Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

libbluray: open-source knihovna pro Blu-ray filmy v nové verzi

libbluray
O libbluray, otevřené implementaci pro přehrávání Blu-ray filmů, jsme se zmínili již na jaře. To ale šlo jen o součást Mplayeru, teprve až nyní tvůrci projektu přichází s vlastním vydáním…

libbluray se nyní nachází ve verzi 0.21, od níž pochopitelně nečekejme nějaké zázraky či finální verzi schopnou přehrát libovolný film na Blu-ray disku. Berme to zkrátka tak, že je zde jistá funkční verze od tvůrců a tak můžeme očekávat brzké zakomponování do dalších projektů v čele pochopitelně s VideoLAN VLC, které stojí za vývojem této knihovny.

Bohužel nadále přetrvává a jistě ještě (velmi) dlouho bude jedna smutná vlastnost: libbluray je zde pouze pro to, aby softwarové přehrávače rozuměly struktuře Blu-ray disků a byly s ní schopny pracovat. Nikoli proto, aby zajistila přehrávání filmů chráněných AACS a BD+ ochranami. Bohužel pro majitele sbírky filmů na Blu-ray discích je většina filmů "obdařena" minimálně AACS, často i BD+ ochranami, takže bez ohledu na to, že obě jsou již dávno na nic (neplní svůj účel, byly obejity/prolomeny) a programy jako AnyDVD HD či DVDFab HD Decrypter umožňují kopírovat Blu-ray filmy prakticky jedním kliknutím myši, v případě open-source přehrávačů nám tyhle dva "Hollywoodské nesmysly" stále otravují život.

Ve vývoji je samozřejmě i knihovna libaacs, jejíž účel asi netřeba vůbec vyslovit. Ta se momentálně nachází ve verzi 0.30. Opět nutno doplnit, že libaacs není určena k lámání AACS klíčů, pouze zprostředkovává AACS-část procesu přehrávání, žádnou databázi AACS klíčů (ať již vlastních Blu-ray disků, či Blu-ray zařízení) s sebou nenese.

libbluray momentálně využívají vedle Mplayeru již zmíněné VLC, dále XBMC a další projekty.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku libbluray: open-source knihovna pro Blu-ray filmy v nové verzi

Úterý, 13 Prosinec 2011 - 16:36 | HKMaly | CD-R bylo ve sve dobe skvely produkt. DVD-R bylo...
Pondělí, 12 Prosinec 2011 - 13:37 | Ondar | jj, placky jsou už dávno mrtvý.
Pondělí, 12 Prosinec 2011 - 12:39 | xvasek | Myslím, že tady už jde vidět, jak je ochrana...

Zobrazit diskusi