Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DigiTimes: Kritika 7nm procesu TSMC Nvidií byla strategie, která nevyšla

TSMC nemá konkurenci?! Tak to je špatná zpráva. A to se jí posmívali, že ta zkratka znamená něco jako Továrna Slibů ...
A zvěsti že by intel vyráběl u Samsungu dostávají trhlinu. Intel by si koupil srovnatelný proces se svým vlastním. Takže smysl takového obchodu je pochybný. V době kdy intel nestíhal 14nm a 10nm neměl, to smyls mělo.
Ale situace se změnila.
A co GloFo? Peníze na investice musí mít značné, díky AMD. Neměl by pro ně být problém držet krok se Samsungem a intelem. Stále nechápu co se stalo. Tvrdili že mají 7nm a pak skončí na 12nm.
Mimochodem AMD na 14nm už jen doprodává zbytky. Vše převedli na 12nm.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zas na taiwance tlaci cina, aby je nespolkla musi taiwanci makat jak o zavod, aby byli celosvetove duleziti a nikdo by si je nedovolil "asimilovat"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GloFo se zařízlo nedokončením 7nm procesu. Je možný, že to nebylo vedení, ale vlastníci (Arabáši), kteří se rozhodli nelít peníze do čím dál dražších procesů. Byla tu obava, že nebudou mít dostatek zákazníků - dnes je vidět, že udělali chybu, protože mohli mít AMD + posbírat část objednávek od nVidie nebo dokonce Intelu, protože TSMC je dražší a Samsung nespustil masovou výrobu včas. Holt se přepočítali a teď už zůstanou opodál. Je to vážně škoda. Na druhou stranu to AMD umožnilo přejít k mnohem progresivnějšímu TSMC, byť dražšímu. I to má a bude mít velký podíl na úspěchu dalších Zenů.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak oni pořád na 7nm můžou přejít, jen už nebudou mezi prvními kdo ten proces nabízí a zákaznící toužící po Lead Edge procesech stejně zvolí TSMC nebo eventuelně Samsung. Zatím nejbližší uvedení u GloFo je výrobní proces, který označují jako 12nm LP+ ale v podstatě se jedná o 10nm výrobní proces (resp. téměř všemi parametry se mu blíží)

"20% increase in performance (at the same power and complexity) or a 40% reduction in power requirements (at the same clocks and complexity) as well as a 15% improvement in logic area scaling when compared to 12LP platform"

https://www.anandtech.com/show/14905/globalfoundries-unveils-12lp-techno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžou přejít? Kamaráde ty máš dosti fantaskní představy o tom co to znamená a jak to probíhá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne, právě že mám představy velmi realistické ,-) Oni na ten proces nakonec přejdou, dřív nebo později (protože jim stejně ani nic jiného nezbyde) A buď při tom využíjí svého vlastního know-how nebo si koupí licenci od TSMC/Samsungu a pravděpodobně je to nebude stát tolik, jako když se snažili držet krok s TSMC a Samsungem. (tím zároveň netrvrdím, že ten přechod je levný, ale bude je stát o něco méně)

PS: díky za mínus

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že ohlásili zastavení vývoje všech po-12nm procesů, tak si neumím moc představit, jak by na 7nm proces mohli přejít. Podle dostupných informaci Arabům došlo, že GlobalFoundries pro ně nikdy dojnou krávou nebude, ztratili vůli do GF investovat a proslýchalo se, že pokud se najde kupec, GF prodají. Rozhodnutí zastavit vývoj byl důsledek zastavení penězovodu a snahy nelít prostředky do firmy, kterou chtějí prodat a jejíž hodnotu by tyto investice nejspíš zvýšily méně, než je samotná hodnota těchto investic.

