Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kompatibilita rychlých DVD médií s pomalými mechanikami a naopak

DVD logo
Na setkání DVD Fóra, které se konalo v Praze, se probíraly nejen informace o formátu HD-DVD, ale nemalá pozornost byla věnována současným DVD systémům. Jak všichni víme, DVD mechaniky vypalují na média čím dál tím rychleji, ale spolu se zvyšováním rychlosti zápisu přichází problém s kompatibilitou. Ono totiž někdy není technologicky možné zachovat plnou zpětnou kompatibilitu, což znamená, že například starší mechaniky nemusí vždy být schopny zapisovat na média určená pro nejvyšší rychlosti zápisu. Pokud se v oboru vypalování pohybujete delší dobu, tak jste již jistě narazili na podobný problém u CD-RW médií. DVD Forum si je nepříjemností s tím spojených vědomo a tak zavádí nový mechanizmus, který by měl pomoci zákazníkům se velmi jednoduše identifikovat ta média, se kterými si poradí jeho mechanika.

Rozdělení na třídy

Základní princip je v rozdělení rychlostí do tříd. Ukážeme si to na fiktivním typu média, které bychom začali zapisovat rychlostí 1×. Tato rychlost bude deklarována jako základní pro třídu 0 (class 0), což v praxi bude znamenat, že všechna média označená jako kompatibilní pro třídu 0 se musí nechat zapsat 1× a naopak každá mechanika z třídy 0 musí být na takové médium schopna zapisovat. Následně firmy přijdou s vylepšením a nabídnou média schopná zápisu 2× a na ta stále bude možné zapisovat rychlostí 1×, takže stále půjde o média patřící do třídy 0.

Další zrychlení na 4× zápis však už technologicky znemožní, aby na stejné médium bylo zapsáno i 1×, takže se založí nová třída s číslem 1. Její základní rychlost bude tedy stanovena na 4×, takže všechna média z třídy 1 se musí nechat touto rychlostí zapsat a každá mechanika podporující třídu 1 musí na ně být schopna zapisovat. Při dalším zvyšování rychlostí na 8× i na 16× bude možné zachovat zpětnou kompatibilitu i se 4× zápisem, takže tato média zůstanou stále v třídě 1.

Další zrychlení na 24× zápis už znovu znemožní, aby takovéto médium bylo zapsáno rychlostí 4×, takže se založí třída 2 se základní rychlostí 24× atd. Může se však stát, že později bude vyvinut materiál, na který bude možné zapisovat základními rychlostmi z více tříd a rozdělení médií podle DVD fóra na ně také pamatuje a nikterak se jim nebrání. Vše můžete názorně vidět na následujícím obrázku:

Ukázka tříd

Jen raději ještě jednou k předchozímu příkladu upozorním, že se rozhodně nejedná o popis nějakého konkrétního typu média, protože DVD téměř jistě skončí s rychlostí zápisu i čtení na 16×.

Jak je to v praxi

DVD-R

Třídy a rychlosti zápisu u DVD-R

U DVD-R je to naprosto jednoduché, je zde definována pouze jedna třída a tak všechna média musí podporovat rychlost zápisu 1×, stejně jako všechny mechaniky. Máte tedy (teoreticky) zaručeno, že na každé médium každou mechanikou zapíšete.

DVD-RW

Třídy a rychlosti zápisu u DVD-RW

U DVD-RW je situace poněkud komplikovanější, zde máme už dvě třídy. Třída 0 má jako základní rychlost 1× a u třídy 1 je základní rychlostí 2×. Navíc existují i média, která vyhovují rychlosti zápisu 1× i 2×, což znamená, že splňují podmínky obou tříd. Jak je vidět z tabulky, 6× DVD-RW musí zvládat i 2× a to proto, že je stále ve třídě 1. O rychlejších než 6× DVD-RW médiích se na DVD Fóru vůbec nehovořilo, což znamená, že minimálně do poloviny příštího roku vůbec nebudou a je otázka, zda-li vůbec někdy budou, protože jako přepisovatelný formát se DVD Forum snaží tlačit hlavně DVD-RAM. Pokud by ale přeci jen bylo, pak je otázka, zda-li půjde stále o třídu 1, nebo už třídu 2.

DVD-RAM

Třídy a rychlosti zápisu u DVD-RAM

Tady je tabulka poněkud podrobnější a navíc s výhledem do budoucnosti. Zatím jsme totiž s DVD-RAM na rychlosti 5× a vyšší rychlosti spolu s novou třídou přijdou až v příštím roce. Jediné omezení, které s vyššími rychlostmi u DVD-RAM přichází je v tom, že 2× až 5× mechaniky nebudou schopny na 6× až 16× média zapisovat.

