Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lunar Lake poprvé otestován, přinášíme výsledky z GeekBench

"Předpokládejme spíše, že sestava, ve které bylo testováno, disponovala omezenými možnostmi chlazení, které neumožnily dosažení plného 5GHz boostu."

Jestli chlazení neuchladí jedno jádro, tak jak si poradí s osmi?

A pak
„Geekbench is designed to test CPU's in short bursts to not get them into thermal throttling.“
Zdroj:
https://diit.cz/clanek/je-opravdu-apple-a16-rychlejsi-nez-x86-cpu-nikoli...

Zátěž asi běžela na malých jádrech.
Jinak si tu bídu neumím vysvětlit.
To jsou ty zázračná malá jádra co přinášejí desítky procent výkonu?
Jak tu oslavoval Tralalak.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

ty novy atomy musej mit desitky procent vykonu navic aby vynahradily nefunkci ht a mensi pocet jader.. takze to asi funguje.. jen mi neni jasnej smysl pro uzivatele..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten zázrak sa nejak v tých grafoch stratil :) A ten nefunkčný 5GHz boost, nie každý má doma tekutý dusík.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Další práce na firmwaru, ovladačích atd, bude to fajn, až to přijde. K tomu pokročilejší GPU s akcelerací a NPU (má to?). Hezký náhled na to, co půjde koupit od Intelu před Vánoci a současně na to, jaký bude Arrow. Já su spokojen, vypadá to dobře.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jsi spokojený aniž by jsi věděl cenu, zajímavé. Nezapomínej že tenhle CPU živí navíc TSMC. 6nm kousek s IO toho moc nezachrání.

Já si pořád myslím , že čipletovat v klasickych notebookách a navíc i v žiletko U-segmentu je nesmysl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vykonove to dotahlo minulou generaci, s lehkym naskokem v ST a asi lehkem MT. Neni to spatne, ale urcite by mel Intel pri vyhode lepsiho vyrobniho procesu, byt schopen dodat lepsi reseni. Na to je to malo. Strix Point a Kraken, obe 2 reseni AMD se Zen5 budou rychlejsi nez tohle v odpovidajicich TDP.
Osobne vidim nejvyssi prinos vuci aktualni generaci "U" Intelu, ktera jsou v porovnani s AMD doslova tragicka. Tohle to aspon trochu dorovna, kdyz uz nepredezene.
Ale porad je to malo, aby si mohl Intel znovu hrat a "leadera trhu".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsi spokojen s tím že předražený next gen high end od Intelu sotva dosahuje na levný mid-range minulé generace od AMD? To kolik ti kdo platí za takovéhle výblitky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lunar není hi-end. A mid range AMD minulé generace? To je která prosímtě? A i kdyby, tak co? Intel má jiné přednosti, které nyní AMD nemá. Nicméně i kdyby ne, je to otázka svobodné volby. Tak bacha ať ti nepraskne cévka proto, že Ježek jede na Intelu ... jezdí Fordem, fotí Olympusem, nože má z Francie či Švédska a na zápěstí nosí finské hodinky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, ono to je/nejspis bude "high end" pro ta dana TDP. Samozrejme neni to absolutni high end, ale relativne vztazeno k zejmena k PL1=17W a P2=30W to je Inteli high end reseni. Pro "socky", bude urcite pokracovat dal jeste nejaka verze aktualnich RocketLake U.
To ze Intel treba uplne nedotahl MT ani u stavajici AMD "U" generace, neni uplne dobra vizitka. ST je lepsi, ale se Zen5 to bude pravdepodobne remiza a podobne na remizu to vypada i v grafice, i kdyz po zkusenostech minulych, bych si dovolil tipnout, ze AMD bude tady lepsi.
Takze bych si tipnul Zen5 AMD vs Intel LL bude 2:0 (MT+GK) pro AMD a jedna remiza (ST) :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není to high-performance (to už je z hlediska Intelu max na vtipy) ale budou to chtít prodávat jeho high-end pro ultramobility.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. ať ti nepraskne cévka proto, že Ježek jede na Intelu ... "

No a co.
tenhle příspěvek byl napsán na Intelu (z roku 2017), jezdím Fordem (z roku 2008), telefon je tlačítkáč z roku 2009 a fotím Olympusem (z roku 2001).
Ty věci prostě fungují.
I když ... ten netbook už by potřeboval nahradit. Chcípla mu baterka :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kde sou vsichni co tvrdili ze naskok amd je danej procesem tsmc?? tedy tu maji intel na 3nm tsmc co je pomalejsi nez lonsky amd na 4nm tsmc.. ((:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

AMD má za sebou 20leté know-how optimalizací pro linky TSMC. Intel téměř nula (daj se ty 6nm GPU vůbec započítat?). TSMC 4nm versus TSMC 3nm není až tak fatální rozdíl, ostatně jakouže variantu to Intel používá a znovu se vraťme k podstatnému: jak kvalitně umí optimalizovat návrh s prakticky nulovými zkušenostmi s TSMC?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

TSMC proces 4nm je derivát 5nm a 3nm je zcela nový proces. Ale záleží na tom, o jaký 4nm proces jde, protože na rozdíl od N4 je N4P provozními vlastnostmi blíž 3nm N3 procesu.

https://diit.cz/clanek/tsmc-predstavila-n4p-proces-s-provoznimi-vlastnos...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TSMC dodává solidní nástroje pro návrh čipů pro jejich procesy + procesy optimalizují teď i Intelu na míru. Deriváty N3 se vyvíjely už s ohledem na Intel.

