Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Linux stále pod 1%, ani Steam Machines to nezmění

S tou nefunkcni ochranou pod WIndows 10 opatrne - pod WINE je nutne stejne vsechny hry s ochranou crackovat :-)

Tady zadna vyhoda Linuxu neplyne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Windwos je platformou, na kterou hra vyšla, Windows 10 v tomto přináší radikální zhoršení stavu věcí. Případná funkčnost na Linuxu je super, ale když není, tak za to Linux rozhodně nemůže. Narozdíl od Windows, kde prostě došlo ke zhoršení. A je jedno, jeslti za to může MS, nebo výrobci her, kteří je prasili těmi ochranami. Kupříkladu já jako fanoušek původního Bioshocku bych si jej dnes na novém stroji s novými Windows 10 ale zahrát nemohl (pokud už to není vyřešeno - nezkoumal jsem)...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To já mám nižší cíle. Fallout 3 nejede už na Windows 7 a novějších. Respektive po tuně patchů a úprav se rozjede, ale je nestabilní, až to není hezké. Ale nemyslím si, že na tom Linux bude lépe, třeba takové binárky od Loki pro Unreal Tournament apod. už dnes podle mě taky nepojedou, když to bylo v dobách kernelu 2.2 a Glibc 2.1. Ale nemám odzkoušeno, takže nemůžu potvrdit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wine není věc, co bych si pustil do systému.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Existuje na to nejaky rozumny duvod?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neskutečný bordel v systému je důvod, který mě bohatě stačí. Nehledě na to, že pokud si vydavatel software nepřeje, abych jeho program používal v Linuxu, tak proč bych to lámal přes koleno.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jaky bordel v systemu?

/usr/bin
/usr/include
/usr/lib
/usr/lib32
/usr/share

Splnuje FHS...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle bordel v systému:
43x 32bit packages
84 packages total
Celková velikost ke stahování: 171 M
Nainstalovaná velikost: 474 M

Jen kvůli tomu, abych si pustil nějakou windows apliakci? Ne, děkuji. A to ani nezmiňuji blbosti jako wine-mono, wine-ldap, wine-alsa atd... prostě duplicitní bordel. Takže tenhle bordel v systému.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takze je lepsi mit vyinstalovany Windows ktery zabere 20G+ a neobsahuje zadny bordel v systemu a duplicity?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ano, protože mám čtyři prdele volných disků a mám hlavní OS čistý bez bordelu. Navíc do těch Windows nabootuju jednou za měsíc, proč bych si tedy permanentně zasíral hlavní OS? Nerozumím moc tomu, o co ti vlastně jde, jsi nějaký jehovista, co se mě snaží zkonvertovat na Wine víru? Myslíš, že jsem nesvéprávný debil, co si nedokáže určit své pro a proti? Já se rozhodl si Wine do OS nepustit, se s tím smiř.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Lol... jsem nevedel ze cisty OS je taky nejaka vira a Wine taky.. :D Ver si cemu chces.. Jde mi o pragmatizmus.. A jelikoz jsi si to sam napsal, tak si to ted uz myslim.. Protoze mit "cisty OS" neni pro mne rozumny duvod.. Je X zpusobu, jak mit cisty OS a zaroven mit i wine, anebo cokoliv jineho.. Muzes si ho treba vybuildit kompletne do sveho home adresare a poustet ho odtud... Anebo vlastne... radsi si nezasirej "hlavni OS"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně, budu používat Linuxovou distribuci, jednu z hlavních výhod repositáře a jednoduše aktualizovatelný software, abych si to potom jako kokot buildil ručně ne? Hej raději už to nehul.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nehulim.. jen mam skills.. :) Jo a mimochodem, ani Linus nepouziva distribuce zalozene na repozitarich.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to máš fakt praktické skills, jestli tě baví si každou aplikaci takhle ručně aktualizovat, tak přejdi na Windows, tam ti budou oči přecházet. A co používají jiní, i třeba Linus, mi může být fakt jedno. Fakt kvůli tomu nebudu měnit něco, co mi vyhovuje. To dělají jenom ovce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cau pane, dlouho sem te nevidel na irc, zmena viry?? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ovce hlavne udrzujou vlastni dogmata.. :) Delej si co uznas za vhodne a hlavne udrzuj cisty OS..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrýýý :) Hádat se Windowsáka s Linuxákem vídám běžně, ale dva Linuxáky, to vidím poprvé :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to spis naopak.
Hadky win vs masox vs lino sice jsou, ale takove relativne amaterske a usmevne.

