Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linus Torvalds si pochvaluje Steam OS

Co je na steamu za standart? Kdyby to byl standart tak muzu hry co koupim na jine platmorfme pridat i pod steamem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dnes je pod linuxem standardem graficky server X. A nastupci jsou Wayland a Mir. Steam muze podporou jednoho nebo druheho hodne ovlivnit, ktery bude pristim standardem (tedy ktery bude rozsirenejsi a ktery upadne v zapomeni). (Mozna to pisu blbe, ale je to jen priklad, tak to nikdo nerozmazavejte)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokial viem tak hry ktore su portovane pre Steam na Linuxe budu vyuzivat SDL, ktore od verzie 2.01 podporuje aj Wayland, neskor mozno aj Mir. Takze si nemyslim ze by koli SteamOS vznikol niaky rozkol alebo konflikt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...a velcí akcionáři by rádi, aby odešel i dinosaurus Bill Gates..."
Jen 3 z dvaceti největších akcionářů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to podobne, najednou mam tolik her na linuxu, ze je absolutne nestiham hrat :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám bohužel opačně, hry na Linuxu mám pouze free, protože si chci svobodně a anonymně koupit hru za hotové peníze v obchodě, na fyzickém médiu ne jen jedničky a nuly. Nechci si hry kupovat na internetu, nechci platit kartou, nechci se nikde registrovat plným občanským jménem a dávat osobní údaje.

Skvělý směr, Linuxu to rozhodně velmi pomáhá. Už jen trochu té svobody a anonymity k tomu přidat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ja mam i tech free her na Linuxu vic nez stiham hrat. Delam totiz taky neco jineho nez hraju - napriklad pres 8 hodin denne stravim vydelavanim penez tou tezsi metodou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja vim, to ze jsi paranoidni jeste neznamena, ze te nesleduji...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vsak se plnym obcaskym jmenem nikde registrovat nemusite!

S tou kreditkou/debetkou je to uz horsi, da se pouzit paypal, takze Steam nebude vedet, od koho presne platba prisla, ale to zase bude vedet paypal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak plným občanským jménem se musím v případě online plateb registrovat vždy (nehovořím o BitCoin). Když nechci aby Steam měl moje údaje, nechci aby je měli v PayPal (což je 100x horší než steam). Když pošlu platbu z účtu na účet i tam bude mé jméno jako vlastníka účtu, i při platbě složenkou se jméno musí vyplnit aby mohla částka v případě problémů dojít zpět.

Když si vezmu 500,- kč a koupím hru v obchodě, je to anonymní a pro mě svobodné.

Víte li o nějaké metodě jak reálnou měnou platit anonymně (kromě hotovosti) tak to budu super. Já o ničem nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S timhle jsi prisel pozde, tebou preferovany zpusob prodeje se pouzival nekdy v letech 1992-1997.

Ani tech kamennych prodejen uz moc nenajdes - kdo by do nich taky chodil. Maximalne nejaky kramek v nakupnim centru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Možná bys mohl někoho přesvědčit (třeba i v tom obchodě), aby to poslal za Tebe a ty bys mu to dal v hotovosti. Předpokládám ovšem, že bys byl ochoten za tuto službu zaplatit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nuz kvoli comu sa asi tak cim dalej viac obmedzuju pltaby cash ? Aby sa nemohlo odrbavat na daniach,maskovat prijem pred exekutormi a exmanzelkami kvoli alimentom atd ... ;-) Niezeby by som s tym suhlasil ale co sa proti tomu robit ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

PaySafeCard.

Stačí jít do trafiky (nebo jinam kde to prodávaj) a říct si o jednu (prodávají se jako 100,300 a 500kč, dají se kombinovat). Pak stačí opsat 16 čísel a užít si naprosto anonymní platbu. Není to nic neobvyklého, už léta je to platební standard a i na Steamu hodně využívaný.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Problém u těch dinošů je ten, že měli více či méně jasnou vizi (jejíž naplňování se leckdy zvrtlo až zvrhlo, ale přesto to bylo hodno obdivu). Jak to vezmou do rukou průměrní kancelářští manažeři, kteří nerozlišují, zda řídí SW společnost nebo firmu na výrobu kolíčků na prádlo, tak veškeré vize jdou od válu ve prospěch "stabilních příjmů", "predikovatelných a pravidelných productlaunchů" atd.

