Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lakefield / Foveros v prezentačním videu Intelu

1 plnohodnotne jadro a 4 atomove? To som zvedavy ako si s tym poradi task scheduler Windowsu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle neporadí :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete, jak mela AMD na papire spoustu uzasnych projektu a vsichni jsme se jim smali? No tak ted se to obratilo a pro zmenu Intel.
AMD to co mela na papire zatim splnila z poloviny (CPU je, GPU ne). Uvidime, jak bude plnit sliby Intel, zatim se mu to moc nedari.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"AMD to co mela na papire zatim splnila" kde pak, při uvedení prvního APU slibovali, že se GPU a CPU pomalu budou potkávat a používat společné výpočetní části. Zatím to vypadá, že v dalších generacích nebudou používat společný ani křemík, tolik k papírovým slibům.
To co Intel představil je dost nešťastné, výkon to mít nebude a drahé to bude jako pes. Jedinou výhodou snad může být to, že vše je v jednom pouzdru ale to jistě neospravedlní vysoké výrobní náklady.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„při uvedení prvního APU slibovali, že se GPU a CPU pomalu budou potkávat a používat společné výpočetní části“

Nepamatuju si, že by kdy něco takového slibovali. Je ale možné, že někdo k takové domněnce dospěl dezinterpretací tohoto slajdu:
https://images.anandtech.com/reviews/cpu/amd/roadahead/evolving2.jpg

Tam ovšem není nic o sdílené výpočetní části. Původní APU byla grafická část a procesorová - jen slité na jednom kusu křemíku. Pak došlo k doplnění společné sběrnice (ke stávajícím odděleným) pro HSA (Kaveri?) a naposledy s Raven Ridge k vestavění CPU i GPU na jedinou společnou sběrnici Infinity Fabric. Společná sběrnice Infinity Fabric zůstane i v případě, že se křemík rozdělí na více částí. Což by ale v krátkodobém horizontu nemělo být na pořadu dne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se ten nápad docela líbí, ale AMD má v tomto ohledu náskok ve zkušenostech s čiplety. Kdo ví, jak se to Intelu podaří. 1+4 jádra přece jenom řeší jeden paradox některých vícejádrových mobilních věciček - Jedno jádro nestačí, a čtyři výkonná jádra jsou wattžeroucí, horký, velký a drahý overkill. Méně žravé a slabší vícejídro zase ztrácí dech, když je zrovna potřeba jednojádrový výkon a instrukční sady pro velké kluky. Za zkoušku to stojí. Jen si nejsem jistý, jestli si Intel může dovolit střílet na holuby na střeše. Všichni víme, jak dopadla pohádka o 10nm holubu na střeše a 7nm vrabci v hrsti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má náskok ve zkušenostech s čiplety? Vážně? Viděl jste třeba před více než 10 lety Intel Core 2 Quad? Dva čiplety. Viděl jste někdy notebookové čipy? Třeba ty s Iris grafikou obsahují tři čiplety, bez ní jen dva. A to samozřejmě opět dávno předtím, než ty čiplety v CPU začalo používat AMD.
Jak dopadla pohádka o 10nm procesu? Jako většina pohádek měla šťastný konec (pro Intel). Díky tomu, že se nepovedl, si Intel rekordně narejžoval na dávno zaplaceném 14nm procesu.
O tom, že by si Intel nemohl něco dovolit, je asi zbytečné uvažovat. Čistý zisk za rok 21,1 miliardy dolarů a to přesto, že dalších 20 miliard utopil v investicích a akvizicích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba si hned vymýšlet. Core 2 Quad není ze dvou čipletů, ale ze dvou plnohodnotných procesorů umístěných na společném substrátu. Na tom není nic unikátního, používala to i AMD na některých serverových Opteronech. Core 2 Quad navíc není zdaleka první procesor, který s tím přišel. Pomalé propojení přes FSB ale znamenalo, že tento koncept nepřinášel žádnou výkonností výhodu oproti usazení každého jádra do vlastního socketu. Vzájemné propojení křemíkových modulů rychlejší sběrnicí chybělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle bych si chtěl osahat v reálu....pro nějaké jednoúčelové věci kde si SW píšu sám by to mohlo být zajímavé, ale jak se tohle bude chladit mě zajímá ještě více :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že nároky na chlazení lze alespoň hodně hrubě odhadnout. Stávající „Core M / Core Y“ jsou 4,5-5,5W procesory vyrobené na 14nm procesu a obsahující dvě procesorová jádra. Pokud by cílem Intelu byl tento segment, nemusel by pro něj vyvíjet další produkt, který je s ohledem na parametry pomalejší. Odhadoval bych proto, že Lakefield bude mířit na nižší TDP, snad 2-4W. Na druhou stranu GPU je dimenzované spíš jak pro nějaký ~10W produkt, takže bych se nedivil, kdyby tomu dali široký rozptyl konfigurovatelného TDP, zkusili pokrýt širší spektrum segmentů, aby zvýšili šanci, že se to někde chytne. Druhá možnost je ta, že výkonnější GPU najde uplatnění při zadokování, kdy se zvýší limit TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist ale nekde jsem zahledl info ze by to melo byt kolem 7W (ale urcite bude vic kategorii) dle meho je to i pokus o konkurenci pro vykonny mobilni arm kdyz s atomem jim to moc mevyslo...uvidime

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo docela dost - pokud těch 7 wattů není třeba jen po zadokování. Znamenalo by to, že míří na pole high-end tabletů, ale pak mi není jasné, proč nepoužijí jen velká jádra. Pokud se 14nm dvoujádro vejde do 4,5 wattu, pak není důvod, aby v 7 wattech nemohli použít 10nm čtyřjádro. Uvidíme, až zveřejní něco víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém těch velkých jader je, že žerou proti těm Atomovým o dost víc. A on je celkem rozdíl, jestli při přehrávání videa běží velké jádro se spotřebou 2 W, nebo jen malé jádro se spotřebou 0,5 W. Výdrž zařízení může pak narůst o hodiny.
Navíc si myslím, že tohle je pro ně jen technologické demo. Vyzkoušejí si, jestli to dokáží postavit, vyzkoušejí si, jestli to funguje a navíc donutí Microsoft, aby začal do svých produktů programovat podporu pro různě výkonná jádra podporující různé typy instrukcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„A on je celkem rozdíl, jestli při přehrávání videa běží velké jádro se spotřebou 2 W, nebo jen malé jádro se spotřebou 0,5 W.“

Přehrávání videa zajišťuje videoprocesor integrovaný v GPU části.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak aktuální 4 jádra Gemini Lake s iGPU mají TDP nastavené na 6W, pokud nový proces přinese úsporu a přidá se úsporné velké jádro, tak těch 7W je docela představitelná hodnota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.