Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kvalita zvuku, podporované formáty, ID3 tagy a update firmware

iRiver ChromeX iMP-150
Po recenzích přehrávačů (discmanů) firmy iRiver iMP-350 a iMP-400 přichází na řadu další, tentokrát iMP-150, nazývaný ChomeX. Z produkce této řady CD MP3 přehrávačů zbývá pouze model iMP-250, který však podle dostupných informací nikdo do ČR nedováží. Nové modely iMP-500 a iMP-550, o kterých byla na CD-R Serveru zmínka, nejsou ještě v prodeji.

Kapitoly článků

Kvalita zvuku

Zde musím opakovat to, co jsem napsal o modelu iMP-350, myslím, že rozdíly mezi jednotlivými modely v kvalitě přehrávání nejsou.

Při běžném poslechu (zvuková kulisa, v autě, venku a podobně) není rozdíl mezi přehráváním audio CD a MP3. Oba výstupy přehrávače , line-out i sluchátkový jsou čisté bez trvalého šumu, který bývá občas přítomen zejména na sluchátkovém výstupu některých přehrávačů (Genica). Ale ke kvalitě MP3 souboru si neodpustím jednu poznámku. Kvalitu reprodukce MP3 souborů nelze hodnotit podle souborů stažených z Internetu. Zde se v sítích peer-to-peer vyskytuje množství souborů (podle dřívějších zkušeností s Napsterem spíše většina), které jsou špatně ograbovány i špatně zkomprimovány. Řada z nich je opravdu k neposlouchání, zatímco CD ograbované na kvalitní mechanice (novější Plextor, Teac, Yamaha a jiné) pomocí vhodného programu (např. Exact Audio Copy) a zkomprimované kvalitním encodérem se dá poslouchat i z MP3.

Podporované formáty

Přehrávač se umí vypořádat prakticky se všemi běžnými formáty. Přehrává samozřejmě audio CD včetně zobrazování CD-Textu včetně českých znaků (!), MP3 soubory podporuje v kódování 8 kBps až 320 kBps při samplovací frekvenci 8 kHz až 44,1 kHz. Frekvenci 48 kHz přehrávač nepodporuje a tyto soubory přeskakuje. To samé platí i pro soubory WMA a ASF. (soubory ASF jsem nezkoušel nemaje vhodný encodér, ale není důvod výrobci nevěřit). Soubory s variable bit rate jsou též bez problémů přehrávány.

Způsobů, jakým mohou být soubory nahrány na CD, je také několik. Přehrávač si samozřejmě poradí s formátem ISO9660, Joliet, Romeo, dále i s multi-session disky a disky zapsanými ve formátu packet writing. Osmicentimetrové disky lze také použít.

Byl jsem zvědav, jak bude vypadat přehrávání formátu CD Extra a CD Plus (mixed mode). CD Extra je sestaveno tak, že v prvních stopách jsou audio stopy tak, jako na běžném audio CD. Poté následuje stopa datová, v našem případě obsahující soubory MP3. Takto vypálené CD je výhodné tím, že v běžných audio přehrávačích jsou vidět jen audio stopy, zatímco na počítači jsou vidět pouze data. CD Plus, nazývané též mixed mode, má pořadí stop obrácené, nejprve je datová stopa, poté následují audio stopy. V počítači tato CD nečiní problémy, zato v audio přehrávačích je nutno první stopu přeskočit, někdy je přehrávač němý, někdy se data pokouší přehrát a nekontrolovatelně řve. Obě tato CD je možno zpracovat i jako multisession a přidat další (samozřejmě pouze datovou) stopy(y). Tak, a co iRiver ? Oba typy CD mu nečiní žádné problémy, "vidí" a přehrává jak audio stopy, tak komprimované soubory.

CD 74, 80 i 90 minut přehrávač podporuje, 99 minutové CD nevlastním a tak jsem je nemohl vyzkoušet. Je samozřejmé, že přehrávač podporuje i CD-R a CD-RW disky.

