Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aktualizace: Končí až 16 % prodaných Ryzen 5000 reklamací?

Asi stejný blábol jako to že včera mělo AMD vydat rychlejší ryzeny.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Včera ani burza v USA nešla, teda bol voľný deň, Keby sa včera obchodovalo je tam At close Feb 15, ale on je tam piatok

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
93.77+1.11 (+1.20%)
At close: February 12 4:00PM EST
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

Ale tot nemusí byť "kačica" viď mnou nižšie spomenutá kauza Atop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co si úplně nedokáži představit je, že do křemíku o velikosti nehtu pere deska zhruba 100A a 1.5V (5800X) a to jsou základní limity, které se dají vypnout a pak záleží pouze na možnostech desky a chlazení. Zároveň výkon procesoru ovlivňuje mnoho faktorů - křemík, deska, BIOS, drivery. Když pak člověk porovnává výkon podle benchmarků a nedosahuje průměrných výkonů, tak je možné, že lidi snadno limity zvednou.
Jak jsem psal pod jiným článkem, narazil jsem na problém s Asus Ai Suite 3, které snížilo výkon procesoru podobně jako u včerejšího článku o porovnání nového intelu a 5800X. Řešením byla reinstalace windows10 a Ai suite 3 neinstalovat.
Další věc je, že dněšní CPU se overclockují automaticky z výroby, takže další ladění spíš pouze zhoršuje provozní vlastnosti, ale výkon většinou nezvedá. Daleko větší vliv má kvalitní chlazení, takže ideál je dnes spíš podvoltovat pomocí curve optimization a procesor má lepší provozní vlastnosti a tím se i zvyšší výkon.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

S tím Ai Suite jsi mě zaujal, tak jsem trošku pohledal. Kdybyste někdo měl problém s Ai Suite, tak zkuste toto https://forums.cdprojektred.com/index.php?threads/cant-get-over-60-65-fp...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejná zkušenost s 5950x, ty procesory jsou dost vyladěné z výroby a taktovat to nemá moc smysl, resp. přidat si 10% výkonu za 100W spotřeby navíc za to podle mně nestojí. A souhlas, kvalitní vodník je základ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to s 5800x a rozdíl mezi ECO a PBO v mé sestavě je
+7% výkonu
+50% spotřeba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trapny styl, ale popularni posledni dobou, neodolam :)

No one:-
Absolutely no one:-
Intel: "10% perf for 100W? THIS IS THE WAY!"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jejej, na kazdem sprochu, pravdy trochu a navic jsem u Ryzen sestav (jine se ted temer ani neprodavaji) jiz take na forech zaznamenal stiznosti na spravne fungovani hardwaru. Kdyz vyloucime zdroj a pamet a ono to porad nefunguje, tak zbyva deska nebo procesor, coz se stavalo driv vyjimecne, ale jak rikam, take vidim, ze to pribyva, asi udelalo TSMC nekde chybu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Už se na netu prokázalo, že to smrdí. Mindfactory má reklamovanost cpu hluboko pod 1 % u všech kategorií a Ryzeny jsou ještě pod Intely.

Intel zase rozjel svojí očerňovací kampaň za kterou již v minulosti dostal pokutu 2 miliardy dolarů, na to se rádo zapomíná.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Pokutu 2 miliardy si asi někdo v intelu šeredně odskákal.
Teď tam panuje anarchie, takže bude těžké najít viníka. A na to pachatel spoléhá.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Napsat DOA u CPU..to samotne je uz divne. A jak spravne ukazal No-X v clanku, kdyby na tom bylo neco pravdy, musela by se takova vec ukazat v uzivatelskych recenzich..
Spis bych veril, ze muzou byt problemy s nekterymi deskami/biosy

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tezko rict, obvykle se postupuje tak, ze nejprve se meni deska a az kdyz i z reklamace prijde nova a zase to nefunguje, tak se vymeni CPU, je to zdlouhave, ale da se tak odhalit, kde byl problem. Pokud ale mel uzivatel moznost rovnou otestovat i jine CPU a to fungovalo, tezko to mohlo byt deskou. Nevime ale presne, jak to bylo, tak bych nevylucoval, ze je zvysene mnozstvi vadnych desek, to se nakonec stava casto, jak na platforme Intelu, tak AMD, oboji delaji dalsi jini vyrobci a obcas maji cele vadne serie.