Pokud jsou tyto informace pravdivé, pak mi není jasné, jak by mohli spustit 7nm výrobu, na kterou nemají nakoupeno a ani nenakoupí výbavu pro sériovou výrobu. Navíc 7nm proces TSMC neměl být nastavený pro maximální parametry, měl být nastavený pro co nejrychlejší nasazení. Čekala se tedy o něco vyšší spotřeba a o něco nižší takty než u konkurence. I kdyby mohli, nevidím důvod něco takového dál vyvíjet, to by spíš měl smysl nějaký (sub-)5nm proces.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takhle v praxi bohuzel "typicka financni rozhodnuti" vypadaji. Takze bych veril, ze to byli schopni utnout klidne i kousek pred finishem. Velka skoda pro GF a celkove pro moznosti na trhu. Ted jim asi uz ujel vlak, ktery stejne nedozenou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"pokud jsou tyto informace pravdivé, pak mi není jasné, jak by mohli spustit 7nm výrobu, na kterou nemají nakoupeno a ani nenakoupí výbavu pro sériovou výrobu."

kde jsi přišel na to že nemají nakoupeno ? mají dokonce od ASML zakoupené dva ze čtyřech plánovaných TWNSCAN NXE EUV scannerů, které koupili ještě před rozhodnutím pozastavit 7nm výrobu. Pokud nebudou chtít ten byznys opustit úplně, tak budou muset někam pokročit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za prvé, 7nm proces GlobalFoundries byl bez EUV. Tu měla dílčím způsobem používat až druhá generace.

Za druhé, mají dvě mašiny a se slabými zdroji světla. To na velkoobjemovou EUV výrobu nestačí, to měli tak na vývoj a vzorky. TSMC si ještě v říjnu 2019 stěžovala, že ASML stále nemá nic, co vy umožňovalo vyrábět v objemech, které posunou výrobu dál než jen těsně za hranici rentability.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vím taky a to přece platí i pro TSMC ne ? .-)

23: We saw in the fab one EUV machine almost complete and being tuned, with another machine being constructed, and space for 2 more. Given ASMLs ability to produce these machines in small numbers for 2018, when do you expect those 3rd and 4th spots to be occupied?

GP: We haven't decided yet. I am not worried about getting a tool, if that is your question. They have announced that the machine production output is going to double, and I think that will be true. Even though this is still only a low double-digit number of machines, there are only four companies buying them. We do technically have a third tool that is there in the ASML factory that was bought by GlobalFoundries several years ago. That one just requires to be upgraded, so we have one tool in our pocket if we need to.

https://www.anandtech.com/show/12438/the-future-of-silicon-an-exclusive-...

prostě na ten nižší proces přejdou tak jako tak až to pro ně bude dávat ekonomicky smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„To vím taky a to přece platí i pro TSMC ne ? .-)“

Ne. GlobalFoundries má dva produkty nevyhovující pro výnosnou sériovou výrobu a nebude investovat do nových. TSMC jich má více, průběžně investuje do modernizace a bude investovat dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co ne ? První verze TSMC nepoužívá EUV stejně jako to plánovalo GloFo, pozdější verze měly přejít na EUV v kritických vrstvách, později se EUV rozšíří na více vrstev. Jenom Samsung od začátku nabízí EUV už od prvního 7nm výrobního procesu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by vůbec TSMC nebo Samsung měli chtít prodat své knowhow které zvádají jako jeniní na světě své konkurenci? Boha jeho kde se takové fantasmagorie vůbec v hlavách rodí?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Protože se to běžně děje. Prodávající firma získá peníze na další vývoj a svoji pozici tím ohrozí minimálně. V automotiv je to běžné a u GF se to taky už jednou stalo, když něco koupili od Samsungu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

takže tvrdíš , že Samsung byl padlý na hlavu když prodal licenci GloFo na 14nm Fin Fet ? :-D

pak kdo je tady padlý na hlavu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Projdi si kolik firem a kdy bylo schopno vyrábět na výrobních procesech různé velikosti. Možná tě něco trkne. Možná by bylo dobré si i článek znovu přečíst. Nedostatek konkurence rovnáse možnost mít ceny nasazeny vysoko, jakýkoliv prodej stávající zlaté husy je na pořadu dne až bude připraven k nasazení výrazně lepší výrobní proces.
Myslete aspoň minutu ekonomicky

