Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový Mac Mini je sice upgradovatelný, ale vše krom RAM je připájené

"krom RAM".. mate tam sotka v nadpisu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi už jsem úplně slepý, ale nějak ho nevidím…(?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

není krom hovorový výraz?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha..netusil jsem, ze "krom" se da pouzivat. Ja znam pouze "krome" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pripajene veci jako SSD, operacni pameti, procesor, k tomu malo USB portu(2), pritomny nesmysl USB-C, dale v notebooku primo zabudovana baterie, bez opticke mechaniky a samozrejme s 32/64GB eMMC ulozistem povazuji za nejvetsi svinstvo, picovinu na svete, jako necht se nehnevaj ale kdyz vidim to mrte nevyuziteho mista na notebooku kde by mohli byt umistene dalsi USB porty nebo opticka mechnika, kdyz se podivam na dnesni cenu 500GB HDD nebo 256GB SSD, kdyz vidim ze se da sehnat kvalitni nahradni baterie i do notebooku s rokem vyroby 2005, dale mala vyuzitelnost USB-C, nemoznost vymenit defektni pripajenou RAM onBoard plus k tomu procesor, musim jednoduse zvracet.

Tez povazuji FullHD displej v 15,6" uhlopricce za nesmysl, klidne staci 1366x768.

Dale se smeju na hernich noteboocich ze nemaji Blu-ray zapisovacku, stoji smesnych 70-80€, pry si mam koupit externi, muzu je jebat.

>Dnes sem mel v rukou HP ProBook 650, mel 5x USB 3.0 portu!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Waffer47: No a ja si zrovna nedavno jeden HP ProBook 650 z duvodu (nejen) nesizenych konektoru poridil.

Jinak to pripajene uloziste je vazne prusvih, kdyz se cokoliv s tim PC stane, tak jsou vsechna data pryc, neb vetsina lidi nezalohuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty kde žiješ? 1366x768 je možno tak akurát pre 4" displej lacného mobilu. Dnešné OS si už poriada s vyšším DPI a práve takéto nízke rozlíšenie je úplný nezmysel. Naopak upustenie od optických mechaník v notebookoch bolo to správne rozhodnutie. Úplne zbytočný krám, ktorý väčšina ľudí požije asi tak raz ročne. A kvôli tomu pridávať niekoľko desiatok dkg k celkovej hmotnosti notebooku a vláčiť to stále so sebou je úplne proti zdravému rozumu. Keď už niekto potrebuje tú optickú mechaniku, práve tie externé sú dobré riešenie. Pre jednu domácnosť na sporadické použitie stačí jedna ext. mechanika ktorá sa pripojí kam treba a obslúži nielen niekoľko majiteľov notebookov, ale aj niekoľko ich generácií.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste vazeny pane neco seriozne delal denne na notebooku, tak by ste takovou ptakovinu ze pry je FullHD na 15,6" displeji nejlepsi nerekl. Jo pro ty ktery jenom zhlizi Facebook a filmy je to mozna OK, ale pro ty co pracuji s ucetnictvim, dale lekarskymi programami a mapovymi podklady je to ukazkove na prd, proto se musi pouzit 125% priblizeni a stejne to stoji za hovno, dale ze par gramu prida opticka mechanika notebooku? vy ste jako malomocnej ze jiz takhle vybaveny notebook neunesete nebo co jako? jo jeste se vam bude opticka ctecka hodit kdyz budou data dana na CD/DVD, zajdete prosim znova k lekari, ty si totiz ziskana data od CT a rentgenu vymenujou prave na optickych nosicich kuli ochrane osobnich udaju, externi mechanika je pro ne pitomost, zabira zbytecne misto na stole a muze tez spadnout. Prave kuli takovymhle tupcum jako ste vy dnes delaji extra tenke noteboky kde je vsechno pripajene, procesor/cely vnitrek se poddimenzovanym chlazenim prehriva(hazi si prazdne cykly cim se degraduje samotny vykon zarizeni) a veci v nem se nedaji vymenit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že lékaři, které jsem doposud potřeboval, žijí a pracují v roce 2018 a data si vyměňují skrze internet (např rentgenové snímky) a ne skrze archaická optická média. U desktopu je absence optické mechaniky volbou, u notebooku nutností, tyto mechaniky u mobilních zařízení nemají vůbec co dělat a volné místo může nahradit např baterie. Má poslední optická mechanika byla BD vypalovačka v herním notebooku-takže se to dělalo zcela běžně (čas minulý)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i dnes je v mnoha zarizenich jako jedina moznost jak si udelat "vycuc" vypaleni na CD jinak ano jednotliva stanoviste jsou vzajemne provazana a zpravy/rtg apod. si mohou lekari preposilat v ramci systemu (pokud jsou do nej pripojeni) ale neni to vzdy pravidlem a na USB ci poslat na email apod. vam to nikdo nenahraje protoze to dany system vetsinou ani neumi :) takze jsme skoncili zase u vypaleni na CD ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledme k tomu, ze uprednostnuji notebookove placky, tak bych interni BD/DVD uz nechtel. Na druhoiu stranu, externi BD/DVD se opravdu obcas sejde, takze se to da elegentne vyresit timto bez nutnosti dilematu jestli DVD ano ci ne :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti co potřebují pracovat a na obrazovce něco vidět si pořídí něco na čem to uvidí a ne 15" uhlopříčku.. DVD mechaniku jsem vymontoval ze všech starých NB a dal místo ní druhý disk na data mechaniku dal do externího rámečku kdyby jednou byla potřeba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