Na druhou stranu Intel i GF meli pomerne rozsahlou vystupni kontrolu, moc vadnych CPU se do obehu nedostalo. Otazka je, jak moc se testuje u TSMC. Nelze vyloucit, ze pri vysoke poptavce a to, ze vyroba ji nestiha, nekde neco neobchcali a ted se to zacalo projevovat.

Stejne ale nejlepsi jsou tady hned ty konspirace, jak za to muze Intel. Nejakej garaznik zverejni, ze mozna mel vic vadnych CPU od AMD, pokud to nebylo vadnyma deskama a tady hned obvineni Intelu, ktery uplaci garazniky, aby falesne vinili AMD procesory. :-D Dobra paranoja tady na te diskuzi. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ve své moudrosti bys měl vědět, že TSMC vyrábí čipy, ne procesory, ty se pro AMD z čipů skládají jinde. A napřed se čipy musí otestovat na to, co se z nich dá udělat, kolik jader je OK a na jakou frekvenci mohou lézt. U AMD je možnost chyby právě při skládání čipletů.
Už jednou se AMD stalo, že se do prodeje na černý/šedý trh dostaly vadné CPU z výroby, které měly být zešrotovány

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No prave, potom je otazka, co je teda na tech procesorech spatne, jestli cipy nebo to blbe zapouzdrili. Pokud je opravdu zvysena poruchovost, tak je jasne, ze nekdo neudelal dobre vystupni kontrolu a k lidem se dostali vadne procaky. Bud TSMC nebo AMD teda neco nezvladly. Chtelo by to ale statistiku nejakych velkych eshopu z oboru, brat neco podle Amazonu, je malinko ujety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze byt nejaka vadna serie. Ale 99% takovych veci dela deska/bios/pameti..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

chyba bude tvojej hlave: jeden garazovy predajca a skladatel pc zostav (o ktorom doteraz nikto nechyroval ze existuje) vypusti svetu "uzasne overeny fakt", ze jemu asi tie baliky s MB sa CPU kurieri dokopu jak fulbalovu loptu (lebo je to "mrtve pri prichode") ... asi mu aj krystal chodi uplne rozbity

a samozrejme uz je nad slnko jasne ze amd ma na hovno procaky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou. Já jsem ASUS Strix B550 reklamoval. Fakt byla vadná a výrobní vada se začala projevovat po cca týdnu provozu, kdy nešlo PC vůbec zapnout nebo až na několikátý pokus. Přičemž zároveň zamrznul RTC, takže po naběhnutí Windows jsem musel seřídit čas. Desku mi vyměnili.
Že ale budou vadný CPU a v takovém množství... to se mi nezdá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja reklamoval Asus X570-E v dobe kdy to byla novinka. Proste deska po hodine provozu umrela. Proste stane se, ale je to nahoda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já reklamoval v prosinci GIGABYTE X570 UD, možná na tom něco bude. CPU - čert neví, když jsou pořád nedostupné. Nicméně, i vadný Ryzen předchozí generace jsem už měl v prackách...

Aby se nekopalo jen do AMD - z nějakých 40+ks. Skylake jsem měl kdysi 2 vadné. Jeden "DOA", druhému po roce a něco odešla grafika.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono môže ísť o falošné alebo "smetiarske" AMD

Pozor na falešné Ryzeny na Amazonu, jde o Intely s logem AMD
18. 7. 2017
https://diit.cz/clanek/falesne-ryzeny-na-amazonu

Prípadne z tej smetiarskej (popelářské) firmy, čo mala chybné AMD po testoch zlikvidovať, za čo jej AMD zaplatila, a ono ich predala na retail trh do Nemecka a Číny
https://www.overclockers.com/forums/showthread.php/355380-!Warning!-60-0...!

https://www.computerworld.com/article/2569169/amd-germany-finds-no-re-ma...
https://www.networkworld.com/article/2328125/amd-won-t-say-if-re-marked-...