Jakmile zagooglis pojmy typu pulseaudio, systemd, wayland, tak ti budou oci prechazet.
Mozna ne nadarmo to unixaci nazyvaji "linux mess" xD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Nehledě na to, že pokud si vydavatel software nepřeje, abych jeho program používal v Linuxu, tak proč bych to lámal přes koleno.“

Tak pokud nějaký program na Linuxu spustit nechcete, tak ho tam pochopitelně nespustíte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hustyyyy, kdyz nic, tak Windows 10 prinesly uzivatelum jednu extremne pozitivni vec, zablokovanim nekterych hernich ochran chovajicich se jako totalni bezpecnostni hrozba, prinesly uzivatelum zvyseni bezpecnosti jejich PC a zarovan tim MS dal vyvojarum her jasne najevo, ze podobna bezpecnostni rizika nadale nebude tolerovat. Ja proste Microsoftu tleskam a kdo me zna, vi, ze rozhodne nejsem fanousek Windows ani Microsoftu. Tohle ale bylo opravdu potreba a kdyby mi nekdo rekl jeste prd 2 letama, neveril bych, ze to MS udela. Takze ted je mince jasne vrzena na stranu vyvojaru her a at udelaji pro ty hry patche, ktere zablokovane bezpecnostni hrozby eliminuji.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, a jpg to porad spusti ... a semo tamo jen tak mimochodem ti to zlikviduje par aplikaci. Obcas smazne data na flashce a az se ti pristi rok v srpnu zhroutej, ses v riti, protoze cislo na instalaci nemas, a upgrade uz nebude mozny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já licenční číslo mám.... jednak víte že se W10 dají koupit a k nim klíč existuje? Víte že W10 lze nainstalovat s licenčním klíčem starších windows? Víte jistě že updaty nadále nezůstanou grátis? Víte že si licenční číslo umíte z počítače jednoduše vytáhnout? víte že při přeinstalaci systému na stejném HW k ativaci windows vůbec licenční klíč zadávat nemusíte?

Ale hlavně o tom píšete jako byste tohle všech znal :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne ze to vsechno znas ty, uz se tesi, az bude vznaset dotazy, jak si opravit svoje rozbity widle ...

A mimochodem, ty nevis, ze widle s klicem 7/8 nanstalovat nelze, protoze M$ onen build stahnul a je nedostupny? Tedy pokud ho nekde neupiratis? Aha, vis kulovy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam win10 64 bit a ted jsem jen tak zkusil Bioshock a normalne funguje. Co s tim mas za problém?
(Mozna něco s instalačkou? Ja ho mam na Steamu, inslatuju ho se Steamu a vse ok)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyreseno to urcite je, nejakym tim exacem v nemz se nachazi RELOADED nebo podobne ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se jedna o Steam, tak to neni potreba..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem odesílal statistiku ze svého domácího Debianu, tak se to třeba pohne. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"přes veškerou obří snahu Valve"
Popravdě není snahu a natož výsledky nikde vidět. Z mého lajckého pohledu to spíš vypadá, že se Valve na Steam OS spíš vybodl, než že ho aktivně vyvíjí.

A co jdu to po delší době zase sám testnout, hodím instalačku na USB a nacpu Steam OS do notebooku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bolo by dobre pripomenut, ze sa nejedna o statistiku, ale prieskum na zaklade dotaznika.
Druhy problem, ako som cital je, ze tento prieskum nie je poskytovany v ramci SteamOS, ani v Big picture mode.
(http://www.gamingonlinux.com/articles/linux-is-holding-exactly-where-we-...)

Valve urcite ma presne statistiky, ale zverejnuje len vysledky prieskumu, asi aby nebola obvidena z porusovania sukromia a tak.

Linux ma jednoznacne male zastupenie, ale Steam Machines momentalne tento prieskum neovplyvnia, odhliadnut od faktu, ze za tak kratky cas na to ani nemohol byt priestor.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je taky otázka jestli vůbec řadit Steam Machines do kategorie "desktop". Klasické konzole bych tam neřadil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No myslím, si, že šanci pohnout s 1% směrem nahoru má teď jedině Vulcane. Do té doby nemá smysl dělat jakýkoliv statistiky. Pokud bude Vulcane i pod Androidem a měl by být, pak bude vše (nejen) pod linuxem jednodušší

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem na Linux přecházel, dělalo mi starosti, že ho používá jen 1% lidí. Chyběly mi hry i aplikace. Třeba Open Office je děs a hrůza.

Časem jsem začal místo hraní her programovat a dokumenty už nepíšu ve Wordku, ale ve vi, nebo v Sublime textu a když výjimečně potřebuju formátování, stačí mi Markdown.

A poslední dobou už jsem vyloženě rád, že se Linux drží na tom 1%, protože aspoň nikomu nestojí za to dělat na něj viry.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajimavost, kolik jsi tech viru v zivote potkal dokud jsi byl na windows?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ony ty viry chodí trochu ve vlnách. V devadesátých letech jsem nepotkal vir ani jeden. Pravidelně jsem updatoval AVG, skenoval disk a nikdy nic. Až mě to tehdy skoro mrzelo ;-)

Mezi lety 2000 a 2004 jsem dělal desktopáře a bylo to období, kdy se virům dařilo, takže jsem jich potkal desítky.

