Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Letošní rok zahájí éru 8k televizí [+rekapitulace]

Tak 4K monitor se rozhodně hodí, tam je to velmi výrazný pokrok a je radost s něčím takovým (zejména) pracovat. 8K těžko posoudit, ale horší než 4K to nebude, šel bych do toho. :-) Ne, vážně - dokud to nevyzkouším, tak nevím. Třeba u mobilů podle mého nemají rozlišení nad FHD žádný smysl. Už samotné HD na 5" je dobré, podle mého kdyby se udělal slepý test, tak cca polovina lidí na 5" rozdíl mezi FHD a HD neuvidí / nepozná.

Telku nemám, tak neumím posoudit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k míře rozšíření obsahu ve xK bych řekl, že každá 4-8K televize má v dnešní době dost malé výhody.
Jako externí monitor je pořád lepší ... monitor, který není zatížen "vylepšováním" obrazu a příslušným inputlagem.
Nemluvě o tom, že dnešní grafické karty sotva zvládnou hraní her ve 4K. Tedy zvládnou, ale člověk musí řezat detaily a AA hlava nehlava.

Na práci to musí být super takový 8K ... a ještě víc než 60Hz by to chtělo ... na takový obraz by se pěkně koukalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> příslušným inputlagem

Inputlag tam bude porad, mozna o neco mensi, ale bude. Uz jsem duvody jednou tady popsal a tusim Crha tehdy dostal zachvat a utrhnul se z retezu :) nicmene, inputlagu se nevyhnes...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano samozřejmě že tam bude - ba přímoho ho tam bude prakticky stejné množství jako u monitoru + navíc inputlag z postprocesingu.
Bohužel postprocesing je často velmi znatelným příspěvatelem k inputlagu a u většiny televizí je to 100+ ms.

Inputlag je všude, jen proti televizi jde o zanedbatelný zlomek v řádech jednotek ms.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina televizi ma tzv. herni mod v kterem je postprocessing vypnuty kdysi tim byly proslavene Sony dnes uz maji modely s dobrym input lagem vsichni vyrobci ...samozrejme na spickove herni monitory se to nechyta ale uz je tam rozdil par ms

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a rozdíl pár desítek tisíc :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne to by pak museli prodejci jeste doplacet :) to jsou mi ale pocty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak dobré herní monitory jsou i za několik desítek tisíc, 4k tv může být pod 10

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl i s herními módy je často minimálně 40ms.
Nebráno s ohledem na "herní monitory".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To platilo pred mnoha lety aktualne je to blbost dnes uz znacna cast TV ma lag uplne zanedbatelny na urovni prumerneho monitoru...40 ms je opravdu hodne mimo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj 4k 40" Samsung KU6400 který používám něco málo přes rok jako monitor u PC má cca 20ms. Pařím na něm hlavně Dotu 2 a Battlefield 2 (2005). Oboje na max detaily ve 4k s AA asi 2x. Ve 4k moc AA už nepotřebuješ. Paření je na tom super. Dotu 2 pařím v custom rozlišení 3840x1800 (semi-ultrawide 21:10). Přál bych si monitor s následujícími parametry - 43" 21:10 3840x1800 100-120Hz, VA, prohnutý, freesync/G-sync... Měl jsem pár prohnutých monitorů doma a na monitoru je to fakt super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

40ms je fakt moc. I kdyby to bylo míň, zásadní problém je absence Gsync/Freesync u televizí. Osobně klidně oželím to rozlišení ale nic není horší než tearing. A co je horší než tearing? Tearing na velké ploše. Když vypnu freesync i na mém "malém" 34" monitoru, dokáže to člověka vytočit. Na 60" telce bych už to neunesl vůbec. Místo toho, aby se řešilo tohle, tak se zvětšuje rozlišení, které ještě celou situaci zhoršuje (roste input lag, GPU zátěž a tedy ještě méně fps)
Nechápu ty borce co hrají na 60Hz 4K 27" monitorech a ještě mají plnou pusu toho, jak by chtěli ještě jemnější rastr a více pixelů. Přijde mi to jako pozérství - real life situace s hrama jsou takové, že ani to 4K pořádně neutáhne žádná grafika, fps je málo a k tomu jsou hry špatně napsané, takže skoro vše co jede 75fps plus v průměru padá stejně místama pod 30. Tihle borci musí být masochisti, k čemu takový obraz když se to stejně nedá hrát.
Realisticky dnes to nej na čem můžete hrát je sub4K , tedy 2560x1440 27" nebo 34" 3440x1400 wide. Pixelů je ještě dost, je to jemnější než full HD a dá se to sehnat s freesyncem/gsyncem s vysokým refreshem. 144Hz je zbytečných protože tolik fps ve většině her stejně nedáte ani s hiend GPU, určo je ale lepší alespoň cokoliv nad 60 např. 75 nebo 100, taky proto, aby to mělo rozumný freesync rozsah. Jo a LFC je nutnost.
Až tohle bude u televizí standart, tak prosím potom postupně zvyšovat rozlišení, na imbecilní pixelwar by ale hlavně hráči her neměli přistupovat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tearing je každý citlivý jinak. Ja ho třeba nevnímám a náramně si u her 4k na 40" užívám, tím nechci říct, že s freesync a g-sync by se mi to nelíbilo ještě více. Všechny hry co hraji jako NFS Shift, Battlefield 2 a Bad Company 2, Dota 2, Mortal Kombat komplete edition mi jedou plynule na max detaily ve 4k na GTX 1070. Jo, jsou to starší a méně náročné hry, ale jsou to jediné hry které hraji. Nové hry mě nezajínají. 21:9 utrawide jsou moc velké nudle. 34" ultrawide mi připadal moc nízký. Taky edituji foto a 4k videa. Koukám na foto a 4k videa a tam je ten benefit u 4k monitoru, na který se dívám cca. z 90 cm, nepopíratelný. Taky někdo psal, že není moc velký rozdíl mezi 720p a 1080p na mobilu okolo 5". Z mé zkušenosti je rozdíl docela jasně viditelný. I malý font je čitelnější a velký se čte díky jemnosti přijemněji...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zeptám se - měl jste vůbec možnost zahrát si ty Vaše hry na nějakém 3K freesync/gsync monitoru? Pokud ano na jakém konkrétně? Měl LFC, 100Hz alespoň? Pokud ne, tak spadáte do takové té skupiny - už jsem nakoupil, alternativu jsem nezkusil a teď musím obhajovat svou volbu abych nevypadal hloupě.

