Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mageia Linux alfa za chvíli, finální verze v 1. června

Mageia Linux logo
Mageia Linux, fork linuxové distribuce Mandriva mimo jiné vzniklý z frustrace nad situací mateřské firmy, sice nabírá lehké zpoždění oproti původním optimistickým očekáváním, nicméně stále roste. Z původního úzkého týmu má nyní Magiea k dispozici přes 50 stále velmi aktivních dobrovolníků (a mnohem více, kteří přispívají, jinak na balíčcích aktivně pracuje zhruba 40 lidí) plus několik společností, které distribuci přispěly například hardwarem či hostingem/konektivitou, od 157 dobrovolníků se pak sešlo zhruba 8 800 € (pro představu: průměrně 1 350 Kč/člověk, je to o 7 € více, než kolik stojí Mandriva 2010 PowerPack :-).

Mageia Linux, propagační předmětyJiž zítra by se měla objevit první alfa verze chystaného prvního vydání. Pokud vše půjde dobře, v březnu přijde druhé testovací vydání, až se tým postupně propracuje k datu 1. června, kdy vyjde finální "Mageia 1" Jako u Mandrivy, i zde se pracuje na i586 a x86-64 verzi, mnozí již navrhli i ARM, ale o tom se teprve pořádné debaty povedou.

Jinak se sluší dodat, že zatímco Mandriva je komerční společnost vyvíjející a prodávající Mandrivu zejména za účelem zisku (proti tomu ani ň), Mageia je a bude neziskovou distribucí tvořenou dobrovolníky. Na letošním FOSDEMu (The Free and Open source Software Developers' European Meeting) se mimo jiné již objevili s novými tričkami a samolepkami. Zajímají-li vás další podrobnosti, máme zde jedno takové půlhodinové video.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mageia Linux alfa za chvíli, finální verze v 1. června

Žádné komentáře.