tom jak to jde nastavit, já prostě reagoval na teroristu že když chtěli aby to využívalo pouze určitou grafiku tak to prostě tak taky museli nastavit ;-)))

že to bude mít různá nastavení co se o sebe staraj automaticky už beru jako samozřejmost ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je pravda, že podle různých jiných testů je Llano co se týče výdrže lepší než SB jen v řádu %, nicméně lepší je

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jednotek %

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

llano je nekde lepsi, nekde horsi o nejaka %, zalezi prave s jakou tridou intel cpu soutezis. 17W ulvcka jsou stale top. za chvili vyjsou na AT a jinych serverech testy prvnich asusich ultrabooku. ty maji presne tahle cpu. tam se uvidi, jak to je s vydrzi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

navic, intel ma pri ~stejne vydrzi mnohem lepsi vykon. nema asi cenu resit jen samotnou vydrz. to by asi vyhraly atomy+zacate

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem vyssi vykon CPU casti, ktera se dneska pri slusny casti aktivit flaka. U GPU je to presne obracene v prospech AMD.

Vyhodnost obou platforem hodne zavisi na zpusobu pouziti, ve vysledku bych je povazoval za temer rovnoceny. Pro prilezitostnyho hrace bude cista i7ka vyhazovani penez a bude uplne nadsenej z A8. Ja budu z A8 skripat zubama, protoze mam sifrovanej disk a AES-NI akcelerace zvysuje konfort pouzivani asi tak 100x ... jinej use case, jiny pozadavky, jinej vitez.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

naprosto souhlas

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hrac si poridi i5m s dedikovanou mobilni grafarnou a dostane podstatne lepsi komfort i vykon nez s tim desnym ampu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

APU není pro hráče, spíše pro občasné hráče. A neberete v potaz cenu. Notebook s optimem, grafikou alespoň 540m a i5kou je dražší než notebook s APU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

výkon samozřejmě roli hraje, nicméně otázkou zůstává kde je ten zlatý střed mezi výkonem a výdrží na baterie. Podle mě se do něj nejlépe trefuje obyčejné i3 (ne ULV) a Llano. Cokoliv výkonějšího buď moc žere a tím pádem málo vydrží a cokoliv horšího je už tak spíše jen jako brouzdadlo. Intelova ULVčka se sice trefují do zmiňovaného poměru taky perfektně, nicméně ta mají naprosto nejhorší třetí rozměr - cenu. Dávám to takto bokem, protože někomu to nevadí a drahý ultrabook si klidně koupí, pro většinu jsou ale Intelova ULVčka předražená

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cinani tam porovnavaji jabka s hruzkama. Pickupa nechas jet po zavodnim okruhu a sportaka po okrskach. Zmeris jak dlouho jsou auta schopna jet na plnou nadrz a zvolis viteze. V testu nejsou jasne typy a odbery periferii, chipset, LCD, wifi, HDD. Nastaveni jasu LCD. Kdyby alespon udali modelova cisla notebooku, tak by se dalo srovnavat v cenovych kategoriich. Kapacita baterie neni udavana v mAh, ale ve Wh. Test crysis je vylozene krize jelikoz neni vubec jasny realny vykon stroju. Taky jej mohli spustit na netbooku a libovat si nad dlouhou vydrzi ale 1 fps. Prominte mila redakce, ale posledni dobou nektere Vase clanky vazne smrdi amaterizmem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A) Stroje s A6/A8 kupis za 500-600 EUR. Stroje s ULV Intelom od 1000 hore.

B) Co ked budem chcet hrat nenarocnu hru a nebudem chcet pouzivat Intel grafiku koli problemom zo zobrazovanim? Potom zistim, NV osidila usporne rezimi. A tam kde si mozom na A6 hrat 4 hodiny sa s NV zahram 2

C) Asi to bude tym, ze Intel si vysledky dost nadhana tym, ze vedsinou sa testuju drahe busines NB. Ak zoberes NB s rovnakymi vnutorostami a jeden bude znacne lepsie prepracovany. Na spotrebe sa to prejavi dost vyrazne.

D) Je dolezite sa spytat, ci viac ludi zaujimaju no-Xove clanky, alebo tvoje prispevky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a) to by platilo mozna v dolarech. ale taky za to dostavas znatelne vyssi vykon

b) jak nvidia osidila usporny rezim? nechapu. ti cinani ocividne netestovali "nenarocne hry"

c) k tomuhle neni co dodat. holt kdyz se ti nelibi realita, vzdycky se to da nejak ukecat .. ja ti tvoji iluzi brat nebudu

d) tak si precti ostatni komentare a uvidis, ze tu ma na ten test spousta lidi stejny nazor

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A) Hod link na dva NB s ULV Intel za 500EUR.

B) No ked s vinutenim grafiky skoci spotreba hore, tak asi nieco nebude dobre.

C) Ak si nikdy ndrzal v ruke NB bussines triedy tak nepochopis o com hovorim.

D) Dost ludi aj uznava, ze nove AMD CPU su co sa sptreby tyka na slusnej urovni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je videt jak poslouchas/ctes.

ty pises "A) Stroje s A6/A8 kupis za 500-600 EUR. Stroje s ULV Intelom od 1000 hore."

ja na to odpovim, ze souhlasim, jen se musi vymenit eura za dolary "a) to by platilo mozna v dolarech. ale taky za to dostavas znatelne vyssi vykon"

a ty mi pak odpovis "A) Hod link na dva NB s ULV Intel za 500EUR."

