Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Krádeže aut rostou. Je na vině bezklíčové odemykání vozů?

Ale blbost. Auta už jsou tak levná, že nemá cenu je krást, nebo skládat bouračky. Navíc složitost oprav a nebezpečí odhalení i několik let zpět je velké. A drahé vozy u kterých by se to vyplatilo si zase zákazník prolustruje tak, že to prakticky není možné bez spolupráce s někým uvnitř automobilky zakrýt. Dalším problémem je, že evropské vozy s vyhoněným výkonem nahoru jsou extrémně citlivé na čisté paliva a když je ukradnou na ukrajinu nebo do azerbajdžánu, tak tam ty auta moc dlouho na to nekvalitní palivo nejezdí. Rozhodně bych ale netvrdil, že zloději jsou břídilové a nemají na to ukrást dnešní hightech auto. Ale kdo ví, třeba jdnou bude mít každý elektromotor v sobě jednotku a ukrást auto a změnit jeho identifikátory bude natolik složité, že se to nevyplatí. Už teď se kilometráž zapisuje u některých aut do několik řídících jednotek po celém autě a stočení kilometrů znamená demontovat celé vnitřní obložení.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vic mimo snad uz byt ani nelze.
Proste maskot Crha, co vic k tomu rici.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Prostě odborník na vše, no. Všechno viděl, na všechno má, všechno zná. Normálně by člověk řekl Ferda Mravenec, ale v jeho případě to vidím spíš na Brouka Pytlíka :-\

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Urážet, to je vlastnost AMD fun boys... Ale že by napsali v čem se mnou nesouhlasí na to nemají. Já než si něco koupím tak si napřed o tom zjistím vše jak klady tak hlavně zápory a negativa.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí to, že ve svém příspěvku popíráš krádeže aut? Na základě čeho máš za to, že to není pravda, jaké máš pro to důkazy?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Co má tohle společného s tím, jakou značku mám v PC? Nehledě na to, že víte prd co mám. Aktuálně je to sice AMD+AMD, ale ještě ke konci roku to byl Intel + nV, takže škatulkování jaksi drhne. A psát s čím se nesouhlasí? Proč, když celý příspěvek je kravina, a nevíte o tom očividně nic. Melete všude blbosti, proč by to měl někdo vyvracet? Diskutuje se s někým, s kým to má cenu. Ne s někým, kdo trousí nesmysly kudy chodí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jára je mimoň par excellence, ještě ten brouk v hlavě (AMD), to nemá chybu. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já absolutně, ale opravdu totálně, nechápu jeho příspěvek. O čem? Proč? Jak? Really? Když už jsem si myslel, že dokázal v jedné větě vyjádřit myšlenku, tak v druhé větě ji popřel. Víc smyslu by mi dával random generátor písmen.

Prostě schizofrenie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Četl někdo vůbec ten článek, nebo jste skočili rovnou do diskuze. Dovolím si citaci z článku: "Například v České republice ale neustále krádeží osobních vozů ubývá."

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, děje se tak, překvapivě, protože do ČR poslední výkřiky techniky přicházejí později. Ale na obecném faktu to nemění zhola nic. I k nám to přijde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já už bezklíčkové ovládání mám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezklickove ovladani ceho? Jako jestli bydlis pod mostem - chapu. Pokud jezdis na kolobezce z lidlu za 499 - taky chapu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já také a strach nemám, nechal jsem si udělat na tyč volantu trezorový zámek - zeder :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsme viděl hodně, ale být tak mimo to vyžaduje skutečné nasazení. Pro vaše info jak Rusko tak Ázerbájdžán jsou velcí producenti ropy a málo kde koupíte tak kvalitní paliva jako v těchto zemích, to jsou čisté a levné ropné deriváty, ne to řepkou či lihem nastavované předražené svinstvo prodávané v EU ráji. V Azebrajžánu jsou dva typy obyvatel ty ve městech, ty potkáte v nejnovějších speciálech od BMW či Mercedesu a pak ty na venkově, ti si rozhodně nechtějí pořizovat žádný evropský papundekl, protože by s ním nikam nedojeli . Smyřte se s tm, že l půlválce produkované evropsými automobilkami v rusku ani Baku moc netáhnou ,ale není to tím, že by oni měli nekvalitní palivo .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já být tebou tak se mrknu na zeder, je to kvalitní mechanika, kterou se podle testu nepodarilo prekonat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tak, ještě nejsem tak vášnivým čtenářem diskuzí na DIIT. Nicméně pan Crha už je znám i mě, evidentně legenda :) K tématu:
Ad palivo - shodou okolností jsem obeznámen s kvalitou paliva v Ázerbájdžánu a Arménii. V těchto zemích je naopak mnohem kvalitnější palivo, než u nás. Jedná se o čistý produkt frakční destilace ropy. Žádné biosložky a podobná "aditiva" na příkaz EU.
Ad "Auta už jsou tak levná, že nemá cenu je krást" - toto tvrzení mě opravdu dostalo do kolen. Jen jsem nevěděl, zda se smát či si ukroutit hlavu přemýšlením, jak na toto autor došel...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