Od té doby už jsem vir potkal jen párkrát na počítači u rodičů v době kdy používali Avast.

Na svém počítači jsem na windows žádný vir nikdy nepotkal, takže zrovna tahle východa Linuxu opravdu není zrovna zásadní.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Několikrát jsem přeskočil mezi systémy Linuxovými po různé distribuce a Windows, až jsem nakonec skončil u dual bootu. Linux jako samotný není dobrá pracovní stanice. Spousta užitečného softwaru jako je třeba od Autodesku si na Linuxu neužijete. Je sice svižnější, ale pokud jedete na SSD, tak rozdíl oproti Windows není markantní. Linux ano, pokud jste čistě konzument informací, ale nikoliv pro práci. WIndows má k dispozici lepší software. Je to možná škoda, protože kdyby se poměr otočil, tak by bylo asi lépe. A nějaké wine? Prosím vás, to je ta nejvíce nestabilní věc, na které jsem stabilně rozjel jen poznámkový blok, aniž by byl program nějakým způsobem zdeformovaný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam podezreni, ze "uzitecny software" na wine bezi jen jako sideefekt, ze se soustredi hlavne na hry :-). Jinak Linux na praci klidne, pokud jste programator. Jako grafik nebo konstrukter asi ne no.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Coze ??? ... UNIX je domenou konstrukteru, uz MicroStation pod Dosem spoustel ve skutecnosti X-windows ;-)) ale to taky nebyl velky CAD, jen to ukazovalo takovy fakt, na 386 s mat.kop. to slo, jen kdyz jste tam meli tisice kot, tak se cukalo posouvani, na 486 to slo plynula a na pentium uz jste si mohl otevrit cely okotovany raketoplan ;-)) ... no a na tom samem PC pod windows microstation zamrzl na tom vykresu s tisici kotami ;-)) ... takze jste jej radeji pustil v emulovanem DOSe, kde bezel svizne ;-))

Co takovy plnokrevny CAD: E-Deas, Catia atd. atd. ... ale prekvapil me freeCAD, mimochodem simulace metodou konecnych prvku je OpenSource, takze kdyz to volate externe, mate to gratis, kdyz si to same koupite s CAD/CAM rasenim, tak vas to stoji mege ...

Mimochodem, kdyz zacinaly CAD na windows, tak meli velmi omezene fce svych UNIX bratricku, zatimco Linux verze byla vzdy verna kopie te unixove ... bodejt, kdyz to stacilo jen prekompilovat ;-))

Grafika, jak ktera, rika vam neco Maya, Houdiny ? ... ano 3D je taky puvodne svet UNIXu, vedle Aplha hlavne SGI a ti nakonec vse prevedli pod linux, jsou i profi strihove programy na video, jenze ony se dodavaji jako reseni, tedy linux s PC, pult a program ... popr. je spickovy obarvovaci SW videa, nelze koupit jako SW, prodava se jen ucelene reseni i s HW ... a moc vas nezajima, ze je to linux, jenze je drahy, tedy jen pro profiky, kdyz jsem jej ale videl, tak jsem rekl jen WOW .... mimochodem profi kamera netumi tocit video, ale jen seri RAW snimku, kazdy snimek samostatny obrazek.

A co se tyce nepouzitelnosti GIMPu ... no zatimco kecalisti melou, jista UK fotografka v Gimpu udelal kampan T-Mobile a jinym velkym firmam ;-)) ... mnohem vice zrychluje praci Tablet ala Wacom, ale zase Photoshop je levny, nestoji skoro nic a je asi na PC nejlepsi o tom zadna, takze jako profik mate bud windows, nebo virtulaku v linuxu, kdyz to kombinujete s Maya ... skoda ze Apple jen vykrada unix, ale zpet mu nedava NIC, kdyby totiz ten svuj pojebany toolkit COCOOA dali jako open, tak se jen zkompiluje na linux a pak tam Adobe jen zkompiluje celou sviji Creative CC, uz se to resilo, Adobe dokonce porad zvazuje, ze si udela svuj toolkit a jedna verze pobezi na Windows/MacOS/Linux ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som stavebný inžinier a na mojej pracovnej stanici mám debian a na CAD používam BricsCad, Aj na linuxe sú kvalitné náhrady.
Ináč napríklad kopec programov na Macoch beží pod Parallesom, čo je niečo podobné. Len to by musela firma chcieť aby to tam fungovalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Určitou dobu jsou již v prodeji počítače typu Steam Machine, s předinstalovaným SteamOS a často Steam Controllerem v balení.

Nie sú.

Aj keď, v USA sa už dajú predobjednať.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.