popravde pracujici lid ktery vyuziva dost casto archaicky SW (protoze je stale efektivni a stale staci a nac platit znovu totez v novejsim provedeni kdyz to neni zrovna nejlevnejsi ze ) a tam se ty pozadavky mohou lisit osobne taky ODD zavrhuji ale jednou za cas jsem nucen ji vytahnout z krabice a pripojit protoze neni jina alternativa jak danou situaci vyresit :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí archaický SW s použitelnou uhlopříčkou monitoru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to má být NB a má se nosit, tak si fakt nic většího než 15,6" nepořídí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..resenim je externi mechanika ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v roce 2004 jsem si pořídil 15.4" notebook 1920x1200, jen za ten display jsem připlácel 10 tisíc oproti jinak stejně vybaveným ntb s 1366x768 LCD, bylo to tragicky málo už před 14 lety, natož teď kdy kdejaký mobil má FHD rozlišení a nikomu to nevadí, tedy jo, je to málo :)

Stejně tak následující stroj s bay mechanikou, DVD letělo pryč - -200g a místo toho tam šel rámeček s HDD což bylo daleko smysluplnější využití a bylo to ve finále lehčí.

Btw u nás RTG oddělení nahrává věci na flashku/paměťovou kartu, jen v krajní nouzi dávají CD/DVD, v rámci zdravotnického zařízení to pak může být k dispozici na síti

Levný notebook/počítač a to i apple je spotřebák, rozbije se, jdu koupit nový, nestíhá parametrově, jdu koupit nový