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ty nechápeš, že jim tu licenci prodají až s nějakým zpožděním. Sami už budou nabízet v té době 5nm nebo 3nm procesy, tak proč by dál nemonetizovali svoje know-how , když si ho někdo bude chtít koupit? To je právě velice ekonomické myšlení a svoje prvenství si ty firmy jako TSMC nebo Samsung stále obhájí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až někdy... bude až někdy. Zatím je to pro TSMC zlatý důl a dokud tomu tak bude nic se prodávat nebude. A fakt doporučuju podívat se na tabulku jak klesá počet výrobců úměrně se zmenšováním hradel. To je dost děsivé čtení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono s tou cenou výroby nebude taky tak horký, ano drahý to asi je hodne, ale ne tolik, aby se to firmám nevyplatilo koupit, kdyby se to nevyplatilo, tak by se o to ty firmy dnes neprali jak slepice o zrní, stačí se podívat na nvidii s intelem kam je to dostalo, když nemají k dispozici pokročilí výrobní proces, nvidia se nechala doběhnout a intel předběhnout jednou menší firmou než jsou ony samy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz chces pouzivat "fancy" anglicke vyrazy, coz je mimochodem znamka omezenych mentalnich kapacit, pouzivej ty spravne.

"Lead edge" nic neznamena. Kdyz uz, tak "Leading edge", ale i to neni ani zdaleka tak caste jako "bleeding edge".

Kazdopadne sis nemusel hrat na suterena a mohl pouzit krasne ceske "nejlepsi".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

leading, bleeding, cutting edge, who cares ? Hlavně že sis ulevil ;-) co to asi vypovídá o tobě hmm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu v kožené bundě, až se ucho utrhne. :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že to je pro Nvidii nějaký podstatný problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se teprv uvidí. Nicméně dostala AMD víc času nVidii dohnat :) Konkurence je vždycky dobrá. A každý chvilku tahá pilku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pohled při stávajícím kontextu. Jenže je potřeba srovnávat se situací, jaká by nastala, pokud by před rokem nebo dřív mohli pustit na trh 7nm produkty. První generace Navi by oproti tomu vypadala jako vyšší low-end nebo nižší mainstream a rozhodně by je nepřipravila o podíl na trhu. Měli by prakticky bez konkurence všechno od mainstreamu výš a mohli by si diktovat jakékoli ceny. Nyní má na prodeje od low-endu po RTX 2070 Super vliv Navi a typické vysoké ceny už mají jen na RTX 2080 Super a RTX 2080 Ti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Samsung by mohl koupit GloFo, prospělo by to oběma. Samsung by získal kapacity proti TSMC, GloFo perspektivu nejlepších procesů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jde o to jestli potřebuje další kapacity, do dražších telefonů bude davat snapgragon takže kapacity se zvýší a vůle hnát dopředu za každou cenu se sníží, jak to vůbec vypadá s tím jeho EUV? na masovou produkci tenhle rok to není?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemohol, tie továrne sú bezcenné.

Tak ako IBM muselo zaplatiť a podpísať WSA, len aby sa tých tovární zbavili (a to vtedy bol ich 14nm proces ešte dosť relevantný).

Pre Samsung je oveľa lepšie postaviť si novú továreň v Kórei.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dva roky sa tu živíte na tom BS ktoré vzniklo zlým prekladom a zlou interpretáciou... Sú tu o tom desiatky článkov kde sa nad niektorými dedukciami a závermi až zastavuje mozog...

Takže pre poriadok: V tomto článku sa odkazujete na tento článok:

https://diit.cz/clanek/nvidia-neobjednala-vyrobu-7nm-gpu

Ktorý má ako zdroj uvedený:

https://car.watch.impress.co.jp/docs/event_repo/gtc2019/1175926.html

Kde sa o tom píše v jednom odstavci:

──NVIDIAの競合他社、例えばAMDは7nmのプロセスルールを導入している。なぜNVIDIAは今回7nmの製品を投入しないのか?