koupíš si za 200 dáčii dustr novou nebo za 150 dačii dustr kradenou?
Koupíš si za 500.000 kradenýho kombíka nebo za 600.000 novýho?
Nic nevíš, v azerbajždánu že je čisté palivo jo? A co ten písek a mrtvý potkani v nádržích? Ach jo...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ty fakt asi netušíš, za aké ceny sa predávajú kradnuté autá :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak Jaroušek je od pohledu pracháč :oDDD Má přece GTX1080, takže proč by mu nabízel někdo auto "jen" za polovinu.
Prostě jsou z něj cítit prachy, který sice má z Home Creditu, ale má :oDDD

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si nekupovat pošahanej koncern, pak uvidíte rozdíl a pochopíte jak levná auta jsou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem spokojený s moji octavii, akorat jsem musel ted nechat si udelat mechanicke zabezpeceni, nebo by mi dlouho pred domem nevydrzela :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednak dacii za takove penize by koupil snad jen crha. A hlavne, ony ty dacie jsou nejake supr auta nebo co? Tam je nejaky indikator kradenosti? Jakoze treba kradene maji volant vpravo nebo naopak zrcatka nebo se to poznava nejak rafinovanej? Treba, ze prodavajici to uvadi hned v inzeratu nebo prijdes na vrakoviste (pardon autobazu dacii) a tam je primo na cedulce vedle kolonek "bourana"/"nebourana", "stocena/nestocena" i kolonka "kradena"/"nekradena"??? Jestli je to takhle, tak bych si asi teda kradenou nekupoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já nikdy nezapomenu na díl kdy MR bean odmontoval volant :D to já dělat nemusím, mám totiž zeder, na ten se mohu spolehnout vždy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, někdo má novější auta s a někdo má normální klíček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu si pomoct, ale ty key-less systémy jsou pěkně pitomě vymyšlené.

Přitom by stačilo, aby auto vysílalo signál a v klíčku byl přijímač který naslouchá. Když klíček detekuje správný signál z auta tak odpoví. A aby se nikdo nesnažil zesílit oba signály, tak v signálu z auta by byla šifrována informace na kterém kanále/frekvenci auto pro tento konkrétní signál bude naslouchat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co mi brani signal zpet vysilat na vsech kanalech, kde muze auto poslouchat? :-) A uplne nahodile ty frekvence/kanaly byt nemuzou, protoze to take musi splnovat EMC a musi pouzivat nelicencovane pasmo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, dneska není problém takové čtečky postavit, frekvence a kanály jsou danné. Navíc to vypadá, že automobilky nejsou krok před zloději, ale spíš krok za nimi.
Trochu se toho i osobně bojím, protože jsem v prosinci koupil Kugu, která má toto otvírání a dávat ovladač pokaždé do nějaké alobalové krabičky/pytlíku, když vystoupím z auta se mi moc nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A za deset let ti vzdáleně přečtou mozek, kam jsi dal klíček a pak přiletí malá dronvčelička a alobal rozkouše a až potom přečtou klíček ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za deset let budou jezdit auta na krev, protože kdyby jezdili na šedou kůru mozkovou tak ty neujedeš ani metr.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak co Jaroušku? Co tvoje geriatrické porno?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Každý má rád jiný druh zabezpčení svého auta, já spolíhám leta na mechaniku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počet kanálu je dán šířkou pásma. A data přenášíš pomalu, tak jich do bezlicenčního pásma nacpeš opravdu hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktualne mam auto se dvema vlastnostmi, ktere jsou pomerne hloupe a rad bych je ozelel, ale bez nich se ten muj model proste nedela - bezklicovy system a elektricky otevirane pate dvere. Bohuzel neslo ani priplatit, abych neco z toho nemel :-)