Označení tříd

Určitě vás nyní bude zajímat, jak to tedy na médiu a na mechanice bude poznat, do které třídy patří. Odpověď je velmi jednoduchá, budete se totiž muset zaměřit na logo a to v případě média jak na médiu samotném, tak na obalu. Pokud pod logem, nebo vpravo od něj nebude označení třídy, pak se jedná o médium, resp. mechaniku spadající do třídy 0. Označení třídy bude vypadat následovně:

Označení třídy

Jak si můžete všimnout, třída 1 má v označení číslo 2, třída 2 má v označení 3 atd. To není chyba, takto to moudří pánové z DVD Fóra opravdu vymysleli. Můžeme jen doufat, že to nebude znamenat nějaké výraznější problémy, kupříkladu by si nějaký uživatel mohl pamatovat, že má mechaniku třídy 2 a tak bude hledat médium s označením RW 2, kdežto raději by si měl hledat RW 3.

JVC DVD-RW 6x

Kompatibilita

Kompatibilita mechanik a médií z různých tříd

V předcházejícím obrázku je vidět kompatibilita mezi mechanikami a médii vyhovující třídě 0 (class 0), najednou třídě 0 i 1 a v případě médií i samotné třídě 1. Můžete si povšimnout, že pokud médium podporuje více tříd, tak je označeno symbolem nejpomalejší třídy, aby bylo jasné, jaké nejpomalejší mechaniky si s daným médiem poradí. Naopak u mechanik budou uvedeny symboly všech tříd, které daná mechanika podporuje s tím, že třída 0 nemá žádný symbol.

Až na fakt, že třída 1 má označení 2 (a třída 2 označení 3 atd), je tento systém vymyšlen poměrně dobře. Má však jednu podstatnou trhlinu, že třída 0 nemá žádný symbol, takže mechanika podporující třídu 1 a nesoucí symbol RW 2 může a nemusí podporovat třídu 0. Když k tomu přidáme fakt, že médium bez označení třídy může vyhovovat třídě 1 i nemusí, tak dostáváme stav, kdy mechanika se symbolem RW 2 může na médium bez symbolu zapsat i základní rychlostí třídy 1, nebo pouze základní rychlostí třídy 0, nebo dokonce na něj nemusí umět zapsat vůbec.

Celé toto značení tříd má ještě jednu a tentokráte už ne trhlinu, ale díru jako vrata. Podle informací, které byly na DVD Fóru prezentovány, výrobci nikoliv musí, ale měli by takovéto označení používat. Jinak řečeno, DVD Forum nenutí výrobce k tomuto jednotnému značení, ale pouze jim ho silně doporučuje. Abych řekl pravdu, tak takovýto přístup tak trochu nechápu i ve vztahu k tomu, že od začátku příštího roku budou platit nové licence (všichni majitelé stávajících licencí musí přejít na nové, protože ty stávající mají na dobu určitou, do konce tohoto roku), do kterých toto značení mohlo být zaneseno jako povinné. Musíme si tedy počkat, zda-li značení tříd nebylo pouhým plácnutím do vody, nebo jestli se opravdu uchytí.

PS: Pro jistotu chci ještě upozornit, že informace v celém tomto článku se týkají pouze formátů spravovaných DVD Fórem, což znamená DVD-R, DVD-RW a DVD-RAM. S plusovými formáty to nemá vůbec nic společného.

Diskuse ke článku Kompatibilita rychlých DVD médií s pomalými mechanikami a naopak

Středa, 1 Listopad 2006 - 16:48 | Anonym | -Alan-: ja jsem nedavno koupil 5ks Verbatim DVD-...
Středa, 1 Prosinec 2004 - 14:29 | Anonym | Petr> DVD-RW 1x-2x jsou class0, a jde na...
Středa, 1 Prosinec 2004 - 12:14 | Petr Murmak | ivan: No, nemám čas na takovéhle nesmyslné debaty...
Středa, 1 Prosinec 2004 - 09:21 | Predator2012 | Super označení. :-))))) Jako když ve škole řeknu...
Úterý, 30 Listopad 2004 - 13:15 | Anonym | Petr> ano uvedl jsem to jako priklad, ale...
Úterý, 30 Listopad 2004 - 09:57 | Anonym | Je to urcite zajimavej napad, ale trosku to...
Úterý, 30 Listopad 2004 - 07:26 | Anonym | Tak si tak myslim ze Ivan je zamestnancem (...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 18:06 | Petr Murmak | ivan: No, podle toho co říkali, tak by prostě DVD...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 17:00 | Anonym | Ve znaceni je trochu zmatek, ale ono to ve...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 15:50 | Alan Gavel | A s tím DVD-RAM je to taky trochu smutné. 6x na...

Zobrazit diskusi