MS už dávno není to štikou, jakou byla v polovině 90. let. Dneska je to tlustý korporát, který místo reálných inovací přináší "inovace" ve stylu přeskinovaného GUI a hlavně se snaží své zákazníky držet co nejdále od sebe a zároveň je finančně co nejvíce vydžusovat - viz změny licenčních podmínek u Windows, Office a serverových produktů v posledních několika letech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že Windows potřebuje silného konkurenta, ale ne Linux. Zoufale chybí druhý komerční OS, který bych si mohl koupit a nainstalovat na svůj počítač místo Windows. Vím, že je možnost si udělat hackintosh, ale tam je bohužel zatím častější a výhodnější na HW od Apple nainstaloval okna.
A s klesající důležitostí desktopu se toho asi nikdy nedočkám.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pekny blabol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MAC OS muzes legalne provozovat pouze na Apple hardware (viz EULA)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim. Dokonce bych to upresnil jako "pracovni OS". Proste aby se soustredil na ergonomii, optimalizaci vykonu uvnitr a moznost nasazeni bez obchazeni problemu a pridavani ruznych berlicek. S jesne definovanou licencni politikou a generacni obmenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, dalsi pekne utopisticky clanek:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Linux ovladol vsetky oblasti it sveta, preco si myslis ze neovladne aj tu poslednu ktoru este nema, desktop ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lol

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I tebe BTJ jednou Linux dostane. Na pracák, když v něm neumíš ani škrtnout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale ja si nic neprajem, to je len konstatovanie faktu :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ona to, Pepku, zas taková sranda není.
To matlání webů v .NETu a vyklikávání dotazů ve Visual Basicu a Excelu tě dlouho nevydrží a jednou se na tom pracáku možná ocitneš.
Ví to i tvoje podvědomí. Proto tady tak pořváváš pod články, které v tobě vyvolávají pocit nedostatečnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím delší litanie sem budeš psát, čím více se budeš snažit dělat chytrého, tím více budeš dokazovat, že to co jsem psal je pravda.

Jo a na výrazu "matlání webu v .NETu" trvám.

Vyskoč!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Matlat weby můžete v jakémkoliv prostředí. Záleží spíše na tom, kdo sedí mezi klávesnicí a židlí, než co používá. Mimochodem .Net je například jediná platforma, pro kterou SAP vyvíjí svůj .NET connector. Asi mi nic jiného nezbyde a budu muset používat .Net dále.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

NET fw je dnes využíván od tvorby webů, webových služeb, desktopu přes WinRT a WP až po programování mikročipů. Znáš snad nějaký jiný framework s obdobným rozsahem?
Věř, že obdobné procento a možná i více matláků najdeš mezi PHP-čkaři, vše je pouze lidech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten posledni odstavec LOL, porad me utrvrzujes v tom, ze fakt ma smysl te cist:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Člověka nic nepotěší tak, jako názor skutečného univerzálního odborníka.
Tebe je, Pepku, tady u nás škoda. Tvůj hlas bychom měli poslouchat nejen my, ale i manažeři společností s miliardovým dolarovým obratem. Proč si tak šlapeš po štěstí a nestaneš se poradcem IBM, Oraclu, RedHatu... a také třeba i Valve? Tvé strategické vize a nesporná odbornost by tyto společnosti jistě pozvedly z jejich úpadku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Heh, programátor bez znalosti nixu je stále programátor a to že některý z nich zná základy nixu neříká nic o tom, jestli je programátorem dobrým. Sorry, ale mluvíš poněkud z cesty a s největší pravděpodobností ani programátor nejsi.