Zasadni nedostatek a tim padem zneuzitelnost bezklicoveho systemu tkvi v - tramtadadaaaa - pozadavku na bezpecnost. Kdyz nekdo pouzije zesilovac a presvedci auto ze klic je blizko a to auto nastartuje, tak pak auto nesmi samo vypnout motor. Coz je logicky pozadavek, protoze by toto mohlo udelat treba na dalnici, kdyby se vam pokazil klic nebo jenom vybila baterka v nem. To by pak mohlo jit o zivot.

Jinak chapu lidi, proc ten system chteji, je to krasne pohodlne, klic mas v kapse, nikde ho nemusis hledat, sahnuti na kliku ti odemkne dvere.... Ale je to sileny bezpecnostni problem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A pasivní bezpečnost ji neřešil? mikrotečky a tak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak mi mikrotecky pomuzou v pripade kradeze? Mozna tak s identifikaci nalezeneho auta, ale tam si nedelam moc velke nadeje. Nerikam, ze mam perfektni informace, ale AFAIK kradene auta se ve velke mire demontuji a prodaji na nahradni dily ("repasovane"?), protoze se na tom vydela vic, nez na prodeji celku a nemusite resit padelani dokladu. Ridici jednotka a casti elektroniky se zahodi, ale zbytek je krasne prodejny.

To je myslim ten pravy byznys - konecne, jinak nez prodejem na nahradni dily si nedokazu vysvetlit, ze pred lety mym rodicum nekdo ukradl v te dobe 10 let stary Renault 19 v docela zakladni vybave s hromadou najetych kilometru, tzn. auto s velmi malou prodejni hodnotou. A to je taky odpoved na vase "auta jsou tak levna, ze je nema smysl krast".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ty si myslíš, že předtím než ti auto ukradnou, že se nepodívají jestli nemáš na všech sklech vypískovaný VIN kód? Myslíš že bude pro zloděje zajímavé vozidlo u kterého všechny skla jsou bezcenné, bude je muset rozbít a zlikvidovat, než aby je prodal? Myslíš si že bude pro zloděje zajímavé když bude prodávat motor, převodovku, nápravnici, klimatizaci, autoradio, sedačky s mikrotečkami, které budou v databázi že jsou kradené? Vem si máš auto, koupíš si repas nějakého dílu, třeba blbý přední rameno, pojedeš na dovolenou přes slovinsko, na hranicích si tě náhodou proklepnou, mrknou na auto a najdou, že máš jedno rameno z kradenýho auta. Takže si tě vezmou pěkně do parády a ty jim samozřejmě vyslepčíš kdo ti tam tu součástku namontoval a už to jede. Je to sice dávno tak cca 10 let ale policajti rozbili nějakej ten gang co rozebíral auta na součástky a prodával je jako original koncern právě díky mikrotečkám, že vysledovali prodejce těchto označených součástek. Nebudeš mi teď vykládat, že každou součástku bude zloděj opískovávat aby na ní nebyly mikrotečky, viď že ne. Prostě si zloděj vybere radši jiné auto než to které je pro něj nebezpečné i po úspěšné krádeži a úspěšném prodeji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zda není nejlepší mechanické zabezpečení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Například se podívej jak funguje Frequency-hopping třeba u Sigfoxu. Tam downlink zprávy nemáš šanci podvrhnout. A jak to funguje? Díky velice nízké přenosové rychlosti může být signál velice úzkopásmový. A díky tomu do volného pásma 868MHz nacpou strašně moc kanálů.