Na webu se občas vyskytují dotazy, zda přehrávače umí číst i DVD. To je samozřejmě nesmysl, neboť vestavěná mechanika je pouze CD a nikoliv DVD. Chybný dotaz možná vzniká tak, že si lidé pletou stolní DVD přehrávače, které samozřejmě DVD mechaniku obsahují, doplněné o přehrávání MP3 s přenosnými CD přehrávači. Až se budou vyrábět přenosné DVD přehrávače, bude to zase o něčem jiném, přiznávám, že by mě jedna placka se zhruba 80 hodinami v MP3 128 kBps docela lákala.

Podpora ID3 tagů

Jsou podporovány ID3 tagy v1, v2 2.0 i v2 3.0 Pokud jsou v souboru vytvořeny tagy v1 i v2, je zobrazován obsah tagu v2. Pozor, obsahy tagů se zobrazují pouze při přehrávání skladby, a nikoli při procházení souborů. Tam vidíme jen názvy souborů.

Displej   Srovnání displejů iMP150 (dole) a iMP-350

Upgrade firmware

Toto je vynikající vlastnost (zejména proto, že je výrobcem podporována), umožňující rozšířit funkce a možnosti přehrávače. Stačí na www.iriver.com v příslušné sekci věnované tomuto typu stáhnout příslušný soubor (bývá typu .EXE). Poté se tento soubor spustí nejlépe v prázdném adresáři, čímž se vygeneruje soubor imp150.hex. Ten stačí vypálit na prázdné CD, vložit do přehrávače a zapnout. Upozorňuji, že se ale jedná o maličko riskantní operaci, kterou by neměl provádět úplný laik.

S vylepšením a podporou nových funkcí slibuje výrobce i podstatnější změny firmware, zejména o rozšíření podporovaných formátů o MP3PRO a OGG Vorbis. To ale pouze slibuje a už dlouho je ticho po pěšině. Možná, že s formátem MP3PRO jsou licenční problémy, co brání podpoře OGG Vorbis nevtuším. Snad se někdy dočkáme.

Jiná vylepšení, jako že ze po nahrání nového firmware již CD neroztáčí při přechodu na novou MP3 skladbu, podpora sedmi plus jednoho uživatelského nastavení equalizeru i vestavěná hra "Snake" jsou shodná s vyššími modely přehrávačů.

Všechny popisované vlastnosti se vztahují k firmware verze 1.20.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku iRiver ChromeX iMP-150 (CD/MP3 přenosný přehrávač)

Středa, 6 Září 2006 - 16:52 | Anonym | ahojky... mám takový problém když ho spustím tak...
Pondělí, 28 Listopad 2005 - 20:36 | Anonym | Cawte, xcel by som predat iMP 150, vo vybornom...
Úterý, 15 Listopad 2005 - 06:45 | Anonym | PeteNeru: Sorry že tě zklamu ale v1.70 MP3Pro...
Pondělí, 3 Říjen 2005 - 19:10 | Anonym | Ma fw 1.50 a obcas se sekne. Hraje a pak nic,...
Sobota, 10 Září 2005 - 16:18 | Anonym | Ahoj lidi, mám dotaz: Mám stáhnutou verzi...
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 15:49 | Martin Bartoň | Gokni: 4,5 V, 600mA.
Středa, 1 Červen 2005 - 18:26 | Anonym | Lidicky kolik mA ma mit adapter na iMP-150?...
Pondělí, 7 Únor 2005 - 22:29 | Anonym | postup je zde: http://www.iriver.cz/PDF/...
Sobota, 15 Leden 2005 - 20:05 | Anonym | Zdar lidi!Poradte mi nekdo jak upgradnout...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2004 - 11:57 | Iriver | Mohl by mě prosím někdo poslat cd s firmwarem na...

Zobrazit diskusi