Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kim Dotcom chce vstoupit do vysoké politiky. Jeho vize je, že udělá z Nového Zélandu internetovou velmoc

Kim Dotcom
Kim Dotcom má v plánu založit politickou stranu. Jestliže vše půjde podle plánu, tak tato zbrusu nová strana svede bitvu o přízeň voličů ve volbách v listopadu 2014. Politický program strany je již sestaven a potenciální kandidáti se již sešli a dohodli. A jaké programové cíle by mohla mít tato Dotcomova politická strana?

Kupříkladu by se tak Novozélanďané mohli dočkat nového podmořského optického kabelu, spravedlivějších cen za internet, zrušení datových limitů, rychlejší konektivity pro každou domácnost atd. Hlavním lákadlem strany ale asi bude větší svoboda na internetu.

dotcomtweet

Novozélandský premiér John Key se vyjádřil, že toto úsilí Dotcoma je jen snaha zůstat na Novém Zélandu a bojovat všemi prostředky proti vydání do USA. Připomeňme jen, že samotný Dotcom, jako člověk s trvalým pobytem na Novém Zélandu, ale s německou státní příslušností, nemůže kandidovat do parlamentu. Může ale být předsedou politické strany. V případě výhry by se tak Dotcom musel rozloučit s představou, že by se stal premiérem.

Z Megaupload do Baboom

V lednu 2012 nevypadala situace pro Kima Dotcoma vůbec růžově. Kim Dotcom se 20. ledna budí za zvuku helikoptér přistávajících na jeho pozemku. Celkem 72 policejních důstojníků prohledává jeho rezidenci a nakonec zatýká jeho a trojici mužů spojených s Megauploadem. Celkem tak obviňuje FBI čtyři muže z porušování autorských práv, praní špinavých peněz a ze šmelinaření. Americká vláda požaduje vydat všechny čtyři muže k soudnímu procesu v USA.

Psali jsme k tématu: Vláda USA si dělá zálusk na domény thepiratebay.org a megaupload.com

V ten samý den je Megaupload a několik dalších sesterských websajten vlastněných Dotcomem mimo provoz a zákazníci Megauploadu zanechání bez svých souborů. Následně 25. ledna je Kimu Dotcomovi zamítnuta kauce z důvodu velkého rizika útěku. Nakonec je ale v únoru 2012 Dotcom propuštěn na kauci a počátkem letošního roku 2013 Megaupload povstává jako zbrusu nová služba Mega.

K tématu: Nový Mega(upload) již tuto sobotu, Kim sází na šifrování a online aplikaci

Služba Mega od svého založení začátkem tohoto roku roste exponenciálně a již nyní překonává v šířce datového přenosového pásma celý Nový Zéland. Je pozoruhodně nízký počet stížností od držitelů copyrightu, pohybující se kolem 80 až 100 DMCA žádostí za den, napomáhá tomu asi z větší míry i kryptovací funkce využívající algoritmus AES-128. Mega tak celkově zaznamenává úspěch.

kim_dotcom

Začátek září se nese v duchu nové výzvy. Kim Dotcom oznámil, že odstupuje jako ředitel projektu Mega a plně se tak soustředí na jiné projekty. Jedním z hlavních projektů má být poskytování hudebního obsahu. Nová služba by se měla jmenovat Baboom a jejím cílem je nastartovat transformaci celého hudebního průmyslu. (Nejspíš tak půjde o reinkarnaci projektu Megabox, který měl podobný cíl, jako má nyní Baboom.)

Dotcom již na službu Baboom vyčlenil několik miliónů a v současné době na podobě nové služby pilně pracuje 22 vývojářů. Podle Dotcoma může Baboom odstartovat revoluci v hudebním průmyslu tím, že dá umělcům nad hudbou úplnou kontrolu, poskytne více transparentnosti a zajistí větší svobodu pro umělce.

Služba Baboom by měla umožnit přístup veřejnosti k hudbě zdarma, zatímco finanční kompenzaci získají umělci pomocí příjmů z reklamy. Dotcom věří, že takovýto model sníží stahování pirátských audio nahrávek, přičemž i umělci dostanou přiměřenou kompenzaci za odvedenou práci. Mimo tento model by Baboom měl obsahovat i placenou verzi, kde hudební fanoušci mohou zaplatit za hudbu a nebudou je obtěžovat reklamy.

Jestli Baboom zatřese s mocným vlivem velkých nahrávacích společností se dozvíme během několika měsíců.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kim Dotcom chce vstoupit do vysoké politiky. Jeho vize je, že udělá z Nového Zélandu internetovou velmoc

Úterý, 10 Září 2013 - 17:19 | sumix | Uzeniny bez masa by byly u Babiše to nejmenší......
Úterý, 10 Září 2013 - 17:03 | JVc | Vznik konkurence se o snizeni cen postara vzdy....
Úterý, 10 Září 2013 - 12:35 | Ivii | S druhým odstavcem souhlasím. Ale já se bavím...
Úterý, 10 Září 2013 - 12:11 | petr22 | Vyspely svet taky neni pripojeny k internetu...
Úterý, 10 Září 2013 - 11:37 | aa bb | Budovat internetovu velmoc na viac menej ostrove...
Úterý, 10 Září 2013 - 11:14 | JoHnY3 | To urcite ne, ale je to verejna figura a ma diky...
Úterý, 10 Září 2013 - 11:09 | maruširi | Zkus ti to přečíst ještě jednou, ale tentokrát p...
Úterý, 10 Září 2013 - 10:43 | sumix | Tak otázka je, jak přesně toho bude chtít...
Úterý, 10 Září 2013 - 09:47 | Lojza Suchánek | LOL Budovanim socialismu za lepsi zítřky :-))...
Úterý, 10 Září 2013 - 09:38 | Ivii | "překonává v šířce datového přenosového...

Zobrazit diskusi