Pokud se budeme bavit o využití nelicencovaného radio pásma, tak to nemá s EMC jako takovým nic společného. Je to dáno zákonnými požadavky na takové radio zařízení (tj. RED směrnicí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto pripade nikdo nepotrebuje podvrhavat zpravy. Jedine co je treba je presvedcit auto a klic, ze jsou blizko sebe. A na to staci hloupy zesilovac, pracujici na pozadovane frekvenci a s dostatecnou sirkou pasma, neni treba aby jakkoliv rozumel prenasene informaci. O pravost prenasenych dat se uz postara auto a klic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je jak zesílíš celé to pásmo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme nerozumim otazce, prece jenom jsem se elektronice nevenoval poslednich 20 let. Sec je mi znamo, kazdy zesilovac elektromagnetickeho vlneni pracuje s nejakou sirkou pasma. Audio zesilovace maji dane zesileni na frekvencich mezi desitkami Hz a desitkami kHz, televizni vysilace musi na jedne antene (a predpokladam s jednim koncovym stupnem) pokryt pasmo v sirce nekolika set MHz (cca 170-860MHz), takze to jde. Otazka jenom je, jak je pasmo siroke. Moc to nebude, myslim se pouziva jenom nekolik frekvenci a diky malemu datovemu toku bude pasmo siroke klidne par kHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak přeji hodně štěstí s konstrukcí zesilovače a jeho nasazení pokud je použita QPSK spolu s FHSS. A pokud budu potvora tak ti tam nasadím nějaký algoritmus pro Jamming detection. Nesmíš zapomínat, že tým tvým přístupem zesílíš i šum v pozadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostatečně širokopásmový zesilovač (aby překryl všechny kmitočty z FHSS rozsahu) bude zesilovat všechny stejně. Ve stejný moment. Tedy bude fungovat. A nevidím žádný vliv QPSK modulace na cokoli. A nevidím ani žádné rušení a tedy nějaký "anti-jamming" mechanismus se bude flákat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim o cem mluvite .... kdyz si vemete jeden model vyrobce, tak presne vite na jake frekvenci vysila klic a NFC. Patrne to bude nejenom v jednom modelu ale treba u cele automobilky, mozna vsechny automobilky. NFC jede na 125kHz a bezna dalka (i ta v keyless) na 433 nebo 434Mhz (nove a stare skodovacke napriklad a patrne i vsichni ostatni vyrobci).
Zadny spektralni analyzator nepotrebujes. Jen prijimaci a vysilaci modul na dane frekvenci + to same pro 125kHz NFC, propojis to treba mobilem s internetem (nebo muzes diktovat cisla rucne:) a muzes takhle odjet s autem v CR, kdy klic je v cine .... hadam, ze schopny elektrikar takove zarizeni zplaca za vikend do uhledne krabicky pripojene k telefonu .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já tady těm věcem prostě nevěřím. jsem spokojený s klasickým zabezpečením. tvrdá mechanika a nic víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nic co by neřešil akcelerometr za $0.70. Pokud je klíček v klidu, tak se za 5 minut vypne a nereaguje na pokus o odemčení/nastartování. Při pohybu je aktivní, takže když člověk jde k autu tak se odemkne, po nastartování je aktivní, protože auto je v pohybu, a stejně se už auto po nastartování nedá vypnout, protože bezpečnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jakou bezpečnost má mít zloděj v ukradeným autě?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tu se jako majitel samozrejme moc nestaram, ale spis jde o to, jakou bezpecnost mam mit ja v pripade poruchy klice? A protoze zrejme nepujde perfektne poznat, jestli jde o kradez nebo o poruchu klice a protoze automobilky nechteji celit zalobam pozustalych, bude nastaveni celeho systemu benevolentni vuci kradezi. Az do chvile kdy nekdo prijde s cipy nastrelenymi do zadku a parovanim ridicu s autem....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když má člověk kvalitní zabezpeceni tak se o sve auto nemusi bat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kontrolní otázka, tušíte co žere akcelerometr za 0,7Kč a jaká baterka je v kličku a kolik musí vydržet?
No a ted to podstatné, ono když jdete k autu a od auta není v tom žádný rozdíl no a min ten můj klíček má dosah asi 1m čili když leží doma nikdo s ním moc komunikovat nemůže, ne každý bydlí v panelu a má klič za papundeklovými dveřmi na chodbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zodpovím ti tvoji kontrolní otázku, aby si poznal že je nemá smysl si ji vůbec klást.

Tříosý akcelerometr od NXP žere méně než 400nA pokud ti stačí interval 1Hz (což v tomto případě stačí). CR2032 od kvalitního výrobce má tak 240mAh. Takže takový akcelerometr ti vybije baterku za nějakých 68 let. Spotřeba takového akcelerometru bude jenom nepatrně vyšší než je samovybíjení baterky (2.4mAh/rok vs 3.5mAh/rok).

