Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 4k video iPhone X je hezké, ale trochu kýčovité

A to nejde nastavit v nějakém menu picture quality u toho GH5? Zrovna u Panasonicu se říká, že má dobrý JPEG engine, což se dá vztáhnout i na video. Pokud má ten telefon u 60p opravdu horší dynamický rozsah tak už je jasný jak k tomu došli. To dělají i foťáky Sony, že při vyšších rychlostech snímání klesá bitová hloubka aby to stíhal sensor vyčítat a HW zpracovávat.

Jinak kolik je bitrate u toho iPhonu? Co jsem zaznamenal tak 4k/60p ve foťácích a kamerách jede běžně na 150-200 Mbps. Sám si na nějaký brousím zuby, ještě kdyby to lezlo aspoň z APS-C snímače, to by bylo super. Ale na trhu zatím nic takového není, maximálně m4/3, a to se mi zas nechce investovat do nového systému. Navíc Panasonic nesmyslně rozděluje regiony na 25p/50p a 30p/60p a nejde to změnit (pokud to někdo nehackne o rok či dva později jako u mého FZ1000).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V případě GH5 si lze volit systémovou frekvenci a to 50 Hz (PAL), 59,94 Hz (NTSC) a 24 Hz (Cinema). Zřejmě jde o umělé omezení levnějších modelů. Jinak bitrate se často odvíjí od použitého kodeku a především jeho nastavením (8 či 10 bit barvy, chroma 4:2:0 nebo 4:2:2, režim long GOP či All-Intra apod) nelze to brát jako ukazatel kvality výstupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to prislo jako pokles z 12 na 10 bitu, coz je typicky u prechodu 30 na 60 fps u Sony snimacu (se kteryma delame)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jak se sluchátky, stačí přebasovat a většina populace si myslí, že Porta Pro jsou dobrá sluchátka. Apple se jen rozhodl vyhovět většině. V tomto případě je to asi v pořádku, ani polo-profi videa nebudete točit telefonem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koss Porta Pro používali jako referenční sluchátka v několika hudebně zaměřených časopisech (Audio-Video), a to mnoho let. Tam se opravdu nenechali opít nějakým přebasováním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to o nejakem opiti. Porta Pro jsou docela slusna slachatka, ale pokud me pamet neklame, tak moc nehraji na stredech a dle meho vkusu zbytecne bassuji. Malebny zvuk nemusi byt verny zvuk. V casacich se pouzivaji jako referencni, protoze je hodne lidi slyselo a jsou dostupne. Rozhodne ne proto, ze jsou to nejlepsi sluchatka siriko daleko. Nove kousky navic udalne nejsou od presunu vyroby na vychod tak kvalitni, ale nemam to nijak potvrzene, protoze jsme slysel docela archivni kousek, jeste z doby kdy Porty Pro nikdy neznal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem znalec sluchátek. Před rokem nebo dvěma mě ale překvapilo, když jeden známý dal na internetové rady o přebasovaných Kossech, koupil Sennheissery a ty neměly basy prakticky žádné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono. Spousta lidí očekává probasovaný zvuk (což opravdu není přirozené, ale je to oblíbený typ reporodukce) a pak když slyší neutrální zvuk, připadá jim "že tam nejsou basy".

Také je to o tom, co kdo poslouchá. Pokud dubstep :-) nebo rock, tak jej basy zajímají. Pokud i akustickou hudbu nebo dokonce jazz či klasiku, chce vyvážená sluchátka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"neutrální", jinak řečeno bezvýrazný a plochý. Někde stačí jen trošku přidat bas a maličko si pohrát i s jiným nastavením a i z jinak "suché" skladby se stane zajímavá věc. Občas to takhle dělají v rádiu a výsledek je většinou lepší jak originál. Jenže když se pak tak skladba najde v původní podobě tak se divím co to je a jak se mi to mohlo líbit.

P.S: ale je to i o tom jak je divák či posluchač naladěn i jestli je hladový a unavený. Třeba po několikahodinové práci kdy už je únava tak se zdá vše tak nějak šedivější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, právě jde o to maličko. Každopádně je lepší mít možnost si přibasit, než nemít možnost si odbasovat předuněnou věc. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S pojmem „klasika“ bych byl opatrnější - třeba tohle bez sluchátek, které zvládají opravdu výrazné basy, nelze ani přibližně věrně reprodukovat, když při této hudbě reálně vibruje celý 140 metrů dlouhý kostel :-)

https://youtu.be/KlCi4jjkMSk?t=6m41s (finále, gradace kolem 9. minuty)
https://www.youtube.com/watch?v=yxdo6vV1cvM (začátek)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je jestli basy zvládají a druhá jestli je cpou i tam kde nejsou na úkor ostatních frekvencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě! Neříkám že by sluchátka měla být "plochá" bez basů. Měla by je hrát jen tam kde mají být a pokud to zahrají hodně dolů a do patříčné síly když je třeba, jedině dobře. Co jsem měl možnost slyšet něterá "cool sluchátka", tak hrají jako když se na EQ stáhnou všechnu frekvence až po basy hluboko do mínusu a ty basy zase v plusu duní úplně při všem jako o život. Jako na film a tak to bylo hezké, ale dost rychle to unaví. Navíc se tam ztrácí vokály.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně je potřeba pochopit, co to znamená "referenční". To nijak nevyjadřuje ani relativní kvalitu nebo nekvalitu, ale to, že se jedná o produkt se kterým se dá v širokém měřítku srovnávat, protože je hojně rozšířený. Protože kdyby srovnávali zvuk sluchátek s modelem, který nikdo moc nemá a jejich zvuk není všeobecně rozpoznatelný, těžko by to bylo kvalitní srovnání. Byl by to jen abstraktní vjem bez návaznosti na něco reálného.
Nicméně mě třeba PortaPro nevadí, nosil jsem je sice už před možná 14 lety a od té doby jsem se vypracoval přes několikero Audio-technika, A-Jays ....až k Sennheiser Momentum OverEar a stejně mi nepřijde, že by Porty byly tak špatný, jak o nich kde kdo píše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se ti zdaj Porta Pro prebasovany, tak si nekdy zkus Koss The Plug. Proti tomu nemaj Porta Pro basy skoro zadny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem je a zapoměl je v autobuse. Udělalo mi to obrovskou radost :-). The Plug je opravdu extrém. Jinak proti Kossům nic nemám, ale snad vše co jsem od nich zkoušel mi přišlo přebasovaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kýčovité? Spíš se zdá že sensor to vylepší jen tam kde jde o příliš splývavé barvy. V té fotce louky prakticky rozdíl v barvách není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam autor videa vysvětlil, že se pokusil zvýšit saturaci GH5 na úroveň iPhonu, aby ukázal rozdíly, které nejsou dané jen pouhým rozdílem v nastavení saturace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není rozdíl? Asi máš něco z očima, barva trávy, barva suché trávy, ve stínech atd. je vidět rozdíl a to docela dost velkej.
Jasně, velkej jako když máš barvu vs černobílé ne, ale že nevidíš rozdíly ty, neznamená, že tam nejsou...

P.S. Jj, když jsem slysšel, že dneska už na elektrikáře může jít i barvoslepej, tak proč by se nemohl vyjadřovat k rozdílu barev i někdo, kdo ho nevidí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.