Jak víš, že programování v NETMF je naprosté neštěstí? Už jsi v tom někdy něco prototypoval??? Vsadím se, že ne, jinak bys nemohl z úst vypustit takovou kravinu.

Nechci tady spouštět nějaký flame, vždy jsem si linuxářů vážil a i je obdivoval za jejich trpělivost a čas, který tomu věnovali. Poslední dobou však musím říct, že klientela nixu nabírá do svých řad naprosté mimoně. Většinou usery, kteří dříve nezvládli ani administraci Windowsů a nyní se snaží být kingové v Linuxu (tedy hlavně v diskusích). Stačí se pouze porozhlédnout v diskusích na tomto webu :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud navrhujete software pro ECU (například motoru nebo nějakého dalšího systému např. pro letecký nebo automobilový průmysl), jednou z nejdůležitějších částí toho návrhu je tzv. "safety-layer" - jde o kritické části, na kterých je nejvíce závislá bezpečnost provozu daného zařízení (tedy např. jde o to, aby se pokud možno nestalo, že díky softwarové chybě motor zhasne někde 4km nad zemí, nebo třeba převodovka zablokuje kola během jízdy).
K tomu, vedle pečlivého návrhu vlastního softwaru, který by měl probíhat za dodržování léta prověřovaných postupů a zásad (mimo jiné by to měl dělat školený člověk a ne obyčejný programátor) potřebujete např. také certifikovaný překladač (já jsem se setkal ve své praxi s překladači pro C/C++ od Renesasu). Nelze v takovém případě použít např. GCC, byť by bylo sebelepší a podporovalo danou architekturu sebelépe(ale používá se v daných případech např. ve fázi testů na modelu, běžícím třeba na PC).
Protože čím více vrstev v softwaru máte, tím je to složitější a tedy náchylnější k chybám, je velmi nevhodné do toho všeho zatahovat virtuální stroje interpretující bytekód Javy nebo třeba něčeho napsaného v C# - ani by to velmi pravděpodobně, až na výjímky, neprošlo certifikací.
Mimo to je také velmi důležitá otázka spotřebovaných zdrojů - mikrokontrolér jich má i dnes poměrně málo. ECU prostě není telefon na hraní s nějakým ARM procesorem a fůrou RAM. Ani to není destička typu Arduino apod. pro domácí experimenty...

Věřím, že jde z vaší strany o nějaké nedorozumění. Jinak díky - živí mě to celkem dobře. Klidně tady budu rozumně debatovat o zajímavých věcech. Třeba bych i rád diskutoval o Linuxu na embedded.
Ale, proboha, ať už ti vaši kámoši neotravují tyto diskuse svými zakomplexovanými výkřiky. Mají dostatek jiných článků - třeba o aktuálních verzích Windows, kde se mohou realizovat v tom, co je zajímá. Takto jsou směšní i pro lidi z jejich milovaného Microsoftu - s těmi se totiž dá bavit docela dobře.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže, už věřím, že programátor opravdu jste a o to snadnější bude diskuse.
1. Ve vší úctě, zatahovat diskusi pod tématem Steam OS s odbočkou na vaší kritiku NET, na téma bezpečnostně certifikovaných aplikací pro letectví mi nepřijde jako příliš šťastný nápad či příklad.

2. NETfw (i Java) mají svá omezení a nikdo netvrdí opak. Díky vysoké abstrakci a mnoha vrstvám žádnou aplikaci s realtime požadavky zpracování v nich prostě nikdy nenapíšete. Jenže pokud se bavíme o DT či mobilních aplikací, což je nějakých >>90% aplikací, může vám to být tak nějak fuk. Zde jde povětšinou o rapid development a to je parketa obou těchto řešení. To, co vy budete pravděpodobně řešit v C/C++ dlouhou dobu, já to v těchto frameworcích vytvořím za dobu poloviční a ještě většinou mnohem elegantněji (žádné matlání).