Ide o smetiarsku firmu Atop

Atop chief accused of selling stolen AMD chips
Remarking saga continues
Tony Smith Tue 8 Mar 2005
Police in Taiwan sized the dud chips in January following a tip-off from AMD's Taiwan operation. The CPUs, a mix of 32-bit and 64-bit parts, were said to be defective and earmarked for destruction. According to police reports, the chips came out of AMD's Singapore testing plant and should have been destroyed two years ago.

At the time of the seizure, more than 1m such parts, then valued at TW$300m ($9.4m) had already been shipped to China and Germany, Liberty Times says.

https://www.theregister.com/2005/03/08/amd_accuses_atop_chief/

Tá séria tiež vykazovala vysokú mieru reklamácií, bola na trhu v čase nedostatku, a poškodila povesť AMD na 10 rokov.

In the Fall of 2003, AMD conducted some raids in Europe, where some of its low speed, low priced microprocessors were being relabeled as high speed, high priced chips. On investiga- tion it was found that some resellers in Shenzhen, China were performing the remarking. AMD also purchased some micro-processors from the resellers and found them to be fakes (Ta- kahash, 2004).

In January 2005, Advanced Micro Devices (AMD), working in cooperation with Taiwanese authorities, seized a total of 60,000 counterfeit AMD microprocessors worth US $9.46 mil ion during a raid on an electronics company in Tainan, south-ern Taiwan. The raid turned up suspect AMD microprocessors, including K7 [AMD Athlon XP] and K8 [AMD Athlon 64] models. The defective microprocessors, which were meant for scrap had been stolen from one of AMD’s three packaging plants in Asia and shipped to Taiwan for remarking (Shilov, 2005)
https://file.scirp.org/pdf/JSS_2013121215153599.pdf

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počkla bych si, co vypadne z AMD. Výhodou je, že tahle firma není svině, co vadná GPU zametá pod koberec jako někdo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si dal ti práci a spočítal kolik jsem toho na této platformě postavil :-)
Takže z 27 sestav jsem reklamoval 2 desky. Jedna ASUSka byla nestabilní a nešlo s tím nic udělat (podle byla chyba v napájecí kaskádě). A druhou byla MSI která byla také nestabilní, ale na reklamaci nahráli nový bios, který nebyl v době odeslání k dispozici a pak už jela normálně.
Obě tyto věci se událi hned z kraje vydání a od té doby nic.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja pridam take svuj anekdotni dukaz :)

Mam vyrazne mensi vzorek, jen 5 sestav. Ani jedna reklamace (jeden zdroj 650W zdroj vyhorel, ale nahradni 600W vali dal a sestava si chrochta nekde kolem 220W, takze to nebylo nenazranou deskou, CPU, atp.)