フアン氏:7nmのプロセスルールはすでにファウンダリーから半導体メーカーに対して売っている。彼らが望む金額を払えばいつでも買うことができる。ではその7nmのウェハーを買うメリットはなんだろうか? 言うまでもなく性能と低消費電力だ。だが、我々はすでに12nm FinFETのプロセスルールで競合よりも高性能で低消費電力なGPUを製造することができている。我々のエンジニアが優れたアーキテクチャの製品を設計しているからだ。我々はそうした優れたエンジニアがより効率よい製品を生み出すことにフォーカスしており、追加のコストが必要なのにメリットがないことに支払いたい訳ではないのだ。Amazonでも高いモノを買ったら、その分特別な何かがあるものだろう?

Z google tranlate:

─ NVIDIA competitors, such as AMD, have introduced 7nm process rules. Why NVIDIA Will Not Launch 7nm Products This Time?

Mr. Juan: The 7nm process rule is already sold from Foundry to semiconductor manufacturers. You can buy them any time you pay for them. So what is the advantage of buying that 7nm wafer? Needless to say, performance and low power consumption. However, we are already able to manufacture GPUs with higher performance and lower power consumption than our competitors with the process rules of 12nm FinFET. Because our engineers design products with good architecture. We're focused on making those great engineers produce more efficient products, and we don't want to pay for the extra costs without the benefits. If you buy something expensive on Amazon, is there something special about it?

Voľne preložené, "Nvidia ostala na 16nm pretože AMD je tak neschopné, že im nepomohol ani o dve generácie novší proces."

Samozrejme, voľný preklad z takých jazykov môže byť diskutabilný, takže tam máte uvedený aj druhý zdroj, v nemčine.

https://www.pcgameshardware.de/Nvidia-Geforce-Grafikkarte-255598/News/Nv...

Dám rovno z tlanslate

7-nanometer is (still) too expensive
As reported by hardwaresfera.com with reference to the Japanese site impress.co.jp , Nvidia apparently currently has no actual plans to switch to 7-nanometers. According to CEO Jen Hsun Huan, the process is too expensive and would bring too little benefit: " We don't want to pay the additional costs, we want to achieve advantages ".

He emphasizes that Nvidia could order appropriate wafers from TSMC at any time, but the Turing architecture is currently well positioned. The advantage of a new process is increased performance, combined with lower energy consumption, and here, even with the old 12-nanometer production, you still see yourself as an advantage over the competitor AMD .

Už tam je určitá zmena ale vrátil by som sa k tomu na konci.

Pretože, už vtedy ste mohli použiť oficiálne vyjadrenie nezaťažené prekladom (na čom som vtedy upozorňoval). Napríklad v konferencii pre investorov sa ho na to pýtali:

https://www.fool.com/earnings/call-transcripts/2019/05/20/nvidia-corp-nv...

In terms of process nodes, we tend to design our own process with TSMC. If you look at our process and you measure its energy efficiency, it's off the charts. And in fact, if you take our Turing and you compare it against a 7-nanometer GPU on energy efficiency, it's incomparable. In fact, the world's 7-nanometer GPU already exists. And it's easy to go and pull that and compare the performance and energy efficiency against one of our Turing GPUs. And so the real focus for our engineering team is to engineer a process that makes sense for us and to create an architecture that is energy efficient. And the combination of those two things allows us to sustain our leadership position. Otherwise, buying off the shelf process is something that we can surely do, but we want to do much more than that.

Aby som to zhrnul, pôvodný článok v japončine tu asi nikoho nezaujíma. Oficiálne vysvetlenia vyslovené v angličtine (a teda nezaťažené prekladmi) podobne. Vy ste si tu z toho zobrali len ten nemecký preklad, teda len tú prvú polovicu. Tú druhú o neschopnosti AMD ste vynechali, o čom by sa dalo diskutovať (pretože to je jedna z najšpinavších novinárskych praktík), ale došli by sme k záveru, že diit vedie AMD fanboj ktorý píše pre AMD fanbyiov...