3. To samé platí u programování mikročipů. S NETMF žádný realtime gadget nenapíšete, ale troufnu si tvrdit, že ani vy s Linuxem na tom nebudete o mnoho lépe. U těchto věcí holt vládne programování "direct to metal" s C nebo nějakým assemblerem. Pokud se ale budeme bavit o nějaké té automatizaci, domácím bastění či robotice, ejhle NETMF je naprosto skvělou volbou.

4. Pokud si toto vyjasníme, můžeme teprv přejít k vaší kritice NET. Tady tvrdím já toto:
Přijde mi to tak, že zatím co Java tak nějak stále přešlapuje na stejném místě už nějaký ten pátek, NET se vyvíjí mílovými kroky. Těžko mluvit o dokonalém řešení, protože je tam spousta věcí, za které bych MS nejraději zastřelil (různá podpora xaml, nestejné jmenné prostory atd.), ale pořád lepší jak Java. Bylo by požehnáním, kdyby Linux nějakým takovým NETem disponoval. A znovu opakuji s NET a CLR můžete programovat od webů až k mikročipům v jednom vývojovém prostředí Visual Studia!!!
Znáte jiná taková řešení???

5. Moji kámoši to nejsou, já si Linuxářů vážím (alespoň tomu tak v minulosti bylo), jen nemám rád naprosto zbytečné odsuzování MS. Stejně tak zase nebudu nazývat lidi, kteří spamují nesmysle pod každým článkem o Win8, za kamarády vaše.
Jinou věcí je Android, tady tvrdím (z vlastní zkušenosti), že to je nedobrý OS (slušně řečeno) a kdyby s ním přišel MS, byla by to kritika zdrcující. Naštěstí s ním přišel Google a tak je vše OK :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak kope nožičkama :D No davaj este nieco trepni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejvic z tech kydu me dostalo to, ze Android neni Linux .. No samozrejme ze neni, je to distribuce postavena na linuxovem jadru. Temer jako kazda jina, jen pouziva jiny graficky server a par uprav nutnych pro beh na mobilnim zarizeni. Neni tam nic, co by z toho delalo "linux" min nez vsechny ostatni.

Nevim kde na to chodis, ale opravdu .. skoc z okna.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja se fakt bavim:) Tu je fakt vic linuxovych zabednencu nez na zumpe ceskeho internetu, taky neni divu, kdyz sem pise jeden z nejvetsich demagogu a snilku, Jezek:) Ale ted vazne, meli by jste s tim CDR neco udelat ... podivejte na ruzne svetyhardware, chipy, vsechny ty worldy a tuny dalsich .... dokonce i na zive je vic novinek nez tady .... kydy o linuxu vlastne temer nikoho nezajimaji a pokud ano, tak je od toho root.cz ... lidi jako ja na cdrko vzdy chodili proto, ze tu byly vcelku zajimave recenze a novinky z IT .... ted uz je z toho spis onemanshow parodie na root (nestydim se uz rict, ze mozna i ten root je dneska mensi zumpa) .... takhle uz tady jen semtam nahlidnu, ne abych se neco noveho dozvedel, co je tady, uz bylo pred tydnem na vyse zminovanych serverech, ale spis abych se pobavil nad reakcema zabednenych linuxaru ... ale ani to uz neni moc funny, kdyz to ti lidi mysli fuckt vazne, proste nactileti .... na rootu aspon byvala sranda, bo vetsinou ti lidi vedeli, ze linux stoji za hovno, ale pouzivali ho z principu .... tady uz mi to prijde jak kopani do bezbrannych ovci, protoze vy fakt asi verite, ze linux je obecne pouzitelny a ma jeste sanci se dostat pres toho pul procenta;) Nebo hlasky o tom, ze android je linux:o) Zkuste nekomu rict, ze android je linux, at si nainstaluje na pocitac treba ubundu nebo gentoo, ze to je taky ten samy linux:o))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale že ti to trollování jde fakt pěkně, to se musí uznat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu nám tady dělá zdarma baviče, což není úplně k zahození. Takto se to projevuje, když se někomu ne moc schopnému a bez nadhledu hroutí svět (viděl jsem kdysi něco podobného krátce po škole v jednom starém výpočetním středisku - tamní osazenstvo nebylo schopné přijmout fakt vývoje a že se bude muset naučit také něco jiného než dělali celý život...).
Je tedy fakt, že bych uvítal, kdybych se v diskusích pod články, které mě zajímají, něco dozvěděl. Díky těmle šaškům je tu většinou nablito, ale tenhle konkrétní aspoň občas pobaví. Hlavně tím, kolik do toho vkládá energie. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ubuntu a gentoo muze mit v sobe uplne ten stejny Linux. Stejne jako Android.
Koukni do zdrojaku androidu, ze tam ten linux opravdu je :D
A kdyz si na androidi telefon nainstalujes terminal, budes tam mit ty stejne prikazy, jen v mnohem omezenejsi mire kvuli bezpecnosti a uspore ulozneho prostoru.