Mimochodem mluvil jsem čistě o hraní, Vy jste stejně musel vytáhnout argument o fotkách a videu, ehm protože prostě lepší argument nemáte. Ve hrách, kde je rychlý pohyb absolutně rozdíl meti 3K a 4K nerozeznáte, tak rychle neostříte
Jinak těch 4K na 40" máte stejný/horší rastr jako na 3K 27", takže na jemnost si taky nepotrpíte

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle taky nejde generalizovat :) ne kazda hra je o rychlem pohybu a jak jsi spravne uvedl zalezi i na uhlopricce ...a napr. UI byva staticke i u rychlych her... proste nekde ma smysl i 8k nekde zase horsi FHD a 4k je i v beznem nasazeni hry/prace/filmy/fotky prijemny a citelny posun dopredu i na mensich uhloprickach :) nema smysl to nejak rozporovat ..a verim ze stejny posun bude u velkoformatovych obrazovek nebo VR s 8k rozlisenim.......kazdemu vyhovuje neco jineho a kazdy ma jinak kvalitni zrak ..takova analogie se zvukemn nejlepsi pozitek clovek ziska kdyz aparatura i zaznam je schopen reprodukovat za hranici toho co je clovek schopen vnimat...i kdyz nazivo je nazivo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dej mi 43" 3840x1800 21:10 120hz VA prohnutý kvalitní panel a budu šťastný jak blecha :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite 21:10? Si nech vyrobit akorat to asi bude mimo tvuj rozpocet ale mozne to je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem doma dva VA herní 144hz, 32" 1440p 16:9 a 34" 1080p 21:9. Oba měli výrazně horší IQ (image quality) než můj 4k VA 40", ale vysokou frekvenci a super nízky input lag jsem si u nich užil. Nicméně vnímal jsem to jako bolestný downgrade. Na 40" 4k vidím toho snajpra dříve než on mě apod. S rozptylkami čočkami v brýlích vidím všechno trošku menší. Když nahodím kontaktní čočky tak je těch 40" vizuálně masivních, s brýlema ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to uz nejaky rok nazpatek..mel jsem 27' VA monitor a nemelo to stabilni pozorovaci uhly jako u IPS. Ve vertikalni rovine, tam byli docela barevne odchylky, kdyz jsem na to necucel uplne kolmo. Jsou ty panely na to jeste porad nachylne a nebo je to uz srovnatelne s IPS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VA trpí na tzv. gamma crush. Barevné odchylky to vyloženě nejsou, je to spíše něco jako úbytek kontrastu při extremnějších pozorovacích úhlech. Já to tedy běžně na svém VA panelu nevnímám, ale vím, že když se podívám mimo středovou osu více zprava nebo zleva tak obraz vypadá méně barevný - desaturovaný. Může se jevit i více desaturovaný ke krajům na velkých obrazovkách, proto VA panely benefitují z prohnutí co se stability barevnosti týká, protože prohnutí okraje přiblíží k oku na podobnou vzdálenost a úhel jako je střed obrazu. Nicméně jak říkám, já na svém panelu gamma crush nevnímám dokud se nepodívám z extremnějších úhlů, i tak se to potom prezentuje jako úbytek barevnosti a né inverze barev jako u TN. U IPS na větších obrazovkách nemůžu vystát IPS glow a slabý kontrast. U IPS je černá u okrajů díky IPS glow úplně vyblitá... To mě strašně iritovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info.
Takze je to porad vicemene stejny stav. Mne prave ta zmena barvy vadila, kdyz jsem sedel u neprohnte 27ky a stacilo se trochu povrtet na zidli, vyhnout se z te kolme osy a uz to bylo videt. Mne zase moc nevadi "svetlejsi" cerna, takze jsem presel k IPS a jelikoz je ten stav, jak pises stejnej, tak tim padem i zustanu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na VA nesahej. Má zejména o hodně vyšší kontrast než IPS - 2x až 3x. Kde jsou IPS panely na 1000:1 a ty s vysokou denzitou ještě hůř (už se to moc nesleduje, marketingové oddělení skončilo u miliard:1), tam umí VA 2000:1 až 3000:1. IPS se používá jenom proto, že má akurátnější barvy, takže je to "lepší na fotky". Ale třeba na hraní ať si každý posoudí sám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ony ty vysoke zmeny stavu tekuteho krystalu maji svou dan i u rychlejsich TN toho nedosahnou bez prepalu natoz u VA/IPS i kdyz maji oproti TN kvalitnejsi podani a vyrovnanejsi odezvy ....treba se jim podari doresit xOLED kdyz SED poslali k vode a microLED je tak trosku v teto velikosti zatim utopie...ale nez to bude za rozumnou cenu .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlupost, LG alebo Samsung v hernom mode 20-25ms pri 4K vc. HDR. Sony uz par rokov.. Doporucujem sa trosku rozhliadnut, co sa predava predtym, nez zacnem hadzat mudra. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8K je k nicemu, nikdo to nechce stejne jako lide nechteji 4K, ale zadne televize v obchodech s mensim rozlisenim uz skoro nejsou, tak lidem moc nezbyva.