Vsechny sestavy se lisili. Kombinace deska, ram, CPU byla vzdy ruzna. A ruzne zastoupeny od shitek az po hi-endy. Jen jedinou vec jsem zkontroloval, jestli biosy a ramky jsou zalistovane na AMD jako fcni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přidám svou zkušenost: většina problémů s Ryzeny jde za nestabilitou RAM. Bohužel někteří výrobci (zejména Asus) kašlou na stabilitu a tlačí co nejostřejší časování. Takový PC někdy ani korektně nedobootuje Windows, ale daleko častěji se nestabilita projevuje až při delším běhu a testy RAM ji odhalí taky až po několika hodinách.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Musím potvrdit. Na "starším" PC s 2700x a MSI B450 jsem dal 4x4GB Kingstony 3200. Nastal problém, PC se plíživě nechovalo korektně na žádném XMP profilu. Myslel jsem si že tyhle problémy jsou už dávná minulost. Dal jsem tam zpět 2x8GB Corsair LPX 3200 a PC jede opět normálně (rock solid).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi měl problém 4xRam, u desky topologie Daisy Chain.
Aby ti ram jela na 4x3200MHz, musel bys být overcloker.
Měl si nastavit 2933MHz, bylo by to ok.
------------------
Proč myslíš, až budu upgradovat ramky, 2x8GB 3333MHz prodám, koupim 2x16GB.
Nebudu dokupovat další 2x8GB do desky MSi X470 topologie Daisy Chain.
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-memory-tweaking-overclockin...
-----------------------------
Prodal jsem R5 2600, koupil jsem nouzovku R5 2400G.
Na CPU R5 2400G jsem moje ramky nedostal A-XMP 3333-16-18-18-18
Zatim jsem ramky nastavil 2x8GB 3200-14-16-16-16 (1,380V), asi to tak nechám žít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani na druhém XMP profilu který má 2933Mhz to taky nejelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já řešil ted rerklamaci s B450 ... Bylo v tom Apučko .. Nicméně nejčastěji chybová komponenta v PC je právě základní deska ,grafika ,plotnový disk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel = Značka. Kvalita. Výkon. Spolehlivost. Přátelství. Jednota.

AMD = Podivné chyby. Komunismus. Vysoká spotřeba. Topení.

Post made by shareholders gang

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mas to spatne, pry se totiz pripravuje ocernovaci kampan na AMD. Nazev clanku ma znit: Umrzl, pocitac s procesorem od AMD nedokazal vyhrat mistnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kampaň so zmrznutými AMD je Austine

Zamrzlé větrné i plynové elektrárny, lidé bez elektřiny: V Texasu zažívají energetický blackout
16. února 2021
Austin je přibližně milionové město, které leží na stejné rovnoběžce jako egyptská Káhira. O to víc překvapí, že se tam nyní potýkají se zimní bouří a meteorologická aplikace ukazuje v Austinu aktuální teplotu -12 °C. Pochopitelně to představuje řadu problémů, ale zaujmou zejména ty energetické – zamrzají totiž rotory větrných elektráren, ale také infrastruktura plynovodů a váznou i dodávky uhlí.

Vzhledem ke své poloze využívá Texas stále více větrných elektráren, aktuálně se podílí už 23 % na celkové energetické bilanci státu a předstihl tak uhelné elektrárny. Na prvním místě je s náskokem výroba elektřiny v plynových elektrárnách.

AMD má v Austin, TX najväčšie vývojové centrum, ktoré je nayvše najväčším spotrebiteľom obnoviteľnej energie (a 12. najväčší v USA) v Texase

October 27, 2005
AMD to Power Austin Campus with 100% Renewable Energy
AMD the largest private Environmental Protection Agency (EPA) Green Power Partner in Texas, the fifth largest private partner in the U.S. and 12th largest overall partner in the nation.
https://www.greenbiz.com/article/amd-power-austin-campus-100-renewable-e...

A je to pekné
https://www.archdaily.com/38681/amds-lone-star-campus-tbg-partners

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se teď asi Joe Rogan *zamyšleně* drbe na hlavě... přistěhoval se do Austinu asi před půl rokem z LA :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D

Tady chybí už jen zmínit Mr. McCarthy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

máte to prehodené. Od roku 2017 platí pre nafalšované CPU

AMD = Značka. Kvalita. Výkon. Spolehlivost. Přátelství.

