Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Leica je možná na prodej, zájem má ZEISS, ale asi to neklapne

Firma, kterou Dr. Kaufmann v minulé dekádě zachránil hrobníkovi z lopaty, je z velké části na prodej. Investiční skupina Blackstone hledá kupce na svůj 45% podíl ve společnosti.

Rodina Dr. Kaufmanna držela kolem roku 2007 v Leice 97% podíl, posléze (v roce 2011) se ale části zbavila (bylo potřeba na investice). Nyní má ve firmě stále 55% většinu, zbytek drží právě Blackstone.

Tento 45% podíl má být dle Reuters na prodej, přičemž zájemcem je konkurenční společnost ZEISS. Kaufmannové mají nadále v plánu Leicu provozovat, a to v dlouhodobém horizontu, což naznačuje třeba nedávno uvedená Leica M10 celkem jednoznačně (nemluvě o čerstvém APS-C modelu TL2, spolupráci s Huawei či snech o vlastním foto-smartphonu).

Aktuálně Leica vydělá zhruba 70 miliónů € ročně, hodnota společnosti pak je zhruba 700 miliónů €.

Nejmenované zdroje uvádí, že ZEISS má zájem, ale za předpokladu, že by byl na prodej majoritní podíl, což nelze skloubit se zájmem Andrease Kaufmanna o další pokračování Leicy jako takové (lze předpokládat, že ZEISS by nenechal kámen na kameni).

Z dalších nespecifikovaných zájemců lze předpokládat jak nějaké další soukromé investory, tak třeba asijské, konkrétně čínské společnosti, které mají často obrovský kapitál a hledají dobré investice (což Leica z hlediska patentů, technologií či know-how jistě je). Loni takový zájem údajně měl čínský investor CDH. Naopak zájem prý nemá Huawei, společnost je plně spokojena s uzavřenými smlouvami (kdy výrobu pro ni zajišťuje čínská firma) Sunny Optics).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Leica je možná na prodej, zájem má ZEISS, ale asi to neklapne

Pátek, 11 Srpen 2017 - 01:11 | danieel | Ja si nemyslim ze Leica ma nejake prevratne...
Čtvrtek, 10 Srpen 2017 - 19:43 | Mirda Červíček | Manažeři chtějí hodně věcí.
Čtvrtek, 10 Srpen 2017 - 11:04 | Gaunter | A to si nedávno písal, že Leica chce vyrábať...

Zobrazit diskusi