Behem tech nekolika let preci jen nejaky obsah pro 4K vzniknul a i nektere analogove remastry se daji remastrovat az do tech 4K. Takze 4K jsem schopen pochopit.

8K je k nicemu, zadny obsah na to neni, remastrovat do 8K se neda a filmova studia pokud jeste nemaji stare zarizeni a do 4K jen neupscaluji, tak ty vetsi nakoupili za velke penize zarizeni pro 4K. To ted musi na sebe vydelat a pocitejte teda, ze filmy ve vetsim nez 4K rozliseni nebudou dobrych 10 let vznikat zadne, maximalne bude vsechno upscaling, teda neco co neprinasi vubec nic.

Levne televize nejsou 4K, autor clanku o tom evidentne nic nevi. Ty TV nejsou RGB ale RGBW a teda minimalne kazdy 4. bod je jen bila dioda a obraz je maximalne tak dopocitany. Jednoduse ty levne 4K TV vam nikdy 4K obraz prehrat nedokazou, protoze to zadne 4K TV nejsou, je to jen marketingovy zvast.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

- asi nejsem clovek a nikdo v mem okoli :) vlastne ja uz v 4k jedu >> je pravdou ze opravdu kvalitni FHD TV nesezenes a je lepsi jit do 4k ale porad vsichni vyrobci nabizi nove rady FHD TV v nizsi i stredni tride

- mimo jine i filmari, fotografove ci konzumenti obsahu s tebou nesouhlasi ;) ale jsem rad ze jsi schopen neco pochopit aspon naznakem ;)

- opet s tebou nemohu souhlasit :) navic se uz nativni 8k obsah vytvari a jsou dokonce prenosove vozy a potrebna infrastruktura kolem nekolik let takze nejde jen o lokalni technologii btw kdyz se podivam na zakladni poloprofi zarizeni s kterym se nataceji filmy/dokumenty v 4k rozliseni je to v podstate levne a muze si to dovolit koupit i Crha >>> ohledne drahe profi techniky nebudu vubec delat nejake zavery protoze filmy vydelavaji miliony dolaru takze naklady na techniku jsou ve vysledku naprosto zanedbatelne ....

- opet lzes k RGBW se uchylil pouze jeden vyrobce (docela dava i smysl to ceho se tim snazil dosahnout) ostatni i v nizsi tride nabizi klasicky RGB (sidi to jinak) Samsung na tom dokonce rozjel kampan aby se vyzdvihl na ukor konkurence ;) ...takze i levne TV/Monitory maji vetsinou nativni 4k panely

btw tve prispevky mi pripadaji jako bys zil na jine planete nebo jsi prisel z jine dimenze :D jsi jako obvykle uplne mimo realitu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Placas nesmysly:

fullHD nic poradneho nesezenes.

nesouhlasit muzou, ale faktem je, ze 99% vseho je upscaling a ze ten je na hovno.

profi zarizeni jsou 4K a vyrobci do 8K jen tak nepujdou, budoucnost mi da jiste za pravdu, uvidis.

tak jako tak neni u jedinneho vyrobce panelu v levne rade nativni 4K a vsechno je to jen dopocitavane, tech vyrobcu panelu neni zase tolik a delaji to vsichni. Silne doporucuju kupovat 4K TV vyssi radu a nikdy u zadneho vyrobce nebrat tu zakladni levnou.

je to presne naopak, mimo realitu jsi ty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„fullHD nic poradneho nesezenes"
Á pán je náročný.
LG 55EG9A7V - 139cm - cena 30 tisíc Kč.
Sony KDL-50WF665 - 126cm - cena 20 tisíc Kč.