Intel = Podivné chyby. Komunismus. Vysoká spotřeba. Topení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně oběktivní názor. Tak to má byt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesory sou vyrabene na pokrocilych vyrobnich procesech, jedna sa o konkretni specifickou a detailni vyrobu plus jeste samotne testovani, cili bych to videl prave na:

1. Nestabilitu/nekorektni chovani zpusobene nekvalitnim BIOS-em/UEFI/EC
2. Automaticke pretaktovani skrz board/aplikaci vyrobce
3. Nekvalitni operacni pameti

Ja sam sem mel za moji 16,5 letou prax v IT jenom jeden funkcni ale nestabilni procesor a tim byl Intel Celeron D pro socket mPGA 478.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já beru CPU za dlouhodobě nejbezproblémovější součástku. Při adekvátním chlazení a napájení.

Jedině si vzpomínám, C2D mi odmítalo po několika letech stabilního OC běžet bez zvýšeného napětí na základních taktech. Ale fungovalo.

Zatím mi zlobily spíš paměti, ty jsem párkrát reklamoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jediný problém, který jsem poslední dobou s CPU měl, tak nedávno jsem koupil jako rozbalené R5 3500X s ohnutýma nožičkama, ale na AMD bych to nesváděl... ten dement, co ho měl jako první ho nacpal do toho plastovýho traye obráceně. Ale nic, co by mikrotužka nezachránila... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spolehlivost Ryzen 5xxx dle CZC.CZ: 97% - 100%. Takže asi tak..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je statistika vracenych (z jakehokoliv duvodu) CPU z Mindfactory
Coffee Lake
9700K – 0,74% RMA
9600K – 0,5%
9400F – 0,36%

Comet Lake
10900K – 0,57% RMA
10850K – 0,48%
10700K – 0,19%

Zen 2
3900X – 0,96%
3700X – 0,87%
3600 – 0,76%

Zen 3
5900X – 0,37% RMA
5800X – 0,58%
5600X – 0,5%

Zadne drama nikde neni videt :)
https://old.reddit.com/r/hardware/comments/lk763w/ryzen_5000_cpus_and_x5...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono na tom něco bude. Loni jsem stavěl počítače pro širší rodinu a docela jsem se potrápil s jedním kouskem, kde jsem měl nastability systému. Přitom zátěžové testy mimo OS to přežilo. Tak nezbývalo než jít metodou výměny komponent. Jako poslední podezřelý zůstal Ryzen 2600 a ejhle, byl to opravu on. Po více jak 20 letech a stovkách CPU to byl první reklamovaný procesor. A letos stavba herního PC, nestability, tentokráte šel první ryzen 3700X a ejhle, nový kus a nestability byly pryč. Prostě TSMC jako výrobce stojí za hovno. U grafik to nevadí, na to jsme zvyklí, ale u procíků to je nepříjemné a tím, že je AMD ladí na kost, tak šitozní nekvalitní proces TSMC nese své "ovoce".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"nekvalitní proces TSMC"

Kdyz o tom nic nevis, nekomentuj, delas ze sebe jen debila :D

1. TSMC tiskne to, co si AMD (a jini) nakresli.
2. TSMC nema zadnou takovou reputaci, jak o tom mluvis.
3. TSMC co vytiskne, to posila zakaznikum na QA testy
4. Zakaznici TSMC jsou zodpovedni za pretestovani, sestaveni, binning, baleni, distribuci.
5. Pokud se objevi davka spatnych cipu od TSMC, tak jsou skartovany. Ke koncovym zakaznikum nejdou (pokud to nezjebalo QA toho ktereho vyrobce).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta první věta platí pro tebe. TSMC má prostě vyšší nevyrovnanost procesu. Chápu, že jako vylízanému kreténovi z internetu, který v životě nesešrouboval spoj tohle nevysvětlím, ale pokud máž nekonzistentní výrobu, tak ti žádné QA nepomůže. V jedné jediné šarži tak TSMC běžně má naprosto nepoužitelný odpad a špičkovou kvalitu zároveň. Nejsou samozřejmě jediní. Vždycky si vzpomenu na jednu nejmenovanou automotive firmu, kde dělali pitomé posunovače z plastu (a kovu) a stroj, kterej měl 40 hnízd dělal kvalitní posunovače na 13 z nich, jakž takž použitelné na 10 a zbytek šel rovnou do odpadu. A takhle nějak vyrábí ta tvoje slavná TSMC. Za to, že jsou spoje nerovnoměrně slabé s nekonzistentní dielektrickou pevnosti izolačního substrátu fakt nemůže AMD. Dokud AMD vyrábělo samo nebo výhradně u GF, problémy s CPU nikdy nemělo. Od doby, co jim je dělá TSMC problémy prostě jsou. Intel, problémy s CPU nemá. A nechce se mu využít služeb TSMC nejen kvůli prestiži. ale hlavně proto, že má nějakou reputaci a nemůže si dovolit si ji nechat zničit nekvalitní výrobou Tchajwanských rákosníků o které samozřejmě ví všichni v oboru.

