Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test Logitech T620: bezdrátová dotyková myš

Když byla myš testovaná na notebooku i pod win7, jak to vypadalo s rychlostí pohybu? Minulý týden jsem manželce pořídil k ntb bezdrátovku a docela mě překvapilo, že nejde nastavit zvlášť citlivost u myši a zvlášť u touchpadu. Takže když je touchpad akorát, je myš příliš rychlá a opačně.

Zkoušel jsem najít na webu nějaké prográmky, které by to řešily ale neúspěšně. Problém je v tom, že dokud je v ntb zastrčený přijímač, tak se myš tváří jako připojená i když je myš samotná vypnutá. A všechny programy pro automatické měnění rychlosti myši pracují s detekcí připojených myší - až když se odpojí, nastaví rychlost na touchpad ;(

Tady v recenzi jsem viděl že v nastavení ovladačů myši je i položka rychlosti kurzoru, tak by mě zajímalo, jestli to šoupátko ovlivňuje globální nastavení, nebo jen nastavení myši a touchpad nechává nedotknutý. Jestli jo, jdu vrátit tu MS myšku co jsem koupil a beru logitech ;)

Díky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se přiznám, že jsem nezkoušel, protože myš ve Windows 7 byla testována na desktopu (v notebooku mám Win8). A abych pravdu řekl, tenhle problém jsem vůbec neřešil, protože jsem nikdy nepoužíval touchpad v situaci, kdy jsem používal myš.

Bude pravděpodobně ještě jeden testík Logitech myši, tentokráte jen Touch Zone (dorazit by měla zítra). Kdyžtak to vyzkouším a dám vědět :).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že to daný problém neřeší - „…automatically switch between them (based on mouse connect / disconnect)…“. Jestli to chápu správně, tazatel vypne myš (vypínačem na spodku), ale neodpojí USB Receiver. Na základě toho se OS domnívá, že myš je stále připojená. K témuž závěru pravděpodobně dojde i utilitka Autosensitivity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to má blbý. Jaksi jsem si neuvědomil, že používám bt myš, která se vypnutím vypne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně ;( Nikdy by mě nenapadlo, že budu s bezdrátovou myší řešit takové problémy ;(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemám sice ntb ani bezdrátovku, co si ale pamatuju logitech setpoint, je v něm možnost používat pro myš nastavení z win nebo ze setpointu, podle toho jak kdo chce. Jestli by to ale fungovalo tak, jak by se Vám hodilo, to bohužel nevím, snad to Wift s tou druhou myší zkusí...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já to možná zkusím i s tou první, případně jinýma myšmama, co tady mám, mám jich od Logitechu docela dost ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já bych to sám taky zkusil, kdybych měl ntb, jenže ten já potřebuju asi tak moc jako tablet ;-) a na desktopu touchpad... asi ne no. hlavně jak jsem psal kousek níž, ony se můžou různé verze setpointu lišit, takže kdo ví co bych vlastně zjistil....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není možné si vybrat - viz můj příspěvek níže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V předchozím příspěvku jste napsal: "je v něm možnost používat pro myš nastavení z win nebo ze setpointu, podle toho jak kdo chce."
To není to samé jako: "je tu možnost zaškrtnout nějaké potlačení nastavení win a tím pádem použití ze setpointu je"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je potřeba rozlišovat dvě věci:

1. rychlost ukazatele
2. citlivost myši

Za předpokladu, že rychlost ukazatele řídí centrálně OS, by to mělo jít zkombinovat s citlivostí myši. Pak by mělo jít nastavit, jak rychlý bude ukazatel myši, to bude v podstatě nastavení pro touchpad, kde by potenciálně citlivost nešla ovlivnit, a zvýšením či snížením citlivosti externí myši se pak doladí rychlost ukazatele myši tak, aby to vyhovovalo na použití myši, což by nemělo ovlivnit nastavení touchpadu.

