Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MacBook ztrácí, prodeje loňského roku asi nedožene

Myslím že že to nebude tolik konkurence tabletů natož mobilů, ten přece vůbec neohrožuje NTB. Spíš to vidím, že výkon NTB a jejich kvalita se dostali na takový stupeň, že většina zákazníků nemá důvod měnit. Já jsem také kupoval nový MB Pro jen proto, že nové Adobe CS6 jsou klasicky tak blbě naprogramované, že můj předchozí 5 let starý MB Pro se prostě cukal (tedy sekal se InDesign), jinak doma slouží dál naprosto v pohodě, pro jiné aplikace bohatě stačí. S Win NTB to bude obdobné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle ohledu si dovolím ponechat trochu jiný názor :-) Výkon notebooků (pokud je považujeme za nástroj k zajištění mobilního přístupu k mailu, internetu, dokumentům, případně jako mobilní přehrávač videa) je dostačující, troufám si tvrdit, tak šest let, možná déle (tehdy se dalo slušné dvoujádro se 4GB paměti pořídit cca za mainstreamových 12k a dodnes na jmenované účely stačí bohatě).

Pro řadu uživatelů, kteří si notebooky kupovali před érou tabletů a smartphonů, ale nyní stáčí právě telefon nebo tablet. Přístup k mailu, k online mapě, vyhledání spojení, přehrání videa, to všechno dnes zvládne i mobil, takže člověk, kterému toto stačí (a těch je drtivá většina) nemá důvod k nákupu většího a těžšího notebooku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano i nie. Totiz apple docela zmenil politiku ohladom MacBookov. Prave ich stavia do pozicie vykonnych pracovnych nastrojov ktore mozu v pohode nahradit desktop. Predsa len MacMini je viac stylovy ako vykonny, aj vzhladom na rozmery a nova "plechovka" MacPro sa este nepredava a iMacy vzhladom na stagnaciu celeho PC trhu tiez dieru do sveta nespravia. Apple komplet zrusil celu radu 17" MacBookov a ostal uz len 13" Mac Book Pro ktory je fajn ale zasa ten vykonnostny skok neni taky razantny aby ludia menili alebo radsej nesli do mobilneho Airu. Respektive 13" MBpro ma intel grafiku tak ako Aire a tym padom ten vykon hlavne na grafiku je rovnaky leob aj MBpro je len i5 dvojadro. A zasa 15" MBpro ma uz pouzitelnu GT650 ale ta cena je prestrelena. Apple asi ratal s tym ze ludia sa chytia na Retina displaye ale pri 13" modeli si ludia asi radsej kupia mobilnejsi Air a v pohode vyziju, na takej obrazovke s 1440x900 a zasa 15" s Retinou ma uz fakt prestrelenu cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mé znalosti celého segmentu jsou omezené, pro mě osobně je počítač výrobní nástroj a podobně pro spoustu mých známých, proto to vidím jak jsme napsal. Pracovat na telefonu si nedokáži představit, na tabletu ano, ale jen určitou činnost. V některých oblastech tablet počítač bez problému nahradí. Ale spíš jen rozšíří. Mě je mnohdy málo i NTB s externím 27" monitorem. Pro kancelářskou práci je to ještě snažší, tam vydrží NTB opravdu až do roztrhání těla a několika výměn akumulátorů. Jak jsou na tom lidé co hodně hrají hry nevím, tam znám jen jejich požadavky na hry, na HW ne. Otázka jak velká část zákazníků to je. Ale určitě je to velmi individuální, já čekám až mi úplně zdechne můj 5 let starý dotykáč a nový telefon koupím jen tlačítkoví (pokud ještě budou) pak budu plně spokojený se sadou blbej telefon, 10" tablet a NTB. Asi také nevytrhnu stagnující prodeje :)))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"a je postupně vytěsňována tablety (a smartphony)" ..... to je blbost, to by indikovalo, ze nekdo zahodi notebook nebo PC a koupi si MISTO toho tablet .... k tomu ale neexistuje ani jeden realny pripad.

Zasadni problem macbooku a jeho prodeju je zcela zrejmy a pochopitelny (stejne jako u vetsiny ostatnich notebooku): "Dotykový display: NE"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dotykový display na Macbooku, proč proboha? Jednak oproti tabletu má dotykový display na NTB neergonomickou polohu, pak kombinace pointru a dotykového ovládání je zcestná, moc dobře věděli v Apple nebo Google proč to necpali do mobilních systémů. Navíc proč bych to dělal, když pohodlnější ovládání mám pomocí klávesnice a Touchpadu. Je tam více gest než vůbec v praxi využiji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ake dotykove displaye na MBpro ? Pokial viem tak Apple nikdy nerobil convertible notebooky. Jedine kde by to ako tak malo zmysel, vzhladom na aktualnu popularitu, by bol mozno MB Air, aby taky notas bol lahky a skladny ale skupina uzivatelov co by si za to priplatili je dost obmedzena. Na bezne pouzivanie je to neprakticke, zvlast ked uz mam touchpad a klavesnicu v tele a ako sa ukazuje aj s notebookmi kde je win8 na fancy ukazovanie kolegom ano ale na pracu nie. A zas keby tam Apple dal nejaky kvalitny digitizer, stalo by to dost na to aby si to bezny zakaznici nekupili, nepriplatili a grafikou ktory by to vyuzili by zasa asi takuto modelovu radu dlhodobo nad vodou neudrzali.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jezis ta posledna veta sa nejak skomolila. Grafici co by si taky MBpro alebo Air s profi diigtizerom kupili by neboli schopny udrzat takuto modelovu radu. Tych zasa neni tak vela aby boli schopiny ufinancovat takyto model, a myslim ze ani znacka Apple by v tomto pripade nepomohla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, neznamená to (jen), že někdo zahodí laptop.
Typicky dost lidí má desktop a dlouho byla jediná další možnost jak se "zmobilnit" si dokoupit notebook. Teď, pokud člověk na cestách si chce jen něco přečíst/podívat na film/... tak hodně lidem stačí tablet, nebo dokonce i jen mobil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cpat dotykovy displej na notebook a nebo dokonce desktop je totalni zhovadilost.
Staci nepouzivat W8, ktere se stejne hodi akorat tak pro palcovani detma ve skolce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mac OS X nikdy nebyl zamýšlený na dotykové ovládání, není na to ani optimalizovaný. Kdo chce brouzdat v gauči, přikoupí si iPad a basta.

Letešní prodeje jsou obzvláště slabé proto, že kdo by chtěl koupit nový MacBook pro, čeká na verzi s Haswellem (na byl uveden pouze Air), neboť očekávání v prodloužené výdrži jsou značná.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

oprava: Na jaře byl uveden pouze Air

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ipad ma jako operacni system co? Taky MAC OS X.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

iPad nemá Mac OS X. iPad má iOS. Ten je sice odvozený od Masoxu a mají některé shodné prvky, ale systém je to jiný, kompilovaný pro jiný CPU, uživatelské rozhraní je úplně jiné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.