Samozřejmě můžeme vzít v potaz, že vysoce integrovaný proces, který nikdo na světě nemá má svá logická úskalí, ale nekvalita výroby na starších procesech je u TSMC známa díky grafikám. Ovšem, tam se to díky designu dalo snadno maskovat pro tupečky, jako jsi ty, prostým deaktivováním nestabilních částí čipu.

Jinak samozřejmě ZSMC není tiskárna. Klient přijde a odborníci TSMC s odborníky klienta společně upraví návrh matice tak, aby na daném procesu byly nejlepší možné výsledky. Si to představuješ jak hurvínek válku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Celé to ale nabourává fakt, že si nV nechávala roky vyrábět čipy u TSMC, stejně jako spousta dalších výrobců HW. Zvýšená reklamovanost nebyla (nepočítám ty první porodní problémy RTX2000, kde byl zjevně problém někde jinde).

Tohle bych na TSMC neházel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mu nejspis nevysvetlis :)

Logika, rozum, informace, dedukce, atp. to mu nic nerika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dej sem odkaz na to, ze TSMC ma nevyrovnanost procesu.

Stiznosti zakazniku, ze nemuzou dodavat, protoze jim TSMC dava v jedne varce sracky a zaroven super kousky a oni tak musi testovat.

Skutecne o tom nic nevis a jen se ztrapnujes. Je znamy fakt, fyzikalnimi zakony dany, ze je kvalita cipu dana jeho pozici na platku. Cipy ktere pochazeji ze stredu jsou "kvalitnejsi". Nicmene to samo o sobe nic neznamena. Tohle je proste priroda, maji to tak vsichni vyrobci.

Co uz ti nedochazi je, ze tahle varka pak jde k zakaznikovi TSMC. Ktery ty cipy kompletuje. Behem toho procesu testuje a rozhoduje, jak ten cip bude zarazen (jestli vubec). To co se dostane k distibutorovi vyrobku (celeho CPU), uz proslo timhle procesem, takze tam vina TSMC fakt byt nemuze.

AMD samozrejme problemy s cipy melo i kdyz je vyrabelo samo ;)

Ty si jednou vzal do ruky pajku a myslis, ze je z tebe expert. TSMC neresi spoje. To uz je na vyrobci (zde AMD) jak slepi ty svaby dohromady.

Jo a aby bylo jasno, nemluvime o vyteznosti. To je jeste jina zalezitost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CZC vede zajímavé statistiky spolehlivosti na základě reklamací. Všechny Ryzeny mají spolehlivost 99-100% a jediný AMD Ryzen 9 5950X má spolehlivost jen 96%. Takže nejspíš jen nejvyšší model má nějakou, řekněme prokazatelně, větší poruchovost, ale asi to nebude taková katastrofa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, zda se do toho u CZC počítají i vrácenky ve 14denní lhůtě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne nepočítají. Tam jsou právě ukryté všechny ty nestabilní a tedy nefunkční procíky. Ostatně, tomu nahrává NOZ, kdy již není možné vyžadovat okamžitou výměnu nebo trvat na vrácení peněz při zjevné skryté vadě. Nyní má prostě obchodník právo na 30 denní lhůtu ode dne nula a řešit to mže jak chce on. V takovém případě je lepší poškozené, vadné nebo jinak nekvalitní zboží vracet ve 14 dnech a kupovat nové. "Reklamace" je tak vyřešena rychleji. Samozřejmě, ale pak takové zboží nemůže a vlastně ani nesmí skončit ve statisktikách poruchovosti.

