Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LucidLogix chystá pro „Sandy Bridge“ univerzální přepínání grafik „Virtu“

LucidLogix Virtu logo
Řešení společnosti LucidLogix v podobě čipu „Hydra“ a podpůrného softwaru umožňujícího kombinovat výkon grafik ATI a Nvidia dohromady, vám jistě nemusíme představovat. Nyní zkouší LucidLogix napodobit technologii Nvidia Optimus a zdá se, že na to půjde softwarovou cestou (bez nutnosti pro výrobce desek implementovat další čip). Pochopitelně to nebude fungovat jen s grafikami Nvidia, ale i ATI/AMD…

Podobnost Nvidia Optimus a software Virtu od LucidLogix nejspíše nebude až tak docela náhodná, jediné, co nejspíše Virtu nedokáže, je výkonnou grafiku v případě její nepotřeby zcela vypnout tak, jak to dělá Nvidia Optimus. Zkrátka výkonná grafika zůstane v klidovém režimu, jakoby byla ve slotu, ale nebude k ní nic připojeno, nebude generovat žádný obraz.

Přečtěte si také
Nvidia Optimus logo Nvidia Optimus: přepínání grafik, o němž nebudete vědět
Intel Core i7 2600K (ES) Test: grafika v Intel „Sandy Bridge“ přebírá vládu integrovaných grafik
Hydra Engine logo Lucid hlásí: Hydra technologie dokončena

Fungovat to má podobně jako Nvidia Optimus v tom smyslu, že displej bude trvale připojen na výstupy základní desky vedoucí z integrované grafiky v procesorech „Sandy Bridge“ (pro šťouraly: ano, grafika v „Sandy Bridge“ nejprve posílá obraz přes FDI do čipsetu a ten jej pak posílá na výstupy). Výkonná grafika v PCI Express slotu tedy nebude do monitoru zapojena, obrazová data pravděpodobně poputují (stejně jako u Nvidia Optimus) po PCI Express sběrnici do procesoru a integrovaná grafika v procesoru se postará pouze o jejich zobrazení. Tudíž (stejně jako u Nvidia Optimus) uživatel nezpozoruje žádné blikání při přepnutí grafiky nebo něco podobného. Alespoň tak to vypadá, že by to mělo fungovat, podle toho, co říká LucidLogix.

Přepínání grafik Nvidia Optimus

Jinými slovy jde o alternativu na téma „Nvidia Optimus“ pro grafiky ATI/AMD, i když pravděpodobně bez možnosti jejich vypnutí. LucidLogix hovoří o tom, že „GPU jde do klidového režimu, odpadá teplo, snižují se otáčky větráku a zátěž GPU klesne na nulu“, což stále neříká nic o tom, že by se grafika úplně vypnula, jako je tomu u technologie Nvidia Optimus, kdy se grafika vypíná tak, že ji některé programy na prozkoumávání hardware ani nedokážou najít.

Nvidia Optimus: pracuje integrovaná grafika Intel Nvidia Optimus: pracuje diskrétní grafika GeForce

Firma LucidLogix vypustila Release Candidate verzi svého softwaru Virtu už koncem loňského roku mezi svátky, včera pak oznámila, že už má finální verzi. Tento software si ale nikde nestáhnete, LucidLogix jej bude nabízet výrobcům desek. Počítáme, že obchodní model bude tradičně fungovat na bázi licencí, takže výrobci si budou muset sami zajistit, aby nebylo možné jej použít na deskách, pro něž si licenci od LucidLogix nenakoupily. Nepochybujeme, že to půjde časem nějak obejít, podobně jako u Nvidia SLI ;).

Zdroje: 

LucidLogix (1, 2)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LucidLogix chystá pro „Sandy Bridge“ univerzální přepínání grafik „Virtu“

Středa, 23 Únor 2011 - 18:51 | tslany | Sakryš, přispěvek neměl být reakcí na operator237...
Středa, 23 Únor 2011 - 18:49 | tslany | Kdyby intel uměl dělat pořádné grafiky, tak by...
Středa, 23 Únor 2011 - 17:49 | non4654564 | HI, nápad to není špatny, ale v realu to asi bude...

Zobrazit diskusi