Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Křemík u konce s dechem

Bez ironie a vedlejšího významu:
To jsem fakt moc zvědav, co to asi bude?!?
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, že by to bylo dobře, ale alespoń nové procesory 130 a 90 nm vydrží déle nové než ty starší proti dnešním :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu nevím. Spekuluje se o několika náhražkách, ale ten kdo s tím novým materiálem přijde na trh jako první bude mít velký náskok před ostatníma a dost pravděpodobně zamává s konkurencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Kony
 
Zkoušel jsem právě teď Google takto: silicon semiconductor substitute
A lezou z toho tedy věci!   ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kony: uz asi pred dvema lety se mluvilo o germaniu, nevim proc se vlastne zavrhlo, je lepsi nez kremik ... ale nevim jestli se tehdy nemluvilo o nahrazce v souvislosti s prechodem na 90nm. Uz to se pokladalo tehdy za nemozno s kremikem, a ejhle povedlo se to. No, uvidime co bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvažuje se o Germaniu, ale docela slibne pokusy se delaji i se specialne upravenym kremikem a tak to s tim zavrzenim kremiku nemusi byt az tak žhavé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem slysel o uhliku - resp. diamantu ... ovsem ta cena a technologie vyroby je financne nekde jinde. Pry to ale ma mit tu vyhodu, ze diamantove polovodice maji pracovat az do 500C

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nalim: Hmm, fajn.....takze pak budu mit v PC protipozarni zarizeni a na zahrade chladici vez ala Temelin. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím diamantem jsem to slyšel, ale je to prý proto že má redukovat právě to vznikání tepla při provozu je takřka zanedbatelné a v některých specialních odvětvích se už i používá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co kdyz nic dalsiho neprijde... jak si je kazdy jisty ze technologicky pokrok postupuje milovymi kroky stale kupredu a nikdy nedojde ke "ztrate dechu".... nezapomente ze za poslednich 50 let nikdo s nejakym zasadnim objevem ve vede neprisel... vsechny technologie dneska vyuzivaji nekolik desitek let stare napady... nove napady zatim nikde nejsou... a to bylo reci za 20let budem na Marsu, za 20let mame funkcni termojaderne reaktory, za 20 let mame AI, za 20let dokazeme provest dlouhodobou hybernaci... a nic... problemy civilizace narustaji geometrickou radou a zel nic prevratneho co by dokazalo nasi civilizaci postrcit kupredu neni... doufejme ze jen zatim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2TRT: záleží na tom, co považuješ za zásadní objev. Já osobně se domnívám, že zásadních objevů je každý rok několik desítek. Ale dnešní objevy nejsou typu : hle, vymyslel jsem kolo, koukejte jak to frčí z kopce, pojďme, napíšeme o tom v Blesku. A o geometrickém narůstání problémů civilizace se mluví od chvíle, kdy civilizace začala existovat :)... není dávno doba, kdy se mluvilo o tom, že Země nemůže uživit víc než 7miliard lidí... hle, hranice se posunuly. Většina věcí se skládá z dílčích objevů, mnohdy dost nesourodých. Kynutý knedlík taky nikdo neobjevil jen tak, od začátku do konce. A navíc, dneska už se neobjevuje způsobem spojím toto a toto, to jsem zvědav co mi vznikne, ale : potřebuju, aby vzniklo toto, zkusím tedy spojit toto a toto. A jen tato změna postupu je o dost efektivnější :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře vzpomínám, o germaniu jako náhradě se psalo před několika lety v souvislosti s vyčerpáváním zásob křemíku.
TRT: Tak budou vývojáři konečně nuceni začít své aplikace pořádně optimalizovat. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tim diamantem to je trochu nepresny.zrejme myslite SOI.tj. silicon on insulator, respektive silicon on sapphire.zjednodusene jde o to ze se vytvari polovodicove struktury na "nevodive podlozce" Ma to vyhody v mensim odberu a vyssi rychlosti.samozrejme i nevyhody ale to uz je na delsi povidani.kazdopadne do budocna zrejme velmi nadejna technologie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ltokar:Germanium? Nebylo to nahodou Si-Ge?Se samotnym germaniem asi tezko nekdo udela diru do sveta;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tutově to bude germanium nebo galiumarsenid. Oba typy polovödičů mají větší pohyblivost nosičů náboje. Spíš bych si vsadil na germanium. Už se těším na procesory napájené 0,1 V při odběru 1000 A, a také na ty zdroje a chladiče, protože germaniové obvody se budou muset chladit na nižší teplotu než křemíkové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TRT:
ted uz to neni tak hrr. Vyvoj nejake veci neni otazka minut ze te neco napadne. Je to spis dlouholety vyvoj ktery se ruzne prodluzuje nebo zkracuje podle toho co ho provazi za problemy mnoho slepych ulicek nebo naopak k tomu nekdo neco prida a uz je zase o kousek dal. Myslim ze vedci makaji na vsem moznym a delaji jak muzou. Takove veci jako parni stroj nebo penicilin a podobne to prichazi ruzne. Takze se ted muze stat ze nevime jak nahradit kremik ale na neco se prijde otazka je za jak dlouho. v Historii si taky mysleli ze dal uz to nejde a podivej se dnes chce to cas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mirun: oponuji, to ze se rika ze planeta uzivi vice jak 7mld lidi neznamena to ze je to uzivi ale ze na ni jen jsou - 75% sveta stihaji hladomory a nedostatek, nesrovnavej to s Evropou kde zijeme. Budme radi za to ze v ni zijeme a mame takove problermy typu "hmm co asi bude po kremiku", jind eve svete resi dulezitejsi otazky typu "kde se dnes napiju a kde se najim". Nezapominej ze USA a EU ziji na ukor zbytku sveta co s etyce ekologicke stopy... pockejte az reknou cinani a my chceme taky mit luxus, tak tady zdechnem na emise a jiny sajrajty... Nejsem zadnej ekolog, jen rozumne uvazujici clovek
TnT: tak to by bylo super kdyby konecne optimalizovali
mprph: o to prav ejde ze je to cim dal slozuitejsi a nakladnejsi, jednou se dosahne hranice kdy proste uz to dal nepujde, v dnesni kapitlaisticke psolecnosti vs emusi vykazovat ziks, nenili navratnost dostatecna niukdo to nezplati... bohuzel... viz lety do kosmu... utazeny rozpocty co to jde protoze ti co to plati nevidi zadne realne navratnosti... politika :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze je nacasem aby nasi "civilizaci" splachnul vetsi kaminek z vesmiru... Treba s sebou prinese zasobu kremiku, co je ale hlavni - skonci nepovedena etapa vseniciciho lidstva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trošku to nadsadím a zamyslím se.... nemyslíte že by to bylo docela prima, kdyby na pár let došli vyrobcům procesorů (je jedno jestli CPU nebo GPU) nápady a neměli z čeho vyrábět lepší čipy? Je mi jasné, že se to nikdy nestane, ale by to pěkná představa, kdyby sme si nemuseli každé 2-3 roky kupovat nové železo :) Nezbylo nic jiného, než optimalizovat software pro současný hardware a možna by jsme se divili, co všechno se z něj dá vymačkat.... no je to jen představa, ale bylo by to sqeli.... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW ohledne toho germania, souhlasím s 555, samotný germanium toho asi moc nesvede, jedině v kombinací s křemíkem, ale tomu, jak jsme zde slyšeli dochazí dech, takže to ješte bude zajímavý.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mooza: po naplneni trhu by to mohli zabalit a pripadne za x let zacit od piky. az nez by se dostali tam kde jsou dnes to by byly skarede zacatky. Myslim ze tohle si nikdo nepreje .. urcitou brzdu tvori priroda sama