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no vidis a jsou nemocnicni zarizeni kde SW neumi export jinak nez vypalenim na CD +(samozrejme lekari mohou pristupovat vzdalene)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U 15" notebooku je na prácu Full HD rozlíšenie vlastne málo. Tam by som preferoval niečo čo má aspoň okolo 2-3K. Ja totiž používam 14" notebook a tam je Full HD postačujúce len tak-tak, a mám tam nastavené základné DPI. Ono totiž existuje aj iná práca na notebooku ako robenie účtovníctva v DOSovskej aplikácií. Skúste si otvoriť taký Lightroom/Photoshop alebo CAD aplikáciu na notebooku s rozlíšením 1366x768, rýchlo pochopíte!
Čo sa týka toho vášho Excelu, tam tiež je lepšie väčšie rozlíšenie, lebo dáva možnosť zobraziť väčšiu tabuľku, a ak je niekto slepý, stále tam je možnosť si tabuľku priblížiť. Následne bude veľkosť textu rovnaká, ale ostrosť (a tým pádom aj čitateľnosť) oveľa lepšia.
A nie, nie som malomocný, ale mám zdravotný stav v ktorom je moja chrbtica zatiaľ síce v poriadku, ale je aj ohrozená. A dlhodobé nosenie zbytočne ťažšej tašky na notebook by určite nebol prínosom. Ale ak vám to vyhovuje, Vy môžete sebou nosiť hoc aj tehly.
Ja sa ale zaraďujem medzi normálnych ľudí ktorí sa snažia nenosiť sebou zbytočne veci ktoré nepotrebujú. A optickú mechaniku naozaj nepotrebujem, lebo používam vymoženosti 21. storočia, ako internet, alebo v prípade potreby USB flashku. A predstavte si, pred pár rokmi som dostal na RTG oddelení aj ja CD, ale z nejakého dôvodu som nemal potrebu ho okamžite v čakárni pozrieť na notebooku. Vlastne som ho vôbec nemusel pozerať, lebo pre mňa je výpovedná hodnota RTG je aj tak takmer nulová, a lekár ktorý ma na RTG poslal, zase nemal problém to CD vo svojej ordinácií načítať.
Ľudí, ktorí v dnešnej dobe potrebujú CD/DVD mechaniku k svojej práci je dnes úplne minimum, a keď ho potrebujú, tak majú možnosť si tú externú mechaniku, extra ťažký notebook, alebo PC s mechanikou kúpiť. To je ale minorita, 90+ percent ľudí sa dnes bez optickej mechaniky zaobíde. Zvyšok sú ľudia ktorí zaspali dobu + pár takých ktorí tú mechaniku naozaj potrebujú.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U malého notebooku, který je dobře přenosný typicky 12-13" je pitomost 4K displej. Daleko lepší je připojovat si 1-2 4K nebo 2K monitory (doma/v práci). Naopak výkonný procesor a dostatečné úložiště (s možností upgradu) je myslím zcela zásadní, stejně tak jako RAM (ideálně 32GB).

USB-C taky není zbytečné, protože do budoucna to bude univerzální standard. Je ale pitomost kvůli tomu odstraňovat např. miniDP video výstup, jako to právě zase udělal Aplík, protože právě když je člověk s notebookem někde v nových prostorách/terénu, tak většinou bude k dispozici nějaký velký monitor/televize pro prezentaci a takové zařízení USB-C vstup určitě mít nebude ještě pár let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad Apple nejlépe ví, co jeho zákazníci chtějí, ne? Rozhodně nechtějí větší úložiště, jen víc RAM. Takto bylo rozhodnuto a teď do fronty! :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se mi nějak nezdá, když macbooky pro pro profíky mají připájenou RAM. Možná to Apple hodlá prodávat jako barebone bez RAM?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> macbooky pro pro profíky

Nic takoveho neexistuje. Mozna kdysi existovalo, ale toz davna historie :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo při tvorbě výrobní dokumentace zaměnil zkratku u spojení "soldered RAM" za "soldered SSD" .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konfigurace 64GB RAM a 128 GB SSD zni usmevne :) Mozna na ne Intel kvuli Optane zatlacil, ze ted musi prodavat stroje s velikosti operacni pameti blize k velikosti ulozisti. A Apple si to tedy vysvetlil tak, ze snizil kapacitu SSD :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To musí být sranda když se uspí na hdd :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Shnilá jablka, kdo by to jedl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někoho ještě zajímají Macbooky? Think!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani očko nenasadíš, protože to je u železa!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No paráda. Zvykl jsem si, že u jablíčka nic nevyměníš, ale tvrdit, že je to "upgradovatelné", je od jablíčka úlet. Tak můžeš vyměnit RAM, pak ještě určitě vyměníš klávesnici a myš :-D Dobrý. Tak někomu to na 2 roky stačí no, pak asi dokoupí za několik tisíc jablíčko externí disk a pojede dál. Ale stále ten dotyčný bude tvrdit, jak je to jablíčko jedinečné. Jedinečné v tom, jak zákazníkovi vybrat co nejvíce z peněženky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.