Dál nebudu pokračovat. Prodávají se i TV pod deset tisíc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není žádný zázrak. S koncem 3D prakticky nejde sehnat TV se 100Hz panelem, byť markeťáci kouzlí cosi o Motionflow 400Hz. Kde jsou ty časy, kdy Motionflow 100Hz znamenalo skutečně 100Hz panel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tekutemu krystalu jsou nejake Hz uplne u zadele naopak drtiva vetsina panelu byla vzdy 50/60 mam lonsky model z vyssi tridy a ma 3D ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lzes lzes lzes lzes a nudis mne jeste ze jini maji silu ti vyvracet tve blaboly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně mimo jsi ty. Co to furt meleš o dopočítávání?! Jasně že pokud do televize pošleš fhd, ona z toho nevykouzlí 4k jinak než upscalingem. To ale neznamená že to není 4k telka. Právě naopak. Myslíš že ty hiend modely s tím dělají něco jiného? Tebe už jsem kdysi někde četl, a byly to úplně stejné bláboly

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi stejný žvásty tu byly už u 4k předtím u FHD a tak dál. Kdo se nepoučí z minulosti nemá budoucnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milé, ale všichni zapomínáte na jeden docela drobný detail. Bavíme se o *televizi* - takže, co do toho DNES chcete narvat? Ani se nebudu bavit o TV signálu, tam je cirka...nic. U 4K je "to co si stáhneš" a 8K? :)))))) to je tak, když jedna technologie předběhne dobu a druhá jí nestíhá dohnat (a to dlouhodobě). Ale tak - klidně si to běžte koupit, váš elektroprodejce z vás bude mít radost :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neco musi byt driv :) taky byla nejdriv elektrina a pak zarovky :)

Problem s pomalym nastupem bych videl spise v tom ze mnoha lidem nestoji to malo navic za dalsi investice a proste pockaji az to bude levnejsi nebo nevyhnutelne ... plno lidi ma i dnes hd ready ci CRT TV apod. ale porad plati ze 4k+ je ocividne lepsi nez FHD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si horsi nez moja babka. Nejaky obsah 4K? Kde zijes? Polka serialov na Netflix ma 4K, filmy s tym uz vznikaju bezne, mobily tocia do 4k. Dnes mat fHD na 75" TV tak sa stydim..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8K je dobrý směr, ale příliš brzy.
- Vetšina lidí nepozná rozdíl mezi SD a HD. Obvykle to vysvětluju "Podívej se na to logo televize"... "Ajo, je to ostřejší". Ale to musíte člověku nakukat.
- 4K je přínos, který se dá skvlěle využít u her. Ve 4K s HDR a na plné detaily si dnes zahraje, ale asi jen málokdo. 4K vektory jsou směr, který dospěje a bude super.
- Potíž ale bude s 4K bitmapama. Blu-Ray, televize, internet, ty data se tam sotva vejdou i teď + dalších 10 let.

U 8K to bude mnohem horší.
- Datové toky už budou takové, že se to nevyplatí přenášet, ale bude lepší to renderovat.
- 8K bude dávat smysl jen pokud se přestanou přenášet bitmapy a přejde se na vektory.
- Zároveň u 8K můžeme zahodit anti-aliasing.

K čemu to všechno, ale bude? Aby na mě řval zelenej 8K mimozemšťan v HDR a pálil mě 5000 nitama z očí do očí? :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele fakt ne. Pokud se prejde na vektory, tak klidne rovnou na 16K, tam je to potom uplne jedno.

Druha vec je, ze nikdo na svete nema tak ostry zrak, aby do 60" uhlopricky poznal rozdil mezi 4K a 8K, kolik lidi bude mit zajem o zobrazovadla nad 60". Kolik z nas bydli ve vilach s obyvakem 50m2 a vetsim?

Premyslim o monitoru k PC, jestli 27" nebo 32". Lidi me presvedcujou na 27", pry je 32" na PC monitoru moc. Takze jak vidis ani zde to vyssi rozliseni nedava smysl, nebot vyssi rozliseni dava smysl jen s vetsi uhloprickou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

sorryjako.. tyhle kecy jsem cet pred nastupem hd a stejne se prosadilo.. cet jsem je pred nastupem 4k a stejne se prosadilo.. takze si zacni zvykat, ze se proste i 8k prosadi at se ti to libi nebo ne.. hlavne teda ty tvoje argumenty ''me to staci, musi to stacit vsem'' jsou fakticky mimo..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

3D se neprosadilo a tyhle kecy jsem mel taky. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty používáš naprosto ty samé ;)) 4K se prosadilo? Opravdu? Vysílá ČT, Nova a Prima ve 4K? Zvládne průměrné běžné domácí PC plynule spustit DOOMa ve 4K? To že ty a tví kamarádi to mají, neznamená že "se to prosadilo". Ano, je to budoucnost a pomaličku k ní dojdeme, ale to neznamená, že se to dnes, nebo letos v roce 2018 prosadilo :)) Dokud to nebude "masovka" - tak se to neprosadilo. A "masovka" bude 4K tak 2025+ a o 8K a víc nemá vůbec smysl žvatlat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych ty internety vsechny zakazal a jo mimochodem zeme neni kulata.... je to celkem bezny jev ze nove veci jsou drazsi a v prvních vlnach si je kupuji jen prachaci a technologicti nadsenci... to ze 8k funguje uz par let je jen dobre ...kolik prumernych domacich PC ma na to aby posledniho Dooma pustilo smysluplne aspon ve FHD moc jich tedy nebude ...ale je spousta jineho obsahu i prace kteremu 4k sedne lepe nez FHD...
Btw stejne kecy slychavam porad ... osobne si 4k vychutnavam paradne a prechod z FHD je sakra znat dokonce i FHD obsah vypada lepe na 4k jen musi byt kvalitni zdroj a TV z vyssi kategorie .....top plasmy i predesle generace TV se mohou jit zahrabat ve srovnani se soucasnymi 7/8/9 radami TV ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"dokonce i FHD obsah vypada lepe na 4k"??? :-)) ... Mám opačnou zkušenost!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi hodne zalezi na schopnostech jednotlivych zarizeni...proto se mohou zkušenosti vyrazne lisit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto BÝVALÝ prodejce zase znám tyhle řeči z druhé strany. Ano, jsou technologičtí nadšenci, kteří si to (téměř) ihned koupí a vychutnávají si novinky technologií. Díky za ně. Ale prodavačské řeči o tom, jak jsou nové řady *čehokoli* lepší a předešlé generace se mohou jít zahrabat... to je věčná, ohraná písnička broukaná reklamami a našeptávaná do oušek zákazníků prodejci "pro pár šišek" navíc. Ona je to pravda, ale byla to pravda před deseti lety, je to pravda dnes a bude to pravda i za deset let. Držel jsem v ruce jakýsi "magazín" Rakousko-Uherské armády z roku 1915, kde se brancům říká, že se vlastně v té válce nemají čeho bát, neb kdyby se jim nááááááhodou něco stalo, lékařská věda je aktuálně nejpokročilejší v dějinách. To bylo v roce, kdy neměli ani ten "blbej" penicilin... Nejpokročilejší v dějinách to je letos, bylo v roce 2000, 1915, 672, -1000...a vždycky to byla pravda :)