Nechci se mýlit, ale SetPoint by tohle měl umět, on má dokonce, mám ten pocit, vlastní mezivrstvu něco jako "interní rychlost ukazatele konkrétní připojené myši", která mu umožňuje právě regulovat rychlost ukazatele pro každou myš zvlášť, i když jsou obě zapojené. Až pak to projde přes nastavení OS "rychlost ukazatele". Tohle všechno se chystám prozkoumat a popsat v článku o té další myši, se kterou si právě hraju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jaký je mezi tím rozdíl? v obou případech buď myš pojede dle nastavení setpointu nebo dle nastavení win. nebo snad z toho chápete něco co tam není?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Musíš si odinstalovat SetPoint, a pak nastavení myši z ovládacích panelů bude shodné pro myš i pro touchpad. Blbé je, že pokud je Logitech myš připojená, Windows to zjistí a automaticky doinstaluje ovladače přes Windows Update. V tom případě spusť msconfig.exe, záložka Startup, odškrtni "Logitech SetPoint" (KHALMNPR.EXE - Kernel and Hardware Abstraction Layer) a je to! Tato knihovna je odpovědná za nastavení různých fičurek, které se dají přiřadit pro každý program zvlášť ve speciálním dialogu od Logitech. Ten se vyvolá, když kliknete na novou záložku "SetPoint Settings" v dialogu pro nastavení myši (z ovládacích panelů). Proto na tuto záložku pak neklikat - jinak se daná knihovna opět zavede do paměti a obnoví se nastavení spuštění po startu počítače. Bez knihovny bude myš normálně fungovat - budou platná nastavení ve standardním Windows dialogu pro myš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to pochopil správně, tak SetPoint dělá přesně to, co bych potřeboval - zvlášť nastavení citlivosti pro myš, tím pádem globální nastavení myši zůstane pro touchpad.

Doháje, zase jsem jednou vybíral až jsem přebral ;( Nejdřív se mi líbila BT myš, ale měla jednak malou výdrž (cca. 3 měsíce oproti 10ti u klasické bezdrátové) a pak také na manželčině ntb není dedikované tlačítko pro vypnutí BT, takže když by ho nechtěla mít zapnuté, tak by musle procházet různá menu. Netušil jsem, že dongle klasické myši jede také pořád, i když je myš vypnutá ;( Pak jsem vybíral mezi Logitechem a MS a i když mám osobně logitech (už přes 10 let Mouseman Dual Optical), nakonec se mi víc líbila právě MS ;( Škoda. Bohužel mě ani nenapadlo podívat se po webu na zkušenosti uživatelů. Nakonec jsem to vyřešil prográmkem co přes hotkeys (win+f1-f3) nastavuje citlivost myši. Jednotlivá nastavení jdou upravit, je to funkční, ale rozhodně to není uživatelsky komfortní ;(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zajímavý poznatek, zatím jen z desktopu (tzn. bez touchpadu):
připojil jsem dvě různé Logitech myši k jednomu Unified přijímači. Přes SetPoint lze nastavit rychlost ukazatele každé myši zvlášť a opravdu se hýbou každá jinak rychle, i když jsou obě aktivní.

Další poznatky později ;). Právě osahávám další Logitech myš a myslím, že o ní taky vznikne článek. Již nyní vím, že bude pozitivněji laděný, protože když si to zpětně uvědomím, T620 byla po různých abnormálně tvarovaných reklamních a jiných „taky myších“ zatím bezkonkurenčně nejméně použitelná myš, jakou jsem měl kdy v rukou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže nejde vkládat text do Putty, tzn. nic pro mě...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tim myslis obouklik? Pokud si nastavis Putty na Un*x default, tak problem mit nebudes. Mrkni na: Window/Selection/xterm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak musím přiznat, že do této sekce jsem zabrousil poprvé a žádné nastavení neodpovídá tomu, jak to dělám já. Označím normálně levým a vkládám tak, že zmáčknu levý, za jeho držení přidám pravý a oba pustím. Což je jiné proti xtermu, kde se vkládá prostředním, které je možno emulovat stlačení obou přesně zaráz.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, já v Putty vkládám označený text samotným pravým tlačítkem. Dělám to tak už přes 10 let a zatím to funguje ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty vole fakt, tak já už 10 let úplně zbytečně mačkám při vkládání levé tlačítko. :-) (Omlouvám se za expresivní vyjádření, ale to je jako bych po letech v autě našel pátý rychlostní stupeň. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Heh z recenze je jasne, ze mys byla zapujcena a z autora cisi to, ze by nejradsi v prvnim odstavi napsal, ze mys je uplne na hovno, ale jaksi mu to neda a dopise recenzi:o))))
Kazdopadne verim tomu, ze to musi byt uplne na hovno, uz jenom z principu. Nechapu, ze si takove velke firmy nemuzou dovolit 3D tiskarnu na vyzkouseni (videl jsem nejaky dokument jak vyviji mysi MS) nez toho vyrobi milion a zjisti, ze je to nepouzitelne. To me vzdycky fascinuje, nejaky designer (co je nejspis zaroven i CEO - jinak si to nedovedu vysvetlit) nakresli v autocadu nejaky vyrobek a zrovna schvali vyrobu peti milionu kusu, vyrobi, zabali .... nahodou vyzkousi a rekne: "ejhle ....."