Väčší problém je, že sa toho držíte už druhý rok a takto ste vyfabrikovali stovky článkov (minimálne jeden týždenne o tom, ako je proces TSMC zlý, ako Nvidia nebude mať kapacity, ako je proces optimalizovaný pre AMD... vpodstate na tom boli založené špekulácie o tom že Nvidia bude vyrábať u Samsungu). Pretože to už nieje len prekrútenie jedného článku...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže, Nvidia NEpovedala, že je zlý proces TSMC.

Nvidia povedala, že AMD je neschopné.

Doja 16nm, pretože, pretože z toho majú kurevské zisky. Samozrejme, jedného dňa AMD tie 16nm Nvidie prekoná, ale to už Nvidia bude mať na trhu nové grafiky na perfektne odladenom custom 7nm procese (už teraz majú lepšiu výťažnosť ako 16nm) a tie 7nm Nvidie zadupú do zeme všetky 7, 5 aj 3nm AMD.

Tou dobou tu budete publikovať články o tom, ako Nvidia povedala že 3nm je zlý a neprináša výhody, a o tom ako sa im TSMC za to pomstí a uprednostní AMD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí jsem přečetl jen „ a tie 7nm Nvidie zadupú do zeme všetky 7, 5 aj 3nm AMD." a tak jsem nemusel číst ty další rozsáhlé kraviny. Tohle úplně stačilo.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

vyvracent naky vyznamovy nuance prekladem google translatoru z japonstiny, tomu rikam chucpe.. (((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Chápem, preto som si dovolil pridať voľný preklad a zdroje v iných jazykoch.

Ale uniká vám pointa. Toto práve práve kritizujem. Redaktori diitu sa tu už druhý rok držia prekladu z ktorého si vytrhli len časť vyjadrenia.

Pritom už dávno boli k dispozícii oficiálne vyjadrenia v angličtine vyvracajúce veľa noxových výmyslov.

O tom bol vlastne celý ten príspevok, ak ak sa vám nepodarilo to pochopiť tak je to smutné.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty 2 roky staré vyjádření že pro ně 7nm nemá význam, byly naprosto jasné každému, kdo trošku kouká kolem sebe a není zaslepený značkou- NV vydala 12nm produkty, které jsou podobně výkonné i podobně efektivní jako 7nm produkty konkurence. Proč by měli utrácet za nákladnější výrobu, když to nepotřebují.

Ampere je ale zase o dva roky dále a tady už by 12nm nemusel na nové Navi stačit, tak jak stačí na první Navi. Takže přechod na nižší proces už je nejspíše nutností k zachování vedoucí pozice na trhu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Proč by měli utrácet za nákladnější výrobu, když to nepotřebují. ''

jasne, nVidie nepotrebuje vydelavat prachy.. ((: applu 7nm proces tsmc zvednul konkurenceschopnost, qualcommu zvednul 7nm proces tsmc zvednul konkurenceschopnost, amd zvednul 7nm proces tsmc konkurenceschopnost.. jenom nVidii by ji zhorsil.. to fakt chce dost solidni level slepy viry a zabednenosti.. proste pro vsechny to bylo super vyhodny a predhaneli se v objednavkach, jenom nVidie by s tim mela problemy.. ((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, nvidia se prostě zřekla technologie, protože si spočítala, že na AMD jí bude stačit vyladěný 12nm proces - a tak se i stalo.

Má to jen dva háčky: v první řadě je přechod teprve čeká - sice už do poměrně odladěného prostředí, ale nečekám, že budou moci využít vychytávek co si u TSMC vyrobilo AMD. A druhá věc je časová souslednost. Ono se taky může stát, že až nvidia masivně nasadí 7nm, bude AMD pomalu uvádět už 5nm grafiky a může se z toho stát podobný příběh jako AMD vs Intel. AMD obětovalo svůj hiend ve prospěch konzolí a etablování svých technologií jako defacto průmyslového/herního standardu - byla to oběť vynucená a zprvu to vypadalo všelijak, ale nyní se to ukazuje jako husarský kousek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to se nestane, protože nVidia si rezervoval 5nm kapacity u TSMC pro Hopper ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.