Čili ano - "Přechod z CRT na LCD se vám vyplatí" a pak "Plasma má nejkrásnější barvy" a pak "3D je budoucnost" a pak "LED technologie je to nejlepší co tu kdy bylo" a tak dále a tak dále :) Nic proti tomu nemám, ale tvrdit, že se *COKOLIV* prosadilo, aniž by se to prodávalo "jako housky na krámě" prostě nejde. A jaké že je i dnes nejprodávanější rozlišení TV a monitorů? UTFG!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a) nikdy jsem nebyl prodavac nemam tedy potrebu plkat tyto kecy bez toho aniz bych to mel realne podlozene ostatne jako vetsina nekompetetnich prodavacu kteri ve vetsine pripadu nemaji hlubsi ani povrchni vedomosti o produktech ktere prodavaji a jen papouskuji promo materialy :) (v zivote jsem nenarazil na schopneho prodavace "elektra" tim se nechci doknout moznych vyjimek urcite se obcas nejaka najde)
b) pouze jsem shrnul osobni zkusenosti s predchudci soucasnych TV ...a za nejakou propagandu se to opravdu neda povazovat :) jeste nedavno jsem mel skoro TOP FHD TV smerovala k rodicum ted mam 4k (zasadne kupuji 8 serii jako sekundarni kupuji 7 serii >> mam pristup k dobrym cenam takze to nejak neresim) >> drive jsem mel tri generace plasem po sobe (i top produkty s LCD nedokazaly predcit plasmy)
c)dle meho se 4k prosadilo docela dobre kdo chce neco lepsiho nema v podstate na vyber a ted kdyz pujde kupovat novou TV nebo nahradit starsi kus tak s nejvetsi pravdepodobnosti sahne po 4k modelu (navic dostupneho 4k obsahu je filmove fandy, hrace apod. dost a dost ...kdyz se nesoustredime na evropske pozemni vysilani apod. )

ale tohle vubec nechci resit jen vyvracim bludy nekterych ze 4k vs FHD neni prinosem protoze to oko nerozezna apod. coz je naprosty nesmysl :) ze nektere TV nezvladaji prepocet SD/HD vysilani moc dobre je znamy fakt takze kdyz si nekdo takovou TV koupi a generalizuje na tom celoplosne to ze SD/HD obsah na 4k vypada hur je taky uplne mimo misu staci i kvalitni FHD zaznam pustit na 4k a rozdil je do oci bijici(jak na monitoru tak TV)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na FullHD je 32" moc respective FullHD je již málo na 32", hrubé :-( JInak moc není ještě tak 42" na 4k , kdy hustota pixelů a tedy jejich velikost je stejná jako na čtyřech 21" FullHD monitorech.
A vždy si můžeš otevřít okno jen na 1/4 plochy čili jen jako 21" FullHD monitoru a to kdekoliv uprostřed dole, jak libo a nebo se pohodlně opřu do kancelářského křesla a koukám přes celou 42" plochu tohoto mého děla: https://www.czc.cz/lg-43ud79-b-led-monitor-43/218606/produkt ;-) pohodlně a z větší vzdálenost (cca 60m) a tak si nekazím tolik oči ostřením na menší - nepřirozenou vzdálenost...