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TNT: když se nabiješ do nějaké houfnice a vystřelíš směrem an Mars, tak tam třeba za 20 let doletíš. Tak nebuď takový pesimista :-) 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@all germanium: nejsem fyzik, ale proč se od germania upustilo např. v diodách, apod. a přešlo se na křemík? Kdyby bylo germanium lepší, tak by to asi nikdo nedělal, ne? Taky bych to spíš viděl na to Si-Ge (křemík / germanium)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

germanium ma vyhodu oproti kremiku ve vyssi pohyblivosti nosicu(tzn.vyssi rychlost) a ma mensi sirku zakazaneho pasma-(coz znamena nizsi prahove napeti).Naopak velkou nevyhodou (a to hodne velkou)je teplotni zavislost.proc se nepouziva? kvuli te zavislosti proudu na teplote(tusim ze na vic nez asi 75C prestavali Ge tranzistory fungovat:).pouzivalo se driv protoze bylo snadnej technolg. zvladnutelny proces.
Ale je potreba si uvedomit ze dnes jsou pameti,procesory atd. z 99% tvoreny MOS tranzistory-cili unipolarni a ne bipolarni(pnp a npn).Si-Ge se experimentuje v tzv.strained strukturach.Do Si je implantovano "male" mnozstvi germania.tim se zmeni struktura materialu v urcitem smeru (smeru toku proudu pod gatem)a dosahne se tak vyssi rychlosti spinani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se podíváte na Mendělejevovu tabulku prvků a v ní použité polovodiče, vidíte, že další prvek bude logicky uhlík, tedy diamant. Technologie výroby tenkých vrstev napařováním funguje bez problémů. Co se týká "ubývání" zásob křemíku, je ho v zemské kůře 27% a je to druhý nejrozšířenější prvek (po kyslíku). Představíte-li si, že byste měli zpracovat veškerý písek ze Sahary na čistý křemík, což není pro chemiky problém, asi byste se zapotili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.