Jinak problém Intelu je zcela očividně v mikroarchitektuře / mikroarchitekturách, co očividně narazily na svoje limity a dál se dá jít jen za cenu navyšování spotřeby. V tomhle ohledu jsou zajímavé posuny IPC u Atomů (očividně je tam větší prostor pro růst, než u Core, byť zase jim Intel nezvládá implementovat AVX-512)... A pak teda Cougar Cove, ale to je ve hvězdách, co z toho nakonec bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Davide a čí je to podle Vás problém? AMD? TSMC? ... to vypadá, že nám tu ten Intel budete adorovat za každou cenu. Možná by se to chtělo zamyslet nad tím, že tohle už se nedá považovat za nic jiného ne trolení z Vaší strany.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„AMD má za sebou 20leté know-how optimalizací pro linky TSMC. Intel téměř nula“

Nejsem si jistý, jak to je počítáno, ani jestli tomu správně rozumím tak, že 80-130nm Radeony, které před dvaceti lety navrhoval GPU tým, z nějž v současné AMD už není skoro nikdo, mají mít nějaký pozitivní dopad na podobu 4nm procesorů AMD dnes.

Intel měl první vzorky svých x86 procesorů vzniklých na linkách TSMC v laboratořích v roce 2009 (Atomy), AMD v roce 2013 (Kaveri).

To je ale asi jedno. Intel u TSMC vyrábí Arc, Xeon Phi, dlaždice pro Meteor Lake, akcelerátory Gaudi, kompletní portfolio Altery a už dříve k TSMC zadal výrobu některých Atomů, čipsetů nebo řadičů, když jeho linky nestačily. Prakticky všechny firmy a všichni inženýři, které Intel za svoji historii získal akvizicemi, navrhovali čipy pro procesy TSMC.

Krom toho už tak před pěti lety byla záležitost přepočítání návrhu na proces jiného výrobce záležitost jednotek hodin, jen pak znovu následovaly debugging atp., což stojí čas. Dodatečné ruční optimalizace přepočteného návrhu se už velmi dlouho nedělají.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Že máš sílu mu odpovídat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No ono to vypadá, že těch problémů mají dost i jinde, rozbití HT a nezprovovoznění rentable units asi moc s foundry nesouvisí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já teda u těchhle lunar lake vidím jasný cíl - vytvořit x86 klon Apple M2/M3, a ten cíl se podle benchmarku povedl.

Na tomhle se postaví ultrabooky které budou extrémně blízko macbookum, jak vzhledem tak výkonem a hlavně výdrží baterie, bitva proti ARM.
Na computexu předváděli že se ten procesor při klasickém multimediálním využití drží spotřebou pod 5W, přehrávání 4k videa 2,5W. 10h+ na baterii nebude problém.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Já teda u těchhle lunar lake vidím jasný cíl - vytvořit x86 klon Apple M2/M3, a ten cíl se podle benchmarku povedl." No neviem, M3 v grafoch chyba a v case vydania uz zacnu prichadzat aj notebooky s M4 a to je zase vykon trosku inde.
Ale ano, pokial by som mal dostat x86 pracovny notebook a musel by to byt intel, bol by som radsej za lunar lake nez cokolvek pred tym (ok vykon s ok spotrebou na bezne korporat poziadavky).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

by som povedal, ze na intel az nezvycajne velmi dobry pocin.
U nich je to skoro zazrak ked sa podari nejaky krok vpred.
Mozno sa uz odrazili od dna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi udajne testy ve dvou konfiguracich 17W a 30W jsou k videni tady..
https://videocardz.com/newz/intel-core-ultra-200v-lunar-lake-reportedly-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá docela dobře. Na 17W ztráta jen pár procent výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ST, lehky MT a Grafika vypada dobre, alespon ve srovani se Zen4. Ale kdyz to porovnas s predpokladanym vykonem mobilniho Zen5, tak ST bude plichta, GK se osobne priklonim,ze AMD bude o prsa lepsi a MT pujde jasne za AMD. Takze jo, je to velky pokrok pro Intel, na AMD to ale stacit nebude :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ja nevim.. kdyz mel 10% v st navrch intel, tak se tomu rikalo zasadni naskok.. kdyz ma 10% navrh amd, tak se tomu rika plichta?? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a kde pisu, ze ma AMD nekde 10% navrch tomiku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je že narozdíl od Intelu bude mít opět klasicky AMD minimální dostupnost.
O tyhle SoC pro ultrabooky se jim výrobci porvou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.