Větší monitor pak má problém s podsvětlením po stranách, neníli prohnutý, neb část pixelů v kraji je mimo posvětlení a není kousíček plochy vidět :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo Antone Pavloviči? Co raději rovnou 128K? :)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moj pokoj je 23m2, TV mam 75" a divam sa z 4m. Je to akurat, rozdiel fHD vs 4K poznam aj cerstvo zobudeny so zalepenymi ocami. 85" by stale bola lepsia volba, ale neserem penize.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, renderovat. Bez textur se stejně neobejdete a jste tam, kde jste byl. Datový tok bude vyšší, ale zase to nebude nějaké drama. 4x více pixelů bude odhadem 2x víc dat, protože komprese. To je zhruba rozdíl jedné generace kodeku. Ve výsledku se vlastně zase tak moc neděje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optimismus je hezká vlasnost, ale to není 4x více pixelů, 4x více jich je na jeden pouhý řádek. Televize/monitor je obedélníková plocha, ne řádek, tedy je to "4 krát na druhou" více pixelů (na šířku x na výšku)! Takže datový tok opravdu naroste brutálně, podobně jako mezi FHD a 4k. Proto na to nestačí třeba starší HDMI a DP normy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se pořád o 8k? Kde se tam jako vezme 4x víc pixelů na řádek než u 4k?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4x byl jeho výklad a zřejmě to bylo míněno k FHD? Oproti 4k je to pochopitelně 2x více pixelů na řádek, podstatou je, že se rozlišení a s tím spojené nároky násobí v ploše, ne v délce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4x více pixelů bylo pochopitelně myšleno k nejbližšímu nižšímu evolučnímu kroku, tedy 4k. A ano, je to zhruba stejný rozdíl jako mezi FHD a 4k, jak jste správně uvedl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bylo myšleno, že datové proudy budou čtyřnásobné, tak ano, to je pravda. 8k je v podstatě jako čtyři 4k proudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle bude mít výhodu Samsung s MicroLED. Jednou z výhod téhle technologie je právě vlastnost bezešvě pospojovat více menších panelů dohromady do jednoho velkého panelu. To může být vážná konkurenční výhoda. Jestli teda Samsung nekecal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neverim ze pro domaci pouziti na vzdalenost nekolik metru nebude to spojeni videt.....navic nez se jim to podari dostatecne miniaturizovat a srazit cenu bude trvat hodne dlouho pokud to neni slepa ulicka jako treba velice slibny SED ....videl bych vyhodu spise ve velkoformatove projekci apod. ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta tabulka prodeju je usmevna a nemuze vypadat jinak. Nekdo tady napsal ze poradne telky jinak nez 4k nejsou a ja to potvrzuji. Pokud chci kvalitni obraz, 100hz panel, non tn, peknou cernou a alespon 55" skonjcim vzdy u 4k posahanych tv. Jo nakonec sem seznal ze apskaling z velke dalky ujde, ale jen u Sony bravia, po mesici hledani jsem nemel jinou volbu. Samsungu maji priserny obraz jak barevne tak posprocesingem. Slusny jsou Panaci nebo nektere LG ale opet jsme ve vodach 4k. Neni pravda ze je na vyber z kvalitich velkych fhd. Jinak mimochodem ja stejne radsi koukam v loznici na plazmu posledni generace protoze na ni nic barevne ani obrazem nic nema. Cele LCD se muze jit zahrabat. Inu vnucena inovace jen kvuli marketingu a prodeji je tu s nami, nenadelame nic. Apropo na pc stale hraji na 2,5k protoze vic je vrazda a svych alespon 60+ fps si vzit nenecham. Dobre inovace jsou freesync/gsync, 144hz vejs, vymizeni nekoukatelnych TN panelu. To je smer ktery je v poradku. 8k si za me muzou strcit hluboko do kapes...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co pamatuji tak jsme meli top plasmy vse Panasonic a s cistym svedomim mohu rici ze soucasna stredni a vyssi trida TV ( je fakt ze i pres hrube nedostatky zustavam kvuli kvalite obrazu verny Panasonicu) si plasmu strci hrave do kapsy obzvlast po tolika letech provozu a dostupnosti kvalitniho obsahu je ten rozdil cim dal vetsi ....PLASMA uz je davno prekonany prezitek ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No když myslíš. Já mám doma právě tu téměř 10let starou plazmu panasonic (tzv. neo plasma jedna z posledních) a ten obraz si s novou lcd obrazovkou v ničem nezadá, naopak mně přijde pořád příjemnější, bez klasických IPS/PLS vad, barvy naprosto super, ždáné vypálené pixely jak se strašilo atd. Chtěl jsem letos udělat upgrade na větší novější tv (je to 47") ale pořád nevidím důvod, OLED jsou pořád předražené a 4K je mi ze 3m k ničemu. Jinak k vyšším rozlišením, není pravda že fullHD bude na 4K vypadat stejně dobře jako na FHD, interpolace je znát a doma to opravdu nechci. Dokud nebude obsah pro 4K tak raději 100Hz FHD. U monitoru ještě ty 4k pro jistré druhy práce pochopím. 8K je pro moje oči naprosto k ničemu, všechno bych musel zvětšovat (interpolace) a to fakt nevypadá dobře ani náhodou, žádná výhoda kromě potřeby vyššího výkonu a spotřeby v tom není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuji ze zkušenosti, že přepočtené video - TV vysílání a to prosím zatím nejlepší mám ze Satu, i ze zrcadlovky o 50p(!!!) FullHD vypadá na 4k hůře(!...) než na FullHD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi mas TV ktera to proste neumi dobre :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem neviděl TV ani monitor která by to uměla dobře. Ono by stačilo místo interpolace prostě použít mřížku 2x2px jako simulaci 1px menšího rozlišení. Jenže takhle to bohužel nefunguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde si viděl 4k 100Hz panel? Kupuji hned...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Staci se divat na produkty s vyssi cenovkou ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Link pls, ale jestli to má pod 40 palců tak nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak napric vsemi vyrobci minimalne nektere modely ze 7 serie od 8 a vys uz to maji snad vsechny 4k TV aspon dle namatkove kontroly...staci vybrat jen konktetni model a uhlopricku... bohuzel se vyssi tridy TV nedelaji pod 40" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jako 4k 100Hz fakt hardarově jo? Ne žádný postprocesing. Prostě mi na tom komp pojede 4k 100Hz jo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedelej ze sebe vola bavime se o TV s HDMI vstupem tak co asi ;) ale ano delaji se i 4k monitory co umi 4:4:4 100Hz+ pres DP takze technologicky to neni problem a pak uz zalezi jen na rozpoctu a vuli si neco takoveho obstarat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to naprosto stejně, hysterii kolem 4K a 8K nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš doufám jenom telku a ne monitor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal u monitoru pochopím 4K u určitého druhu práce, 3D modeling, grafika obecně, střih videa. Minimální úhlopříčku tak 32". Osobně mám 27" 1440p a už je to pro mne limit na hranici viditelnosti abych nemusel zvětšovat písma - a to jsem si musel chvíli zvykat, ale já nejsem grafik ani modelář. 4K bude pěkné na hry, až na to budou dost silné grafiky, v dnešní době to utahá jen 1080ti a vega, a to za cenu malé domácí elektrárny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč ti vadí zvětšení písma? Já mám 28" 4K a písmo samozřejmě zvětšené na 150% - v tom máš pravdu, že bez zvětšení to prakticky nejde používat, ale pak mi to právě přijde úplně super i na takové to domácí žvýkání - jakože web a programování a tak. Písmo mám zvětšené už několik let, protože na 14" notebooku s FHD mi přijde "default" taky špatně použitelný a těch 125% se hodí, druhá alternativa 1366x768 je děs běs.