A kolik takový akcelerometr stojí. Ceníková cena u NXP je 0.79USD/ks pro 1000ks (tj. nějakých 16,-Kč za kus). Nebál bych se, že by si automobilka nedovedla vyjednat zajímavé ceny pro jejich odběry. Ano nebude to těch 0.7,-Kč ale pod 8,-CZK se určitě dostanou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak již odpověděl JD. Psal jsem že stojí 70 centů, ne 70 haléřů. Odběr není problém, nežere to prakticky vůbec nic.

To, že má ten klíček dosah 1 metr, tak na to se právě spoléhají ti, co jim tak pěkně ukradli auto. Představte si, že jeden člověk stojí u auta, a má anténu. Od ní vede kabel do zesilovače, a z něj vede kabel do druhé antény. Ta je směrová, má nějaký poměrně slušný zisk, a tou se v okolí baráku ten druhý zloděj snaží chytit signál. A protože má na té svojí anténě zisk, a existuje nějaký zisk v zesilovači, tak je z jednoho metru najedou padesát, ale klidně i sto.

To je jak Crha, nepochopil, že když auto nastartuje bezklíčkovým systémem, tak i kdyby mu v tu chvíli ta karta přestala fungovat / teleportoval ji na druhý konec světa / rozsedl zadkem / vytopil kokakolou, tak to auto nemůže vypnout motor a elektriku a zamknout ho tam. Co kdyby jel zrovna po dálnici 130 km/h, a dojížděl ho kamion. To je ta bezpečnost. Proto, když zloděj auto nastartuje, tak s ním může odjet, protože jakákoliv porucha na odemykací / startovací kartě je v tu chvíli irrelevantní, hlavní je, aby auto nezranilo osádku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale viz dole jak jsem psal. Nejhorsi je to v obchode ....... prijde k vam s krabickou v kapse a druhy vam vybere auto. Nejhorsi, az se to bude prodavat v cine za par dolaru ....
Vsechno by samozrejme resil klasicky repeater s enkoderem, ktery by prijaty kod enkodoval a kdyby autu odpovedel do 0.1us, tak by nemohl byt fyzicky dal nez 1.5m od auta. Jenomze to by asi cele reseni prodrazilo o 5 korun ..... a 5 krat 10 milionu aut rocne, to uz je na slusnou premii pro ultrakokota, co vymyslel u siemensu kessy system .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každý má rád jiné zabezpečení, ale já bych nikdy nedal na svůj mechanický zámek volantové tyče :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to pěkný článek na zajímavé téma. Akorát ze spojení "krádeže rostou" rostu - doporučil bych "počet krádeží roste", pokud se nejedná o přechod zlodějů z Fabií na Qodiaky :-)

K tématu: pomohlo by, kdyby krom vysílače v autě s tagem v klíčku byl zapojen ještě vysílač v klíčku s tagem na autě? Auto by vyslalo první signál a dostalo odpověď z klíčku. Klíček by zároveň aktivoval čtečku NFC a hledal tag na okně auta. Zloději by museli zesílit dvě různá párování zaráz, navíc NFC má teoretický dosah 1,5m ( ISO/IEC 15693), tedy se bude zesilovat blbě.

Nebo místo NFC použít GPS i na klíčích, Briti mají jakýsi pidipřijímač*, co by se vešel (s menší baterkou, gyroskop by v klidu uspávat GPS). Blbé by to bylo v Batmanově jeskyni, ale bylo by možné způsobit rozpočtáři a návrháři to nezměrné utrpení a nechat díru na klíček aspoň na kufru (s centrálním odemykáním).