Ty jsi asi nejvetsi windows-zabednenec co jsem kdy poznal :D:D
Jsi opravdu vazne nemocny, nejhorsi na tom je, ze to na sobe nevidis a ohrozujes ostatni svou blbosti. Presto, ze ti to denne rika spousta lidi, tak porad trollujes a trollujes. Porad veris jen sve omezenosti.

Ano linuxove distra pouzivam od roku 2004 jako jediny OS a pokladam to za zcela pouzitelne, resp. mnohem vice nez windows.
Bohuzel cas od casu v praci musime cuchnout i k windows-based strojum a opravdu mi to na tu chvilinku staci. Bohuzel tve predstavy jsou krapet jine, nez realita ;)

Vzpamatuj se uz konecne a probud se do normalniho sveta.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tomu sám nevěříš a spíš máš jenom hrůzu z toho, že to prostě není tak, jak by sis sám představoval (a nedejbože se musel tomu přizpůsobit a naučit se něco nového). Ono je holt těžký si někdy přiznat pravdu a ne každej na to má... se s tim smiř.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

software ktery neni z dilny MS ? no to musi bejt z principu fuj preci vid BTJ ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linus Torvalds si upšoukne a Diit to zveřejní. Je tohle snad Torvaldsův osobní Facebook?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zato když si upšoukne Ballmer, tak se posere celý internet.

Buďme rádi, že je tu nezávislé médium, které si Microsoft ještě v ČR nekoupil, píšící o Linuxu a Open source.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od Linuxu tu máš ABCLinuxu. Mě třeba ten OS s kačerem pro 1 procento uživatelů vůbec nezajímá a co dneska ráno snídal nějaký Linus ještě méně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak si běž masírovat své 99% MS ego za vyHulánem... a nezapomeň vypnout AP, routery atd.... on by tam někde mohl tepat ten linux...
OS s kačerem, jo?... inu asi někdo provozuje tučňáka... a někdo tahá kačera :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tys to nepochopil, že ne? Tady nadáváte Hulánovi a přitom se chováte úplně stejně. Jenom máte na zadku vytetovaného kačera místo MS loga.

Jo a nezapomeň na ledničky a pračky. Protože na čem jedou kuchyňské spotřebiče má pro mě stejnou váhu jako na čem jedou síťové prvky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Maskot Linuxu je kačer?
Tak to se ani nevyjadřuj, utíkej někam do kouta a styď se.
Nejlepší je komentovat něco, o čem nic nevim, že?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No a mě to třeba zajímá. Co mě ale naprosto nezajímá jsou vaše výblitky. Proč, proboha, smrdíte pod články, které nejsou pro vás? Já taky nelezu třeba do diskusí o Windows 8.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč vy Linuxáci jste neustále tak agresivní? Asi máte chronický pocit, že vám někdo ubližuje. Léč si ty svoje syndromy na někom jiném.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Agresivní?
Kdo tady otravuje v diskusích, které zjevně nejsou pro něj?
Ještě jednou se ptám: Otravuju třeba já v diskusích pod články o Windows 8? Nešlo by se zařídit podobně?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi mi úplně ukradený.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty nam taky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...a pak že agresivní jsou linuxáci. Já se připojuju k ostatním, většinou jsou to právě windowsáci, kdo trolluje pod článkama s linuxem. Já mám taky radši linux, ale nemám potřebu pod každý článek o windows hned začít psát, jak stojí za pendrek a každému nutit, že linux je lepší volba. Pro někoho je, pro někoho není, máme možnost volby, ale nebudu se hned kvůli tomu navážet do všech, co mají jiný názor a považovat všechny ostatní za blbce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "Od Linuxu tu máš ABCLinuxu. Mě třeba ten OS s kačerem pro 1 procento uživatelů vůbec nezajímá a co dneska ráno snídal nějaký Linus ještě méně."