Ale logitech nepovazuju za dobrou firmu ... primarne vyrabi veci jako klavesnice, ale jeste jsem snad od nich zadnou nevidel (sice s napisem logitech je v sekci klavesnic v obchode spousta, ale takove zmetky ja za klavesnici nepovazuju!). Jeste by me zajimalo, kolik zabira ten SW na tu konfiguraci, soude podle peti jednoduchych obrazovek, to bude po korporatnim vzoru teto (a mnohych dalsich) znacky, "jen" takovych 200MB instalacka a pul giga na disku?:o) Veci jako pet aplikaci po spusteni a aspon 12 neustale bezicich sluzeb, to beru jako samozrejmost ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na klasickej mysi je mozne spravit asi 10 klikov za sekundu (pri normalnej polohe ruky na mysi), celkom by ma zaujimalo, ako je natom tento model. Nejak si neviem predstavit ani dvojklik. Aspon odvodzujem zo skusenosti s podobnou kreaturou dodavanou k macu - je sice pravda, ze tu su 2 tlacitka teoreticky, ale ten sposob pouzitia a tvar...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na téhle teoreticky taky, protože tam je ve skutečnosti fyzické tlačítko, přičemž platí pravidlo „není-li rozpoznáno něco jiného, jde o primární tlačítko“. Horší by to asi bylo s množstvím kliků „sekundárním tlačítkem“ za minutu ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takze sem sel hned k meritu veci, tedy jestli se ten kram pro frikuliny da vubec pouzivat.Tak nejak sem uz po tech tunach krasozvastu, kterym sem pochopitelne necetl, tusil, ze sotwa.Priste rovnou napiste, ze to je k nicemu, aby se normalni clovek, kterej s krysou pracuje a i dokonce hraje, nemusel zdrzovat.Jinak diky za recenci, ktera snad fsechny uvazujici vcas odstrasi.Apropo, už asi 5 let pouzivam Sidewinder - puvodni verzu 2000DPI k plne spokojenosti, velka skoda, ze se uz nevyrabi (idealne treba 3500dpi).Jinak vim ze sou i lepsi krysy, ale za 1300 to byl dobrej Kauf.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den.
Podobný problém s klasickou myší jsem řešil v minulosti také. Stejně jako vy jsem koupil dotykovou myš. Byla to tato <a href="http://www.czc.cz/sweex-wireless-touch-mouse-cerna/101339/produkt" target="_blank" rel="nofollow">Sweex Wireless Touch Mouse</a> a udělal jsem naprosto stejné zkušenosti jako vy. Po dvou dnech marných pokusů jsem ji pro velmi špatnou použitelnost odeslal zpět k dodavateli. Hlavní motivací pro vyzkoušení této nové technologie bylo bláznivě fungující scrollující kolečko klasické myši. To se při rolovaní projevovalo náhodným skákáním textu nahoru a dolu a tento problém se časem projeví asi u každé klasické myši s kolečkem. Nevzdal jsem se a obratem ruky jsem objednal myš <a href="http://www.czc.cz/genius-traveler-t925-laser-usb/58416/produkt" target="_blank" rel="nofollow">Genius Traveler T925 Laser</a>. <b>To byl zásah do černého.</b> Myš má místo rolovacího kolečka jen malý touch knoflík. <b>V tom leží jádro pudla.</b> Zbytek myši je naprosto standardní. Myš po 5ti měsících používání mohu jen doporučit. Problémům s rolováním a se zoomem je nadobro konec. Na baterky při 60ti hodinách týdně vydrží 3,5 měsíce. Nevkládejte dobíjecí články, protože vám je zničí a chyba neleží na straně myši. Více k této problematice <a href="http://www.skyfly.cz/pristroj/baterky02.htm" target="_blank" rel="nofollow">zde</a> v části <b>Hluboké vybíjení baterie článků</b>.
Doufám, že jsem trochu pomohl.
S pozdravem Zdeněk Musil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel komentáře nepodporují vkládání odkazů a tak je vyjmenuji dle pořadí alespoň takto:
1 - http://www.czc.cz/sweex-wireless-touch-mouse-cerna/101339/produkt
2 - http://www.czc.cz/genius-traveler-t925-laser-usb/58416/produkt
3 - http://www.skyfly.cz/pristroj/baterky02.htm

