Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Magny Cours aneb Dvanácterák od AMD se představuje

AMD Opteron pro socket G34
V AMD to bude, pokud si dobře vzpomínáme, vůbec poprvé, co se rozhodli vytvořit procesorový „slepenec“. Konkurence šlape na plyn, připravuje osmijádrový procesor a protože mikroarchitektura Intelu je od dob „Conroe“ tak nějak lepší než u AMD, stačí k poražení AMD čtyřjádra někdy (tříjádra obvykle) i Intel dvoujádro. A tak musí AMD přistoupit k „zoufalému“ kroku a udělat procesorový „slepenec“. Na jednu procesorovou destičku umístí dva šestijádrové kousky křemíku a vznikne procesor poměrně „masivních“ parametrů. Dvanáct čistokrevných jader, každé s půlmegabajtem L2 cache a každá šestice se svými 6 MB L3 cache, to vše s celkem čtyřkanálovým paměťovým řadičem…

AMD Magny-Cours - popis spojů procesoru

Skoro to vypadá, že socket G34 je navržen právě s ohledem na tyto slepence, protože jde o poměrně „širokoúhlý“ čip vhodný právě pro dva kousky křemíku. Ty budou spojeny nikoli jedním, ale pro rozumnější datovou propustnost hned dvěma HyperTransport 3.0 linky, i když každý jinak „široký“, jeden má šířku 16 bitů, druhý jen 8, ale protože má AMD tyto spoje plně pod kontrolou co do vzdálenosti a použitých materiálů, údajně na něm ještě značně zvýšila propustnost (jen se nechlubí, jak moc, ale můžeme přinejmenším očekávat, že má mimo jiné pohlídané latence na minimální úrovni).

Podstatně větší výzva čekala na lidi z AMD co do latencí, které bylo potřeba vyřešit ve víceprocesorových sestavách. Protože jeden procesor v socketu G34 obsahuje v podstatě dva a každý z nich má svůj paměťový řadič, nastává ve čtyřprocesorové sestavě situace, kdy celý server má celkem 16 paměťových kanálů na 8 řadičích. A pokud jeden procesor potřebuje data, která jsou zrovna v paměti „toho procesoru támhle v té jeho levé půlce“, musí se tam nějak efektivně a hlavně rychle dostat. Proto z každého procesoru vedou pro komunikaci s ostatními procesory celkem čtyři HT linky, z toho dva 16bitové a dva 8bitové, plus jeden 16bitový výhradně pro čipset. Ve dvouprocesorové sestavě jsou tak dva procesory spolu spojeny tak, že jednotlivé kousky křemíku komunikují se svými protějšky každý svým 16bitovým HT linkem, plus „diagonálně“ ještě 8bitovým každý s každým.

Magny Cours ve dvouprocesorovém systému

Veselo nastane právě ve čtyřprocesorové sestavě. Tam se 16bitové linky rozdělí každý na dva 8bitové (s výjimkou toho, který je vyhrazen pro čipset) a spojů tak dostáváme celkem 6+1. Procesory pak komunikují jakoby „v krychli“, kde hrany této krychle tvoří samotné procesory (co roh, to kousek křemíku v daném procesoru), ale pouze „v horní stěně krychle“ komunikují jednotlivá šestijádra se svými protějšky i diagonálně. Na chytrých lidech z AMD pak bylo vytvoření směrovacích algoritmů, které musí šlapat jak švýcarské hodinky, aby byl celý systém optimálně svižný, měl minimální prodlevy při požadavku jednoho procesoru na data v paměti u jiného procesoru a data mezi procesory po HT linkách nebloudila jak červ v síti bez připojení k internetu ;-).

Magny Cours ve čtyřprocesorovém systému

Na obrázcích pojem „diameter“ představuje počet „skoků“, než se jedno šestijádro dostane do paměti „nejvzdálenějšího“ šestijádra. Kromě toho je zde také celková paměťová propustnost z procesorů do systému, i když se jedná typicky o hezky nakreslenou teorii, obdobně vypadá i „Xfire bandwidth“, to když jedno šestijádro čte z paměti ostatních šestijader (je to jakási vnitřní propustnost „odevšad dovšam“).

Ačkoli se v této souvislosti bavíme o dvanáctijádrovém procesoru, pro tento socket přijdou i osmijádra. Ta budou „slepencem“ dvou čtyřjader na jedné procesorové destičce a spolu s „dvanácteráky“ se objeví coby Opterony řady 6000 v první polovině, možná už čtvrtině příštího roku. A pokud by vás zajímala spotřeba, prozatím se to odhaduje na současné maximum, čili 105 W ACP, neboť šestijádro má AMD už i na 40 W.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Magny Cours aneb Dvanácterák od AMD se představuje

Středa, 30 Září 2009 - 09:10 | Tomáš Šturm | Tady by se hodil zmínit test Via Nano v PCMark05...
Středa, 30 Září 2009 - 01:08 | kuba | Tak mozna by stacilo trosku hledat na spravnejch...
Středa, 30 Září 2009 - 01:06 | Anonym | re: Milan M Nemáš pravdu. NetBurst byla sice...
Středa, 30 Září 2009 - 00:34 | Anonym | re: ork Je fakt, že testy různých kompilátorů pro...
Středa, 30 Září 2009 - 00:26 | Anonym | blbeček_kopie: Podle mě to není tak úplně pravda...
Úterý, 29 Září 2009 - 23:01 | Anonym | blbeček_kopie: no a v tom je zrejme ten problem...
Úterý, 29 Září 2009 - 21:15 | Cotije Dotoho | blecha: nez tady zacnes vypravet pohadky, tak si...
Úterý, 29 Září 2009 - 21:00 | Anonym | re: Milan M Obávám se, že se opravdu pleteš....
Úterý, 29 Září 2009 - 20:58 | kuba | Milan M> To byvavalo, ale uz to neplati....
Úterý, 29 Září 2009 - 20:57 | Kecal | 2 Milan M ... nějak by to chtělo podložit. Já...

Zobrazit diskusi