Očividně vůbec nechápete, o co jde. Valve Corporation oznámila, že vyvíjí NOVÝ OPERAČNÍ SYSTÉM: SteamOS. Ten systém používá Linuxové jádro. Článek říká, že Linux Torvalds se k vývoji SteamOS staví pozitivně, což je pro Valve Corporation dobrá zpráva.

Čas ukáže, jestli se systém prosadí nebo ne. Může to být propadák, ale může to být i přelomový moment v historii IT. Z toho důvodu je Váš požadavek, aby se takové zprávy na DIIT neuváděly, absurdní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Za tohle budeš Linusovi leštit jazykem boty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proboha proč by MS měl programovat DirectX pro Linux? Myslíte, že by to někdo z linuxáků kupoval v naději, že pro to někdo někdy naprogramuje hru? :-) A povolil by Linus předělat linuxové jádro pro DirectX?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

takze kolik lidi hraje hry na oficialnich oknech 20 proc nebo min. Znam jen malo lidi mladcich 15 let kteri maji PC a tam ofic. system :D. Ale zase na druhou stranu jetu Jabko ktery je kancelarsky system a tu je hacek microsoft udelal win 8 a trosku hodne semu nepovedl. Ted vydal servis pack pod jmenem 8.1 stim ze bude dobry ale zase nic moc. Trezby microsoftu padaji a Sony prichazi z odnozi linuxu a tam budou hry! To dost nahrava Valve se streamem. Uz jen cekam kdy se spoji Valve a sony a tadaaaa "slovy" hodne moc hracu prejde na linux a pod tim to systemem budou i pracovat, ucitse atd. Microsoft musi reagovat a tad zalezi jak. Tablet se neprodava a mobilni sys zatim porad zadny neni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To, že jsou lidé hovada a nejsou schopni zaplatit za práci jiných je jiná věc.

Windows 8 se povedl - jen škoda, že jej nemám i na pracovní stanici, ale ty sedmičky mi tam zatím stačí.

Vy tvrdíte, že Microsoftu padají tržby, ale nyní vykázal nárůst zisku ve výši 18%. http://www.zive.cz/clanky/zisk-microsoftu-klesl-o-18--vyhlidky-jsou-ale-...

Mobilní systémy zatím existují dva. WP a WRT; předpokládám, že stejně dojde k jejich sloučení.

A to, že hodně hráčů přejde na linux :D Opravdu věříte tomu, že 150 milionů vlastníků konzolí se jich zbaví i nakoupeného obsahu a rychle bude nakupovat Steam, což je v podstatě předražené PC?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Teda pardon, zisk poklesl o 18%.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám taký pocit, že "ľady sa pohli"...a je to už v takom štádiu, že Microsoft už túto "lavínu" nedokáže zastaviť (a nezastavil by ju žiadny OS od Microsoft-u). Začalo to nenápadne v podobe 0,- € Operačnými Systémami, Ubuntu a Linux Mint (ale niečo tomu chýbalo...áno viac hier) a prišiel Valve a napravil to (začalo to so Steam-om na Linux-e). SteamOS strhne túto zimu riadnu lavínu. Jediné čo tomu ešte chýba, je stiahnuť na Linux platformu aj profi sféru v podobe Adobe a pod. (ale to príde zrejme veľmi skoro).