Já jsem svoje dva procíky Ryzen, které byly vadné vracel také tímto "nečestným" způsobem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O které modely se prosím jednalo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerekl bych. To ze ten CPU neni v poradku se nakonec stejne zjisti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jich prodali tak málo, že to není statisticky dostatečně velký vzorek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak múj Ryzen 5600X, koupeno první týden po vydání, na desce Asus s chipsetem B550 po seskládání nestabilita World of Tanks. Jiné problémy nebyli. Trochu jsem podezříval chlazení v bedně, stáhnul jsem detaily a padání se dost omezilo. Po nějaké době problém sám zcela zmizel. Předpokládám že šlo o nějakej opravnej upgrade. Kupování čerstvých novinek má svá negativa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budu hádat, R5 5600X na World of Tanks ??
Vsadil bych zazračný ovladače Nvidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně na 3090+5950x padal (jen) Cyberpunk, nejdřív jsem si myslel, že je to hrou, pak jsem zjistil že curve optimizer jen vyloženě v této hře způsoboval nestabilitu. Když jsem to vypl, vše v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já narazil za celou svoji existenci na jeden defektní i7-5820K, řešil jsem nestabilitu jedné sestavy s kolegou. Potom mu umřela X99 deska, ale teď si nejsem jistej, jestli to nebylo po nějaké bouři, navíc žije na vesnici, kde mají možná rozvody ještě vrchem.

Jinak jsem nenarazil na nic, ani ve firmě, ani v domácnosti. Nekupoval jsem budget a vždycky problém řádně zkoumal. Když jsem pořizoval X58 platformu, tak byla chyba v biosu, potrápilo mně to teda slušně, ale po resetu a opětovném nastavení vše fungovalo jak mělo (teda kromě USB, přijde mi, že tyhle starší intel platformy mají nějakou tendenci s vyhníváním kernelu ve W7 - nejdřív se zpomalí detekce USB zařízení, až začně být i citelné vyhnívání systému, po reinstalu to zase nějakej měsíc chodí dobře). S X99 problém snad ani nebyl. Pak ta moje vodní veka, tam je viníkem zdroj, který ale defektní není, jen prostě vznikl v době, kdy se nepočítalo s >10ms rázy na 12V větvi, vyhodnotí to jako zkrat a vypne. No a před asi 7 lety koupil měsíc po nákupu 2,5" WD Black, úplně selhal, že ani smart nešlo přečíst. Jo a pravda, DDR3 paměti do notesu od krucinálu, jeden modul asi po půlroce selhal a měl vadné bloky.

Jinak zmetkovost HW, zejména desek, bude asi větší a větší s tím, jak se miniaturizuje, běhají nám tam GHz sem a tam, zvedl se počet kvantizačních úrovní a tak. Pak stačí nějaká hůř posazená/zapájená součástka a chybovost vzroste. U toho CPU bych se toho tolik nebál.

Schválně, kdo si vzpomene na ty "proroky", když se rozjela ta kauza pasty šedivky pod IHS intelu místo pájky, jak tu bylo stádo modré masáže, že je to vlastně lepší, protože pájené IHS může způsobovat trhliny v křemíku a bla bla bla. Stejně jako tu byla i masáž s elektromigrací, takže vlastně staré 4C intely byly lepší jak ty nové a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poskladané stovky PC, jeden jediný vadný CPU: Intel Core2Duo E8200 - problém s prehrievaním po 5 rokoch používania, vypínala ho tepelná poistka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.