Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mandriva 2011 RC2: příští stanice Final

Mandriva 2011 RC2
Od červnové beta3 verze se i přes další odchody lidí (před několika dny oznámil odchod Eugeni Dodonov) pomalu ale jistě blíží Mandriva 2011 do finále. Tvůrci nakonec vynechají RC3, takže toto RC2 vydání je posledním před finálním…

Než se přesuneme k Mandrivě, tak Eugeni Dodonov (jako Slované bychom vlastně mohli psát "Jevgenij") informuje, že jeho pozici převezme Denis Koryavov z ROSA Labs (ruská firma podílející se na Mandrivě). Takže: pro RC1 bylo opraveno více než 300 bugů a změnilo se na 700 balíčků. Oproti RC1 jsou zde tak mimo jiné Virtualbox Guest Additions, opravy v programech konfigurujících PTP/VPN/Wi-Fi včetně podpory daleko více síťových karet od Atherosu a Intelu, navrací se ovladače pro některé starší tiskárny Epson, HP a Lexmark plus je zde podpora nových modelů. Pro tuto chvíli jsou z instalačních obrazů odstraněny ovladače grafik ATI/AMD a Nvidia, protože nerenderují korektně efekty prostředí v Mandrivě. V případě zájmu jsou ale k dispozici v repozitáři.

Buildovací systém distra je nyní již zmrazen a připravuje se finální vydání. Mandriva plánuje na konec roku vydat verzi 2011 jako LTS (Long Term Support). Současně jsou nyní z PLF repozitáře přesouvány některé věci do hlavního (bez upřesnění). RC2 trpí ještě několika chybami. Live režim poněkud dlouho startuje, instalátor hází chyby při instalaci z flash disku, chybové hlášky vypadávají i z konfigurace sítě při instalaci, 64bitový Flash baští příliš mnoho paměti, jsou problémy s USB webkamerkami a další věci. RC2 tedy stahujte pouze pokud nemůžete odolat, jinak se ještě vyplatí počkat na finální verzi plánovanou na konec srpna.

Mandriva 2011 RC2
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mandriva 2011 RC2: příští stanice Final

Pondělí, 1 Srpen 2011 - 07:36 | Archvile | Mandriva je príkladom ako nemá vyzerať slobodný...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 15:53 | DDR0 | Eugeni by byl po česku spíš Evžen.

Zobrazit diskusi