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaktoze nepodporuji vkladani odkazu? Co to znamena?
Jinak mam takovou tu klasiku MS wheel mouse optical nebo co a ta fakt semtam preskoci, nechapu, jak se to muze stat, protoze rechtacka na kolecku funguje .... no, ale mam i aiviu (nebo jak) od gigabyte (nebo koho:) a ta jede bez problemu:) Zadny dotykovy kram bych na mysi asi nechtel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Po mé zkušenosti s T620 bych toho odkazovaného sweexe zcela určitě nekoupil, protože tohle http://bit.ly/10QnXL0 je přímo „zářivá ukázka situace, jak se myš používá dnes a denně“ ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tyhle dotykove mysi maji jednu navykovou vec. Je to virtualni 4smerne kolecko. U tehle to se zda ze chodi blbe, ale mel jsem v ruce jine celodotykove a kdyz to funguje, je to mnohem lepsi, nez kroutit koleckem, o bocnim scrollu ani nemluve.

Bohuzel to ani nahodou neprebije fakt, ze vsechny tyhle mysi designovalo nejaky bezruky hovado. A jak tak koukam u logitechu tu detekci paradne odflakli. To je nepripustny, aby pravy tlacitko obcas blblo a stredni obcas chodilo. Pri ty cenovce bych to sel vratit.

Pri poslednim vyberu jsem vzal radsi mx510 a zatim teda dobry. Periferie pro unifi-prijimac si nechaji zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ze vsechny tyhle mysi designovalo nejaky bezruky hovado"

ROFL!!!:o))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Logitech je taková zvláštní firma, i když ji omezím jen na myši. Umí výborné myši (sám jsem velmi spokojen s Performance MX), ale umí i naprosto otřesné myši (o Touch Mouse T620 již řeč byla, další, kterou jsem dlouho používal (před Performance MX) a dosud mám, je MX 610, která měla problémy s komunikací se svým přijímačem a poměrně rychle papala baterky, zvlášť ty nabíjecí, o nesmyslnosti přítomných blikajících dvou tlačítek ani nemluvě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vzhledove mi prijde stejna(podobna) jako ta dotykova od Apple a ta mi prisla udesna na prvni polozeni ruky, Apple proste mysi neumi ;-)

Takze kdyz jsem vydel obrazek hned me napadlo ze to bude stejnej kram jako ta od Apple.. a jesm rad ze jsem se nemylil

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle: přijde mi, že si Logitech řekl „oni maj takovouhle 3,14čovinu, tak my ji musíme mít taky, třeba si to nějakej vocas koupí“. Jestli ji udělali takhle nepoužitelnou podle nějaké takové stejně nepoužitelné předlohy, nemohu soudit, protože jiné myši tohoto typu jsem v ruce neměl a nevím, jak moc jsou nepoužitelné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No vidím, že jste s myší od Applu nikdy neměl dočinění, že? Narozdíl od tohohle zmetku ta od Applu opravdu funguje a to vítečně. Dělám 3D vizualizace, takže se něco myší naběhám a naklikám a jinou bych nechtěl...tedy alespoň na macu ne. Ve Winech bohužel nepomůže sebelepší myš, stejně to nebude žádná sláva.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neměl, není třeba. Nic to nemění na tom, že testovaná T620 nepoužitelná je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím Vás pánové,

chci se zeptat, jak nastavím na středním tlačítku, aby otevíralo odkaz v nové záložce??? Díky moc...;o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslíš v prohlížeči, tak to je výchozí vlastnost všech normálních prohlížečů. Některé prvky webu to mohou přetlouct (např. HighSlide), ale třeba pro Google Chrome to jde ošetřit doplňkem „Middle button new tab“ http://goo.gl/Sr1L9

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže v podstatě velice špatně udělaná kopie Magic mouse.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.