Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linuxový Silverlight dostal akceleraci přes GPU

Moonlight logo
Projekt Moonlight, který je linuxovou implementací microsoftího Silverlightu, dostal v posledních dnech novinku, která by jej měla posunout značně dál. Zatím sice sídlí ve vlastním GIT stromu a její začlenění do hlavní větve je teprve v přípravě, nicméně i tak je jasné, že u GPU akcelerace je to jen otázkou času. Neboť jde o implementaci pro Linux a další OS typu BSD, nemělo by překvapit, že k akceleraci jsou využívány schopnosti rozhraní OpenGL. Zahrnují transformaci objektů, antialiasing, pre-caching (nebo chcete-li "předkešování :-) povrchů objektů do formy textur,s nimiž již OpenGL pracuje plně hardwarově a také použití pixel shaderů. Ve zbytku článku naleznete dvě ukázky, autorem implementace je David Reveman, zakladatel projektu XGL a později i vývojář Compizu a dalších.

Obě videa mají drobnou nevýhodu v tom, že neukazují explicitně, že jde skutečně o běžící Moonlight/Silverlight, nicméně v tomto autorům věřme, půjde to jistě vyčíst zadáním webových adres do prohlížeče. Horší je to se srovnáním výkonu Moonlight vs. Silverlight, který probíhá na jakémsi patrně desktopu (Moonlight) oproti jakémusi notebooku (Silverlight), které na 99,9 % nenesou stejné CPU a GPU a tak porovnávat výkon obou implementací je poněkud neobjektivní.

Osobně bych pak uvítal, kdyby se autoři Silverlightu či jeho implementátoři v distribucích více zaměřili na základní použitelnost, když jsem to naposledy zkoušel, tak přímo microsoftí Project Tuva v Moonlightu pod Ubuntu 10.04 CZ prostě neběžel a stále jen hlásil, že "Silverlight není pro váš prohlížeč oficiálně podporován", po kliknutí přesměroval na stažení Moonlightu, který jsem však již v systému měl. Ale možná se to od srpna už změnilo.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linuxový Silverlight dostal akceleraci přes GPU

Pondělí, 29 Listopad 2010 - 12:31 | libor777 | Zkoušel jsem na Ubuntu tento slavný Moonlight na...
Středa, 24 Listopad 2010 - 15:46 | CCblue | Není to sice úplně k tématu, ale zrovna včera...
Středa, 24 Listopad 2010 - 14:47 | Ivii | Nevim jestli ma silverlight budoucnost. Mel jsem...

Zobrazit diskusi