A aby ma tu neukameňavali "zarytý prívrženci windows-ov": používal a robil som vo windows-e od začiatku roku 1999 (win98,xp/7/8,server 2008/server 2012)...a asi pred mesiacom som prešiel kompletne na linux aj na NAS Servery aj na Desktope(Debian a Mint)......len kvôli pár hrám som si na desktope nechal dual boot Mint-Win 8...ale Linux Mint mám na SSD a je o poznie rýchlejší ako bol Win7 a 8 tiež na SSD..asi prejdem na Steam OS, keď to výjde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hehe Adobe na Linux pride velmi skoro, to je dobry vtip.. ten pocuvam uz 10 rokov..

Faktom je, ze Photoshop, Illustrator ci Pagemaker spred 20 rokov bol funkcnejsi ako dnesny GIMP, Inkscape ci Scribus.. ktovie preco!

Keby Adobe mala naozaj zaujem, uz su tie programy davno portovane - kedysi som pracoval s Photoshopom aj Illustratorom pod Solarisom na SUNe (a existovala aj verzia pre IRIX na SGI)..

Mali by ste to ist vysvetlit sefom Adobe, aki su blbi a sprosti, ze neportuju svoje rodinne striebro na taky zazrak, ako je Linux..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz Adobe muze delat produkty pro OS X, tak proc ne pro Linux?
Jinak Adobe uz na portaci jejich programu zacal. Takze sefove si to uz uvedomili, zadny strach ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze Linuxu chyba nieco velmi podstatne, co ma OS X (a tak skoro mat nebude) - stabilne frameworky typu Quartz/Extreme, Coreaudio, Corevideo, etc..

Ked sme uz pritom, aj Adobe trvalo dlhe roky, kym urobili nativnu verziu aplikacii pre OS X (t.j. Cocoa, nie Carbon - to boli modifikovane API zo stareho Mac OS).

Adobe nic take nezacal (minimalne nie v oblasti Creative Suite), to su len tvoje mokre sny..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neviem či som sa zle vyjadril, ale o Adobe a portácii na Linux som hovoril v súvislosti....že keď sa rozšíri Linux na Desktope, tak to príde zrejme skoro. Navyše, keď Samsung najíma tento rok 20 000 vývojárov Linux-u, tak téma Desktop, je asi dosť horúca, teda ak Samsung nerobí do serverov (pokiaľ viem, tak nie).

A mýliš sa, z istého pohľadu je Linux "zázrak", lebo za 22 rokov dosiahol, ale aj možno presiahol funkcionalitu, ktorú Microsoft s jeho MS-DOS a Windows dokázali za 32 rokov. A ešte chcem upozorniť na fakt, že za Linux nemusíš platíš nič, maximálne iba za jeho support (podporu) ak potrebuješ.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa rozsiri Linux na desktope - uz 10 rokov pocuvam, ze toto bude urcite rok Linuxu na desktope.. a zatial stale nic :-)

To bude patlanina od Samsungu, staci vidiet nekvalitu ich aplikacii v oblasti Androidu ci smartTV..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, že Samsung a kvalita nejde dokopy, tak to súhlasím. Len som poukázal na to, že sa niečo deje na pozadí.

To, že sa Linux rozšíri do desktopu/notebooky (nevravím, že bude úplne majoritný), je veľmi pravdepodobné, a Steam OS či Mint na tom budú mať zásluhu. Neviem či aspoň čas od času si si nejaký Linux nainštaloval...ja som to robieval pekných pár rokov, ale nikdy som nebol spokojný ako s náhradou Windows do desktopu...až teraz po vyše roku som nahodil Mint 15 a bolo mi jasné, že je to to pravé orechové.

