Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LXDE umírá, Lubuntu se připravuje na přechod od GTK ke Qt

Lubuntu (12.10 nebo 12.04, už si nejsem jistý) jsem z určitých důvodů instaloval na Pentium III se 128 MB RAM. Je to porod, ale nestandardními cestami se to udělat dá.

Musím ale oponovat, podle mě to chce aspoň 256 MB RAM. Se 128 MB se to v grafickém režimu spíš moc používat nedalo. Zažil jsem, že to bylo líné a swapovalo jako blázen i pokud se otevřel pouze desktop a file manager, takže pochybuju, že by si člověk moc užil internet (i když je možné, že by to někdo dokázal osekat do použitleného stavu...). Asi by to bylo podobné, jako provozovat před pár lety XP na 128 MB RAM (bez antiviru pochopitelně, osekané, a na web jenom s IE6 nebo něčím jako Midori/Arora a pořád dávat pozor, aby se neucpala RAM a systém se neuswapoval k smrti).

Jinak tam bylo třeba zbavit se jednoho indexovacího démonu, jehož jméno jsem od té doby zapomněl. Vždycky se to občas spouštělo, a jelikož to při práci konzumovalo přes 150 MB RAM, tak to samozřejmě zcela zabíjelo použitelnost systému.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LXDE mám na Debianu, na PIII s 256MB RAM to běhá krásně. Verzi si bohužel nepamatuju - nemám ten počítač právě teď u sebe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na starší PC jedině Enlightenment E17, divím se, že o tom nikdy není ani zmínka. Bylo to v podstatě jediné prostředí, které bylo použitelné na Freerunneru, kde je ARM 600MHz, 128MB paměti a hóóóódně pomalá grafika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsou tu jeste lidi jako ja, co pamatuji FVWM apod. :-)
Enlightenment byl proti tomu neuveritelne nenazrany.

Pro zajemce: http://xwinman.org/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to myslis, pamatuji? Ja fvwm jeste porad pouzivam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

(I kdyz, pravda, 2)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci jedu na fluxboxu, kámoš stále na fvwm (ale asi taky nějaké novější co jde nainstalovat na poslední ubuntu). Ne každý potřebuje omalovánky na práci a někdo je vyloženě nechce ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já na čtyřjádrovém APU s 8 GB RAM používám icewm a nestydím se za to. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

E17 je skvělé, nahradil jsem jím Razor QT.

Bohužel se ale v defaultním nastavení chová divně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neumírá i KDE?
Jak si vysvětlíte tohle:
http://www.ohloh.net/p/kde
versus tohle:
http://www.ohloh.net/p/gnome
??

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě se KDE nikdy nelíbilo, asi nejsem sám :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KDE rozhodně neumírá.

Na pokročilost prostředí je velmi rychlé (ale paměťově náročné). Je skvěle přizpůsobitelné a KDE aplikace jsou většinou lepší než ty pro GTK.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš to, že nepřibývá počet řádek? To nemusí vůbec nic znamenat. KDE přechází na Qt5 a QtQuick/QML, čímž je mnohem jednodušší a efektivnější napsat aplikaci nebo část desktopu. Takže to může být tím, že KDE se zkrátka zefektivňuje.

Jinak KDE používám i na notebooku s Pentiem M a 1GB RAM a je to pro moje potřeby dostatečně svižný. Akorát jsem musel od Ubuntu utect k Fedoře kvůli PAE.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lubuntu 12.04 je pro mě hlavním OS na pracovním počítači. Je to C2D T9300, 4GB RAM a 200GB 7.2K HDD. Planuji koupi SSD a HDD půjde do media bay.

S Lubuntu naprostá spokojenost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V čem je tak vyhodné gnome (at už 2.x či 3.x) oproti právě třeba LXDE? Před cca dvěma měsíci jsem se konečně dokopal k vyzkoušení Lubuntu na starším notebooku (kde původně byly Win XP) a jsem naprosto spokojen ať už s rychlostí tak i bezproblémovostí (na windows jsem např. musel vždy doinstalovavát ovladače, kdežto tady vše bez problémů v defaultu) systému. Ani nemohu říct, že by mi tam chybělo nějaké nastavení čehokoliv.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

LXDE mam ve virtualu, tam to staci tak akorat, jinak mam dost silny stroje na KDE, Gnome3 a Cinnamon. A na starym opravdu nevykonym notasu mam pro zmenu fluxbox, to je sice trochu hardcore, ale nezere to vubec nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne radeji Openbox, coz beha i na stare sunce, do ktere se daji koupit i ty levne 32GB SP800, protoze SF1200 nema problemy u starych generaci radicu a muze to nekomu slouzit jeste roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jina na starém železe hezky funguje místo webového Youtubu aplikace Minitube. http://flavio.tordini.org/minitube
To pak běhají pěkně online videa i na AMD AthlonXP! A navíc při hledání automaticky vytvoří playlist a pouští videa hezky za sebou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.