https://thelightbug.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý kdo krade tomu bych dal :D dobrá garáž.. či ještě něco k tomu když máte bezklíčový.. co zámek volantové tyče? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak soudruzi to moc dobře neudělali.
Je velice jednoduché a dnes i levné signál z kliče prodloužit.
Naštěstí není problém kessy vypnout a odemykat dal. ovladačem.
Nebo vypnout alespoň otevírání a nechat si jen bezk. zavírání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Signál, nesignál, překoná se alarm, překonat se dá všechno, ale když se zamyslím, tak jsem si nechal udělat od https://www.zeder.cz zabezpečení volantové tyče a to prý dle testů vydrží všechno..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si treba jako idiot myslel, ze to funguje na principu "pingu". Taky jak jinak by to melo fungovat ze? Vysilac auta vysle kod (rekneme v kombinaci s NFC, aby nemusel klic furt odpovidat), klic kod dekoduje a odpovi novym kodem a pokud tak ucini do 0.1us, tak je jasne, ze neni dal nez 1.5m od auta a pokud je kod spravny, tak je jasne, ze jde o spravny klic a auto se odemkne/nastartuje. Strasne trivialni, v beznem vesmiru nehacknutelne, 100% blbuvzdorne.
Bohuzel REALITA je opet z domeny automobilek, kde je dnes zcela bezne offline staceni tachometru a dokonce offline vypinani imobilizeru, takze jsem se zkratka prepocital.
Kdyz jsem nasel dokumentaci asi jedineho modulu (siemens https://fccid.io/KR5KESSY/User-Manual/User-manual-135980), ktery pouzivaji vsechny automobilky, tak jsem byl doslova zdesen. Klic funguje jako zcela bezna dalka. Nema zadny prijimac, nic. Jen ma NFC cip na 125kHz, ktery se nabudi a zareaguje .... proste jako jakykoliv NFC. Vrcholem "zabezpeceni" je to, ze auto permanentne vysila kod, na ktery zareaguje jen prave vybrany klic, aby se nestavalo, ze pujdete po parkovisti a u ciziho auta se vam sepne dalka. Cimz se dostavam uz ke klasice, kdy se na standardnich 433MHz aktivuje dalkove ovladani stejne jako by jste zmackli tlacitko, proste dojde k vyslani kodu, ktere auto prijme a bud odemkne samo nebo az po stisknuti kliky a podobne.
Takze cely figl bezklickoveho odemykani a startovani je POUZE v tom, ze defacto ten "fob" macka knofliky za vas podle toho, zda je v NFC blizkosti auta. Na wikipedii jsem nasel dokonce, ze jsou tam ruzne group delay, kdy je to castecne odolne proti vzdalenemu prenosu a spoofingu, ale na 125kHz signalu (coz jsou vlny cirka 2.5km dlouhe:o)))) je to vcelku naprosta peechovina.
Takze ve finale staci libovolny automodul z vrakace, ktery prijima na 433MHz kody dalkovych ovladani a generator na 433MHz, ktery jej bude vysilat primo u auta, kdyz bude dalka prilis daleko. Pak programovatelny NFC cip a nejaky hajzl s antenou, co vybudi NFC cip majitele auta v klicku.
A teda plus jeste dva lidi, jeden, ktery se priblizi ke klicku majitele a druhy, ktery bude stat u auta a vykradne jej nebo ukradne a jeste telefon, kterym si zavolaji kody a nebo nejaka aplikace, ktera si kody automaticky preposle treba pres internet, jako takove DELUXE reseni:o) Dovedu si predstavit reseni velikosti zvetseneho krytu na mobil, propojene s mobilem do ruky sniffera (+ s pripadne pripojitelnou smerovou antenou) a dalsi podobne zarizeni u zlodeje, ktery bude stat u auta nez se mu odemkne. Vyborne. Ideal treba do obchodaku .... prijede kara, vidite, ze ma keyless, tak se na vas nalepi frajer, az budete kupovat rohliky na druhe strane obchodu, tak se priblizi na metr k vam, ani nemusi nic vytahovat, jen mit ten upraveny mobil v kapse, druhy frajer odemkne auto, vykrade, ukrade nebo se jen povozi. Ukrast uz je celkem problem, staci kdyz vam vykrade auto, tak to taky nepotesi. Veme vam kameru, rezervu, hever, detskou sedacku, nejake tasky, i blby nakup ..... navic to bude do 5000, takze ani trestny cin, vy mate zkazeny den a on ma vydelano ..... jsem zvedav, kdy to na aliexpressu budou nabizet za 50 dolaru all-in-one ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jasný, toho bude víc a víc, já mam bezkličový odemčení, ale i mechanický zámek a jsem spokojený a hlavně klidný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.