Na druhej strane, je len dobre keď je možnosť výberu OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy som instaloval CentOS 6.4 vo VM (musim pochvalit, ma celkom dobre integrovane drivery a nastroje pre Hyper-V) minuly tyzden - aj ked bez X, iba command-line ako server na proprietarne riesenie pre vyrobky nasej firmy (ano, zasifrovany binary blob) :-)

Na desktope som skusal zaciatkom roka Ubuntu - treba povedat, ze urobili slusny pokrok, na Thinkpade T420s fungovalo v podstate vsetko out-of-the-box..

Ide skor o to, ze linux ma potencial byt spolahlivym podvozkom pre mnohe narocne aplikacie (grafika, audio, video..), ale zabija to svojou roztriestenostou, rozbitym ABI/API a nemoznostou supportu - nazabudaj tie sumy, ake pyta redhat ci oracle za support svojich aplikacii (a musis byt obmedzeny na jednu konkretnu a platenu distribuciu)..

Taky Mac OS X (a odvodeny iOS) ma skvele nastroje - vyvojarske i frameworky, napr. Coreaudio je uzasna vec (tak vymakany ekvivalent nema ani Windows), ktory umoznuje aplikaciam radovo milisekundovu (max. 10ms) latenciu v real-time audio napriec celym systemom - nieco, co Android nie je schopny doteraz (hoci request na Google je niekolko rokov)! Preco asi su vsetky zaujimave audio aplikacie iba na iOS?? Ano, su nejake barlicky posledny rok na Androide (aj to iba na konkretnom hw tabletu), ale pre vyvojarov nezaujimave (nehovoriac o piratstve na Androide)..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, tak to uzavřem. Woknařům jako BTJ, Petyy, Shal a spol začíná lepit, že jejich dětský herní systém pro slaboduché nahradí něco, co mentálně nezvládnou.
Jo děcka, Tux vám naplácá na holou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, tak nejak to bude :D
Urcite se pod tim nekdo z nich velmi rozcili, protoze takove silne slova mohou psat jen oni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Argument ad hominem není argument, ale napsat to musím: Ty jsi vůl jak stodola. A potvrzuješ zavedené mínění normálních lidí o linuxových misionářích. No, možná z toho vyrosteš...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Linux potřebuje maximálně dvě silné distribuce a ne víc jak 10, které zákazník neumí zařadit. Chceš hry? Ber SteamOS. Chceš linux pro BFU? Ber Ubuntu. Chceš linux pro pokročilejší ? Ber OpenSuse. Seš profík a chceš něco s kvalitní podporou? RedHat. Chceš vše v jednom? Windows 7. Takhle to holt vnímá svět i výrobci HW a proto ten nízký podíl LINUXU. Možná by to měl miliardář z JARu konečně zabalit a prodat vše nebo zfůzovat s Valve, aby alespoň pro domácnosti vzniklo něco silného a časově stabilního co by tak vnímal i člověk co nemá domovskou stránku nastavenou na root.cz.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Otom rozhoduje kto ze ake distra, ty ? Ti nejako ublizuju te ostatne z ktorych si _mozes_ _vybrat_ ? Ze mas na vyber vela alternativ ktore su navzajom nezavisle ? Velka zataz na maly mozocek ? Dalsi kapo co sa stazuje na jednu z najvacsich vyhod.

Kecas voloviny, tak ako vacsina postihnutych haterov, ktory k hatovaniu nemaju sebemensi dovod a este ani netusia kde je sever.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jaký hater? Takhle to vnímají normální lidé. Linux jim nedá tak silnou pozici jako Windows nebo iOS, hlavně kvůli roztříštěnosti. Si představ, že se spojí ubuntu+steamos+OpenSuse a budou tahat za jeden provaz. Vzniklo by nejlepší distro v dějinách, když nepočítám specifický RedHat. Výrobci HW by ho více respektovali, výrobci PC pak také a pak by byli na řadě zákazníci. Největší výhoda to pro linux je jen ve světě mimo consumer PC/Mac nebo chceš snad popřít, že tyto dvě neroztříštěné cesty linux u zákazníků brutálně poráží už několik desetiletí? Otevři očka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.