Samozřejmě pár starých aplikací je rozmazaných, ale cokoli novějšího bývá už na škálování připravené dobře. Blbé mi přijdou jenom vzdálené plochy na staré servery, pár jich mám, ale dá se to řešit připojením na rozlišení třeba 1280x1024 a pak si to můžeš 2x zvětšit - to je funkce toho klienta.

Jinak her ve 4K jede spousta her i na RX570, ale v zásadě nevadí ani spouštění ve FHD nebo 1440p, obojí vypadá díky malým bodům velmi dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně osobně interpolace vadí, to zkreslení a rozmazání vidím. U vektorových fontů to není problém, ale zrovna na web mi to přijde moc, musel bych zvětšovat stránky ap. Nehledě na různá menu v programech která bych už prostě neviděl. A protože weby i programuju tak mi to vadí 2x tolik, každý browser totiž zvětšuje jinak a nikdy to nevypadá úplně stejně jako originál. Přijde mi to prostě nepraktické a zbytečné. A jak už jsem psal, neviděl jsem ještě monitor keterý by měl interpolaci z nižšího rozlišení pěkně ostrou a to jsem jich za poslední půlrok zkoušel asi 12. Pro běžné užívání nevidím ve 4K monitoru přínos, ale každý ať si vybere co je mu milejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak tomu nerozumím. Jaká interpolace? Zrovna web browsery zvládají HiDPI úplně parádně a samozřejmě bez interpolace. Menu v programech je taky asi tak v 95% bez interpolace (záleží co člověk používá) a HiDPI comaptible. Když jsem před lety na HiDPI přecházel, zdálo se to být jako téma, ale dnes spíš aby člověk něco s interpolací pohledal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tahle stránka při zvětšení na 150% - všechny obrázky se hezky rozpliznou. Já to prostě vidím, a nechci to :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda nechci ti na to sahat, ale obrázky tady jsou přeškálované už na základní velikosti - šířka je ze 780px (obrázek) stažená na 758 (stránka). Podle mě je to celkem normální postup.

Když je zvětšíš na standard-DPI monitoru, tak jsou samozřejmě rozplizlé - to je dáno jednoduše jejich rozlišením. Na HiDPI monitoru nebudou vypadat zvětšené o nic víc "blbě", než na standard-DPI monitoru v základní velikosti.