...

to se pak nedivim, ze jsou tve odpovedi plne narostych blbosti mimo misu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi s potrebou vyslovene naslapnutyho CPU bez doprovodu odpovidajicim GPU je prekvapive malo.

Je hodne lidi, co si za stejny penize koupej vykonnejsi CPU, protoze je GPU nezajima, ale pokud jsou AMD a Intel booky s obdobny vykonem CPU vyrovnany i cenove, tak ma AMD vyhodu v graficky casti a Intel v overeny plarforme (samej intel na desce ma neco do sebe). - Vysledek je jasnej ... Intel do bussinessu a AMD pro domacnosti, a vazne se tak trh chova.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmmm, opět souhlas :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja cekam na jedinou vec: ultrabook s i3/i5/i7 17W cpu, max 11,6", intel ssd s full disk encryption, gt540m a lepsi v optimu, matny display. ale nevim, jestli se nekdy dockam. demence vyrobcu je posledni dobou neskutecna. hlavne nechapu, proc si mysli, ze si koupim jejich hardware, kdyz nenapisou, co je vevnitr (krom cpu a gpu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

gt540m v 11,6" těle je scifi. Jediný 11,6" stroj s grafikou je snad alienware m11x, to ale není klasický stroj, je opravdu tlustý a těžký na svou úhlopříčku. Na CPU a GPU zvlášť v tom těle prostě není místo, myslím, že na něco takového se spíš hodí APU díky (1 čip). Něco takového s A8 hmm, to by bylo. A nemuselo by to být ani vůbec drahé. Intelův CULV všichni víme kolik stojí, stačí se podívat do Intelova ceníku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ze je ten test pro srandu, nejen ze si do prikonu pridali tu grafarnu, ale ty procesory jsou z uplne rozdilneho vykonoveho ranku, A8 vuci i7 - to je slusnej joke. Kdyz budu chtit dlouhou vydrz, tak ulw i5/i3. AMD je evidentne uplne zoufale, kdyz si muze dovolit zaplatit jen takovouhle blamaz pro hlupaky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ulw s A8 nemůžete srovnávat, protože grafika od Intelu je vcelku ubohá a cenově jsou také úplně někde jinde. Pokud nepoužíváte notebook jako DTR, tak A8 výkonově s přehledem na vše stačí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se nejedna o to, co na co staci. Porovnava se tu s trochou nadsazky drahove ferrari se trvale zapnutym turbodmychadlem s octavii se zaverem, ze octavie min zere, takze je lepsi.

A to neberu v uvahu to, ze je ten test vycucany z prstu a neodpovida recenzim renomovanym ch magazinu.

BTW rict ze HD3000 je uboha je kravina na ntou, mam ji na notebooku a neda se na tom hrat akorat Metro2033. Je s i5 SB v manazerskem notebooku HP za 15k vcetne dph, takze cenove mimo?? Mas dost zastaraly informace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel bohužel nic jiného než "ferrari" nevyrábí. Takže je docela problém najít notebooky s CPU od Intelu a AMD, které by si odpovídaly jak svým zaměřením tak i cenou.

Vám zřejmě ke štěstí stačí více než 15 FPS při rozlišení 800x600.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te co to tu meles za nesmysly :)) Dival ses posledni rok do ceniku? Vzdyt notebooky s i7, fullhd displejem a dedikovanou grafikou stoji 18-22kkc, i3 pod 10kkc, vse s dph. A vykonove jsou s ampu nesrovnatelne.

A cet jsi vubec nejakou recenzi na grafiky v SB? Samozrejme ze je na tom amd s integrovanymi gpu lepe, to ale nic nemeni na tom, ze je hd3000 v pohode pouzitelna
http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-3000.37948.0.html
A pokud ti nevyhovuje, lowend modely s dedikovanymi grafikami stoji tak o 10% navic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastni zkusenosti mohu rici, ze Acer postaveny na i3 + AMD HD5470 je mrtvy tak po hodine a pul a osobne jsem presvedceny, ze za to muze spise ta grafika nez procesor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze ti klikaci na palce nahoru/dolu nepridaji k memu prispevku komentar. Pokud maji se stejnou konfiguraci ntb jine, pozitivnejsi, zkusenosti, rad privitam jejich komentar, jak zivotnost baterie takoveho ntb zvednout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejná grafika akorát Turion a výdrž 3 hodiny (4525s). Problm bych viděl jinde :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se musím přidat, že místo tohoto článku měl vzniknout jiný článek na stejné téma, kde by vzali nynější článek a zdroje a porovnali je s ostatními servery a uvidělo by se, jak to moc sedí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomuto testu prostě nevěřím - není možné v office testu vytáhnout šťávu z notebooku za půl hodiny, pokud se nejedná opravdu o high-end DTR s duálním GPU a desktopovým CPU(a i ta vydrží déle).
Tady je test, kterému se dá reálněji věřit:
http://www.anandtech.com/show/4711/dell-xps-15z-sincerely-flattering/5
A8 je dobré ve výdrži na baterku, ale nijak nevykročuje a jsou i lepší. Co je ale smutné, že A8 není nikde poblíž výkonostně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.