Naopak pokud jim někdo zvětší rozlišení, budou na standard-DPI vypdat pořád stejně, ale na HiDPI líp. Tzn. o nic nepřicházíš, ale můžeš jenom získat. Přitom procento HiDPI věcí obecně (tedy aplikací nebo obsahu) je už teď poměrně vysoké. (Přičemž video, které nám při vyslovení "4K" první přijde na mysl, je zrovna pokryté dost málo, ale to nevadí.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na HiDPI monitoru nebudou vypadat zvětšené o nic víc "blbě", než na standard-DPI monitoru v základní velikosti. - budou a vypadají (při zmenšení si obrázky ostrost ponechají, při zvětšení ji ztrácí). Pro mně prostě nemá 4K žádnou přidanu hodnotu, naopak samé mínusy - potřeba více dat pro vše co chci na takovém rozlišení kvalitně zobrazit, omezení na 60Hz, nutnost všechno zvětšovat. A to už se opakuju, prostě tak to je. Tobě to vyhovuje mně ne, na tom nic nezměníš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče hraní tak dávám přednost plynulosti, a 4K v 60fps dnes neumí karty slabší než co jsem psal. Moje 1070 má kolikrát problém utahat i 1440p, ale však testů grafik je milion a jde to dobře dohledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a úhlopříčka pro 4k je minimálně 65", 8k 130" ... slušná doprava z Číny. Aleluja, ČT vypíná multiplexy a možná nám nechá FULL HD 50p. Ale jo, věřím )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za blábol? ČT naopak spustila DVB-T2 se všemi programy v HD. To naši "analogoví lídři" Nova s Primou si myslí, že HD je v dnešní době luxus a měli by za něj vybírat příplatek, takže do DVB-T2 cpou obraz v rozlišení 960*540 a nazývají to qHD :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At uz se 8k prosadi nebo ne, tak odle mne je uz spis jen zajem vyrobcu, kteri potrebuji dodat neco "noveho", nez prinos pro soucasneho uzivatele. Vynecham profi sferu, to je je jina liga. Co se tyce ale Franty i tombomina co si kupuje televizi, tak nevidim prinos.
SD -> HD ... viditelny kvalitativni posun
SD -> FullHD .. obrovsky kvalitativni posun
FullHD - > HDR FullHD .. je videt zlepseni barev v obraze, kvalitativni posun
FullHD -> 4K .. zlepseni ano, ale subjektivne je uz dost zavisle na velikosti zobrazovaci plochy, vzdalenosti od ni, atd. Porad se ale najdou argumenty pro.
4K -> 8K .. ??? ... bude vubec videt rozdil, pokud nebudu stat pred televizi velkou jako tabule? U jak velke uhlopricky bude rozdil vnimatelny pri cca 3m odstupu od telky?
Osobne mi z toho vychazi zajem vyrobcu, natlacit nove produkty, aby "nezadreli" prodeje. Osobne bych radeji uvital lepsi rozvoj 4K a HDR, nez toto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je rozlišení, druhá reálný obsah. I 4k video má podvzorkované barvy, takže jejich reálné rozlišení je pouze poloviční (FHD) a artefakty mohou být vidět. S 8k videem by se barevné rozlišení mělo dostat na 4k. Nemám obavu o to, že by se 8k standard neuchytil, spíš si říkám, co budou výrobci dělat, až se uchytí. 3D vyhořelo, HDR už je, přechod z 8k na cokoli vyššího už nebude mít smysl. Nedivil bych se, kdyby po nasycení trhu 8k obrazovkama někdy za 5-10 let začaly rapidně klesat prodeje televizí. Pro úplnost - ony mírně klesají už teď. Ale kdo ví, třeba výrobci přijdou s nějakým zajímavým nápadem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tema barvama je to zajimavy, to jsem nejak vypustil.. vzorkovani barvy na pixel. Muzete k tomu napsat neco blizsiho, treba kratky clanek? Ma to souvislosti s kodeky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíše s levnýma 4k kamerkama jako GoPro a pod. ... To je mazanina při pohybu... a při statickém obrazu sice má obraz i jemé detaily obrysů, ale jinak omalovánka jak malovaná vodovkama... (slité barvy ploch do jedné guče)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi věřit, že by na 4k byly vidět artefakty z podvzorkování barev. Zrovna v tomto rozlišení, kdy jeden pixel už je opravdu minimalistická věc. 4:2:0 je drtivá většina JPEGů a myslím, že většina lidí to vůbec nevidí, že barva má minimální rozlišení 2 pixely (navíc když tak oči opravdu fungují a barevné rozlišení mají zatraceně špatné). Naposledy kdy jsem opravdu trpěl u malého rozlišení barvonosné oproti jasové byly analogové systémy (S-VHS, Hi8), tam to nešlo přehlédnout.

Něco jiného je přenost mezi počítačem a monitorem, tam by to mělo být vždy 4:4:4 (což je ve BT.2020 zahrnuto, po boku 4:2:0).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to pripada divné i mimo omezeni vyplyvajiciho z HDMI 2.0x mohou prispivat i jine faktory a kdyz se to sejde ... ale tak vetsine lidi kteri sleduji SD kvalitu jedou na zarizenich s 6bit+FRC panelem ktere nedosahnou ani zdaleka na 100% sRGB to je asi sumak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakože myslíš, že to bude jako s foťákama? Že by mobily nakonec vytlačily i telky? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze 3m doporučuji pro max vytěžení detailů v obraze (ideálního, čili plocha Windows nebo fotky, neb z kamer leze video často děs...) ze zkušenosti FullHD min o cca 1,5m (60-65") a pro 4k min o velikosti již 6m! A 8k?... To by musela být celá stěna velmi velkého obejváku :-)) ...

Na 42" UHD PC monitor totiž čučím z 0,5m a vpoho nevidím pixely :-) Tedy ze vzdálenosti 50% úhlopříčky, čili je to jednoduché - naopak velikost obrazovky musí být u 4k 2x větší než vzdálenost!

čili vámi zadaných 3m x2 = 6m ;-) Na pohodlný posed z gauče by tedy stejný pocit navodil opravdu až 6m displej! O 8k nemá cenu se tedy ani bavit, zbytečnost. Raději ať přítlačí na odezvu, přepočet na 100/120Hz a na barevný prostor a kontrast!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

8k PORNO? To fakt nechcete.
Viditelná celulitida, strie, jizvy po plastikách/porodu, strhané ksichty zfefovaných hereček xanaxem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.